Ei velvollisuudesta vaan sydämestä

Aitoa lahjontaa

Toivoisin, ettei kukaan osta joululahjoja, tai muitakaan lahjoja läheisilleen, ystävilleen, kummilapsilleen, pelkästä velvollisuudesta, vaan ainoastaan hyvästä tahdosta ja sydämestään.
Ettei kukaan tekisi niin, kuten eräs naispuolinen sukulaiseni.Katkeraan sävyyn aina joulu alla hän valittaa "TÄYTYY OSTAA" sille ja sille, eikä olis varaa.Hän oli jopa vihainen siitä, että" pitää ostaa omille lapsilleen ja heidän lisäksi parille kummilapselleen lahjat.Ettei kukaan enää jatkossa toimisi, kuten hän.
Miten tälläisen pyynnön ja viestin, tai huomautuksen saisi esille joulunaikaan ympäri maatamme?Se olisi tärkeää.Koska tiedän suomessa olevan paljon muitakin tälläisiä velvollisuuslahjojen ostajia.
Painaisipa joku joulukortteihin jonkun tälläisen huomautuksen.Jotta kukin miettisi, millä mielellä ostavat joululahjoja?
Mielummin on ilman lahjoja, kuin ottaa vastaan lahjan, joka ei ole annettu, aidosti hyvästä sydämestä ja vapaasta tahdosta.

77

2120

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvällä asialla

      materian keskellä olemme jo useana vuonna lahjoneet lähipiirimme aikuisia eettisillä lahjoilla (world vision, unisef, toisenlainen lahja...) ja aina on lahjat otettu ilolla vastaan; ollaan tyytyväisiä kun säästyttiin yhdeltä lämpökerrastolta/turhalta kynttilän jalalta/ainaiselta pandan konvehtirasialta tmv. yllämainittujen nettisivuilta pääsee tekemään "pehmeä paketti" ostoksia, ja oston päätteeksi voi tilata lahjakortin jossa lukee, minkä lahjan saaja vastaanottaa. lahjakortin olen paketoinut kauniisti sopivan kokoiseen rasiaan tai tiputtanut silkkipaperilla täytettyyn lahjakassiin. Toki kuoren voi antaa sellaisenaankin, mikäli haluaa säästää ympäristöä myös pakkaustarpeilta.

      Todellakin, jos ihmisellä on jo kaikkea, ja vaikka ei oliskaan, niin itsellekkin tulee parempi mieli kun voi lahjoittaa hyvää mieltä pitkäksi aikaa, eikä lahjaa heivata joulun jälkeen jonnekkin kaapin kätköön tai parhaassa tapauksessa kirpparille, kun ei ole mieluinen ja tarpeellinen.
      Jos ei halua ulkomaille lahjoittaa, niin kotimaastakin löytyy avun tarvitsijoita. Eräs 60v täyttävä tuttu toivoi lahjojen ja kukkien sijasta lahjoitusta lähimmän keskussairaalan keskolaan, kutsun ohessa oli tilinumero johon lahjoituksen sai tehdä. Näitä lahjoituskohteita löytyy mm. pankeista (tilinumerot) ja itse voi ostaa kortin johon on summan merkinnyt "toisen puolesta". Netistäkin löytyy kohteita, jos on viitseliäisyyttä tutkiskella.

      Lapset saavat olla lapsia, ja heille saa ostaa tavaraa, itse suosin kirjalahjoja, niin omalle lapselle kuin muidenkin, jos vain vastaanottaja tykkää lukemisesta. Lähipiirin lasten vanhemmilta voi ihan rohkeasti kysyä mitä lapsi tarvitsisi, niin ei tule ostettua mitään turhaa. 11vuotiaasta ylöspäin voi hyvin antaa vaikka lahjakortin, Prismaan, kirjakauppaan tai vaikka BR-leluihin, niin lapsi voi itse ostaa sellaista mitä haluaa. Näin säästää myös omia hermojaan, kun ei tarvitse pähkäillä mitä sitä osaa ostaa sille ja tälle :)

      • Työajanlyhennys 30h

        Työlainsäädäntöön pitäisi ottaa säännös, että työnajantajan pitää ostaa työntekijälle ja hänen perheenjäsenille joululahjat. Tämä olisi oikeaa yhteyskuntavastuuta. Ihme, että Ay-liikekkään ei tee mitään. Yleislakolla saataisiin tämäkin asia kuntoon.


      • ytffdsfsd

        "materian keskellä olemme jo useana vuonna lahjoneet lähipiirimme aikuisia eettisillä lahjoilla (world vision, unisef, toisenlainen lahja...)"

        Eli sen sijaan, että antaisit läheisellesi lahjan niin annat lahjoituksen hänen nimissään huumeparoneille.


      • jep22222

    • lopettakaa hömpötys

      Meillä lopetettiin tuo pakko-ostaminen. Ei ole mikään pakko ostaa mitään. Nyt on paljon mukavampi viettää joulua, kun hermot eivät ole riekaleina pakko-ostamisesta.

      • Meillä sama. Ei tarvitse ryntäillä hulluna kaupoissa menettämässä hermoja ja rahaa.
        Tulkoon rauhaisa ja halpa joulu


      • Yks vaan
        scabbi kirjoitti:

        Meillä sama. Ei tarvitse ryntäillä hulluna kaupoissa menettämässä hermoja ja rahaa.
        Tulkoon rauhaisa ja halpa joulu

        Samaa mieltä myös.Ja kuka siitä krääsästä pitää,kun risaperseiset ostaa Tiimarista muka lahjoja!!


      • Epelei
        Yks vaan kirjoitti:

        Samaa mieltä myös.Ja kuka siitä krääsästä pitää,kun risaperseiset ostaa Tiimarista muka lahjoja!!

        Täh?
        häh? Enkä ossoo muuta sanoa, joskin ei sinun kanss tarvis :)


    • hyvä

      Ihana kirjoitus ja toivon tuota samaa koko sydämestäni.

      Jos ainoa syy ostaa tai antaa lahja, on ajatus, että niinkuuluu tehdä tai odotat saavasi itse lahjan tai muistamisen, niin jätä ostamatta ja antamatta. Teet palveluksen.

    • Jouluyäk

      Meillä vaimo on sanonut,että hänelle ei tarvitse ostaa joululahjaa,turhaa tuhlata rahaa.
      No sitten kun joulu on ohi niin alkaa marmatus,että miksi en ostanutkaan lahjaa/lahjoja?
      Viimiset kolme joulua olenkin sitten ostanut vähintään sillä 1000 eurolla jotain sille.
      Toki siitäkin on tullut valitusta,että turhaan tuhlasin rahaa.

    • anka-

      En osta kuin miehelle ja perheen pienimmille. :)

    • neljän äitee

      Onneksi minun ei ole koskaan "täytynyt" ostaa, vaan olen saanut ostaa, ja vain omille lapselleni ja siskon tytölle. En siis todellakaan lahjo koko sukua, vain todellakin lähimmät.

    • livekala

      joulu on kyl pöhköä jeesustelemista ,ei mithän järkeä koko touhussa.
      rahat kannetaan lihaville kauppiaille ,nehän siitä joulusta tykkää eniten.

    • Sumpsan Sulttaani

      En vuosiin ole ostanut lahjoja ja niinpä omatkin ovat vähentyneet lähes nollaan. Toisaalta jos joku todella tarvitsee kuten lapset ja nuoret niin voin ostaa ja antaa vaikka lahjakortin tai käteisenä.

    • Dhaaaa

      Voi kun saisikin tehdä sellaisen sopimuksen, ettei lahjoja osteta. Valitettavasti joidenkin ihmisten kanssa tällaisia sopimuksia ei voi tehdä, vaikka yrittäisikin. Lisäksi kun ei haluaisi antaa mitään turhaa, joutuu sitten miettimään vähän enemmänkin mitä ihmettä sitä hankkisi. Ja hankalimmat lahjottavat ovat aina tietysti miehen suvusta, mies ei pistä tikkua ristiin hankintojen eteen.

      • Itsearvostusta

        "Voi kun saisikin tehdä sellaisen sopimuksen, ettei lahjoja osteta. Valitettavasti joidenkin ihmisten kanssa tällaisia sopimuksia ei voi tehdä, vaikka yrittäisikin. "

        Hassua. Tottakai voit ilmoittaa yhtä vahvasti oman kantasi kun se toinenkin osapuoli. Sanot, että sinun arvoihisi ei sovi lahjojen ostelu ja loukkaannut jos joku ostaa sinulle. Miksi sun pitäisi olla se mielistelijä? Jos joku ei kunnioita sinun arvojasi, miksi sinun pitäisi kunnioittaa heidän? Olet ihan yhtä arvokas mielipiteinesi kuin hekin. Suututtaa tällainen, että annetaan muiden ihmisten määrätä. Sinun elämä, sinä päätät. Jos joku siitä sinulle loukkaantuu, eikä halua olla tekemisissä, ei se kovin isolta tappiolta vaikuta. Miksi itse olet tekemisissä ihmisten kanssa jotka eivät kunnioita sinun arvojasi?


    • Ei turhaa romua

      Viimeisimmästä saadusta ja ostetusta lahjasta on lähes 20 vuotta ja silloinkin lahjat olivat harkittuja eli tarpeellisuus ja sopivuus saajalle varmistettiin ennen hankintaa. Turhaa krääsää olen saanut viimeksi reilu 30 vuotta sitten (eli joskus 16-17 vuotiaana).

      Onneksi suku ja ystävät tajuavat että en todellakaan halua turhaa krääsää nurkkiin pyörimään.

    • Naisten tauti

      tuo jouluhömppä ja sen lahjomisrumba. Tartuttavat sen sitten lapsiinsa ja joku poikalapsi sitten kantaa sairautta mukanaan aikuisikänsä. Mutta erityisesti tyttölapset ovat altteita tuolle viirukselle.

      Milloinkohan sille saataisiin rokote?

    • Pukkinen

      Meillä loppui lahjojen osto köyhyyden tulon myötä, ennen kaikki osti toisilleen jotain hyvyyttään koska oli ylimääräistä ja nyt kun kaikki on työttömiä tai eivät hallitse talouttaan niin lahjojen osto on muuttunut "pakolliseks" vain lasten suhteen.

      Aikuisille ei osteta mitään.

    • Tarumieli

      Voi se lahjavillitys olla miestenkin tauti. Meillä ainakin olen jo kymmenen vuotta toistanut, etten halua lahjoja, en jouluna enkä juhannuksena, mutta kun hän tykkää ostella kaikenlaista turhaa. Sitten harmittaa se turha roina nurkissa ja pitäisi roskiin heittää lähes käyttämätöntä tavaraa.

      • Tavaraa roskiin?

        Uskomatonta!!!Että joillain on varaa näinäa aikoina heittää käyttämätöntä tavaraa roskiin!Joku varaton voisi tarvita sinun tarpeettomia.Onko sinulla hyvä mieli kun he joutuvat penkomaan ne roskiksista?Miksi et lahjottaisi kirpputorille, tai kierrätyskeskukseen, tai paketoi pelastusarmejan joulupataan jos aivan käyttämättömiäkin.


    • Ei joulua mulla

      Onneksi ei ole lapsia niin ei tartte todellakaan ostaa mitään turhaa. Yleensä itse oon saanu rahaa joululahjaksi, koska mummot haluaa laittaa niin olen antanut tilinumeron heille siksi. En ole ostanut kuin joululahjoja:) Ja sitä mitä todella tarviin, vaikkapa niillä mummon lahjarahoilla. He kun eivät vaadi itselleen joululahjaa vastineeksi. Mikä parasta ei tarvitse lähteä minnekkään sukkuloimaan jouluaattona istumaan pöytään hienosti kädet ristissä ja syödä monta tuntia. Se se vasta on ollut nuorempana kärsimystä odottaa ruokapöydässä monta tuntia lahjoja. Älkää te muut tehkö samaa lapsillenne, antakaa lahjat ensin niin jaksavat istua paremmin pöydässä. Kaikki perinneroskan voi heittää tänä päivänä roskiin, koska nyt eletään 2014 lukua kohta niin eurot on kalliita ja suomi kallis maa ja lapsille ei tartte ostaa turhia leluja tai kalliita älypuhelimia, koska kauppiaat tykkää. PÖH SANON MINÄ, TURHAA KOKO JOULU. Vaan siksi, koska perinne vaatii...

    • Kierrättäkää

      Jos saatte turhaa tavaraa, niin miksi se pitäisi roskiin heittää? Viekää SPR Kontin keräyspisteeseen tai lahjoittakaa jonnekin muualle, myykää kirppiksellä, mitä vaan kunhan pistätte kiertoon sellaisen, mitä ette itse tarvitse. Roskiin heittäminen on äärimmäistä törsäystä.

    • hyvää joulua

      En itse ole koskaan kokenut että minun täytyy jotain, tässä tapauksessa ostaa lahjoja. Joskus tuntuu, että on energiaa ja haluja miettiä lahjoja vain lähemmilleen. Toisinaan taas villiinnyn ihan totaalisesti, niin kuin kävi tänä vuonna. Kaikki lahjat paketoitu, ja nyt olon muistanut sitä kaukaista tätiäkin.

      Itsessäni on jo sisään ajettuna anteliaisuuden piirre ja halu ilahduttaa toisia. Tiedän että joitakin tämä ärsyttää suunnattomasti, mutta yleensä ne ovat juuri niitä ihmisiä, jotka eivät osaa ajatella koskaan muita kuin itseään, ja kiusaantuvat siitä jos jäävät vastalahja-velkaan. Mikä on typrää. En usko että kukaan aidosti lahjan antava odottaa vastalahjaa. Riemuhan on juuri siinä antamisessa.

    • 14 + 18

      Lopetimme jo vuosia sitten koko joulun viettämisen useistakin eri syistä, yhtenä tämä surulliseksi tekevä kulutushysteria, jonka odotetaan valtaavan ihmiset.

      Jostain syystä saamme edelleen niiä konvehtirasioita lahjaksi, ei mene viesti perille, että ei mitään todella tarkoittaa ei mitään. Kun tietää, että niitäkään rasioita ei olisi kaivattu, mutta lahjaintoilija on ne ostanut jostakin 3 kpl kympillä -tarjouksesta vain jotain, mitä tahansa ostaakseen, tulee lähinnä masentunut olo.

      Lähin työtoverini pitää itseään jouluihmisenä. Hän on useamman lapsen isoäiti, joka jouluna laittaa kahdellekymmenelle ruoat jalahjat, kun on pakko. Pakko siivota, pakko laittaa, pakko leipoa, pakko ostaa, ostaa, ostaa! Touhu alkaa mennä pahimmillaan maanisen puolelle eikä tämä jouluihminenkään enää viime metreillä siitä nauti, lähinnä huojuu väsymyksestä kun pitää töissäkin käydä.

      Jossakin on mielestäni menty pieleen.

      • Parempi ilman

        Nämä tarjous konvehtirasiat pitäisi lailla kieltää joulumyynnistä.Sillä juuri nuukat velvollisuuslahjojat ostaa joka joulu niitä ja leikkii jaloa muistajaa ja joulupukkia.
        Sama juttu, ne tökeröt, halvat vahvasti tuoksuvat tönkköhyasintit.Samat tyypit jakelee jouluna joskus niitäkin.


    • ulla69

      Itse ostan läheisilleni mieleisiä lahjoja lahjakorttien muodossa. Lahjakortti hierojalle, kosmetologille tai vaikkapa kampaajalle. Tässä kiteytyy kaikki kiva, ei tule rojuvuoria kuljetettaviksi,lahjan saajalle toivon omaa aikaa, rauhaa ja hyvää oloa. Kotikin pysyy liialta krääsältä puhtaana :)

    • EI sydäntä

      Ok, jätän siis lahjat ostamatta.

    • Huh huh

      Täh! Joulupukki ne lahjat tuo! Miksi ei toisi?

      Kummallisia ajatuksia täällä *

    • pakkopulla

      Olen ollut 10-vuotta avoliitossa nykyisen akan kanssa, ja meillä on pieni tyttö. Mä en ole ikinä ostanut akalleni yhtään lahjaa. Enkä meinaa ostaakkaan. Lapselle ostan, ja lapsi ostaa äitilleen (tietenkin minun rahoilla kun on vasta 6-vuotias). Kaikki juhlat on ihan turhia. Odotan jo vi... ksen kera joulua ja uutta vuotta. Onneksi ne menee töissä. Mennyt jo monta vuotta. Kaikki arkipyhät on ihan turhia.. Joulunkin vois lailla kieltää. Se on pakkopullaa miehille.

      • Näin toimitaan

        Mä oon jo kolme tommosta miestä jättänyt. Suhde loppuu heti, jos mies ei tapoja tajua.


      • Yksin olisi paras

        Miksi perustit perheen? Kuulostat erittäin katkeralle miehelle! Muistaako sinua kukaan?


      • Hengen nostattajat
        Yksin olisi paras kirjoitti:

        Miksi perustit perheen? Kuulostat erittäin katkeralle miehelle! Muistaako sinua kukaan?

        Hi,hi Ahtipa muistaa juhannusaattona,Jallu vappunaattona ja sininenkeli jouluaattona ja verottaja ja postinkantaja muina aikoina.


    • kylläpä.helpotti

      juuri tänä vuonna sovittiin monen ihmisen kanssa keskenään ettei kukaan osta toisille joululahjoja tänä vuonna eikä enää tulevaisuudessa. lapset asia erikseen :)

    • Eräs joulua viettävä

      Pitää paikkansa, että jos lahjojen antamisesta ei nauti, menee siitä vähän maku (varsinkin jos lahjan saaja on asiasta tietoinen).

      Itse kuitenkin tykkään ostaa lahjat perheenjäsenille & ystäville, varsinkin jos löydän jotain mieluista (lempimusaa, hyviä kirjoja etc.) Hauskinta jutussa on tyytyväinen lahjansaaja. Ja vaikka yllättävän lahjan löytäminen olisikin mukavaa, tietyissä tapauksissa (kun tiedän lahjansaajan olevan suhteellisen nirso) kysyn suoraan mitä lahjaa toivotaan.

      Yhteislahjat ovat myös varsin käteviä, varsinkin jos rahaa ei ole paljon käytettävissä.

    • joulutonttu1

      Puhut asiaa. Olen miettinyt tätä asiaa lukemattomina jouluina. Itse olen yleensä yliväsynyt jo koko joulunalustohinointiin, lahjakärryjen täyttämisen ja kaikkien huomioimiseen. Pakenen omaa syyllisyyttäni sillä, että uuvutan itseni jo kauan ennen varsinaista joulunaikaa. Olen karsinut lahjavuorta sopimalla aikuisten kesken, että emme ostaisi joululahjoja muille kuin lapsille ja heillekin ajatuksella, kivaa mutta myös tarpeellista.
      Nyt on taas tulossa ja menossa testikausi itselleni, maltanko olla tavoitteeni tasalla tänä jouluna? Muistaisinko läheisiäni ja tuttaviani mieluummin koko vuoden aikana olemalla tukena ja apuna silloin kun sitä tarvitaan...

    • Kyllä lahjoille

      Höpö höpö! Se, että marmattaa lahjoja ostaessa ei mitenkään sulje pois sitä, ettei sisimmässään silti haluaisi antaa lahjoja ja lopulta olisi tyytyväinen, että löysi sopivat lahjat läheisilleen. Antamisen ilo kuitenkin palkitsee aina stressistä huolimatta, ihan samalla lailla kun siivoaminen palkitsee vaikka ottaisi päähän, siistissä kodissa on mukava olla.

      Älkää herkkikset ottako niin tosissaan aina kaikkea, mitä ihmiset milloinkin kiireissään nurisevat. Suurin osa ihmiselämän asioista ei ole vain kurjaa tai ihanaa, vaan monenlaisia tunteita herättävää. Se tekee elämästä mielenkiintoista.

    • Joulusanoma

      Onneksi ei tarvitse ravaa noissa lafkoissa hässäkän keskellä . Ollaan emännän kanssa kahdestaan ,poika on merellä laivalla töissä. Ei olla enää vuosiin ostettu mitään lahjoja yhteisestä päätöksestä.
      Mua naurattaa noi jotka ostaa lahjaksi noita veikkauksen arpapaketteja . Onkohan niillä kaikki himassa tai että ne oikeasti toivoo lahjansaajalle voittoa. En ikinä ostaisi arpoja kenellekkään lahjaksi. Hänelle kun tulisi voitto niin mä varmaan vetäisin itseni narujatkoks, pitäsin itseäni sekopäänä kun tuli tollasta tehtyy koska niillä fyrkilla olisi itsellekin tarvetta. Ei sit mitää jos kaali kestää menetykset.

    • Joulumieltä :)

      Meillä on suku ympäri maailmaa, joten lahjojen postittaminen vie jo useita satasia. Ostamme lahjoja, jos/kun tulee joku vastaan, mikä "näyttää ihan XXX:ltä". Ts. pakosta ei mitään turhia ostella. En tiedä mitään kamalampaa, kuin että joku omasta mielestä ruma valokuvakehys on laitettava aina silloin hyllyyn, kun se sukulainen kyläilee, joka on sen joskus ostanut. Joulukorttejakaan harvemmin lähetetään, kun ne menee sitten joulun jälkeen roskikseen, niissä ei ole meille iloa vaan lähinnä riesaa saada ne lapsi- ja eläinperheissä turvallisiin paikkoihin näkyville, ja sit kerätä ne pois roskiin muutaman viikon päästä. Lapset tykkäävät, kun reissataan sukulaisissa, ja saavatkin paketoituja lahjoja kun näemme, ei pienimmät edes tajua jouluna, ovatko saaneet lahjansa XXX sukulaiselta vai tuleeko se vasta kesällä kun vieraillaan muissa maissa. Suomessa on vain minä ja äitini, ja hänen kanssa vaihdetaan jo kesästä saakka tavaroita, mitä toinen oikeasti tarvitsee. Hänelle olen jo ostanut mm. pölykapselit, jotka häneltä hajosi, otsalamppuun litteitä paristoja ison kasan ja lyhtyjä haudoille. "Yllätyksenä" paketoin hänelle vielä tupakka-askin. Yhteensä meni ehkä alle 30e, tosin summa ei minulle tärkeää ole. Tunnen saman jännityksen lahjat antaessa, vaikka hän tietää mitä tulee. Tiedän, että joka kerta kun katsoo pölykapseleitaan tai viedään kynttilöitä haudalle, hän muistaa lahjan antajaa, ja on aidosti kiitollinen lahjoistaan koska niitä tarvitsikin. Jos en itse satu tarvitsemaan mitään, kelpaahan suklaa, villasukat yms. peruslahjat, mutta silloin yleensä sovitaan, että äiti maksaa kun tarvitaan vuoden mittaan isompi hankinta. Näin meillä ja oikein ihania jouluja on silti ollut, vaikkei ihan "perinteisiä" yllätys-lahjoja ole, ja kaikki välttyy lahjojen, postittamisen, korttien stressistä! Suosittelen!

    • meeri

      sepä se,kun on tottunut ostaa joka joulu,niin pakolta se tuntuu lahjojeen ostaminen,ei lapsille,mutta aikuisille!!sama joulukorttien kanssa,en haluis ite yhtään korttii,kun ne on niin turhia ja pitää ite laittaa,sit jos et muista jouluna,niin "pakko"laittaa edes uudeksivuodeksi!eli joulu nykyään kaupallinen täysin!!

    • Troll-face. . .

      Nyt on laskuja , osuu joulukuulle. Pitää jättää lahjat ostamatta ja joulukin jää juhlimatta. EHkä jollekin ystävälle vois hakee jonkun kirjan.

    • lahjojaihanhirveesti

      meillä ostetaan krääsää ja materiaa paljon. tulee lapset ja perhe iloseksi ja lahjan näkee!

    • joulu on rasite

      Olen vanhemmille yrittänyt vähän vihjailla että voitaisiinko luopua näistä lahjahömpötyksistä, olen sentään jo 39v ja vanhemmat kuudenkympin molemmin puolin mutta ei, jääräpäisesti pitävät kiinni lahjahömpötyksistä, kaiken pitää olla edelleen kuin pentuna, mitään ei saa muuttaa.
      Tuntuu jo tosi järjettömältä tällainen lahjapaperiin käärityn jonniinjoutavan tavaran vaihtopäivä, v1tuttaa kierrellä kauppoja ja koettaa miettiä jotain lahjaksi ja edulliseen hintaan kun en ole mikään suurituloinen.

    • jouluilo

      Joo..todella surullisia tapauksia nämä "pakko ostaa" ihmiset,ei kenenkään ole pakko ostaa joululahjoja jos ei itse tahdo!En ymmärrä,kuka muka voi siihen pakottaa?????Eiköhän aikuiset ihmiset päätä ihan itse mihin omat rahansa käyttävät?=)Itse ostan lahjoja(ihan vain omille perheenjäsenille,yhdelle ystävälle ja työkavereille 4-5hlö jonkun pienen jutun JOS ITSE tahdon).Ostan lahjoja koska haluan ilahduttaa ehkä joskus yllättää,lahja kuvastaa aina jotenkin lahjan saajaa,on käytännöllinen tai jollain tavalla ajankohtainen.En käytä kaikkia rahojani lahjoihin!Perhe,yhdessä oleminen,rauhoittuminen,joulun sanoma,hyvät pöperöt,tunnelma ja lumi maassa tekevät joulun itselleni=)Yksi sisaruksista ilmoitti ettei halua lahjoja ostella ja se itselle ok,hänelle saa kyllä ostaa..=)

    • Old school mama

      Herramme syntymän takia.

      • mammonaa vastaan

        Jeesus ei ostaisi.


    • antimaterialisti

      En osta.

      • Joo, olen katkera

        Niin, suurin osahan näyttää olevan sitä mieltä, että ei osteta lahjoja. Minun tulkintani on se, että sanojat tarkoittaa "minä en osta lahjoja, mutta otan kyllä vastaan". Että se siitä lahjattomuudesta. Minä ostan lahjoja, mutta en saa itse. Miksi? En tiedä. Ei minua muisteta jouluna, äitienpäivänä, syntymäpäivänä tai muutenkaan. Lahjat minulta kyllä kelpaa, niitä suorastaan odotetaan. Miksipä en nyt sitten lopettaisi?! siksi, kun toiset ovat aina antajan asemassa, toiset pitävät itseään pelkästään saajina. Asiassa kuin asiaassa.


      • Jouluiloa
        Joo, olen katkera kirjoitti:

        Niin, suurin osahan näyttää olevan sitä mieltä, että ei osteta lahjoja. Minun tulkintani on se, että sanojat tarkoittaa "minä en osta lahjoja, mutta otan kyllä vastaan". Että se siitä lahjattomuudesta. Minä ostan lahjoja, mutta en saa itse. Miksi? En tiedä. Ei minua muisteta jouluna, äitienpäivänä, syntymäpäivänä tai muutenkaan. Lahjat minulta kyllä kelpaa, niitä suorastaan odotetaan. Miksipä en nyt sitten lopettaisi?! siksi, kun toiset ovat aina antajan asemassa, toiset pitävät itseään pelkästään saajina. Asiassa kuin asiaassa.

        Olisi se kauppiallekin ja Suomen taloudelle iso kolaus, jos ihmiset lopettaisivat tämän ketjun enemmistön kannan mukaisesti lahjojen oston kokonaan. Monessa kodissa olisi iso parku jouluaattona.

        Ymmärrän, että jos joku on pienituloinen, niin lahjan miettimiseen menee ehkä vähän enemmän aikaa, ja etsimiseen myös. Mutta jos ihminen on tärkeä ja läheinen, niin ei se ylivoimainen stressi ole. Minä ainakin olen aina halunnut läheisille jotain kivaa antaa. Se on mielenlaadusta kiinni ottaako siitä hirveän stressin.

        Toivottavasti sinäkin saat jonkun mieluisen lahjan jouluna. Me aikuiset naiset ollaan monesti vaan niitä ostajia ja paketoijia :(


    • Puhos

      "Mielummin on ilman lahjoja, kuin ottaa vastaan lahjan, joka ei ole annettu, aidosti hyvästä sydämestä ja vapaasta tahdosta. " (ap.)

      Mitä siansaksaa tämä lause on? Ei kai voi ottaa vastaan lahjaa jota ei ole edes annettu. Melkomoinen taikatemppu jos.

    • Skybuck

      Olen tällä hetkellä työtön, sopivasti joulun alla. Rahaa ei ole, mutta haluaisin osoittaa rakkauttani läheisilleni antamalla heille jotain jouluna. Se vain on ikävää että lahjan antajaa arvostellaan juurikin sen lahjan ostoarvon perusteella. En syytä läheisiäni, mutta materialistinen kasvatus tekee juuri sen mikä on ikävää.
      Olen seurustellut viisi kuukautta ja rakastan häntä. Mitä minä hänelle osaan antaa... Tai pystyn antamaan. Kamalinta olisi että hän pettyy antamaani lahjaan ja siitä kärsii hänen näkemyksensä minua kohtaan.
      Onko taas mahdollista, että ajattelen vain liikaa? Todellisuudessa mikään lahja, minkä rakkaalleni ostan, ei riittäisi MINULLE. Ihminen adaptoituu mahdollisuuksiina ja mitä suuremmat tulot minulla olisi, sen isommat vaatimukset minulla olisi. Tahtoisin osata tehdä jotain ilmaista, hyvää ja kaunista rakkailleni. En osaa.

      • pannaanko lahjaksi

        Eikös ole aika selvä mitä voit rakkaallesi antaa? Iloista antajaa Jumala rakastaa. :)


      • can't afford it
        pannaanko lahjaksi kirjoitti:

        Eikös ole aika selvä mitä voit rakkaallesi antaa? Iloista antajaa Jumala rakastaa. :)

        niinmut jos antaa p1llua niin siitä saajalle saattaa aiheutua 18v elatusvelvollisuus, kalliiksi tulee sellainen lahja.


    • minä vain

      Minusta on mukava antaa joululahjoja,eivät ole mitään kovin kalliita mutta tarpeellisia niiden saajille.enkä koskaan jätä lahjojen ostoa joulukuulle,rahan menoa silloin muutenkin ihan tarpeeksi, vaan ostelen niitä pitkin vuotta.en anna lahjoja siksi että lahjan antajan pitäisi minulle ostaa jotakin.

    • Lehtori Koskinen

      Kannattaa ostaa kirja. Nykyään luetaan aivan liian vähän. Lukeminen kehittää mielikuvitusta ja luovuutta. Kirjat ovat hienoja kirjahyllyssä. Niitä on kiva hypistellä.

      http://tinyurl.com/Booky-fi

      • korvis28

        Olen tädiltäni saanut viimeiset 10 vuotta kirjan ja en ole yhtäkään loppuun lukenut tai harvaa aloittanut. Ymmärrän kyllä kivan idean mutta joo, kun kirjan aiheet ovat aivan vääriä kiinnostuksenkohteelta tai ikähaarukalta pielessä siinä menee vain rahaa hukkaan. Ei sitä niin vaan mitä vaan kirjoja lueta, täytyy olla jonkinlainen intressi aihetta kohtaan. Ainahan voi lahjoittaa niitä eteenpäin eli ei kai siinä menetä mitään.


    • juuuuu-----------

      Samaa mieltä lehtorin kanssa olen :)
      Kirja on mieluisin lahja ja annan myös ystävälle ja nyt hänen tyttärelleenkin joka joulu kirjan.

    • avustuksia

      Meille tulee Facebookissa päivittäin perheitä odottamaan apua, kun ei ole lapsille varaa ostaa lahjoja, muutenkaan ei ole varaa ruokaan, vaatteisiin. Jos teillä on tavaraa mitä ette käytä, vaatteita, leluja, pyyhkeitä, petivaatteita yms liittykää facessa : avustuksia vähävaraisille

    • johannyttoki

      Minä ainakin haluan lahjoja ja paljon. Itse en kuitenkaan osta muille, koska en halua tuhlata rahojani. Aina olen saanut vaikka mitä'än en ole koskaan antanut, enkä anna.

    • tiky

      Flanellihousut aion ostaa lahjaksi ja paratiisiastian itselleni. Syödään hyvin ja nautitaan joulun tunnelmasta. Haudalla käyn viemässä kynttilän ja kukan. Jotenkin ilman hautuumaalla käyntiä joulu ei tule. Iloitaan Jeesuksen tulevasta syntymästä ja mennään kohti valoa! MATKAradion ostoa olen myös harkinnut että saamme äitini kanssa kuunnella radio Deitä joulun aikaan. Ja kynttilät ovat tärkeä juttu jouluna.
      Siunattua adventtia kaikille!

    • hei vaan!

      Kannattais olla Suomi24:n softaa ja kirjoittajia tuntemattomalle ulkopuoliselle kävijälle ja lukiijalle käyttämättä kaksinaissisältöä Suomi24:n etusivulla kun nimettömästi tämän foorunin wetusivulle jotkut aloituksia laatii- erittäin törkeitä sellaisia vielä, useat nettisekopäistä, eli että samassa aloituksessa udellaan Suomi24:n etusivilla tuntemattomalta multa lukijalta, että miksi ostan lahjoja jouluna, niin lisänä siihen vielä päälle varmaankin vääristelyt, kun erehdyn kirjoittamaan foorumin Suomi24:n julkaisulla hyväksymään aloitukseen.

      No vastaan kuitenkin. Ei ole tuntemissani ollut tai ole yhtäkään ihmisiä, jotka vaatisi minulta joululahjoja. Sehän (nimettömän aloituksen laatijan) aloittajan sisältö lieni, kysellä ja udella nimettömän Suomi24:n avustuksella, että millaisia ihmisiä nyt sattuu lukemaan tätä Suomi24:a? Minulla ainakin on niin, että minut tuntevat pikemminkin pyytää, etten osta jouluksi lahjoja, kun tietävät kuinka vähällä itse joudun selviytymään.

      Ei mulla ainakaan koskaan ole ollut mitään halutomuutta ostaa rakkailleni ja läheisilleni joululahjaa, koska ne tietää, että vaikka viiden euron joululahja on riittävä: ongelmallisia on joskus tosin lapsiperheet, joissa vaadittaisiin tiettyjä pelejä tai lahjoja, jotta ne kelpaisi lapsille. Sitä vasten mitä sinkku saa taloudellisessa mielessä lahjoja jouluksi, niin ei kiinnosta ostaa kahdellasadalla eurolla lahjoja, jos itse ei saa mitään.

      Aikoinaan kerran mua ärsytti, kun yksikin tyypi oli lahjan avatessaan sillä tavalla, että "no mitä siellä paketissa oli" . Säntäsi katsomaan ja pentunsa ( jolle lahja oli) oli jo mussuttanut karkkeja pakkauksesta - ilmeisesti vaatteet ei olleet kersalle oikeaa merkkiä, kun oli niin välinpitämätön ilme lahjan saajalla aikuisella ja kire oli kakaralla avata lahja. Lahjan osto tarkoitti sitä, että ostaja söi viikon nuudeleita.

      Toisen kerran joku tyyppi kun olin vertauskuvallisesti sanonut, että haluan ( mikä toki totuus) ostaa kakaralle lahjan kun olen aina ostanut, niin tyyppi oli jäänyt jumiin siihen lauseeseen ja soitti jo seuraavana päivänä, että mennäänkö nyt lelukauppaan: siellä lelukaupassa sitten piti ostaa kakaralle joku legosysteemi, mikä tarkoitti, että minä olin puoli viikkoa syömättä.

      Myös viisi- tai sata muuta esimerkkiä voisin esittää törkeydestä: en koskaan, jos mulla olisi lapsia, antaisi niiden avata joululahjoiksi tarkoiuettuja ennen joulua,.jos lahjat on jouluksi. Yhdessäkin perheessä menin joulukäynnille kerran ennen joulua ja ne ei olleet moksis mitään, vaikka kakara samantien änkäsi avaamaan joululahjat...Melkein itkin, kun olin säästänyt viikon ruokarahani. ja yhdessä perheessä urputti kakara, kun ei kuulemma riittävän hyvä lahja. Ja ihan samoista taustoista varmaan usein kaikki sellaiset, kuin minäkin.

      SEURAAVANA jouluna minä EN osta mitään vitun kolmenkymmenen euron legolajitelmaa jollekin epäkiitolliselle kakaraperheellle, VAAN ostan vähillä rahoillani itselleni uudet housut tai paidan ja olen pelkäämättä tammikuuta!

    • sunnuntaita

      Kyllä on litaniaa..kuka jaksaa lueskella??

    • bobbypin

      Olen viime vuosina ostanut lahjoja vain parille tärkeämmälle ystävälle ja perheenjäsenelle - niille jotka sitä ansaitsevat (vaikka sanojen tulisi riittää paketin sijaan). Se on myös tämä materia ja kulutuskulttuuri kun komentaa ihmisiä ostamaan sitä sun tätä. Eri toten ystävänpäivä, huhhuijaa mitä turhaa rahanpalamista. Ja lahjojenkin ostamisesta on tullut sellainen oletus että ihmiset voivat luulla saavansa jotain jolloin ostajalle tulee paineita jos ei ollut suunnitellut mitään hankkia jollekulle.

      Se mikä mua eniten tässä rupakassa naurattaa on tämä pakanallisen ja kristillisen juhlan risteytys. Ennen vanhaan oltais hävetty silmät päästä.

      Ja se että jotkut ihmiset antavat aivan vääriä lahjoja kun lahjansaajaa ei tunneta tarpeeksi hyvin että voisi antaa merkittävän lahjan ja sitten ihmetellään kun lahjaa ei tulla koskaan näkemään tai käyttämään.

    • Mama-30

      Me ollaan ostettu meidän omalle lapselle muutama lahja sekä meidän kummilapsille lahjat. Ei aikuisille osteta mitään. Joulu on mielestäni koko perheen juhla, mutta lahjat pitäisi olla tarkoitettu vain lapsille.

    • Tee se itse lahjat<3

      Ei pidä unohtaa itsetehtyjen lahjojen arvoa.Jotkut osaa arvostaa niitäkin.Sellainen lahja ei ole syntynyt aina helpolla, vaan lahjanantaja on nähnyt vaivaa sen eteen.
      Hankkinut lahjaa varten tarveaineet ja käyttänyt siihen aikaansa ja osaamistaan.
      Itse ainakin olen ihan liikuttunut, jos saan jonkun itsevalmistaman lahjan.Tiedän sen varmasti tulevan vilpittömästä tahdosta ilahduttaa.Olkoon se sitten, käsityö millainen vaan.Tai puutyö, tai taos.Maalaus, tai muu taideteos.Tai vaikkapa jotakin herkkua.
      Kunhan on itsetehty.

      • Rahaa lahjaksi

        Mitä mieltä olette nykyaikaisesta, rahan antamisesta lahjaksi.Ainakin nuoriso osaa arvostaa sitä, kun uudenvuodenaatto tulossa ja vähiä rahoja huvennut joulunaikaan.
        Mutta onko persoonatonta, jättää paketit ostamatta ja laittaa kuusen alle kirjekuoressa vain lahjaksi rahaa, tai lahjakortteja?
        Jos tietää näiden olevan toivelahja.


    • Joulumuori

      Lahjoja tai sitten rahaa joululahjaksi kyllä tuo on sitä turhamaisuutta ja hyväosaisten joulunviettoa,hyvä kun me saamme jotain ruokaa joulupöytään.Turhuutta kaikki touhu tää sanotaan joululaulussakin sitä se on.Joulurauhaa kaikille!

      • Kirje pukille

        Lahjomisessakin saa toki käyttää järkeä.Ei se ole lainkaan sellaista turhamaisuutta kuten se, että ostetaan ajattelematta ja älyttömästi kaikille tarpeetonta krääsää.Joululahjatkin voi olla tosi tarpeellisia ja käytännöllisiä.Silti henkilökohtaisia ja toivelahjoja.Lahja voi olla myös perheen yhteinen, tarpeellinen hankinta.
        Lahjatoiveista on hyvä aina keskustella etukäteen.Kirje, eli lahjatoiveet pukille, se kannattaa meidän isompienkin kirjoittaa.Kaikkea siinä lueteltua ei pukin tarvitse tuoda.
        Mutta jos pukki haluaa lahjoja meille tuoda, hänen on tälläisen listan kanssa helpompi hankkia lahjoja, joille meillä on käyttöä ja jotka ilahduttavat.


    • miki-66

      Tasan ei käy joululahjat!

    • ytffdfsfdsfd

      Itse tykkään ostaa jotain pientä vanhemmilleni, siskolleni ja siskon pojille. Olen koittanut sanoa vanhemmilleni, että ei tarvitse ostaa kuin yksi tai kaksi lahjaa, mutta aina niitä vain tulee turhankin kanssa.

      Itse tykkään joululahjojen hankkimisesta ja siitä tulee mukavan jouluinen mieli. Ostan yleensä jotain hauskaa ja halpaa.

    • doomadei

      Omassa lähipiirissä on valokuvat muodostuneet aika hittilahjoiksi. Olen nykyään ainut, joka mm. jaksaa kaikissa kaveriporukan tapaamisissa ottaa kuvia ja vielä tilata niitä paperiversioina.

      Jouluksi sitten tilaan ifiltä kuvia ja liimailen niitä albumeihin, jota laitan lahjaksi. Aina on otettu lahjat vastaan, eikä ainakaan kukaan vielä ole valittanut.

      Ja joka vuosi ostan lahjat, koska haluan ostaa, en koska on pakko. En mm. osta omalle veljelle enää lahjaa, koska hänellä tuntuu olevan kaikkea eikä hän tai hänen vaimonsa näytä arvostavan keneltäkään tulleita lahjoja. Kiitosta en ole lahjasta saanut sitten teini-iän, jolloin viimeksi tuo sana vahingossa kuului veljeni suusta. Kelvatkoon heille vain joulun toivotus, kun muuten näyttäisi olevan nihkeää.

    • paskaajouluakaikille

      Vihaan joulua.
      Vihaan sitä stressiä, jonka se synnyttää. Muutenkin on persiistä keksiä lahjoja ihmisille vaikkapa syntymäpäivänä. Jouluna pitäisi keksiä kaikille. Ja v*ttumaista myös, että usein miesten tai perheen isien ei tarvitse ajatellakkaan koko asiaa. Ehkäpä nykypäivän nuoret isät saattavat olla valveutuneempia tämän asian suhteen.

      Joulu tulisi tehdä vain lapsille. Joulupukki tuo lahjat lapsille. Piste.

      Lisäksi inhoan kaikkia uskonnollisia juhlia.
      Joulukirkko voi olla kaunis kokemus, mutta muuten täysin p*rseestä.

      Plussaa joulussa on hyvät ruuat ja perheen yhteinen hetki. Mutta se yhteinen hetkikin muuttuu painajaiseksi, jos esimerkiksi vanhemmat ovat eronneet ja se aiheuttaa jotain ongelmia. Yksinäisille ihmisille joulu on varmasti ihan kamalaa.

    • Lahjaksi saaneet

      siis lahjaksi antakaa!

    • Joulumieli kateissa

      Hei,

      Rakastin ennen joulua, mutta nyt kun välit oman lapsuuden perheen kansaa ovat teennäiset, tuottaa se stressiä. Hermostuttaa viettää heidän kanssaan joulua

      lahjojakin ostettua velvollisuudesta ja jotta joulun tunnelmaa saa pehmitetyksi jos vaikka kiristyypi. toisaalta myös lahjat voivat aiheuttaa kateutta, joten pitää yrittää olla avokätinen kaikille, erityisesti kateuteen taipuvaisille.

      .mitään alkoholismi tai perintö riitaa ei ole, ei vaan pidetä toisistamme, minusta pidetään vähiten. Osittain siksi kun toivoin välil et ei tarvitsisi tulla näihin teennäisiin juhliin.

    • Miksi pitää OSTAA lahjoja? Onhan aina vuosi aikaa TEHDÄ jotain ihan itse. Ei kai uusavuttomuus vaivaa?

    • Jouluna 2014 ~~*

      Kaikki lienee ymmärtäneet aloittajan viesti, siten. Ettei pitäisi ostaa lainkaan lahjoja.
      Mutta, aloittaja tarkkoittanee. Että lahjoja voi ostaa jouluna. Mutta, jos se tuntuu pakolta ja velvollisuudelta. Silloin on paras jättää ostamatta. Tämä asia kannattaa tänäkin 2014 jouluna pitää mielessä.
      Omasta mielestä kaupallinen joulu tuntuu teennäiseltä. Eli sellainen, että kaikki lahjat ja syötävät on ostettu kaupasta. Joulu on mielestäni, vain sellaista mukavaa yhdessä olon aikaa. Joko ihan oman perheen kesken, tai isommalla porukalla. Kuka mitenkin saa parhaan joulutunnelman.
      Niille joilla ei ole perhettä, tai omaisia. Jouluna voi vain rauhoittua ja tunnelmoida, herkutellen ja kynttilöitä poltellen ja vaikka joulumusiikkia kuunnellen. Etenkin, levätä kunnolla ja nauttia lomasta ja vapaa-ajasta, jos ei jouluna ole töissä.

    • Mummel

      Jokainenhan saa viettää omansa näköisen joulun tai olla viettämättä. Vapaus valita on meillä jokaisella. Minä vietän hyvin perinteisen koska olen jo iäkkäämpi ja ne muistot tulevat sieltä lapsuuden jouluista 50-60 luvulta. Mutta lahjoja en osta kun lapselleni ja koiralle. Itse en saa kun paketin lapseltani, olen kieltänyt häntä ostamasta mitään en tarvi kun rauhaa, joululauluja ja hyvää ruokaa ja vähän punaviinä ja tietty suklaata. Ja ehdottomasti valkean joulun, siinä sitä olis paras lahja, kun olisi maa valkoinen jouluna. Joulu on kerran vuodessa ja kinusta on kiva siihen valmistautua pikkuhiljaa sitten ensimmäisen adventin.Aikoinaan mummulassa vietiin ulos koko huusholli ja tehtiin suursiivous. Komeroistakin kaikki vaatteet vietiin ulos tuulettumaan ja huonekalut. Siihen aikaan oli aina lunta maassa joulukuussa. Toi siivous oli sikäli tarpeen kun ei niissä omakotitaloissa ollut mitään tuuletusta, muutakun ikkunat, jotka oli usein huurussa ja niissä oli myös kuurankukkia.Minä en suursiivoile ihan normi siivous, niikuin muulloinkin. Hyvää joulun odotusta, heille jotka sitä odottavat.

    Ketjusta on poistettu 9 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1392
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1265
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1062
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1016
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      993
    8. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      979
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      971
    Aihe