Bordercollien päivärytmi

Border__

Bordercollie rotuna kiinnostaa, mutta kyseisen rodun aktiivisuudesta varoitellaan niin paljon, että vähän hirvittää. Olen valmis liikkumaan koiran kanssa ja ymmärrän myös että pelkkä fyysinen aktivointi ei riitä älykkäille roduille kuten bordercollie.

Olisin kuitenkin kiinnostunut kuulemaan bordercollien omistajilta, millaista elämä bordercollien kanssa käytännössä on. Yksilöiden välillä on toki suuria vaihteluja, mutta olisin kiinnostunut kuulemaan kuinka paljon sinä käytät aikaa bordercolliesi kanssa liikkumiseen ja muuhun aktivoimiseen päivässä? Kuinka pitkiä lenkkejä teette (vapaana vai hihnassa), miten paljon käytätte aikaa harrastamiseen tai muuhun aktivoivaan työskentelyyn ja miten muuten aktivoit koiraasi (virikelelut yms.)?

9

2475

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • borskuko

      Tosiaankin paljolti kiinni yksilöstä. Meillä nyt uros 7 kk ja rauhallinen kaveri. Lenkkeilemme n. 3 krt pvässä, eikä mitään hirveän pitkiä lenkkejä vielä olla tehty max. 3 km. Liikuntaa poika saa ulkona kun heittelemme palloa, keppiä tai teemme namin piilotusta. Olemme paljon ulkona ja meillä on lapsia 4 kpl:tta ja niiden kanssa koira paljon touhuaa ja seuraa. Vielä koira on narun päässä ulkona kun emme vielä luota siihen, että pihassa pysyy. Sisällä koiralla puruluita, leikimme narulla ja pyrimme kerran päivässä pitämään "koulutustuokion" eli opetellaan istu, maaha ja muita juttuja. Ihan normaalia elämää olemme pyrkineet viettämään eikä mitään suuria virikemääriä olla koiralle tehty ja hyvin on viihtynyt eikä osoita turhautumisen merkkejä. Aluksi myös pelkäsin että mitenköhän käy kun aina varoitellaan että koira tarvitsee paljon virikkeitä ja aivotyöskentelyä, mutta meillä on mennyt ihan hyvin.
      Kasvattajan kanssa kun asiasta puhuu niin eiköhän pentueesta löydy se jokaiselle sopiva yksilö, bc:ta kun on niin monenluontoisia, jotkut vaativat enemmän virikkeitä ja jotkut ovat enemmän "sohvaperunoita" niinkuin meidän :). Niin ja meillä sisäleluina myös kongi ja namipallo, niillä ollaan pärjätty.
      Aivan myytyjä ollaan tähän rotuun ja koira vaikuttaa aivan ihanalta yksilöltä. Oppii nopeasti, on lempeä, tykkää lapsista ja välillä tuntuu että ymmärtää jopa liikaa puhetta :).
      Harrastuksista sen verran vielä, että olemme käyneet koirakoulussa ja tarkoitus olisi myöhemmin kokeilla agilityä ja pk-jälkeä.

    • Border__

      Kiitos paljon vastauksesta. Ehdin jo ajatella, että ei tänne kukaan eksy. Kiva kuulla tuonkin suuntaista kommenttia. Tietysti täytyy olla tarkkana yksilön valinnassa, jos tähän rotuun päätyy, tai no oikeastaan ihan kaikkien rotujen kanssa. :)

    • 1+1+1

      Joudut kuitenkin olemaan valmis tarjoamaan sille ihan ylettömästi liikuntaa ja harrastuksia jos juuri sinun koirastasi kasvaa tokuton energia pommi . Rotua valitetta ei voi luottaa siihen että juuri sinä saat rauhallisemman yksilön vaan valinta täytyy tehdä sen mukaan mitä rotumääritelmä ja rotu enimmäkseen on .

      Pahimmillaan turhautuneesta BC:stä kasvaa vihainen ,äänekäs ,tottelematon hirveä riesa .

    • Border__

      Kyllä jo pennusta voi nähdä paljon sen luonteesta. Tietenkin kasvatuksella, koulutuksella ja kokemuksilla on vaikutusta, mutta jos et ota pentueen hyperaktiivisinta pentua, tuskin saat energisintä mahdollisinta koiraa. Täytyy vain olla valmis odottamaan ja ottamaan asioista selvää, että löytää oikean pennun itselleen. Tottakai rotumääritelmä antaa tärkeää tietoa kun rotua valitsee ja tietenkin se pitää huomioida, mutta vaihtelu yksilöiden välillä on silti suurta ja pennun valinnalla voi vaikuttaa siihen millaisen yksilön saa.

      Enkä kyllä edes harkitsisi tätä rotua, jos en olisi valmis aktivoimaan koiraani, lähinnä tässä mietin että täytyykö olla, työtön yli-ihminen pystyäkseen elämään border collien kanssa, kuten monesti annetaan ymmärtää.

      • borskuko

        Olen huomannut, että aivojumppa väsyttää enemmän kuin liikunta. Koiralle on mahdollista jättää kaikenlaista tekemistä kun joutuu oleman työpäivien ajan yksin. Työtön yli-ihminen ei tarvitse olla että borsku saa purettua energiaansa. Borskun kanssa täytyy vaan käyttää mielikuvitusta tekemisen keksimisessä. Olen itse ottanut sen asenteen että kun koiran kasvattaa talon säännöille ja aktivoi riittävästi niin koira on onnellinen ja jos tekee tuhojaan niin silloin on hyvä hetki miettiä mitä itse voisi tehdä toisin. Ainakin meillä on nopea oppimaan ja kieltää ei tarvitse kuin kerran ja koira tottelee ja sitten ohjataan mielenkiinto sallittuun tekemiseen. Oli hieman sekavasti selostettu, mutta toivottavasti ymmärsit :).Facebookissa on ryhmä we Are Talking bordecollies, liity ryhmään sieltä saa vinkkejä ja tietoo mitä ihmiset tekee koiriensa kanssa. Suurin osa siellä olevista on ihan tavallisia perhekoiria.


    • Border__

      Kiitos vinkistä ja vastauksesta muutenkin, pitää käydä kurkkaamassa toi ryhmä. :)

    • pööpöööö

      Minusta omistajan täytyy olla laumanjohtaja ja koiran päivärytmin pitäisi mennä ihmisen mielen mukaan,eikä niin että koira saa mitä haluaa. Määräät siis itse sen päivärytmin,minun bordercollieni kanssa se on ainakin toiminut ja onnistunut

    • Kirjoittelijaa

      Täälläkin olisi borderista kiinnostunut. Ja aktivointimäärä kiinnostaa, että mitä vähintään pitää päivässä tehdä.
      Ja aktiivisuudesta, kyllä sekin vaikuttaa, mistä linjasta koira on otettu. Koska eikös show-linjaiset ole yleensä rauhallisempia, vaikka tekemistä tarvitsevatkin.
      Tiedän yhden perheen, jossa on bordercollie ostettu lapselle lahjaksi ja sen koulutus on 11v:n tehtävä. Koira ei tule toimeen muiden koirien kanssa, eikä sitä muutenkaan kouluteta oikein. Tiedän, että hänen äitinsä osaisi kouluttaa sen, mutta ei jaksa. Ehkä hieman vastuutonta :/.

    • Sini91

      Vai aktivointia. Turhan paljon puhutaan bc:n aktivoinnista. Jos mietitään että perimästä löytyy usein sitä moottoria niin pikemminkin bortsu pitää opettaa huilaamaan ja rauhoittumaan eri tilanteissa.
      Sen pitäisi olla huomaamaton koira sisätiloissa ja hillitty eri tilanteissa, kunnes omistaja sanoo käskyt ja ilmaisee "taikasanat" alkavalle räjähtävälle tekemiselle. Eli ulkona leikitään ja sisällä huilataan on mielestäni kuvaavin ajatusmalli.
      Ei bortsun kuulu seota jos ei koko ajan tehdä jotakin. Ei ne talvisin maaseuduillakaan pääse paimentamaan lampaita. Eli ei ole töitä. Huilaaminen, sen opetettu taito on kova sana noina aikoina. Pelkästään jo normaalienkin ihmisten elämässä, kun päätetään jokin harrastus- ja kisakausi.
      Aktivoinnista voidaan ajatella, että kakki koirat sitä tarvitsevat. Toiset yksilöt tyytyvät vähempään kuin toiset. Mutta rotumääritelmän mukainen bc vaatii varmasti enemmän kuin keskivertokoira. Eli kyllä koiran näkökulmasta, sen tarpeiden mukaan pitää mennä, miten paljon se mitäkin tarvitsee. Tunti, minuutti tai sekunti määriä on turha sanoa.
      Voidaan ajatella, että uuden opettaminen väsyttää enemmän kuin vanhojen jo osattujen asioiden toistaminen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3537
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2091
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      87
      1650
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe