koira ja kerjääminen

eipöydästä

Heippa !

Meillä on siis vähän päälle vuoden ikäinen nappisilmä, joka istuu aina isäntäväen jalkojen juuressa silmät kirkkaina kun ruokaa syödään ja vaikka on sovittu ettei ruokaa anneta ennenkuin kuppi on tyhjä ja ei etenkään pöydästä, niin on aina joku joka rikkoo tätä sääntöä....

Hiljattain se on oppinut vielä huonomman tavan, nimittäin se hyppää usein tuolille ruokaa syödessä ja yrittää päästää apajille.

Minua ärsyttää myös suuresti tässä se, että juuri tällöin hän saattaa sitä ruokaa pöydästä saada, etenkin vierailta vaikka isäntäväki kieltää.
Pelkäänkin että jos tämä jatkuu tälläisenä niin koiramme oppii kerjäämisen lisäksi varastelemaan kun silmä välttää...

Vanhempani väittävät kivenkovaan että ei siitä loppupeleissä haittaa ole jos joku yksittäinen henkilö antaa pöydästä ja että eihän nyt sipsit vaaraksi ole.

Minusta taas ei ole reilua antaa ns. "erityisoikeuksia kenellekään" vaan kaikki noudattaisivat sitä käytäntöä, että jämät/herkut annetaan kaukana ruokapöydästä !
Mielestäni koiralle ei tulisi antaa mitään niille sopimatonta (sipsiä, karkkia jne)
juuri siksi ettei se pääsisi "väärien herkkujen" makuun koska koiramme heittäytyy todella herkästi nirsoksi !


Minua alkaa jo risoa jatkuva kädenvääntö, mutta en haluaisi antaa periksi
(juuri sen takia että kerjääminen on huono tapa ja nirsoilu ärsyttää)

Kaipaan siis mielipiteitänne siitä, onko tämä "ei pöydästä, eikä MITÄÄN koiralle sopimatonta"-periaate hyvä ja jos ei, niin kuinka voimme ratkaista tilanteen ja säilyttää sovun?

12

1933

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Grngrn

      Kerjäämiseen on kahtalaista suhtautumista: toiset hyväksyvät sen, toiset eivät. Harmi, jos olette erimielisiä kasvatuskysymyksistä.

      Sipsit nyt ovat hirvittävää epäterveellistä roskaa ihmisellekin, suolaa ja rasvaa pääasiassa. Koira ei välttämättä pidä sipsien mausta, vaan siitä että on etuoikeus saada samaa mitä ihmiset.

      Itse inhoan kerjääviä koiria, ja meillä lähetetään koirat kauemmaksi ruokailun ajaksi, ne eivät saa oleskella edes pöydän lähellä. Ruokailun jälkeen ne saatetaan joskus kutsua tähteille.

      Voithan sinä pistää vaikka kovat piippuun: poistut ruokapöydästä, ellei koiran ruokkiminen lopu. Katsot pistävätkö vanhempasi koiran sinun edelle. Lopputulos voi kyllä olla pettymys...

      • eipöydästä

        Meillä koira pienempänä löhöilikin kiltisti esim. olohuoneessa ja sai putsata lautaset kun ruokailu on ohi.

        Itse kerjäämisestä on mielestäni tullut ongelma tässä parin kuukauden sisällä, koska tämä tuoleille hyppiminen alkoi kesällä ja nirsoilu kärjistyi siihen, että vasta keskiyöllä suostui syömään.

        Nirsoilua on kitketty juuri tällä "ei mitään herkkuja ennen kuin kuppi on tyhjä"-taktiikalla ja se on tuottanut erinomaista tulosta, nimittäin nykyään koiramme noudattaa säännöllisiä ruoka-aikoja ja nauttii oikeasti nappuloistaan,

        mutta pelkään että kaikki ruokaetikettikoulutus valuu aivan hukkaan juuri sen takia, että näitä "erityisoikeuksia" alettiin jaella,
        koska sipsejä (juustonaksuja/chilinaksuja) ja muita pikkusuolasia on ruvettu antamaan ja minä taas en tätä katso ollenkaan hyvällä juuri niiden syiden takia joita luettelin viestiketjun alussa


        Koiramme on minuun leimautunut ja siksi koen jopa hieman loukkaavana sen, että muut viis veivaavat mielipiteistäni ja syöttelevät minkä ehtivät heti kun silmä välttää, joskus jopa pokkana siinä silmieni edessä !

        (Voihan se olla, että salaa pelkään, että koira "myy sielunsa" jollekulle toiselle vain herkkujen tähden sen lisäksi että terveys vaaraantuu..
        Minähän sanoin myös kun koira tuli taloon, että koiran rakkautta ei pitäisi ostaa herkuilla, vaan se pitäisi ansaita leikkimällä ja tutustumalla)

        Joka tapauksessa olen niin itsepäinen enkä halua luovuttaa tässä etikettiväittelyssä koska mielestäni ajan tälläisellä ruokakasvatuksella vain koiramme parasta


    • Mausta

      tarjottava makupala chilillä tai cayennella niin oli viimeinen kerta kun koira kuvittelee saavansa jotain herkkua pöydästä.

    • koirankouluttaja

      Seuraava on tosiasia joka kaikkien täytyy muistaa.

      Koira on "pelkästään" koira. Koulutuksen pitää olla johdonmukaista, samanlaista periaatteessa kuin lapsen kasvatus sillä erolla että koira ei ymmärrä lausetta "vain tämän kerran"

      Koira on sen sijaan sen verran viisas, että ottaa kyllä valtaa itselleen jos sitä sille tarjotaan ja tuollainen, että "joku antaa vastoin kieltoja" pilaa kyllä koiran opetusta. Koira oppii olla kerjäämättä vain isäntäperheeltään, mutta kerjää senkin edestä muilta.

      Koira on ihana perheenjäsen, mutta se on todellakin "pelkkä" koira plussineen ja miinuksineen. Koira on laumaeläin ja se haluaa tietää paikkansa laumassa ja sen pitää olla perheen alimmaisena. Niin hurjalta kuin se kuullostaa, koira saa tästä turvaa-> "minun ei pidä tehdä laumassani valintoja, minä teen niinkuin minut käsketään tekevän." Tällöin koira keskittyy elämään onnellista ja tasapainoista elämää.

      Isännän ja koiran suhdetta parantavia tekijöitä on mm. meneminen ovesta aina ennen koiraa lenkille lähtiessä ja tultaessa, ruokaa antaessa katsekontakti ja tämän jälkeen "saa ottaa" tms. komento, haukkumiseen ja riehumisen puuttuminen viemällä mm. toiseen huoneeseen, kerjäämisen kieltäminen. Tällöin koira ymmärtää, että häntä kontroloidaan, joten hän on alempi ja ns. turvassa.

      Korostan vielä, että koira ei kärsi komentamisesta ja "alistamisesta" mitenkään vaan suorastaan vaatii sitä, koska koira on sellainen. Epävarma koira käyttäytyy enemmän tai vähemmän arveluttavasti, eikä se ole kontrolloitavissa.

      Toki on ns. "vaikeampia" ja "helpompia" koiria, jotkut vaativat määrätietoista johtamista koko elämänsä ja toiset oppivat olemaan ihania perheenjäseniä vähemmällä tekemisellä.

      Kouluttanut olen 2 koiraa, joten kyllä tiedän mistä puhun.

      • ....................

        Miten tämä logiikka menee, kun koiralle opetetaan vaikka istuminen ruokapalkalla, kun koira istuu ja saa herkun, se istuu toisenkin kerran -> koira on tottelevainen ja hyvä koira, kun koiralle annetaan ruokaa pöydästä se istuu ja odottaa ruokaa -> koira on ottanut valtaa itselleen? Ja KOIRALLA on johtajuusongelma.....Eikö kannattaisi nostaa se ihmisen vastuu enempi pöydälle, eikä tehdä koirasta sitä pirua, joka kiusaa viattomia ihmisraukkoja, vaikka nämä vain hyvää hyvyyttään antavat koiralle ruokaa ja kouluttavat käytöksen jota kutsutaan kerjäämiseksi?


    • koirankouluttaja

      En oikein ymmärrä mitä tarkoitit. Oikea koiran koulutus ei tapahdu herkuilla eikä namipaloilla.

      Herkkuja pitäisi käyttää lähinnä vain pentuvaiheessa, jolloin saadaan koira ymmärtämään, että se tekee jonkun asian halutulla tavalla. Samalla antaessa herkkua koiraa pitää hyvitellä sanallisesti ja fyysisesti vaikka rapsuttamalla.

      Tämän jälkeen herkkuja vähennetään ja niiden käytön voi lopettaa kokonaan. Koiran tehdessä oikein sitä kehutaan ja hyvitetään samalla tavalla, mutta ilman herkkuja. Näin koira tekee asioita aivan muun kuin herkkujen toivossa -> suhde ja luotto omistajaansa syvenee.

      Liian usein näkee, että koiralta vaaditaan jotain tekevän samalla näyttäen herkkua kädessä, tämä on valitettavasti väärä tapa, koska koira tekee asian herkun takia eikä isännän/johtajan takia. Jos koira on tottunut herkkuihin, niin ilman niitä se turhautuu ja tiukassa paikassa ei teekkään niin kuin isäntä haluaa-> ei ole kontrolloitavissa.

      Tosi usein näkee tapauksen, että koira tekee jotain mm. sisällä, jonka jälkeen se juoksee heti herkkukaapin luokse (mistä yleensä on saanut herkkuja) Tämä on taas väärä syy-seuraus ilmiö.

      Edelleen koulutuksen ei pidä olla mitään natsimaista, vaan johdonmukaista...

      Jos koiran opettaa pöydälle, niin varsinkin ison koiran kasvatuksessa voi todella helposti käydä niin, että se menee luvatta hakemaan jotain kun silmä välttää. Tätähän ei kukaan varmasti halua?

      Parempi tapa on antaa koiralle herkkuja niin, että kaikki sisällä tapahtuva ruokinta annetaan esimerkiksi ruokakupin läheisyydessä, tällöin syy-seuraus on aivan muualla kuin keittiön pöydällä tms.

      Johtajuusongelmat alkavat yleensä pienistä asioista. Koiralle ei saa esimerkiksi antaa kenkiä, joita se on ruvennut syömään ilman lupaa. Idea on taas seuraava: "minä voin ottaa minkä tahansa esineen tai asian täältä ja tehdä niillä mitä tahansa" Hankitaan koiralle omat lelut ja leikitetään niillä ja kehutaan sitä.

      Koiran kasvatus ei ole mitään rakettitiedettä. En ymmärrä, että miksi osa pitää kunnon kuria jotenkin koiralle pahempana kasvatuksena, koska se ei sitä todellakaan ole. Koira ei saa sooloilla laumassa oli muut laumalaiset sitten ihmisiä tai toisia koiria.

      • koirankouluttaja

        Monesti näkee myös, että pieniä koiria koulutetaan suurempia huonommin, koska "se on niin pieni, että se ei saa yksin ruokapöydästä mitään" tai "eihän se haittaa jos se vetää lenkillä, koska se ei jaksa vetää"

        Ihmisen näkökulmasta tuo toki toimii ja on osittain totta. On aivan eri asia on käydä vetävän bolognesen tai sakemannin kanssa lenkillä, sitä en kiellä... mutta

        Koira sen sijaan ei tiedä paikkaansa laumassa, se tekee mitä lystää ja jopa voi itse luulevan olla kaikkien yläpuolella. Suhde omistajaan on todella heikko tai sitä ei ole laisinkaan.

        Kuinkakohan moni koiran omistaja saa koiran tekemään haluamansa jutun välttämättömässä tilanteessa ilman herkkuja, ilman apukeinoja. Kuinkakohan moni saa haukkumisen loppumaan tuosta noin vain tms tms.... ja pienissä koirissa ei senkään vertaa kuin suurissa.

        Usea poikakoira nylkyttää omistajaperhettänsä kielloista huolimatta. Jo tämä pääpiirteittäin kertoo sen, että koira ei tiedä paikkaansa laumassa, koska muilla kuin johtajalla ei ole lisääntymisoikeutta....


      • Tuossa taitaa olla
        koirankouluttaja kirjoitti:

        Monesti näkee myös, että pieniä koiria koulutetaan suurempia huonommin, koska "se on niin pieni, että se ei saa yksin ruokapöydästä mitään" tai "eihän se haittaa jos se vetää lenkillä, koska se ei jaksa vetää"

        Ihmisen näkökulmasta tuo toki toimii ja on osittain totta. On aivan eri asia on käydä vetävän bolognesen tai sakemannin kanssa lenkillä, sitä en kiellä... mutta

        Koira sen sijaan ei tiedä paikkaansa laumassa, se tekee mitä lystää ja jopa voi itse luulevan olla kaikkien yläpuolella. Suhde omistajaan on todella heikko tai sitä ei ole laisinkaan.

        Kuinkakohan moni koiran omistaja saa koiran tekemään haluamansa jutun välttämättömässä tilanteessa ilman herkkuja, ilman apukeinoja. Kuinkakohan moni saa haukkumisen loppumaan tuosta noin vain tms tms.... ja pienissä koirissa ei senkään vertaa kuin suurissa.

        Usea poikakoira nylkyttää omistajaperhettänsä kielloista huolimatta. Jo tämä pääpiirteittäin kertoo sen, että koira ei tiedä paikkaansa laumassa, koska muilla kuin johtajalla ei ole lisääntymisoikeutta....

        kyse jalostuksesta miksi isot ja pienet koirat ovat niin erilaisia. Jos ajattelee niin huomaa että ison koiran ollessa vaikka aggressiivinen, niin sen kanssa elämästä ei tahdo tulla mitään. Joten ne ovat joutuneet monttuun ennen aikojaan. Pienten kanssa taas samanlaista ongelmaa ei ole, joten samanlaista valintaakaan ei ole tarvinnut tehdä elämän ja kuoleman tai edes lisääntymisen ja ei-lisääntymisen välillä. Näin ollen pienillä roduilla saattaa olla huomattavasti enemmän aggressiivisuusgeenejä. Samoin muita sellaisia alkukoirilta periytyneitä geenejä jotka saattaisivat isossa ruumiissa olla omistajalle jopa tuhoisia, on karsiutunut jalostuksessa pois.

        Eli pienten koirien vaikeampi koulutettavuus on tätä näkemystä vastaan varsin helppo ymmärtää. Ne kun saattavat olla perimältään enemmän villikoiria kuin isommat lajitoverinsa. Siksi pientä koiraa voi joutua käskyttämään kymmenenkin kerta eikä sittenkään ota kuuleviin korviinsa omistajan ohjeita.


      • huoh..
        koirankouluttaja kirjoitti:

        Monesti näkee myös, että pieniä koiria koulutetaan suurempia huonommin, koska "se on niin pieni, että se ei saa yksin ruokapöydästä mitään" tai "eihän se haittaa jos se vetää lenkillä, koska se ei jaksa vetää"

        Ihmisen näkökulmasta tuo toki toimii ja on osittain totta. On aivan eri asia on käydä vetävän bolognesen tai sakemannin kanssa lenkillä, sitä en kiellä... mutta

        Koira sen sijaan ei tiedä paikkaansa laumassa, se tekee mitä lystää ja jopa voi itse luulevan olla kaikkien yläpuolella. Suhde omistajaan on todella heikko tai sitä ei ole laisinkaan.

        Kuinkakohan moni koiran omistaja saa koiran tekemään haluamansa jutun välttämättömässä tilanteessa ilman herkkuja, ilman apukeinoja. Kuinkakohan moni saa haukkumisen loppumaan tuosta noin vain tms tms.... ja pienissä koirissa ei senkään vertaa kuin suurissa.

        Usea poikakoira nylkyttää omistajaperhettänsä kielloista huolimatta. Jo tämä pääpiirteittäin kertoo sen, että koira ei tiedä paikkaansa laumassa, koska muilla kuin johtajalla ei ole lisääntymisoikeutta....

        "Parempi tapa on antaa koiralle herkkuja niin, että kaikki sisällä tapahtuva ruokinta annetaan esimerkiksi ruokakupin läheisyydessä, tällöin syy-seuraus on aivan muualla kuin keittiön pöydällä tms."

        Meillä toimitaan täsmälleen päinvastoin, koira ei saa kertakaikkiaan mitään kupista. Ruoka on koiralle muutakin, kuin syömistä. Jos olet perehtynyt koiran lajityypilliseen metsästyskäyttäytymiseen tiedät mistä puhun. Ruokaan liittyy sen etsiminen (jäljestys, hajuerottelu mm sieni-, home-, huumekoirat), vaaniminen (paimennus, tottelevaisuus koira saa reaktion ihmisessä "tottelemalla"), jahtaaminen (pallon, kepin, pupun jne hyvä palkitsemistapa) ja pureskelu ja syöminen (luut, aktivointilelut)

        Henk. koht en viitisisi edes ruokkia koiraa, joka vain passiivisesti odottaa kuppiin tulevaa sapuskaa, koira tuo taloon enemmän kuin oman osansa ihan työtä tekemällä.

        Toki, jos koiran elämäntehtävä on olla mahdollisimman passiivinen ja kunnioittaa omistajaansa, niin eihän se toki paljon vaadi. Rangaistuksilla saa helposti koirasta kuin koirasta passiivisen, mutta itse mietin, miksi koira on ylipäätään täytynyt hankkia? Koira luonnostaan on hyvin toimelias eläin, joidenkin mielestä tämä kai on ärsyttävää.


    • koirankouluttaja

      Saat koiran helpoiten oppimaan pois kerjäämisestä laittamalla koiran hetkeksi toiseen huoneeseen, pois muun lauman luota.

      Koira oppii, että joutuu muusta laumasta pois jos tekee jotain väärin ja lopettaa kerjäämisen.

      Päästä koira pois vasta sitten kun se osaa olla hiljaa eikä pyydä pois huoneesta.

      Jäähyhuone tai paikka pitää olla muu kuin se huone, johon koira laitetaan yksin ollessaan, ettei luule tehneensä väärin silloin kun muu isäntäväki lähtee pois kotoa.

    • Saatananvätys

      Ihmiset on niin säälittävän pehmeitä ja selkärangattomia että hävettää niiden puolesta. Koira hyötyy näistä typeryksistä ja käyttää heidän pehmeyttään hyväkseen. Koska lähimpien ihmisten kanssa, olkootkin hyväuskoisia typeryksiä, pitää pystyä elämään niin helpointa on komentaa koira pois keittiöstä ruokailuaikoina. Sipsejä ja muuta roskaa tietysti syödään olohuoneessakin joten niiden osalta varmaan pakko olla "natsi" ja tehdä se selväksi että koira saa oman ruokansa päivittäin ja suolainen roska on sille pahasta (kuten ihmisellekin, mutta eihän se heikkoluontoinen typerys sitä ymmärrä).

    • koiria x 9

      Mitenkähän tästäkin aiheesta saatiin väännettyä johtajuusongelma? Tässähän on kyse pelkästään ihmissuhdeongelmista. Koira tekee juuri niin kuin se on oppinut kannattavaksi toiminnaksi (tuijottaa nappisilmillä ja saa siitä palkaksi herkkupalan). Ei sillä ole mitään tekemistä johtajuuden kanssa. Ap: luepa "..........":een vastaus tarkasti. Siinä puhutaan asiaa. Et saa koiraasi opetettua olemaan kerjäämättä ennen kuin koko perheesi noudattaa samaa sääntöä. Ja vikahan ei ole koiran!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      15
      1148
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1089
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      2
      1086
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1068
    6. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1065
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1064
    8. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1062
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1057
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      0
      1055
    Aihe