Kunnon kalaportaat Isohaaraan ja heti !!!

Lohenkyynel 2.

Vuosikymmenet sähköyhtiö on saanut suuret voitot Kemijoen virtauksesta ja lohet on tässä yhtälössä syrjäytetty. Nyt olisi todella tärkeää, että sähköyhtiö määrättäisiin rakentamaan toimivat kalaportaat Isohaaran voimalaitokselle. Nykyinen kalatie ei toimi ja lohet eivät nouse voimalaitoksen yläpuolelle.

Toimivien kalaportaiden rakentaminen ei ole mikään kallis operaatio.
Hyvä toimiva kalaporras löytyy esimerkiksi Kalix-Joen Jockfalletista.
kts. kuva:

http://files.reseguiden.se/files/m620/laxtrappa-i-jockfall-sverige-791970.jpg

45

515

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • IJK

      HYVÄ AVAUS, KANNATETAAN 100%sesti!!

      Jokaiseen Kemijoen voimalaitokseen on EU:n määrättävä voimayhtiöiden kustannuksella rakentamaan TOIMIVAT kalatiet.
      Velvoteistutuksetkin on hoidettu vain kpl määrää silmälläpitäen eli istukat on laskettu jokeen liian pieninä ja vieläpä liian kylmään veteen ja ilman minkäänlaista valvontaa ja karkoittamisyritystä että lokit ym. ovat päässeee verottamaan määrästä huomattavasti mutta "kunhan kappalemäärä on täsmännyt sopimusten mukaiseksi niin homma OK" -toteaa voimayhtiö.....jatkossahan ne lohenpoikaset olisi istutettava yläjuoksuille (kuten kalatutkijat ovat todenneet) jotta ne leimautuisivat omaan kotijokeensa eivätkä vain olisi pelkästään terminaalialueelle kohdistettua (kaikkipois-pyydettävää) kalanriistaa.
      Suhteutettuna Tornionjoen poikastuotantoon velvoiteistutusten määrä on muutenkin vain minimaalinen eikä istutukset todellakaan voi loppua vaikka voimayhtiöt niitä kalateitä rakentaisivatkin....
      ...ja ne verkoonliottajat pitäisi saada ensin ruotuun sieltä Isohaarasta että loppuisi se massiivinen nk. paikallisten kotitarvekalastajien "lohiloukuttaminen.
      Joki kuuluu kaikille vapavälineillä harrastaville virkistyskalastajille tasapuolisesti ja samoilla säännöillä jossa verkkokalastuksella ei olisi lainsijaa rauhoitusaikoja, alamittasäädöksiä ym. rajoituksia kuitenkaan unohtamatta..
      Valtava mahdollisuus rikastuttaa elinkeinoelämää/matkailua Kemijokivarressa kunhan vain nämä pirulliset "historian kahleet" jakokunta-ajatteluineen saataisiin tässäkin asiassa rikottua, nykytrendit siihen suunnanmuutokseen näyttävätkin vahvasti ja suotuisasti kehittyvänkin..

    • toimii kuin junan wc
    • Eetvartti K

      Mitä helevettiä siinä kalaportailla tekee, lohen matka tyssää sen jälkeen taivalkoskeen jos satutte tietään missä se on, siinä lohirukat joutuis syömään patoaltaassa kasvatettujen kalojen PASKAA! Ja sen jälkeen moneen muuhun. Lopettakaa naukuminen

    • juupa juu

      Aikanaan tulee portaat myös muihin voimalaitoksiin. Ja kuten tuolla linkissä mainittiin niin lohia on saatu jo pyydettyä Isohaaran ja Taivalkosken väliltä. Onhan sekin parempi kuin ei mitään. Ja nuo Isohaaran portaat tosiaan toimii. Suurin ongelma on edelleen ettei Kemijoen alkuperäistä lohikantaa enää ole jäljellä. Kaikki nuo 1500 lohta jotka ovat nousseet tänä vuonna portaita pitkin ovat istukkaita. Jos olisi sama määrä alkuperäistä lohikantaa jäljellä kuin torniojoessa niin Isohaaran portaita nousisi päivittäin jopa 2500 lohta. Portaissa ei mitään vikaa.

    • IJK maallikko

      "Nousseiden kalojen joukossa on ollut jopa suoranaisia vonkaleita.

      - Itseäni on innostanut se, että siinä on hyvin paljon yli 10-kiloista kalaa, tuollaista yli metrin mittaista. Suurimmat ovat olleet lukujen mukaan 148 sentin pituisia eli 30 kilon kaloja. Todellisuudessa mitat ovat ehkä olleet jonkin verran pienempiä, mutta isoja kaloja kumminkin, Viitala sanoo."

      Tuossa oli kopio YLEltä`

      Valitettavasti jatkossa kun joskus vapaa väylä lohelle on mahdollistettuna Ounasjoelle asti niin nousumäärien pitää olla luokkaa 20000-50000kpl jos aiotaan Vanttauskosken läpi saada porhaltamaan edes 5000 lohta jotka sitten olisivat niitä parhaille ja luonnontilaisille lisääntymisalueille päässeitä yksilöitä.
      Alkuperäinen lohikanta on kuopattu jo 50-luvulla mutta uusi kanta kyllä sopeutuu nopeasti joen oikkuihin niin kuin on tehnyt koko evoluution ajan. Se impulssiporras Isohaarassa on muutettava jatkuvavirtaiseksi eli juoksutusveden määrää on lisätävä moninkertaisesti.

    • ei toimi

      Ei ne Isohaaran kalaportaat toimi, jos lohennousun aikaan vain noin 70 lohta nousee voimalaitoksen yläpuolelle. Luvun pitäisi olla jotain 500 per päivä jos halutaan puhua toimivasta kalaportaasta. Paikan päällä käyneet tietävät että lohet kasaantuvat voimalaitoksen eteen ja jossa rokastajat ottavat omansa yön hiljaisuudessa.

      • hgghjkkj

        Eiköhän ne toimi kun lohi kerran siitä nousee? Vai eikö muka? Se että päästään suuriin nousumääriin edellyttää että olisi olemassa sellainen lohikanta joka haluaa sinne ylös. Ei ne tornionjokeen nousevat lohetkaan nouse lätäsenoon tai lainioon jos ovat pelloon leimautuneet. Eikä ole kalatietä tai muutakaan ongelmaa, sen kun uisivat vapaata jokea. Kemijoen lohes on istutettua kantaa ja istutettu isohaarasta alaspäin. Siihen nähden nuo nousumäärät on itseasiassa valtavia.

        Se että se ylös leimautunut kalakanta saadaan vie vuosia. Se työ on kuitenkin käynnissä joten seuraavien nousuesteiden korjaamisella on jo kiire.


    • juurikin näin

      Juurikin näin. Se että pelkästään tänä vuonna on noussut arviolta 1500 istukaslohta portaita pitkin on käsittämättömän suuri luku. Kuinkahan paljon nousisi luonnonlohta joka olisi syntynyt Kemijoen latvoilla? Siis lohia joilla olisi luontainen nousuvietti?

      Portaissa ei tosiaan mitään vikaa. Vika on edelleen siinä ettei luontaista lohikantaa ole ollut enää vuosikymmeniin.

    • lohiesko

      Pohjolan voima intressi on että lohia ei nouse.Jos homma toimisi, joutuisivat tekemään jokaiseen voimalaan portaat ja antamaan niihin muka omistamansa veden.Jos nuo istukkaan korvattaisiin tornionjoen kannalla, niin nousuvietti olisi ihan toista maasta.

    • öifyfgswhg

      Ei siinä hirveesti ole merkitystä minkä joen kantaa istukkaat on vaan sillä mihin ne istutetaan eli OUNASJOKEEN. Verkkopyynti pitää lopettaa kokonaan jokisuulta.

      • kdffgldff

        Lohiesko: "Pohjolan voima intressi on että lohia ei nouse.Jos homma toimisi, joutuisivat tekemään jokaiseen voimalaan portaat ja antamaan niihin muka omistamansa veden.[..]"

        Ensinäkin se parjaamasi PV on jo lohitiensä Kemijokeen rakentanut. Sillä ei ole mitään intressiä ylempänä olevien voimalaitosten vuoksi. Ne kuuluu Kemijoki Oy:lle.


    • kalatutkija

      Käykää katsomassa niitä onnettomia lohiportaita jossa ei ole virtausta nimeksikään.
      Lohet tarvitsevat luonnonmukaista koskea muistuttavan virtaavan kalaportaan
      eikä mitään kapeaa ja pimeää betonitunnelia.

      Jos kalaportaat on toteutettu oikealla tavalla niin lohta nousee 500-1000 lohta
      joka päivä!

      • bcbxkdld

        Kalatutkijoita vaikuttaa olevan monenlaisia. Osa sellaisia joiden intressit ovat ettei nousureitit toimi eikä muutoksia kalastusjärjestelyihin tule.

        Tyhjänpäiväinen vastaaninttäminen ei vain enään vaikuta, sillä juna liikkuu jo eikä se niin vain pysähdy. Ei vaikka todennäköisyys että saataisiin kestävä lohikanta sinne yläpuolelle olisi heikko.


      • hbcghk
        bcbxkdld kirjoitti:

        Kalatutkijoita vaikuttaa olevan monenlaisia. Osa sellaisia joiden intressit ovat ettei nousureitit toimi eikä muutoksia kalastusjärjestelyihin tule.

        Tyhjänpäiväinen vastaaninttäminen ei vain enään vaikuta, sillä juna liikkuu jo eikä se niin vain pysähdy. Ei vaikka todennäköisyys että saataisiin kestävä lohikanta sinne yläpuolelle olisi heikko.

        "Jos kalaportaat on toteutettu oikealla tavalla niin lohta nousee 500-1000 lohta
        joka päivä!"

        Just, pikkuisen meinaa tutkija oikaista johtopäätöksissä. Pitäisiköhän simoriveriin laittaa kunnon kalaportaat, jos nousumäärät kerran saadaan sillä ylös?


    • mars mars

      "Kalatutkija" voisi marssia takaisin koulunpenkille kun näyttää olevan ihan perusfaktatkin hakusessa..

    • Näin se menee

      Säiliöautolla vaan viemään niitä lohten poikasia sinne isohaaran voimalaitoksen yläpuolelle ja mielellään Ounasjoelle asti, kun kaikkiin voimalaitoksiin on tehty toimivat kalaportaat, niin 5-10 vuoden kuluttua Kemi-Joki on yksi Pohjoismaiden parhaista lohijoista ja tämä on faktaa. Uusi kanta kyllä palaa joen latvoille, jos ovat siellä kasvaneet (tankkiautolla laskettu) ja päässeet jokea pitkin myös alas merelle asti vaellukselle.

      Operaatio voi epäonnistua kahdesta syystä:

      1)
      Lohiportaita ei rakenneta koko matkalle, eli lohi ei pääse laskemaan ja nousemaan mereen vaelluksensa aikana.

      2)
      Verkkokalastuksella pyydetään nouseva lohi tehokkaasti Perämereltä.

      • ngkckföd

        1) Ei mielellään vaan vähintään Ounasjoelle. Kemijoessa kun ei ole ennen Kemihaaraa juurikaan mahdollisuuksi lohen lisääntyä. Muutama sivujoki, joista Ounasjoki merkittävin.

        2) Kun laskeskelee Kemijoen vesistöalueen teoreettisen maksimipoikastuotannon ja vähennetään siitä turbiinikuolleisuus, niin sillä ei ole mitään mahdollisuuksia euroopan kymmenen merkittävimmän lohijoen joukkoon, tuskin pääsee edes top viiteenkymmeneen tulevaisuudessa.

        3) Parempi sekin kuin tämä istuta ja tukehduta verkkoihon kalastus.

        5) Tammukkaa ei sovi unohtaa, onhan se kaikinpuolin lohta parempi kala..


    • vaikeaa on
    • lohi takaisin

      "Jotta Ounasjoella voitaisiin haaveilla edes joidenkin tuhansien lohien kannasta, Mäki-Petäyksen mukaan tarvittaisiin voimallisia poikasistutuksia ja emokalojen ylisiirtoja, kutualueiden kunnostuksia, investointeja muun muassa voimalaitosten smolttiohjureihin ja nykyistä tehokkaampia kalastusrajoituksia lohen koko matkalle joelta Itämeren pääaltaalle ja takaisin".
      Tuossa oli ote yo. jutusta.

      "Tutkijat sitä, tutkijat tätä" ja muualla maailmalla on jo 50-luvun tietotaidolla onnistuttu palauttamaan lohikannat takaisin jokeen miksi ei siis meillä.
      Eli toimenpiteet käyntiin sillä turbiinien laipatkinhan on todettu olevan parasta mallia joka soveltuu läpilaskuun lohille. Jos edes kohtuullinen määrä saadaan Ounasjokeen lohia nousemaan niin se on varmasti sen arvoista.

      VOIMAYHTIÖT korjaamaan vuosikymmenten ympäristörikos!

    • järjetöntä

      Ei näytä Jasper Pääkkönenkään tajuavan mitään näistä lohiasioista kun vertaa Kalix joen lohien nousumääriä Isohaaraan ja väittää ettei Suomessa mukamas osata rakentaa kunnon lohiportaita. Siis Jasperillekin tiedoksi niin Kalix joki on täysin rakentamaton, siinä ei ole ainuttakaan voimalaa. Joessa on aina ollut elinvoimainen, alkuperäinen lohikanta. Totta hitossa siitä nousee enemmän lohia kuin Isohaaran portaista. Aivan järjetöntä verrata näitä keskenään. Jotain rotia sentään.

    • sdsds

      Niin oli kemijoessakin elinvoimainen lohikanta, kunnes pohjolan voima ja kemijoki oy, ottivat asiakseen tuhota sen.Kesti pitkään ennen kuin edes viitsivät tehdä ne surkeat portaan isohaaraan.Hienoa, kun yhtiöt ei raski antaa edes riittävästi vettä.Molemma yhtiöt tulisi veloittaa tekemään kaksi toimivaa porrasta jokaiseen voimalaan, suurentamaan velvoiteistuksia jotka tehtäisiin Ounasjoelle.Kaikki tulee maksattaa niillä jotka vanhingon on saaneet aikaiseksi.Veromaksajan ei tarvitse rahoittaa yhtíöiden aiheuttamia tuhoja.

    • Norjan Kassilohi

      Kumpainenkohan on teille kirjoittajille tärkeämpää; Lohen nousu Kemjokeen vai se, että saatte sähköä niihin laitteisiin, joilla kirjoittelette tänne?

      • kdbfjdld

        Eikö tuu pää kipeäksi kun näkee kaiken mustavalkoisena? Ne turbiinit jauhaa sähköä oikein kiitettävällä teholla, vaikka sitä vettä pikkuisen meneekin kalojen nousureittiin. Toki se on pikkuisen pois jokiyhtiön tuloksesta, mutta ei ne sitä vettä omista.

        Mitä tulee jocfallin ja isohaaran vertaamiseen, niin se on yhtä fiksua kuin verrata kunnon panoa runkkaamiseen. Toinen on valjastamaton lohijoki, jonka edelleen olemassa oleva lohikanta kärsii merellä tapahtuvasta liikakalastuksesta ja alaosien kutualueet on finito, mutta korvattu sillä jocfallin kalatiellä. Kemijoki sensijaan kärsii aivan kaikesta mitä ihmisen toiminta voi saada aikaan, p@skan levittämisestä patoamiseen eikä omasta lohikannasta ole vasta kuin hyvät suunnitelmat.


      • sfs69

        Norjan kassilohi voisi esittää samassa sarjassa kysymyksen:mihin tervekätinen mies akkaa tarvii.


    • juupa juu

      Niin, kannattaa muistaa että Torniojokikin on täysin valjastamaton ja ei sinnekään noussut -80 luvulla kuin kourallinen lohia. Nyt on tilanne vähän parempi kun meripyyntiä on rajoitettu. Eli ei ne pelkät kalaportaat tee ketään autuaaksi, pitää olla myös kalaa joka haluaa nousta niitä portaita ylös. Jokainen tietää että joessa syntynyt lohi menee vaikka läpi harmaan kiven, noustessaan kutualueilleen. Sillä on uskomaton nousuvietti, kunhan lohiportaissa vaan on vettä niin siitä mennään ylös niin että heilahtaa.

      Nämä 1500 istukasta jotka ovat tänä kesänä nousseet Isohaaran portaista ovat tehneet sen vain uteliaisuuttaan, nähdäkseen mitä siellä ylempänä on. Mitään varsinaista nousuviettiä ei näillä kaloilla edes ole. Siihen nähden tuo 1500 lohta on loistava tulos.

    • lohiasiat kuntoon

      Asiat korjaantuisi sillä, että Isohaaran viereen tehtäisiin vapaasti virtaava puro tai sivuhaara josta lohet voisivat nousta ilman häiriötä voimalaitoksen ohi.
      Nykyinen betonitunneli ei ole mikään oikea kalaporras vaan väliaikainen tökerö ratkaisu, jolla koitetaan saada keskustelu loppumaan.

      Sähköyhtiö on jauhanut rahaa vuosikymmenet, joten on kohtuullista vaatia heiltä, että he rakentavat voimalaitoksen kylkeen vapaasti virtaavan sivuhaaran, josta lohien on helppo nousta. Kalix-joen Jockfall on hyvä esimerkki siitä miten putoksen vierestä lohi pääsee nousemaan ja lohen nousun aikaan kalaportaista nousee noin
      500 lohta päivässä.

      • jdkdkfjdld

        Taas joku vertasi isohaaraa jocfalliin. Mietin vaan että kuinka saat@nan pihalla voi olla, että vetää siitä edes alkeellisia johtopäätöksiä?

        Mutta sanotaan nyt varoilta kerran, että Kalixjoessa ei ole voimalaitoksia ja siinä on sen Jocfallin putouksen yläpuolella syntynyt ja sinne haluava lohikanta. Isohaaran yläpuolella ei sellaista lohikantaa ole. Taimenkantaa on ja taimenia penikat siitä vanhastakin kalatiestä noukkii haavikaupalla.

        Isohaaran kalatie ei ole ongelma, siitä lohi nousee. Son jo todettu. Ongelma on, että siinä joessa on muitakin voimalaitoksia joiden ohi ei lohet pääse.

        Näitä esteitä ja hidasteita kuitenkin poistetaan koko ajan. Yläpuolelle on viety emokaloja, joiden kutu on onnistunut. Siinä on tulevan nousuhalukkaan lohikannan siemen. Sitä tullaan vielä tukemaan istutuksilla. Kun kaikki kalatiet on valmiina ja kalastusrajoitukset tulee, niin voidaan nähdä voidaanko Kemijoen kautta nähdä nousevan lohen Ounasjokeen. Tämän jälkeen sitten vielä sama projekti kemihaaraan.

        Fakta on kuitenkin, että Tornioon tai Tenoon verrattavaa lohjokea ei tästä ennen euroopan mahtavimmasta lohijoesta tule, sillä vesistöalueen kaikki mahtavimmat poikastuotantoalueet on tuhottu lopullisesti.


      • punttiukko
        jdkdkfjdld kirjoitti:

        Taas joku vertasi isohaaraa jocfalliin. Mietin vaan että kuinka saat@nan pihalla voi olla, että vetää siitä edes alkeellisia johtopäätöksiä?

        Mutta sanotaan nyt varoilta kerran, että Kalixjoessa ei ole voimalaitoksia ja siinä on sen Jocfallin putouksen yläpuolella syntynyt ja sinne haluava lohikanta. Isohaaran yläpuolella ei sellaista lohikantaa ole. Taimenkantaa on ja taimenia penikat siitä vanhastakin kalatiestä noukkii haavikaupalla.

        Isohaaran kalatie ei ole ongelma, siitä lohi nousee. Son jo todettu. Ongelma on, että siinä joessa on muitakin voimalaitoksia joiden ohi ei lohet pääse.

        Näitä esteitä ja hidasteita kuitenkin poistetaan koko ajan. Yläpuolelle on viety emokaloja, joiden kutu on onnistunut. Siinä on tulevan nousuhalukkaan lohikannan siemen. Sitä tullaan vielä tukemaan istutuksilla. Kun kaikki kalatiet on valmiina ja kalastusrajoitukset tulee, niin voidaan nähdä voidaanko Kemijoen kautta nähdä nousevan lohen Ounasjokeen. Tämän jälkeen sitten vielä sama projekti kemihaaraan.

        Fakta on kuitenkin, että Tornioon tai Tenoon verrattavaa lohjokea ei tästä ennen euroopan mahtavimmasta lohijoesta tule, sillä vesistöalueen kaikki mahtavimmat poikastuotantoalueet on tuhottu lopullisesti.

        Kyllä ne lohet nousisi, jos osoittaa tehdä yhtä hyvät portaat kuin jokfalletissa.Siellähän ne pelaa loistavasti.Ounasjoella on kyllä hyviä hässimäalueita lohelle.On siellä tammukkaa ja harriakin.


    • Luonnonpuolustaja

      Asiaa vanhojen huonojen kalateiden tilalle mitä on rakenettu pitää rakentaa heti uudet ja paremmat toimivat ja myös niihin joissa ei vielä ole kalateitä ja voimalaitoksen piikkiin voimayhtiöiden myös pitäisi jatkossa maksaa kaikki kalatiet itse kokonaan veden virtaumassa, kalatien luonnonmukaisuudessa ja muussa pihistelemättä näitten pillin mukaan ollaan tansittu jo liikaa nyt on aika kääntää kelkka ja sanella säännöt heille heidän pitäisi myös maksaa takaisin niille tahoille jotka ovat omasta pussistaan joutuneet maksamaan kalateitä kaloille pitää louda parhaat mahdolliset puieteet miten kanta voidaan voimalaitos joessa saada niin elivoimaiseksi kuin se tämmöisessä joessa onnistuu kunnostustoimia esim koskien ja sorakkojen ennallistamista tarvitaan.

      • Veneilijä

        Kannattas joskus käydä Kemissä ja Isohaaran voimalaitoksen vierellä?
        Sinne on rakennettu uudet kalaportaat, niiden vanhojen vastarannalle .
        En ole sata varma, mutta taitaa molemmat olla käytössä? Siinäpä lohi saa valita itselleen sopivamman nousun, jos löytää. Tai yleensä koskaan tänne takaisin sieltä Itämereltä päästetään?


      • Unohtu toi
        Veneilijä kirjoitti:

        Kannattas joskus käydä Kemissä ja Isohaaran voimalaitoksen vierellä?
        Sinne on rakennettu uudet kalaportaat, niiden vanhojen vastarannalle .
        En ole sata varma, mutta taitaa molemmat olla käytössä? Siinäpä lohi saa valita itselleen sopivamman nousun, jos löytää. Tai yleensä koskaan tänne takaisin sieltä Itämereltä päästetään?

        http://yle.fi/uutiset/lohi_nousee_jo_isohaaran_uudesta_kalatiesta/6221660
        Veneilijä


    • iijiikoo

      Jutunteon aikaan oli 39kpl lohia noussut portaita pitkin, siis todella vähän ja olikohan n. reilu tuhat kalaa koko kesänä (joista osa taimenia ja loput ynnämuuta kalaa ) -siis näpertelyähän tämä on jos todellakin Kemijoesta tehtäisiin kunnon lohijoki jota se kunniakkaasti olikin vielä 40-luvulla...siis vetkuteltu on yli 60 vuotta tavalla tai toisella eikä voimayhtiöitä todellakaan voi kehua aikaansaannoksistaan kalakantojen elvyttäjinä -päinvastoin pelkästään tuhoajina.
      Nyt kun ympäristönsuojelu nostaa voimallisesti päätään voi vesivoiman tuottajat joutua maksumiehiksi kun päätetään (mm. EU) padottujen jokien kalakantojen elvytystoimista.
      Isohaaran kalateille tarvitaan mm. huomattavasti suuremmat houkutusvirtaamat eikä sitä vedenlisäystä maksaisi kunnat tai vastaavat tahot vaan VOIMAYHTIÖT jotka jokivedestä liikevoittonsa ovat jo vuosikymmeniä netonneet.
      Kalatiet Taival -Ossaus -Petäjäs - ja Valajaskoskille tulee rakentaa/maksaa samojen tahojen.
      Kemijokisuulle tulee myös mahdollistaa avoin väylä lohelle nousta -VERKKOKALASTUKSEN ON SIIS JO LOPUTTAVA.

    • paremmat portaat

      Urheilukalastuksen kehittäminen toisi Kemille hyvät matkailutulot

    • impulssitie

      Kaivataan yhteenvetoa kalatien toimivuudesta vuonna 2013......

      • jeejeejerrycotton

        Kalatie toimii teknisesti oikein hyvin, eli kala löytää sinne ja pääsee sitä pitkin ylös.

        Nouseviin lohimääriin vaikuttaa moni asia. Eniten tietenkin paljonko Isohaaraan tulee voimalaitoksen yläpuolelle leimautuneita kaloja. Nyt ne ovat pääasiassa taimenia, joita muuten nousee hyvin vanhastakin kalatiestä kun siitä vaan virtaa vesi.

        Eli nyt vain pitää hioa uuden kalatien impulsseja ja työstää Ounasjokeen leimautunutta lohikantaa samalla kun rakennetaan lisää kalateitä.

        Onhan tämä aika surkeaa niiden kannalta, jotka eivät halua Kemi- ja Ounasjokeen luonnonkutuista vaelluskalakantaa.


    • WESEEL

      TEHKÄÄ SINNE SAMANLAISET KALAPORTAA KUIN KAALIKSIJOEN JOCKVALLISSA. ALKAVAT TAATUSTI TOIMIMAAN JA LOHI NOUSEMAAN.

      • Harriope

        Hei

        Minä luulen että kun ne antaisi enemmän vettä kalaportaille niin lohta nousisi Kalix joen tyyliin, enemmän vettä kalaportaisiin

        t.Harriope


    • djfksjf

      Asiaa

    • ehkä ei

      Kemijoella ei ole ollut lohikantaa sitten isohaaran, uutta on vaikea saada ja silkalla matematiikalla istutetuista lohista ainoastaan 1% selviää voimalaitosten läpi. Se ei ole kannattavaaa. Oli ja on edelleenkin olemassa laki joka kielsi / kieltää Kemijoen patoamisen enempää kuin 2/3 mutta ajat oli sotien jälkeen toiset ja silloin lohikannan säilyttäminen oli sivuseikka, tuskin edes marginaalin arvoista. Asiat tehtiin tuolloin kaikkia osapuolia hyödyntäväksi lohen nousun kustannuksella, Isohaara oli tärkein ja pelasti enemmän lappilaista taloutta kuin lohen kalastus, sen hyväksyi aikoinaan kaikki. En ymmärrä tätä vollotusta nyt lohen perään, vaikka portaat saataisiinkin helkutin kalliilla niin tuo 1% on todella vähän. Kalixissa nuo portaat ei toimi sen paremmin kuin muuallakaan.

      • kalatiet jokeen nyt!

      • vhffvjk

        Aika säälittää vollotusta. Somempi kun poltat verkkosi ihan suosiolla.


      • Harriope
        vhffvjk kirjoitti:

        Aika säälittää vollotusta. Somempi kun poltat verkkosi ihan suosiolla.

        Minä luulen että kun ne antaisi enemmän vettä kalaportaille niin lohta nousisi Kalix joen tyyliin, joku vois mitata paljonko vettä annetaan Kalix joen kalaportaalle ja paljonko annetaan Kemijoen Isohaaran voimalaitokselle. Enemmän vettä kalaportaisiin!


      • bvcghvc
        Harriope kirjoitti:

        Minä luulen että kun ne antaisi enemmän vettä kalaportaille niin lohta nousisi Kalix joen tyyliin, joku vois mitata paljonko vettä annetaan Kalix joen kalaportaalle ja paljonko annetaan Kemijoen Isohaaran voimalaitokselle. Enemmän vettä kalaportaisiin!

        Vielä kerran: Kalixjoen portaiden yläpuolella on sinne leimautunut lohikanta, joka ei kärsi turbiinikuolleisuudesta vaellukselle lähtiessään. Isohaaran yläpuolella ei vielä sinne leimautunutta lohikantaa ole ja kun sellainen sinne saadaan tulee se körsimään myös trbiinikuolleisuudesta kunnes siihen saadaan ratkaisu. ELI KALIX JOEN JA KEMIJOEN VERTAAMINEN ON TYPERÄÄ.

        Toisekseen viimekesänä käyttöön otettu uusi kalatie on jo osoittanut toimivuutensa tälläkin vesimäärällä. Vanha kalatie on se ongelma sen vesimäärän suhteen.


    • taapokka

      Pitäisi tosiaan olla jokien yläosiin leimautunut lohikanta. Tästä hyvänä esimerkkinä on oulunjoen (merikosken kalatie) jossa vuonna 2014 kolmannes lohista jäi kalaportaaseen, eikä noussut ylöspäin. Tämä siitä syystä, että velvoite istutukset tehdään jokisuuhun. Oulun joella tehdään kyllä nykyisin hyvää työtä, että saataisiin jokien yläosiin leimautunut kanta.

    • lohiesko

      Tehkää samanlaiset portaat kun kalixjokeen ne toimii.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      254
      2423
    2. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      72
      1824
    3. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      333
      1555
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      175
      1539
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1075
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      85
      968
    7. Oho! Niko Saarinen saa melko persoonattomaan kotiinsa luksus faceliftin - Katso ennen-jälkeen kuvat!

      Niko Saarinen ja aika näyttävä face lift! Palkitun radiojuontajan koti sai aivan uutta lämpöä ja hehkua tv-ohjelmassa.
      Suomalaiset julkkikset
      5
      805
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      177
      800
    9. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      215
      766
    10. Ettet vaan pety niin

      Varoitan etukäteen kaiken kokemamme jälkeen että en tule laittamaan viestiä enää (ensin) enkä lähestymään (ensin) enää.
      Ikävä
      50
      730
    Aihe