Muuttolintujen kuvaaminen

n00bz

Terve.

Olen aloittelva lintukuvaaja ja kevättä silmällä pitäen olen visioinut muuttolintujen paluun kuvaamista. Ensinnäkin sitä, minkälaisella optiikalla pääsee riittävän lähelle lintuja vaikkapa pellon reunalla. Kamerana on 7D ja teleputkena nyt Canon 300mm F4 IS. 1.4x telejatke löytyy myös ja hyvällä kelillä se on ihan käyttökelpoinen tämän yhdistelmän kanssa. Pääseekö tuollaisella yhdistelmällä tarpeeksi lähelle "lähikuvien" saamiseksi?

Tähän varmaan vaikuttaa sekin, kuinka lähelle lintuja onnistuu pääsemään. Kuinka hyvin mahtaa onnistua esim. maastopuvussa pellolla kykkiminen? Olisiko piilokojusta paljon etua?

Muutkin vinkit aloittelijalle kelpaavat. Röllipuku löytyy, mutta en ole varma auttaako se oikeasti mitään. Linnut kuitenkin huomaavat pienenkin liikkeen niin helposti.

Kiitosta.

11

316

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hiukan hidas

      On tuo lasisi.
      Yleensä lintukuvaajat käyttävät 300mm f:2.8 optiikkaa.

      • n00bz

        Juu sellainen on haaveena joskus kun lompakko sallii :) Jos ei Canon niin ehkäpä Sigman 120-300 F2.8. Se onkin sitten toinen juttu onkin se Sigman uusi versio tuosta fiksumpi vai ei (painoa ja hintaakin enemmän, mutta löytyy mm. sääsuojaus ja focus limiter).

        Tässä vaiheessa kuitenkin enemmän kaipaisin vinkkejä esim. lähestymisen ja naamioitumisen tekniikkaan.


      • n00bz

        Mutta kiitos joka tapauksessa, kyllähän tuo valovoima varmaan auttaisi jo paljon, voisi käyttää 1.4 jatkettakin varmaan vähän huonommissakin olosuhteissa.


      • Toinen n00b
        n00bz kirjoitti:

        Mutta kiitos joka tapauksessa, kyllähän tuo valovoima varmaan auttaisi jo paljon, voisi käyttää 1.4 jatkettakin varmaan vähän huonommissakin olosuhteissa.

        Eipä se pitkä ja valovoimainen tele onneksi ihan ainoa autuaaksi tekevä muuttuja näissä hommissa ole. Paikkalintujen kanssa telttapiilosta on merkittävä apu, pääsee rauhassa melko mukavissa oloissa seurailemaan tilanteen kehittymistä ja kun on tarkkaan alkuun havannoinut sen parhaan ja suosituimman ruokailuspotin, niin lähellekin pääsee. Kahlaajat tulee usein teltan lähelle takaisin tunnissakin, kurjille jne. piilo kannattaa pystytellä hämärissä. Sorsalinnuille ja hanhille voi maanomistajan suostumuksella kantaa kauroja jne.

        Omassa käytössä ghilliestä on ollut myös ihan selkeää apua, pitää vaan yleensä pudottaa makuulle ja jaksaa odotella, välillä märemmissä ja kylmemmissäkin kamppeissa.

        Mm. Varesvuo, Peltomäki ja Mate on aihetta hipaisten tehneet ihan kirjankin, lintukuvaajan käsikirja. Kannattaa lukasta, jos vähänkään tuntus sellaiselta.


    • hgjhyhjq

      Eräs tuttava heitti vain harmaan filtin selkäänsä ja makasi paikoillaan teeriä kuvatessaan. Hänellä ei ollut koskaan 300 mm:ä pidempää objektiivia kinokamerassaan. Ei siis mikään croppilelu.
      Toinen kuvasi teltassa ja linnut tuli jopa kiiltävää linssiä nokkimaan soidinkiihkossaan.

      Jos on kunnon "amerikkalaismallinen" sammalmätästä muistuttava puku, niin riittää, kun on vain kuiva alusta ja pistää pötkölleen. Pitää vain odottaa niin hiljaa, ettää korpit luulee haaskaksi ja tulee ihmettelemään.

    • 70--200

      Ihan autollakin näyttää pääsevän lähelle. Joutsenia ja hanhia näkyi olevan pellolla ihan tien vieressä. Sen kun auton ikkunasta vaan naputteli. Viime kesänä merikotkia lenteli auton editse metsäautotiellä. Haaskallekin olisi voinut mennä, mutta kuvaajan auto oli jo parkissa . Ei ole tarkoitus aliarvioida, mutta ei se kuvaaminen aina vaadi erityisen kallita laitteita, eikä maastoutumista.

    • Vinkiksi vain

      Lukaisepa Hesarin nettiversiosta viime vuoden lopulla ilmestynyt artikkeli luontokuvauksesta:

      http://www.hs.fi/sunnuntai/Piilossa/a1305748588177

      Jotain mielenkiintoista vinkinpoikasta saattaa löytyä. Kirjastoista löytyy tietenkin enemmänkin aiheeseen liittyvää.

    • Canonisti minäkin

      Sinulla on hyvä perussetti. Sillä pääsee jo pitkälle. Lintukuvauksessa kyse on yhtä paljon kokemuksen tuomasta osaamisesta sijoittautua oikein kuin milleistä. Telen lisäksi on hyvä ottaa mukaan myös hyvä normaali (noin 35 mm) ja kenties lyhyt tele (ehkä 100 mm macro).

      Jos pilkkua vilataan, niin kaluston heikkoudet ovat jo mainittu valovoiman puute, joka haittaa erityisesti ilta- ja aamuhämärissä sekä ehkä tuo runko. Itse en ole kuvannut tuolla 7D:llä, mutta se testien mukaan ole ihan nappi suoritus Canonilta. Seiskassa on kuitenkin kunnollinen sääsuojaus, mikä on luontokuvausvarusteissa a ja o.

      Osaava kuvaaja, joka ymmärtää rajoitukset, saa tuolla kalustolla varmasti teknisesti hyviä kuvia. Järeä jalusta, tukeva monopodi ja kunnollinen reppu ovat tärkeimmät muut varusteet.

    • Lähemm. ei pääse!

      Tällä tavalla pääsee aivan viereen. Tätä tapaa olen käyttänyt monet keväät. Isoja putkiakaan en ole tervinnut.
      Mene metsään ja kuuntele missä teeret ovat soitimella. Paikanna alue ja vie sinne teltta. Ota huomioon mistä päin aurinko nousee. Pystytä teltta ja paa muutama oksa päälle ettei kankaat lepata. Tee kotona sopivalle korkeudelle eri suuntiin suljettavat aukot putkelle. Sen verta korkealle että on mukava sitä käyttää kun se on jalustalla. Jalusta on välttämätön ja helpottaa oloa.
      Valmiiksi kantsii viedä teltan sisustus; ilmapalja, tuoli, viltti, varavaatteet... Kallista kalustoa ei sentäs uskalla jättää yön yli yksikseen.

      Seuraavana aamuna aikaisin ennen teerien saapumista menet telttaan runsaine eväittesi kanssa. Älä unohda pisi-astiaa. Kylmässä alkaa pisittämään..
      Sitten vaan vartoilet kamera jalustalle asennettuna kunnes vieraasi saapuvat. Odotusajan voi käyttää makoilemiseen, nokosiin, lueskeluun jne.
      Heräät kyllä henkiin kun sirkus ulkopuolella alkaa. Sen verran ovat meluavaa väkeä.
      Auringon ollessa kunnolla paistamassa porukka häipyy vähin äänin.

      Paras aika on kun on kanapäivät. Silloin kanat laskeutuvat maahan valkkaamaan itelleen herraseuraa ja meno on parhaimmillaan.
      Tänään viimeksi kävin olosuht.pakosta ensi kerran soitimella. Hiljaista oli. Mahtaakohan se homma olla teerillä Pirkanmaalla jo ohi?

      • mfbbsvfvcwe

        Vaaransa tuossakin.
        Eräs tuttu oli kuvannut teeriä monia vuosia ja oli oma teltta valmiina.
        Eräänä viikonloppuna kun hän tuli teltalle oli siellä jo joku muu, joka oli ominut teltan ja väitti sitä omakseen. Teltta lähti ja senjälkeenhän ei ole telttoja pystytellyt.


      • Canonisti minäkin
        mfbbsvfvcwe kirjoitti:

        Vaaransa tuossakin.
        Eräs tuttu oli kuvannut teeriä monia vuosia ja oli oma teltta valmiina.
        Eräänä viikonloppuna kun hän tuli teltalle oli siellä jo joku muu, joka oli ominut teltan ja väitti sitä omakseen. Teltta lähti ja senjälkeenhän ei ole telttoja pystytellyt.

        Minulla on ainakin teltoissa aina nimi jossain kulmassa. Aika vaikeaa väittää telttaaomakseen, jos kulmassa on toinen nimi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5269
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3417
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1552
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      190
      1430
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      978
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      778
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    Aihe