ruokatorven laajentuma

koirastahuolissaan

Ajokoiran pennulla (8vkoa) tälläistä epäillään niin onko kenelläkää tietoa tästä vaivasta,paljonko leikkaushoito suurinpiirtein maksaa ja tuleeko kuntoon leikkauksella jos ei vaiva ole kovin pahaksi päässyt?

19

9290

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • guktg

      Googlettamalla löytyy jonkin verran tietoa. omilla koirilla ei ole ollut, mutta muista että kyseinen sairaus on periytyvä ja silloin ei saa käyttää jalostukseen kyseistä koiraa

      • piipeni

        En aio lähteä jalostamaa koiraa,enkä muutakaan,haluan että pysyisi hengissä :'( sitä vain ihmettelen ettei meille asiasta sanottu että on periytyvää kun pennun haimme,oli ns terve pentu :(


    • afdadsfasd

      Kauppahinnasta pitäisi saada hyvitystä virheellisestä tuotteesta olikohan se kolmasosa?

      • piipeni

        Saimme tämän pennun niin pienellä summalla kun oli ns vahinkopentue niin mulle olisi riittänyt että ED.omistaja olisi sanonut jos on tiennyt tästä asiasta mutta hänen mielestä pentu oli terve..ja kuulemma tämä voi ilmetä pennulla yhtäkkiä et en tiedä onko ED.omistaja tiennyt asiasta..selviää kun soitan hänelle..


    • voihff

      laajentunut ruokatorvi, megaesophagus. Laajentunut ruokatorvi kerää mm. limaa joka ilmenee koiralla köhimisenä, nieleskelynä sekä liman yökkäilynä/oksenteluna. Koska ruokatorvi on isompi niin mahaportti ei pysy kunnolla kiinni. Tällöin tietyissä asennoissa mahaportti antaa myöten, jolloin syöty ruoka saattaa pulahtaa ylös. Hoitona yleensä ruokailuasentojen muutos eli kuppitelineestä juominen/syöminen. Tauti varmistetaan röntgenkuvauksessa.
      Ruokatorven laajentuma voi olla joko synnynnäinen tai myöhemmällä iällä hankittu.

      Myöhemmällä iällä kehittynyt ruokatorven laajentuminen voi johtua monesta eri syystä, kuten kasvaimista tai hermosto- tai autoimmuunisairaudesta.

      Ruokatorven laajentuma voidaan havaita varjoaineröntgenkuvauksessa. Jos tila ei ole vakava, voidaan koiran kehitystä seurata. Laajentumalla on kuitenkin taipumus pahentua, eikä kerran laajentunut ruokatorvi enää palaa normaaliin kokoonsa. Ruokatorven selvä laajeneminen alle luovutusikäisellä pennulla johtaa yleensä aina pennun menetykseen, koska se ei pysty syömään normaalisti kiinteää ravintoa.

      Laajentuman ennuste riippuu sen vakavuusasteesta. Tukihoitona on lääkitys ja erityisruokavalio, sekä ruokailuasennot.

      Sairauden perinnöllisyyttä ei täysin tunneta. Silti lievästäkään laajentumasta kärsivää koiraa ei tule käyttää jalostukseen.

      http://www.kolumbus.fi/punapaula/elainlaakinta/akalasia.htm

      Tuossa jotain tietoa, toivottavasti pentu selviää. :(
      Onko röngenkuvat siis otettu?

      • piipeni

        Torstaina on nyt aika varjoainekuvaukseen josta sitten selviää että onko laajentuma ja jos on niin kuinka paha..ei jaksaisi odottaa ku yöt tullu valvottua ja mietittyä mitä tekee jos koiralla se on..on niin turhauttava olo ku ei voi auttaa :(


    • voihff

      Eläinlääkäri varmasti osaa auttaa ratkaisussa, joskus on parempi antaa koiran lähteä jos sen elämänlaatu kärsii.

      Itsekkin olen joutunut luopumaan niin monesti ja aina ei ole voinut edes hyvästellä... Jokaisen paikka kuitenkin on aina sydämmessä... :( Mutta kyllä se on kova paikka joka kerta.

      Toivon todella, että pennulla ei olisi tuota sairautta tai mitään muutakaan.
      Voimia sinne.

      Ja on hienoa, että löytyy muitakin ajokoiran omistajia, jotka selvästi välittää koirastaan. ja vielä niin pieni pentu.

      • piipeni

        Meillä on lemmikit aina Ollut perheenjäseniä ja kauan ollaan harkittu ja etsitty ajokoiran pentua tästä meidän läheltä ja nyt kun sellainen löytyi niin sitten siitä voi joutua luopumaan,mutta en halua että koira kärsii kivussa lopunelämää vaikka pahalta tuntuu jos luopumaan joutuu..kyllä tässä odottavan aika on pitkä ennen torstaita :(


      • piipeni
        piipeni kirjoitti:

        Meillä on lemmikit aina Ollut perheenjäseniä ja kauan ollaan harkittu ja etsitty ajokoiran pentua tästä meidän läheltä ja nyt kun sellainen löytyi niin sitten siitä voi joutua luopumaan,mutta en halua että koira kärsii kivussa lopunelämää vaikka pahalta tuntuu jos luopumaan joutuu..kyllä tässä odottavan aika on pitkä ennen torstaita :(

        Ja hienoa on että täällä on ihmisiä jotka edes yrittää auttaa ja antaa neuvoja,itse kun olen jo niin menettänyt toivoni kun tiedän että kaikki ei ole hyvin..vaikka ikään ei pitäisi toivosta luopua..


      • piipeni
        piipeni kirjoitti:

        Ja hienoa on että täällä on ihmisiä jotka edes yrittää auttaa ja antaa neuvoja,itse kun olen jo niin menettänyt toivoni kun tiedän että kaikki ei ole hyvin..vaikka ikään ei pitäisi toivosta luopua..

        Varjoainekuvaus paljasti sen mitä eniten pelkäsin ja vielä vähän pahempaa,eli laajentunut koko ruokatorvi koko matkalta eikä voida leikata.. :'( nyt päätöksen tekoa että antaako pennun kasvaa kun on muuten virkeä ja terve vai olisiko muu ratkaisu parempi..tuntuu niin pahalta ajatella edes asiaa :(


    • sama juttu 2014

      Meillä 12 v collie, jolla todettiin (tosin vasta useamman virhediaagnoosin jälkeen) sama. Täytyy katsoa, miten edetään, mutta surkuhupaisaa, että täällä joku kuvaa just ne oireet, mitä mekin kuvattiin Turussa yhdelle e-lääkärille, otettiin röntgenkuvat ja kaikki, mahalääkkeitä ymsyms. mukaan, kun oli ensin tiputuksessa ja sitten kun toinen lääkäri tsekkas, niin heti selvä (tosin tehtiin myös varjoainekuvaus - jota ei itse asiassa olis tarvittu diagnoosiin enää).

      No, ikävä juttu, mutta helpompi olla, kun tietää, mikä on vaiva. Nyt koitetaan vellimäisellä ravinnolla ja ruokailuasennolla, mutta meidän hauvalla sen verran ikää, että täytyy laittaa todellakin asioita puntariin - että missä vaiheessa koiralla on enää mukava olla ja kun se ei kuitenkaan paremmaksi enää tule. Leikata ei voi, eikä kannata. Mutta tää on tätä. Sanoisin nyt, että en pidä koirista - ei siksi millaisia ne on, vaan siksi, että niistä luopuminen on niin pahuksen vaikeaa ja surullista...

      • piipeni

        Meillä pennulla jo huomattavasti paremmin menee,en tiedä johtuuko siitä kun on kasvanut että se tavallaan "pienenee" vai mikä on mutta ruokailuasentojen muutoksella ja ruuan rakenteen muutolla sai paljon aikaan,kun ei meillä pentua voi leikata joten ei auta kuin toivoa parasta että kaikki menisi hyvin..voimia sinne teille myös,toivon että olo helpottaisi myös teidän koiralla..


    • piipeni

      Päivitystä tähän ajokoiran tilanteeseen, nyt siis melkein vuosi myöhemmin, meillä oikein energinen ja hyvin metsästävä ajokoira, laajentumasta huolimatta joka ei näytä koiraa haittaavan mitenkää..niin paljon ku itkua itkettiin kun kaikki lopetusuhan alle laittoi koiraa niin minä en periksi antanu vaan syötin koiraa jopa kädestä ettå saisin kuntoon ja näköjään hyvä työ palkitaan ♥

    • joskus sattuu

      Harmittava tapaus omistajalle.

    • Rokidog

      Vaikka näistä viesteistä on aikaa, niin halusin tänne kirjoittaa oman kokemukseni koirani ruokatorven laajentumasta! Silloin kun itse etsin tietoa tästä sairaudesta, en paljoa löytänyt ja jouduin kokeilemaan kaikkea mahdollista jotta ruoka saataisiin pysymää sisällä. Ostaessa ei ollut vielä tietoa sairaudesta, pennun kasvattaja oli käyttänyt eläinlääkärissä ja lääkäri oli kirjoittanut diagnoosiksi hengitystieinfektion ja saimme antibiootit siihen. Pari viikkoa kului eikä ruoka pysynyt sisällä vaikka mitä kokeili.. Koira alkoi laihtua niin rajusti, että käytin uudelleen erillä eläinlääkärillä, jossa otettiin varjoainekuvat. Kuvien perusteella selvisi tosi iso ruokatorven laajentuma ja eläinlääkäri sanoi ettei ollut vastaavaa nähnyt koskaan nuin pienellä pennulla. Luulin että ainut vaihtoehto olisi lopettaa, eikä oikein muita vaihtoehtoja annettu.. Vein pennun kotiin ja itku silmässä koitin vielä pelastaa pentua ja soitin vielä kolmanteen eläinlääkäriin, jossa neuvottiin kokeilemaan eri ruoka-asentoja sekä löysää ruokaa.. Ensin kokeilin painella ruuan haarukalla pieneksi ja laitoin vettä sekaan ja kokeiltiin syyä vähän korkeammalta.. Noh tämä auttoi jonkin verran, ja paino alkoi nousemaankin.. Mutta oksentelut ei silti loppunu kokonaan.. Kokeilin tehdä ruuasta niin löysää tehosekoittajalla, ja lisätä siihen vielä vettä reilusti ettei varmasti jää mitään paakkuja.. Laitoin ruokakipon ihan pentuna portaalle, josta roki söi.. Alku oli aika rankkaa ja niitä oksennuksia sai siivota milloin mistäkin, mutta nyt 1,5 vuotta jälkeenpäin voin sanoa, että oli hyvä etten heittänyt kirvestä kaivoon samantien. Roki on nyt reilu 1,5 vuotias energinen ja erittäin touhukas tapaus :)! Ei paljoa ruokatorven laajentuma hidasta menoa.. Roki syö 3 kertaa päivässä ( johtuen siitä että ruoka on nii löysää ), kippo on meillä saunan lauteella.. Se on osoittautunut parhaaksi paikaksi.. Ja ruoka-asento on tosi korkea.. Mitä ylemmällä tasolla etutassut on, sitä parempi :) ainakin meillä.. Vettä roki voi juoda normaalisti maantasolta. Jotkut ovat miettineet sitä, miten jaksan aina ruuat tehdä velliksi, mutta siitä on tullut niin rutiini, ettei sitä enään edes mieti.. Ja vie yhtä vähän aikaa kuin normaalin koiran ruokkiminen :) Vaikkei tästä sairaudesta voi koskaan parantua, sen kanssa voi oppia elämään, eikä se meidän juttuja oo hidastanut ollenkaan :)

      • Rokidog

        Niin ja tähän lisään vielä sen, että oksentelut on loppunut..ruoka voi olla nykyisin paksumpaakin ja herkkuja voi syödä normaalisti..:)


    • Anonyymi

      Moni eläinlääkärikin on tästö vielä tietämätön, mutta nykyään koirien ruokatorven laajentumaa hoidetaan silfenafiililla eli viagralla. Saattaa kuulostaa koomiselta, mutta lääkkeen toimintaan perehtyneille asia on looginen. Asiasta löytyy kliiniset testit ja muistaakseni kaikki koirat parantuivat testissä.

      Mikäli ongelmia on niin suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä Vantaan Aistiin. Oma sakemanni on elänyt tervettä elämää nyt jo yli kymmenen vuotiaaksi. Sairaus todettiin 7 vuotiaana ja oireita oli noin vuosi ennen sitä. Lääkityksen aloittamisen jälkeen (revastad 20mg aamuin illoin) otettiin uudet kuvat 6kk päästä ja ruokatorvi oli täysin tiivis. Toivottavasti joku saa tästä apua.

      • Anonyymi

        Mielen kiintoisa, minkä nimisellä e lääkärillä kävitte?


    • Anonyymi

      Meillä myös revastad auttanut, kyseessä italianvinttikoira millä löydettiin aikuisiällä laajentuma noin 10cm mahaportista ylöspäin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      76
      3496
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      565
      3287
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      41
      3004
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2092
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      1911
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      316
      1888
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1865
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      143
      1506
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1301
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1282
    Aihe