Kadonnut kummi

Kuikkanen

Meidän 7-vuotiaan tytön kummitäti oli hyvin aktiivinen kummina tytön ensimmäiset 3 vuotta. Hän vieraili uuden miehensä kanssa usein, otti tytön hoitoon ja lahjoi pikkuista ylenmäärin. Kummilla itsellään oli kova vauvakuume, joten luulen että pikkuisen kanssa oleminen oli mukavaa puuhaa. noin 4 vuotta sitten tämä kummille selvisi, ettei voi koskaan saada omia lapsia.SItä yhdessä itkettiin ja olin aidosti surullinen hänen puolestaan. Tuon tiedon jälkeen hän on käytännössä katkaissut välit kummilapseensa. Joulukortti tulee minulle ( perheelle), tyttöä hän ei huomioi mitenkään. Aika inhottava tilanne, kun tytön toinen kummi asuu nykyään kaukana ja on myös hankkinut perheen, jolloin luonnollisesti aktiivinen yhteydenpito voi hieman kärsiä. Tämä toinen sentään pistää pienen paketin postiin merkkipäivinä.

Mitä tuolle kadonneelle kummille voi oikein sanoa? Vai kannattaako sanoa mitään, antaa vaan olla? Ei se ole kummitytön syy, jos hän ei voi saada omia lapsia. Eikä 7-vuotiaan enää pitäisi vaikuttaa vauvakuumeeseen. Me olemme kyllä tytön kanssa muistaneet kummin merkkipäivät tytön itsensä tekemillä pienillä lahjoilla. Eihän niillä taloudellista arvoa ole, mutta pieni ihminen kaipaa kummiaan ja yrittää muistuttaa tätä olemassaolostaan. Yhteydenotot ovat siis tytön aloitteesta, minä en häntä ohjaile.

12

610

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei Kuikkanen,

      Harmillista, että kummitädin yhteydenotot kummilapseensa katkesivat oman elämän kriisitilanteen lapsettomuuden selvittyä.

      Mietin, voisitko sinä kirjoittaa kummitädille tästä harmituksesta?

      Oletko tietoinen siitä, että nykyään voi lisätä kummin lapselleen oman seurakunnan kirkkoherran luvalla? Syyksi riittää kummin katoaminen lapsen elämästä. Lapsesi tilanteessa luulisin tämän onnistuvan. Ja kun lapsi on jo seitsemän vuotias, voisi hän itsekin jo miettiä, kenet haluaisi uudeksi kummikseen.

      Tietysti sekään ei ratkaise kipeyttä teille aiemmin rakkaan ihmisen häviämisestä lähipiiristänne.

      Omilta lapsiltanikin on hävinnyt elämästään kummeja: avioeron ja vieraantumisen kautta. Elämän tarinat vain kulkevat eri suuntiin. Satuttaahan se, mutta aina asialle ei voi mitään. Ketään ei voi pakottaa kulkemaan ystävänä vierellä ei edes kummina.

      Silti kummia ei voi erottaa tästä tehtävästä, jonka vanhemmat ovat hänelle kerran antaneet. Luulen, että asia kaivertaa hänenkin mieltään. Ehkei hän ilkeä enää ottaa yhteyttä teihin, kun takana on jo useampi vuosi yhteydenpitämättömyyttä. Jospa kirjoittaisitte lapsesi kanssa hänelle yhdessä. Vaikka lapsen elämän tilanteesta kertoen ja toivoen, että olisi kiva nähdä kummitätiäkin.

      Nauti lapsesi kanssa puuhastelusta ja voimia vanhemmuuteen,
      toivon, että kummitäti ja kummilapsi vielä lähenisivät toisiaan.

      t. Maarit-pappi

    • Hylätty kummilapsi

      Minun kummitätini katosi elämästäni niin varhain, etten edes muistanut häntä. Olisin kipeästi kaivannut kummitätiä. Oli surullista kuulla mitä kaikkea mukavaa muut olivat kummiensa kanssa tehneet.
      Oli noin 10-vuotias kun löysin kummitätini osoitteen (hän oli muuttanut Ruotsiin) ja kirjoitin hänelle. Muutamia vuosia pidimme yhteyttä ja näin hänet pari kertaa. Mutta taas yhteydenpito hiipui. Yllättäen ensimmäisenä lukiovuotenani törmäsin kouluni ruokalassa kummitätiini, joka oli tullut alaluokalle opettajaksi. Oli kuitenkin liian myöhäistä, oli vaikeaa kun hän yritti paikata väkisin poissaoloaan. Tuntui ettei hän yrittänyt sitä minun vuokseni, vaan velvollisuudesta.
      Nyt olen itse kummitäti ja olen vakaasti päättänyt pysyä pikkuisen kummityttöni elämässä.

    • pikkutyttö

      Onhan tollaiset harmillisia, kun kummit lopettaa yhteydenpidon tai häviää eämästä. Onhan itsellä tilanne että omat kummit on eronut silloin, kun olin alle kouluikäinen. En itse kummitätiäni tunne tai tiedä mitään muuta kuin nimeltä. Kummisedän tunnen ja olen häntä vuosittain joulun pyhinä nähnyt. Kummisetäni on isäni siskon poika että isän siskon tykönä hänet olen nyt nähnyt jouluna, kun ollaan kylässä käyty. Joskus olen miettinyt että mahdanko jostain kautta saada selville missä kummitätini mahdollisesti asuisi ja onko hänellä perhettä. Voi tietenkin olla että naimisiin menon myötä on sillä sukunimi vaihtunut. En itse muista että olisin koskaan kummitädiltä saanut mitään syntymäpäivä-kortteja tai lahjoja jouluna. Kummisedältä jotain tullut joululahjaksi siihen asti, kun 18-v täytin. Rippiristin sain kummisedältä, kun ripille pääsin 2003 kesällä.

    • Pumbuli

      Hämmästelen hieman näitä kummiuteen liittyviä odotuksia/vaatimuksia. Omat kummini ovat jääneet etäisiksi, mutta en silti koe että olisin jäänyt mitään vaille. Kummeina ovat äitini ystävätär ja hänen miehensä. Asuvat kaukana ja erosivat kun olin ala-asteen viimeisillä luokilla, jolloin kummisetään yhteydenpito katkesi kokonaan. Kummitätiäkään en ole tavannut kuin pari kertaa, lahjat hän laittoi postissa synttäreinä ja jouluna (kuten äitini myös hänen lapselleen, jonka kummi on). Lahjojen vaihtokin päättyi tuohon avioeroon kummitätini toiveesta, sillä hän joutui silloin taloudellisesti huonoon tilanteeseen.

      Eikö lapselle kuitenkin ole tärkeintä, että omat vanhemmat ovat hänestä kiinnostuneita? Minusta tällaista velvollisuutta ei pitäisi edes kenelläkään muulla olla. Jos hyviä aikuiskontakteja syntyy luontaisesti muidenkin kanssa (isovanhemmat, tädit ja sedät sekä muut sukulaiset ja ystävät), ne ovat omien vanhempien lisäksi sitten vaan plussaa lapsen elämässä. Siksi minusta on vähän outoa, että vastasyntyneelle lapselle valitaan kummit, joilla on velvollisuus olla lapsen elämässä mukana ja huomioida häntä (usein vieläpä yksipuolisesti) vuosikausia, kenties lopun elämän. Kukaanhan ei voi ennustaa mihin elämä meitä vie esim. 5 vuoden päästä. Minusta aito ja antoisa ihmissuhde ei synny velvollisuudesta, vaan vapaasta tahdosta ja kiinnostuksesta.

      • Hei Pumbuli,

        Kirkkolain mukaan kastettavalle pitää valita kaksi kummia. Poikkeustilanteessa nykyään riittää yksikin, jos kahta kirkkoonkuuluvaa konfirmoitua kummia ei löydy.
        Kummeuden tärkein tehtävä ei ole suinkaan ostella kummilapselle lahjoja vaan muistaa häntä yhteisillä hetkillä; osallistua hänen arjen leikkejen seuraamiseen ja osallistua juhlahetkiin mahdollisuuksien mukaan. Kummi voi luoda kummilapseensa myös siteitä olemalla hänen oma aikuinen ystävänsä, jonka kanssa voi jutella "henkeviä" ehkä erilailla kuin omien vanhempien kanssa.

        Kummi on kasteentodistaja. Hänen velvollisuuksiinsa kuuluu myös kummilapsen kristilliseen kasvatukseen osallistuminen. Kummi voi viedä kerhoon, perhekirkkoon, siunata kummilastaan konfirmaatiossa jne. Kehotan itse kummeja aina sulkemaan kummilapsensa iltarukouksiin.

        Ennen vanhaan kummeilla oli velvoitteita huolehtia kummilapsesta, jos vanhemmat eivät siihen pystyneet. Kummit veivät lapsen myös kasteelle, koska kirkottamaton äiti ei ollut siihen kelvollinen.

        Kummeus on luottetehtävä, johon vanhemmat kutsuvat itselleen tärkeitä ihmisiä. Siitä voi kieltäytyäkin. Kummeudesta ei voida erottaa, mutta kummeja voidaan lisätä, jos siteet aikaisempiin kummeihin ovat katkenneet.

        Kastekaavasa kummilta voidaan kysyä ns.tahdon-kysymys ja hän voi lukea kummin rukouksenkin. Nämä eivät ole pakollisia vaan voidaan käyttää kehotus-muotoa ja pappisjohtoista rukousta, mutta ne ovat mahdollisuuksia. Yksi kummeista pääsee usein pitämään lasta sylissään ja muut siunaamaan kastelastaan.

        Kummeus on luottotehtävä, josta on syytä iloita, eikä ottaa sitä raskaana lahjomisvelvoitteena. Jokainen rajaa myös mihin ikään asti muistaa kummilapsiaan, lopettaako rippikouluikään vai jatkaako opiskelevan nuoren rinnallakin kulkemista.

        t. Maarit-pappi


    • kummi

      Kannattaisi siis papinkin olla aktiivinen ja korostaa lapsen vanhemmille ennen kastetta käytävässä keskustelussa, ettei kummia ole tarkoitettu vain lahja-automaatiksi.
      Aika vaikea on kulkea lapsen rinnalla - kuten sen ilmaisit - jos ainoat kontaktit rajoittuvat syntymäpäiväkutsuihin ja niiden yhteydessä ilmaistuihin lahjatoiveisiin.
      Kummisuhteen kehittyminen edellyttää myös vanhemmilta aktiivisuutta kummin suhteen. Ainakin sen verran, että tavataam muulloinkin kuin vain lahjojen toivossa.

    • Lahjoja vaan..

      Kyllä ne loputkin kummit nopeasti kaikkoavat jos aletaan korostamaan näitä "kristillisen kasvatuksen" juttuja. Nämä hengelliset (kristilliset) asiat, saatikka rukoileminen, kun nyt ei vaan enää jaksa ketään kiinnostaa. Toisaalta ainakin tuttavapiirissä alkaa jo pelkästään kirkkoon kuuluvien ihmisten löytäminen olemaan tuskan takana. Ja kun joku kirkkoon kuuluva löytyy, pitäisi se vielä ylipuhua kummiksi. Ei helppo homma...

      • Köyhäilijä

        Tuo on totta, että nykyään monet eroavat kirkosta. Usein syyt ovat taloudelliset. Katsotaan että kirkollisverolla ei tavallinen tallaaja saa seurakunnaltaan tarpeeksi vastinetta, jollei ole aktiivinen seurakuntalainen.

        Opiskelijoiden on pakkokin erota kirkosta, koska silläkin rahalla mitä veroon menee saa vähän ruokaa, hengenravinto kun ei vaan pidä hengissä.


    • hiimus1977

      Todella surullista. Mutta jotenkin koen sympatiaa hivenen "hylkääjääkin" kohtaan.On tosi kova pala saada tietää että itse ei voi saada koskaan lapsia. Mutta usko ja toivo (ja rukoile) että kummi joskus herää, vaikka sitten kun lapsi tulee teini-ikään. Ja silloin hän varmasti on käsitellyt tuon lapsettomuus asian kokonaan. Silloin jos tulee yhteisiä kiinnostuksen kohteita, voit vähän edesauttaa kummia ja kummilasta kohtaamaan toisensa jälleen. Siitä voi alkaa vielä uusi alku kummiudelle. Toki esim tuo kirje tai juttelusi kummille voisi jossain vaiheessa auttaa. Kuuntele sydäntäsi, kyllä varmaan tunnet ystäväsi niin hyvin että aavistat kuinka olisi parasta toimia.
      Minunkin tyttäreni menetti kummitädin,ja mielestäni aivan liian pienien asioiden takia.Huomautin joskus valtavista lahjoista ,että eivät ole tarpeellisia(kun meillä pieni asunto ja lelut,taulut ym oli joka joulu ja synttäri suuria,ylisuuria) ,kummin aika lapselle on tärkeintä.Siitä suivaantuneena hän puhui minusta pahaa useille sukulaisille. Tosi törkeää ,että suostutaan kummiksi ja sitten muutaman pienen erimielisyyden vuoksi halutaan kummiudesta eroon. No, se on hänen menetyksensä,tyttö on reipas ja pärjää ilman oikeaa kummiakin .Meidän onneksi muutama luotettava" varakummi" on elämässämme .Heillä on aikaa antaa lapselle ja se on kyllä silminnähden parasta mitä lapseni voi saada. Kummi on parhaimmillaan lapsen vierellä kulkeva ystävä. Joka ei jätä koskaan.

    • kummikin

      Ei 3-vuotiaana kontaktin kummiinsa menettänyt lapsi enää neljän vuoden jälkeen kaipaa kummiaan, kysehän on hänelle vieraasta ihmisestä. "Yhteydenotot ovat siis tytön aloitteesta, minä en häntä ohjaile." Tuskin ihan noin on. 3-4-5-6-7-vuotias ei itsenäisesti ota yhteyttä ja lähettele lahjoja.
      Taidat itse kaivata kummia ja häneltä tulematta jääneitä lahjoja.
      Kummi ei halua olla kanssanne tekemisissä, syistä, jotka hän tietää itse. Sitä voisi kunnioittaa ja antaa kummisuhteen olla.

      • Hei,
        Vielä papin näkökulmaa asiaan; kyllä me korostamme sitä että kummi on elinikäinen lapsen ystävä, mutta lapsi ei voi solmia yhteyttä kumminnsa, mutta kummit ja vanhemmat voivat niin tehdä. Vanhempien kannattaa itse pitää kummit lapsensa elämässä; laittaa välillä vaikka kuvia lapsesta, kertoa tekstarilla kuulumisia tai neuvolaterkkuja. ihan mitä vain. Kummeilla on varmasti omat perheet ja monella omat lapset, ei kummin tehtävä saa käydä koskaan liian raskaaksi- tärkeintähän on rukous lapsen puolesta.

        Kaisa-pappi


    • kummin puolesta

      Oletko kummin kanssa puhunut asiasta sinullahan jonkinlaiset yhtestiedot olemassa. Jotenkin ymmärrettävää että kummin oma haave omasta perheestä murtui ja vaikutti kummilapsen elämään. Oma siskoni sylikummit lakkasivat pitämästä yhteyttä. Siskoni sai epävirallisen kummitädin kun kummisetä enoni meni naimisiin. Siskoani on vähän harmittanut pienenä kun minun kummisetäni silloisen tyttökaverin kanssa haki minua päivaksi johonkin. Siskoni kummitäti kävi vuosia myöhemmin käymässä siskollani oli jo lapsia silloin eikä tuntunut siltä että yhteydenpito jatkuisi. Ei kutsuttu häihin, ei tuntunut hyvältä kun oli lähes vieras.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6043
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3821
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      245
      2151
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1850
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1299
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1266
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      303
      1065
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1010
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      939
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      888
    Aihe