Stihl ja Husqvarna moottorisahojen sytytysjärjestelmä

Varma käynti

Tuolla jossain toisella moottorisahojen keskustelufoorumilla joku sahoja paljon rassannut kertoi, että Stihl ja Husqvarna sahoissa olisi jotenkin erilainen sytysjärjestelmä. Millä tavoin ne eroaa toisistaan. Eikös niissä kummassakin ole sytytyspuola, mikä antaa tulpalle kipinän. Kyseinen kirjoittaja kommentoi vielä, että Husqvarnan sähkösysteemi alkaisi vanhemmiten monesti jotenkin "väsähtämään", mutta Stihlissä olisi harvemmin tällä sähköpuolella sen laatuista vikaa. Voiko ne sytytyspuolat olla jotenkin ratkaisevasti erilaisia, kun näyttävät olevan molemmilla merkeillä varaosana jokseenkin saman näköisiä ja melkein saman hintaisiakin.

6

6450

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SahuriMan

      Kaikissa nyky sahoissa on transistori tai tyristori sytytysyksikkö ja samassa kotelossa on useimmiten myös puola. Toimintaperiaate noissa varmaan aika sama, mutta toteutettu vähän eritavalla ja eri komponenteilla eri merkkisissä sahoissa ja varmaan kestävyys ja laatu määräytyy sen mukaan. Joihinkin sahoihin saa tuota osaa tarvikeena halvemmalla, mutta en osaa sanoa, ovatko huonompia laadultaan.

    • Husku ja Stihl

      Minulla on 13 vuotta vanha Ruotsissa valmistettu Husku 55. Voimaahan siinä on kuin pienessä kylässä, silloin kun suostuu käymään. Säilytän sitä vanhassa navetassa, mutta vaikka siinä on seinät ympärillä ja katto päällä, niin rakennuksen sisällä ilman kosteus lienee suunnilleen sama, mitä tuolla vesisateisessa ulkoilmassakin on ollut tänä jouluna täällä Keski-Suomessa.

      Viime vuosien aikana saha on vähitellen ruvennut ronklaamaan näitä kosteita ilmoja. Pärähtää kyllä Huskulle uskollisella tyylillä 5-6 vedolla käymään, mutta puolikaasulla käynnin jälkeen kun muutaman kerran kierrostaa konetta, niin sammua töksähtää takuuvarmasti tyhjäkäynnillä. Eikä varmaan lähde uudelleen sitten millään käyntiin, ennen kuin on tarpeeksi jäähtynyt ja tekee sitten saman tempun taas uudelleen. Tulppa on aina märkänä sammumisen jälkeen. Jokseenkin käyttökelvoton saha oikeissa töissä näillä keleillä... kesällä käy kyllä melkoisen varmasti koko ajan, vaikka enemmän tai vähemmän ontuvaa ja epätasaista se tyhjäkäynti on silloinkin... käy kuitenkin.

      Nyt alan olemaan 100% vakuuttunut siitä, että siitä vuotaa sähköpuoli kostealla ilmalla jostain maihin ja kone ei käy muutoin kuin kuin kovilla kierroksilla... tyhjäkäynnillä ei jaksa käydä ollenkaan.

      Toinpa sahan viime viikolla yhdeksi yöksi todella lämpöiselle uunin pankolle ja seuraavana päivä kokeilemaan käyntiin. Normaalin kaavan mukaan lähti käyntiin, mutta pienen puolikaasulla käynnin jälkeen ja muutaman kerran konetta kierrostettua se jäikin varman tuntuisesti käyntiin nyt myös tyhjäkäynnillä. Kävi minuuttitolkulla tyhjäkäyntiä, eikä sammunut. Hyvin otti kierroksia ja jäi edelleen tyhjäkäynnille ilman, että ketjukaan olisi pyörinyt. Kaasarin säädöt sain ruuvattua jo viime kesänä hyvin kohdalleen ja niillä säädöillä kävi nytkin varman tuntuisesti, kunhan sai ensin tuon virtapuolen kuivattua.

      Varaosana näkyy uusi puola maksavan 100 euron pintaan. Pitäisihän siihen vaihtaa vielä uusi vetorissa, laippa ja ketjukin, sekä puolipuristusventtiili, kun sekin näkyy tihkuttelevan käynnin aikana vähän läpi. Pelkkiin osiin menisi 200-250 euroa. Laippa ja vetorissa on vielä ihan alkuperäiset, mitkä oli sahassa uutena.

      Taidanpa odotella ensi kesän helteisiä päiviä, että saha on taas käyntipäällä ja mennä vaihtamaan sen tuohon uuteen Huskun 543 XP-sahaan. Eihän tuosta vanhasta 55 sahasta varmaan montaa kymppiä saa vaihdossa, mutta ehkäpä sen suostuvat jollain hintaa ottamaan jos saha pysyy kokeilun ajan sentään käynnissä. Saattaisipa suoralla kaupalla sen uuden sahan saada melkein samaan hintaan ilman vaihtosahaakin, mutta kun ei viitsi noita ontuvakäyntisiä epäkurantteja sahoja ruveta omiin nurkkiinsakaan keräilemään.

      Toisena sahana minulla on ihan uusi Stihl MS 170. (199 eur.) ja siinä tuntuu olevan ainakin vielä todella varmakäyntinen saha pikkuhommiin kelillä kuin kelillä. Naisetkin tykkää siitä sahasta.

    • hae syy

      Ennenkuin sen viisvitosen hylkää, kannattaa se käynnistää pimeässä, jotta näkee mistä kipinä karkaa runkoon.
      Ensin tietenkin moottorin suojakansi pois.

      Esim. se ohut punainen johto mangneetolta puolalle kuivuu kuumuudessa ja murtuu, tai on hankautunut sylinteriä vasten.

      Ontuvakäyntiseen sahaan on syypää epäkurantti sahaaja.

      • aarno1

        Miten epäkurantti sahaaja liittyy varnan kuuluisiin puolaongelmiin?


    • mistä tieto peräisin

      MInkä ikävuoden husqvarnoissa tätä puola vikaa on alkannut olemaan ? Itsellä yli 20 vuotta vanha husku ja puola toimii kuin uus.

      Ettei olisi vain uusien puolien kylmäjuotos vikoja ?

      • konemekaanikko

        Puola toimii yleensä aina kuin uusi jos toimii. Lämpöpätkimiset on harvinaisempia mutta niitäkin on. Electroluxin aikoihin noita puolavikoja oli jonkinverran ja jälkeenkin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      279
      4619
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2498
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2181
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2166
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      129
      1817
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1462
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      16
      1442
    8. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      343
      1418
    9. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1357
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1247
    Aihe