AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
 /   /  / puolison tulojen laskemisesta

puolison tulojen laskemisesta

1 Vastausta 29 Lukukertaa
Olen alottianut äitiyslomani syksyllä, synnytin joulukuussa ja perheesemme kuuluu 2010 syntynyt lapsi (yli 3 vuoden). Puolisoni aloitti yrittäjänä 1.1.2014 jääden pois pitkäaikaisesta työstään työntekijänä, ja hänelle on myönnetty yrityksen perustamisen johdosta starttirahaa. Koska puolisoni aloittaa vasta yrityksensä toiminnan, ainoa tunnettu tulo yrittäjyyden alussa on tuo starttiraha. On mahdotonta tietää etukäteen, minkälaista palkkaa puolisoni pystyy itselleen nostamaan, vai pystyykö ollenkaan. Miten meidän tulisi laskea puolisoni tulot hakiessamme vanhempainpäivärahaani korotusta eli ns. Kotihoidontukea yli 3v lapsesta? Viime tai edellisvuoden tuloja kun ei voi käyttää, koska varsinkaan ensimmäisen puolen vuoden aikana puolisoni tulot tippuvat viime vuosien tuloista hyvinkin paljon. Toiseksi, katsotaanko vanhemmasta lapsesta maksettava elatustuki etuudeksi, joka vaikuttaa korotuksen määrään /maksamiseen? Komantena haluan kysyä, että puolisoni piti joulua edeltävällä ajalla isyyslomaa, jota ei ole vielä haettu / myönnetty;mikäli etuus maksetaan, lasketaanko se puolisoni tuloksi, vaikka loma on pidetty aikana ennen korotuksen hakemista?
Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Tarkoitus on varmaan hakea vanhimmasta lapsesta kotihoidon tukea.

Kun vanhempainpäivärahat ovat maksussa, ei lasten kotihoidon tuen hoitorahaa jää maksuun lasten kotihoidon tuen hoitorahan ja vanhempainpäivärahojen yhteensovittamisen vuoksi, jos perheessä on ainoastaan yksi lapsi vauvan lisäksi. Vanhempainpäivärahat (myös minimi vanhempainpäiväraha) ovat suuremmat, kuin lapsen iän mukaan määräytyvä lasten kotihoidon tuen hoitoraha.

Lasten kotihoidon tuen hoitolisän saaminen on mahdollista samanaikaisesti vanhempainpäivärahojen kanssa, jos perheenne tulot sen sallivat. Seuraavassa linkissä on hoitolisän perhekohtaiset tulorajat ja esimerkit lasten kotihoidon tuen hoitorahan ja vanhempainpäivärahojen yhteensovittamisesta:
http://www.kela.fi/kotihoidon-tuki_maara

Jos puolisollasi on yel- vakuutus, huomioidaan se hänelle tulona hoitolisään. Jos yel- vakuutusta ei ole, silloin tulona huomioidaan starttiraha, koska kyseessä on aloittava yritys.

Elatustukea ei huomioida tulona.

Jos hoitolisää ei haeta isyysloman ajalle, ei isyysrahaa silloin huomioida tulona.

Oikeus hoitolisään tarkistetaan lasten kotihoidon tuen hakemuksella.

Hakemuksen voi tehdä asiointipalvelun kautta
http://www.kela.fi/asiointi

Ystävällisesti

Kela-Kerttu
 /   /  / puolison tulojen laskemisesta

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja haku

Lisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta