Gluteeniton ruokavalio

vehnänjyvä

Hei!
Minulla on 6-vuotias tytär jolla on jo pitkään ollut epämääräisiä vatsa- ja nivelkipuja. Kokeilimme jo laktoositonta ruokavaliota muutaman viikon ajan ja siitä ei apua ollut. Nyt lääkärin määräyksestä kokeilemme gluteenitonta 3 viikon ajan. Kaikki ruoka-aine allergiat on kyllä kokeilla testattu, mutta kun ne ei kuulema välttämättä kokeissa näy niin nyt sitten kokeillaan vain eri aineiden pois jättämisestä jos jostain vihdoin apua löytyisi lapsen kipuihin.

Niinpä nyt sitten kaipaisinkin teiltä hieman vinkkejä, että onko jotain sellaisia ruokia joita en edes tajua ajatella, että ei saisi syödä? Koko asia on minulle aivan uutta ja tuntuu, että kun kaupassa alan tuoteselosteita lukea, en lainkaan sen viisaammaksi tule. Siis toki tajuan ihan nämä perinteiset, että ei leipää ja makaroonia, mutta mitä muita pitäisi tajuta välttää? :)

Samoilla lämpöisillä voisin tietysti ottaa vinkkejä maidottomaan ruokavalioon joka seuraavana esissä on jos tästä ei apua ole.? :)

22

1390

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • leivätön pöytä
    • ???
      • Viljaton

        Gluteeniton ruokavalio on terveellinen ihan kaikille ihmisille riippumatta siitä sairastaako keliakiaa vaiko ei. Itse en syö viljoja ja voin paremmin kuin koskaan. Miksi ihmisen olisi pakko syödä gluteenia? Eihän siitä mitään hyötyä ole. :D


    • leivätön pöytä

      Keliakia todetaan verikokeella ja varmistetaan tähystyksellä.

      Tähystys on kallis ja jos viljaton toimii, niin mielestäni on kannattavaa.

      Viljaa ei tarvitse oikeestaan mihinkään, paitsi suomen leipomoteollisuuden ylläpitoon. Osa leivästä tulee ulkomailta ja melkeen kaikki viljakin.




      http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

    • taco beibe

      Jos lisukkeeksi tekee keitettyä perunaa, keitettyä porkkanaa tai vaikkapa paistettua lanttua tai kaalia. Sen verran voin ehdottaa, että paljoa ei noihin gluteiinittomiin versioihin kannata panostaa, pitkälle pääsee käyttämällä luonnostaan gluteiinitonta. Esim riisi ja hirssi jees, samoin kuin monet keitot, joihin tulee juureksia sekaan.

      Tämmöinen "yllättävä" tuli mieleen. Kaverilla keliakia, ja mentiin kolmannelle kaverille syömään, joka oli sanonut, että ruokana tacoja. Kun sinne päästiin niin todettiin, että ne sen tacot olikin tortilloja, ja näin ollen sisälsi vehnää. Tacot on siis niitä kovia "taskuja", jotka yleensä tehdään maissijauhoon, joka keliaakikolle käy, kun taas tortillat on niitä vehnälettuja. Tämä ruuan laittanut kaveri ei nähnyt niitten välillä mitään eroa, eikä hoksannut, että toinen on ok ja toinen ei.

      • taco beibe

        Niin ja semmonen, joka ei kyllä kuusvuotiasta vielä koske, mutta tulevaisuuden kannalta, että olut tehdään viljasta :D

        Osalle keliaakikoista käy kaura, jolloin kaurapuuro on jees.


      • kukonpoikaolut
        taco beibe kirjoitti:

        Niin ja semmonen, joka ei kyllä kuusvuotiasta vielä koske, mutta tulevaisuuden kannalta, että olut tehdään viljasta :D

        Osalle keliaakikoista käy kaura, jolloin kaurapuuro on jees.

        Gluteneenitonta olutta saa nykyään kaupasta Kukko merkkisenä..ihan vaan tacolle tiedoksi, ettei edes siitä tarvitse enää nykyään kieltäytyä


    • Kulinaristikokki

      Viljaton (gluteeniton) ruokavalio on yksi kaikkein helpommin noudatettavia. Jos teet kunnon kotiruokaa hyvistä raaka-aineista homma on piece of cake.

      Ei tarvitse lukea pientä pränttiä kaupassa, kun unohdat einekset ja makkarat. Samalla koko teidän perheenne ravitsemus paranee. Ostat lihaa, kalaa, kasviksia, juureksia, hedelmiä, kananmunia, pähkinöitä ja maitotuotteita. Ole tarkkana maitotuotteiden kanssa ja osta luomua aina kun mahdollista. Vältä rasvattomia maitotuotteita, niissä on pirusti sokereita ja lisäaineita.

      • luomunaurua

        Jaa mitenkäs nuo luomut keliakiaan liittyy?

        Taidat olla tuommoinen yleinen "terveys" pipertäjä, joka uskoo näihin, ettei kukaan oikeasti siedä gluteiinia jne ja tällä perusteella jakelet neuvoja.... Ei niin, että luomussa sinällään mitään vikaakaan olisi


      • Kulinaristikokki

        Vähiten käsitelty maito on terveellisintä, siksi kannattaa ostaa luomumaitoa. En tiedä, mikä on ""terveys" pipertäjä", mutta ihan mielelläni olen sellainen, jos ko. kansalainen voi hyvin, elää lääkkeetöntä elämää ja sopivan vanhaksi. Naura sinä luomunauruasi, mutta se parhaiten nauraa, joka viimeeksi nauraa. :D


    • outoa

      Keliakia olisi kyllä hyvä todeta ihan virallisesti (eli verestä vasta-aineet ja sit varmistustähystys), niin muksu saa sitten kouluunkin erikoisruokavalion. Nythän hän ei saa koulussa gluteenitonta! Ja jos tuo gluteeniton auttaa ja se suoli ruokavalion myötä paranee, niin myöhemmin sit vaikea enää diagnosoida keliakiaa (ellei siirry taas pitkäksi aikaa taas gluteenin käyttöön mikä on tiety kurjaa)

      • kulinaristikokki

        Tuo kouluruoka onkin ongelmallinen juttu. Mielestäni viljaton ruokavalio kuuluisi saada, jos sellaisen haluaa. Tarkoitan siis luonnollisesti gluteeniton ruokavalio. Eihän kasvissyöjääkään pakoteta syömään lihaa, miksi siis viljojakaan olisi pakko syödä, jos siitä saa nivelsärkyä? Koulun makaronilaatikolle esim jauheliha-kesäkurpitsapaistos olisi hyvä vaihtoehto.


    • keliaakikonvaimo

      Tästä voi apua ainakin gluteenittomaan.

      - Kaupasta saat esim.moilasen valmistamaan gluteenitonta leipää. Löytyy pakastealtaasta ja tuoreena.
      - Gluteenitonta makaroniina,pastaa ja spagettia on kaupassa.
      - Suurusteeksi kastikkeisiin esim. maizenaa löytyy vaaleaa ja tummaa
      - Keittoihin voit käyttää Knorr-merkkisiä liha-,kana-,kala-,kasvisliemikuutioita.
      Varmasti joku muukin käy, mutta nämä ainakin.

      • Korvikkeillekin ei

        Onneksi ilman kaikkia noita edellämainittuja ruoka-aineita voi noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Ihminen pärjää oikein hyvin ilman gluteenitonta leipää, makkaraa, pastaa, spagettia, suurustettuja kastikkeita, ja liha-,kana-,kala-,kasvisliemikuutioita. Oikeastaan pärjää paremmin ilman em. juttuja ja syö terveellisemmin.


    • helppoo on

      Laadukkaissa lihatuotteissa EI ole lainkaan viljaa, fosfaatteja eikä natriumglutamaattia.

      Snelman on tälainen ja ovat hyviä.

      Eli viljaton ruokavalio on helppo.´ja herkkuja löytyy.

      esim.

      kaffepöytään

      raakakakku
      jäätelö
      hedelmäsalaatti

      jne...

      Monet Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat kärsivät liikalihavuudesta ja diabeteksesta. Tohtori Jay Wortmanin mielestä syynä on perinteisen ruokavalion korvannut länsimainen ruoka.

      Yle Teema sunnuntaina 11.05.2014 kello 16.25



      Me olemme kivikauden ihmisiä: kehomme ei ole suunniteltu kestämään nykyaikaista elämää, eikä se ole siihen myöskään sopeutunut. Elämäntapasairaudet – korkea verenpaine, diabetes, selkävaivat, allergiat – vaivaavat meitä, koska vietämme luonnotonta elämää.

      Hampaamme on tarkoitettu repimään ja hajottamaan sitkeää ja kovaa ruokaa, ei mussuttamaan jauhelihaa ja pehmeää leipää. Siksi purentamme on heikkoa eivätkä hampaat mahdu suuhumme ilman oikomishoitoja. Tuki- ja liikuntaelimemme on tarkoitettu avojaloin kävelyyn maastossa – mutta sen sijaan kävelemme asfaltilla ja istumme autoissa ja tietokoneiden ääressä, seurauksena selkävaivoja ja lättäjalkoja. Suhteemme ravintoon vasta onkin erilainen kuin esivanhemmillamme. Ennen ihminen jahtasi ravintoa ja söi otsansa hiessä. Nyt liika ravinto on todellinen uhka.

      Viime vuosina kasvava joukko tutkijoita on alkanut soveltaa tietoja ihmisen evoluutiosta lääketieteeseen, ja eräät käsitykset terveydestä ovat kääntyneet päälaelleen. Esimerkiksi allergiasta kärsiviin istutetaan loisia sietokyvyn palauttamiseksi – ihminenhän on vuosimiljoonien aikana sopeutunut elämään loisten kanssa. Erilaiset esihistoriallisista elämäntavoista inspiraationsa saaneet dieetit ovat myös muodissa. Missä muussa meidän olisi hyvä palata kivikauteen?

      Yle Teema torstaina 22.5.2014 kello 21.00


      Nykyään ravintoloissakin saa ihan kaikkea ilman viljaa.

    • huono homma

      Tässä uusin villitys glueenittomasta "leivästä".

      Ainekset: gluteeniton vehnätärkkelys, rasvaton maitojauhe, sokerijuurikaskuitu, sokeri, sakeuttamisaineet (E412, E464), kasvimargariini (kasvirasva (palmu, kookos, rapsi), vesi, emulgointiaine (E471), suola, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), aromi), nostatusaineet (E500, E575), hiiva, suola, kivennäisaine (rauta), vitamiinit (tiamiini, riboflaviini, niasiini, B6, foolihappo). Aineksena on maitoa.

      http://www.sempergluteeniton.fi/tuotteet/leivat/gluteeniton-nakkileipa

      Siis aivan järkyttävää sontaa.

      Kokonaan viljaton on aina parempi, kuin mitä tahansa skeidaa syödä.

      Mutta tosiaan, ilman keliakiaa ei välttämättä viljat sovi ja koulussa ei saa viljatonta ilman lekurin todistusta.

      Todistuksen saa vaan keliakiasta.

    • viljaton pöytä

      riisikakkuja ostin, niin voi joskus rouskutella jotain

      voita
      metvursti
      juusto

      siinä päälliset

    • wes

      Saako vielä kelalta korvausta jos lapsella todetaan vilja-allergia/keliakia niin että tarvii noudattaa gluteenitonta ruokavaliota??

      • 3+3

        Saa.

        Kaikki keliaakikot saa n. 24€/kk

        Mutta me sadattuhannet viljayliherkät emme saa.

        Mutta ei se vilja nyt muutenkaan mitään terveysruokaa ole, joten ei sitä tarvii kukaan.

        Suomessa on jo alle 1 vuotiaan valmisruuissa prosessoitua maitoa, prosessoitua viljaa, prosessoitua kasviöljyä, lisättyä sokeria ja lisäaineita (mm. pektiini). Ensimmäisen ikävuoden jälkeen tulee noudattaa valtion virallisia ravitsemussuosituksia (THL, VRN), joissa syödään samaa ruokaa kuin aikuisetkin eli runsaasti prosessoitua maitoa, prosessoitua viljaa, prosessoituja kasviöljyjä (margariinit, kasvirasvakermat jne...), lisättyä sokeria ja lisäaineita. Tätä samaa virallista noudattaa laitosruokailu eli koulut, päiväkodit, työpaikkaruokailut sekä vanhustenhoitolaitokset. Näiden ruokien tiedetään pitävän yllä tulehdustilaa kehossa ja heikentävän immuniteettia.

        Ja tämän kun yhdistää krooniseen D-vitamiinin puutteeseen (10µg/vrk EI riitä), niin ei ole ihme, jos kansanterveys laskee vuosikymmenestä toiseen kuin lehmän häntä. Riittävällä D-vitamiinilla on tärkeä osuus sadoissa ihmisen kehon toiminnoissa, hyvin toimiva immuniteetti on yksi niistä. D-vitamiini on erittäin halpa ja hyvä keino edistää terveyttään. Monien suomalaisten tiedetään kärsivän kroonisesta D-vitamiinin puutteesta ympäri vuoden.

        Myös lapsille pitäisi antaa mahdollisimman luonnollista ja käsittelemätöntä ravintoa, koska varsinkin lapsen kehittymätön suolisto ei kestä liian prosessoitua ravintoa ja tästä on seurauksena mm. autoimmuunisairauksia.

        Uuden tieteenalan epigenetiikan mukaan ihminen voi vaikuttaa elintavoillaan geenien toimintaan.




        Suomalainen elää leivällä, pastalla, puurolla, makaronilla, perunalla, sokereilla, prosessoiduilla kasviöljyillä (margariini, kasvirasvakerma jne...) ja rasvattomilla sokeroiduilla maitotaloustuotteilla. Ja mikä on lopputulos?

        Joka kymmenes kolmivuotias suomalaislapsi on ylipainoinen. Viisivuotiaista ylipainoisia on jo joka kuudes, kouluikäisistä jo joka neljäs. Aikuisista joka toinen on ylipainoinen.

        Lisäksi aliravitsemus ja väärä ravinto aiheuttaa sairauksia:

        lihavuusepidemia
        diabetesepidemia
        osteoporoosin jatkuva kasvu
        autoimmuunisairauksien jatkuva kasvu
        vatsa- ja suolisto-ongelmien jatkuva kasvu
        psyykkisten ongelmien jatkuva kasvu
        suolistosairauksien jatkuva kasvu
        astman ja allergioiden jatkuva lisääntyminen
        neurologisten sairauksien jatkuva kasvu
        syöpäsairauksien jatkuva kasvu (joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään)
        jne...


        http://personal.inet.fi/koti/remeli/aitoa_ruokaa.htm

        Terveys on liiketoimintana hyvin tuottoisaa, katteet korkealla. Käytännössä tarkoittaa virallisten asiantuntijoiden, lääkäreiden ja lääkeyhtiöiden tekevän saumatonta yhteistyötä kaikkien saadessa mojovat voitot, julkiset lääkärikeskukset on tietoisesti rampautettu ja lihavat lompakot ohjattu yksityisille. Asia tulee muuttumaan kunhan auktoriteettiuskovainen suomen pullakansa tajuaa tulleensa vedätetyksi oikein kunnolla ja ymmärtävät kokonaisuuden liiketoiminnassa, eivätkä enää sokeana kulje narun päässä infernaalisia laskuja maksamassa, lääkärin "määräys" ei enää toimi taikasanana.

        Esim. masennus-, kolesteroli- ja diabeteslääkkeiden myynti on miljardiluokan bisnestä. Pelottelutyylillä saadaan tietämättömät ihmiset ostamaan niitä ja pilaamaan jäljellä olevan terveytensä lääkkeiden haittavaikutuksilla. Sairasta, härskiä, suorastaan rikollista toimintaa.


    • Antipastaa

      Mulla on blogi jossa on pääsääntöisesti viljatonta (tai vähintään gluteenitonta) ja maidotonta sekä sokeritonta ruokaa, jos tuottaa ongelmia keksiä mitä sitä voisi syödä :) Blogi löytyy täältä:

      antipastaa.blogspot.com

      • aitoamaitoa

        Muuten kiinnostaisi tuo blogisi, mutta tuo maidottomuus ei. Maitotuotteet ovat terveellisiä, silloin kun ne eivät ole liikaa jatkojalostettuja ja siten elintarviketeollisuuden tuhoamia.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      110
      1947
    2. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      9
      1669
    3. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      15
      1618
    4. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1517
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      151
      1475
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      107
      1390
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1357
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      650
      1271
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      17
      1203
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      10
      1158
    Aihe