Laukaiseeko raskaus/synnytys MS-taudin?

KEO-POTILAS

Sairastin viime vuonna (2013) näköhermon tulehduksen äkillisesti. Ennen sitä ei mitään oireita.

Jatkotutkimuksissa likvor-näytteessä igG-indeksi koholla. Magneettikuvissa ei näkynyt vielä mitään muutoksia aivoissa tai selkäytimessä. Seuraava kontrolli magneettikuvauksiin olisi ollut vuoden vaihteessa, mutta niitä ei voida tehdä raskauden vuoksi.

Pelkään ja pohdin todella paljon, että laukaiseeko raskaus/synnytys nyt lopullisesti MS-taudin puhkeamisen?Tämän vuoksi olen miettinyt jopa raskauden kesketystä, koska pyrin tekemään kaikkeni etten sairastuisi.

Onko kohtalon tovereita?

Asiallisia kommentteja ainoastaan kiitos

21

2746

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KEO-POTILAS

      Siis tutkimusten mukaan oireeni (näköhermon tulehdus likvor-arvo koholla) viittaavat MS-tautiin. Tällä hetkellä tilannetta seuraillaan, kun diagnoosia ei voida asettaa.

    • 125µg

      Pelkään ja pohdin todella paljon, että laukaiseeko raskaus/synnytys nyt lopullisesti MS-taudin puhkeamisen?

      Ei vaan D-vitamiinin puute

      D-vitamiinin riittämätön saanti lisää riskiä sairastua parantumattomaan MS-tautiin. Suomessa on tutkimusten mukaan kaikilla lähes vuoden ympäri kohdusta hautaan merkittävä D-vitamiinin puutos (veriarvot 100-150 nmol/l) alittavat tasot, johtuen Suomen lyhyestä kesästä ja talvella lisäravinteena nautitun D-vitamiinin riittämättömästä korvaushoidosta. Edelleen suurin osa suomalaista EI syö lainkaan D-vitamiinia purkista. Tutkimusten mukaan riittävä annos on 50-150µg/vrk, riippuen iästä ja koosta.

      D-vitamiinin vaikutukset ihmisen terveyteen ovat huomattavan laajat, Oxfordin yliopiston geenitutkimus kertoo. Sen mukaan D-vitamiini vaikuttaa mm. MS-tautiin, I-tyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin liittyviin geeneihin sekä yli 2000 muuhun geeniin. Genome Research -lehdessä tutkijat kertovat DNA-sekvensoinnin avulla löytäneensä ihmisen genomista 2 776 paikkaa, joihin D-vitamiinin reseptoriproteiini sitoutuu, ja havaitsivat niiden kasautuvan monien autoimmuunitauteihin liittyvien geenien lähettyville. Havainto viittaa siihen, että D-vitamiinin riittämätön saanti vaikuttaa mm. SLE-taudin (systeeminen lupus erythematosus), nivelreuman ja useiden syöpien syntyyn. Tutkijat havaitsivat lisäksi D-vitamiinin vaikuttavan huomattavasti 229 geenin aktiivisuuteen, joista mm. IRF8-geeni on yhdistetty MS-tautiin ja PTPN2 I-tyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin. D-vitamiinin puute vaikuttaa hyvin monien sairauksien kehittymiseen.
      LÄHDE: Uutispalvelu Duodecim

      Vuoden 2012 ECTRIMS-kongressissa Sreeram Ramagopalan Oxfordin yliopistosta kertoi uusista D-vitamiinia koskevista tutkimustuloksista. Britanniassa on todettu selkeä yhteys riisitaudin ja MS-taudin välillä: jos on sairastanut riisitaudin, MS-taudin riski suurentuu 2,4-kertaiseksi. Ramagopalan esitteli myös tutkimusta, jossa on osoitettu, että T-lymfosyyttien D-vitamiinireseptorit alkavat toimia kunnolla vasta kun D-vitamiinipitoisuudet ovat nykyisen viitealueen (mikä viitealue on käytössä ?) suurimman kolmanneksen alueella.


      Vastikään todettiin, että lapsuuden riisitaudilla eli D-vitamiinin puutteella on yhteys MS-tautiin. Nykyisin suositellaan 50µg D-vitamiinia päivittäin. Suositus koskee myös potilaiden lapsia, joilla tautiperintöä voidaan mahdollisesti estää.

      LÄHDE:
      Virpi Leppä tutkija, Suomen molekyylilääketieteen instituutti, Helsinki
      Juha Multanen neurologian erikoislääkäri, MS-neuvola, Helsinki



      Neurologit toteavat, että MS-tautia esiintyy eniten 45 leveysasteen pohjoispuolella, jossa aurinkoa saadaan vain vähän ja väestö potee yleisesti D-vitamiinin puutetta. Suomi sijaitsee leveysasteiden 60 ja 70 välillä.
      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2540

      Lähteet ja tutkimukset:
      https://sites.google.com/site/erkkikuure/d-vitamiinijams

      http://www.vitamindcouncil.org/vitamin-d-news/vitamin-d-levels-correlate-with-ms-disease-severity-in-new-iranian-study/

      http://www.medscape.com/viewarticle/812045

      http://www.vitamindcouncil.org/blog/how-does-vitamin-d-work-in-multiple-sclerosis/

      http://blog.vitamindcouncil.org/2013/01/10/new-randomized-controlled-trial-says-vitamin-d-prevents-and-delays-multiple-sclerosis/

      http://blog.vitamindcouncil.org/2013/02/16/the-multiple-sclerosis-d-lemma/

      http://www.vitamindcouncil.org/month-of-birth-linked-to-immune-health-and-multiple-sclerosis/

    • kolmen mäsä äiti

      Eiköhän se ms-tauti puhkea ilman synnytystäkin, jos on puhjetakseen. Synnytyksen jälkeen on isompi riski pahenemisvaiheeseen, mutta sitten vaan kortisoonitippaan ja elämä jatkuu :)

    • KEO-POTILAS

      Oliko sinulla todettu ms-tauti jo ennen raskauksiasi? Tuliko sinulle pahenemisvaiheita raskauden jälkeen?

      Olen kahden vaiheilla raskauden kanssa, koska pelkään sairastumisen riskiä. Yritän viimeiseen saakka viettää terveitä päiviä. En tahtoisi ottaa yhtään riskiä sairauden suuntaan.

      • kolmen mäsä äiti

        Kyllä oli ms-tauti jo ennen synnytyksiä, vain synnytyksestä nro 2 tuli pahenemisvaihe (raajan lievä tuntopuutos).
        Pahenemisvaiheitahan ei pitäisi raskausaikana tulla lainkaan, eikä minullekaan tullut. Synnytyksen jälkeen riski on kohonnut. Olen imettänyt lapsia myös lähes vuoden per lapsi.
        Kannustan sinua jatkamaan raskautta :)

        Pistoslääkkeet ovat hyvin soveltuneet ainakin minulle ja olen ollut oireeton lääkityksen aloittamisesta saakka :)
        Lääkkeen olen jättänyt aina pois heti, kun testi on ollut positiivinen ja aloittanut taas uudelleen, kun olen imetyksen lopettanut.


    • Annina80

      Hei!
      Jokaisen ihmisen kohdalla tilanne on varmasti varsin yksilöllinen ja kukaan ei voi sanoa tuletko sairastumaan vai elämään terveenä jos jatkat raskautta tai et jatka. Eihän sitä kukaan voi tietää.
      Mutta kannattaa miettiä asiaa tarkkaan, sillä mikäli päätät keskeyttää raskauden ja sairastut kuitenki myöhemmin, niin voitko antaa asian itsellesi anteeksi? Ehkä jossain vaiheessa haluat lapsen huolimatta siitä onko sinulla sairaus vai ei ja se ei ehkä enää onnistukaan. Eihän sitäkään voi tietää.
      Oletko minkä ikäinen?
      Ehkä olet vielä nuori ja lapsiasia ei tällä hetkellä ole kovin tärkeä ja mahdollinen sairaus kauhistuttaa enemmän kuin elämä ilman lapsia. Iän ja elämänkokemuksen myötä elämänarvot saattavat muuttua kuitenkin ja mahdollinen raskauden keskeytys saattaa alkaa harmittaa myöhemmin, varsinkin jos tauti silti puhkeaa.
      Voimia elämääsi.

      • Keo-potilas

        Hei ja kiitos viestistäsi :-)
        Olen kohta 30-vuotias. Jos tietäisin varmasti, että sairastun raskauden myötä, niin tekisin varmasti ratkaisun enkä tekisi lapsia. Asiaa ei kuitenkaan voi mitenkään varmaksi sanoa, valitettavasti.

        Olen miettinyt myös paljon, että keskeyttäisin raskauden ja entä jos sairastuisin joka tapauksessa. Kuinka sitten eläisin asian kanssa.

        Nyt raskaus on jo niin pitkällä, että pahaa tekee miettiä keskeytystä. Mielestäni kuitenkin olisi myös itsekästä tehdä lapsi, jos en yhtään pohtisi omaa terveyttäni.

        Pelottaa ja todella paljon. Välillä huudan suureen ääneen tuskaa, että joudun edes miettimään tämmöisiä asioita, joihin ei kukaan tiedä tai osaa sanoa vastausta :'(


      • keo-potilas

        Onko sinulla ms-tauti? Entä onko kenelläkään muulla läheiselläsi? Onko lapsia ja kuinka ms-tauti on suhtautunut raskauden jälkeiseen aikaan ja synnytykseen?

        Epäilen vahvasti, että synnytys ja raskauden jälkeinen aina aktivoi ms-taudin keo-potilaalla, mutta en ole asiasta varma. Neurologien mukaan asiaa ei tiedetä eikä suurta riskiä pitäisi olla. Mitä uskosin?


      • Annina80
        keo-potilas kirjoitti:

        Onko sinulla ms-tauti? Entä onko kenelläkään muulla läheiselläsi? Onko lapsia ja kuinka ms-tauti on suhtautunut raskauden jälkeiseen aikaan ja synnytykseen?

        Epäilen vahvasti, että synnytys ja raskauden jälkeinen aina aktivoi ms-taudin keo-potilaalla, mutta en ole asiasta varma. Neurologien mukaan asiaa ei tiedetä eikä suurta riskiä pitäisi olla. Mitä uskosin?

        Minulla ei ole ms-tautia diagnosoitu, mutta on monia oireita jotka sopivat kyseiseen tautiin. Minulla on kuitenkin muita perussairauksia, jotka eivät tule koskaan parantumaan. Ihminen voi kuitenkin elää tervettä elämää sairauksista huolimatta... Asenne on aika tärkeä asia siinä. Läheiselläni on ms-tauti ja hänellä on kaksi lasta, eikä hän saanut pahenemisvaiheita synnytysten jälkeen. Muutenkin elää normaalia elämää.

        Onnekseni minulla on yksi lapsi. En ollut varma haluanko häntä ja raskaudenkeskeytystä ajattelin silloin. Mutta hän on maailman ihanin ihminen ja elämäni paras asia on se, että minulla on tuo lapsi. Olen saanut nyt monta keskenmenoa, joten lapset eivät ole itsestäänselvyys. Magneettikuvaan pääsyä odotan ja jos tässä välissä tulen raskaaksi, saa kuvaus odottaa (en vielä hetki sitten tiennyt että lähetteen saan). Sinne ehtii myöhemminkin sitten. Ja jos käy niin, että saisin myös vielä ms-diagnoosin, niin se ei mitenkään vaikuttaisi lapsihaaveeseen, enkä missään tapauksessa ajattelisi keskeytystä. Sehän se itsekästä on.

        Elämä on välillä pelottavaa ja ymmärrän kyllä tunteesi tavallaan, kun olen kuitenkin itsekin raskauden keskeytystä joskus miettinyt. Mutta olen ihan varma, että kun saat lapsesi ja hänestä tulee suuri osa elämääsi ja arkeasi, et enää voi ymmärtää kuinka joskus ajattelit jotain tälläistä. Meistä tulee vanhoja joskus joka tapauksessa, joko sairaita tai terveitä ja oma perhe on tärkein asia mitä ihmisellä voi olla.


    • 125µg
    • deeevitamiiini

      New study shows relationship between sun exposure and multiple sclerosis in Norway and Italy

      http://www.vitamindcouncil.org/vitamin-d-news/new-study-shows-relationship-between-sun-exposure-and-multiple-sclerosis-in-norway-and-italy/

    • 101

      Raskaus itsessään on immunosuppressiivinen tila ja monesti ns "parantaa" MS-taudin tai siis sen oireita. Kyseessä on elimistön itsensä tekemä immunosuppressiivinen tila, vastaavanlainen tila saadaan myös esim kortisoni-läälityksellä. Tämän takia esim virtsatietulehdukset ym hoidetaan raskaana olevilla tavalista tehokkaammin. Synnytyksen jälkeen immunosupressiivnen tila lakkaa ja kehossa aktivituu erilaisia tulehdusmekanismeja, mitkä saattavat altistaa MS-taudin pahenemisvaiheelle, etenkin kun tauti on yleensä raskauden ollut rauhallinen. Neurologien mukaan raskaus synnytyskombinaatiosta siis yhteensä MS taudin etenemiselle saadaan plusmiinusnolla. Eli MS-taudin "alkamisen" tai pahenemisen kokonaisriski ei kovin merkittävä. Tosin yksilövaihtelua on. Tsemppiä.

      • Kahden äiti

        Juuri noin niinkuin 101 kirjoittaa. Mä sain diagnoosin 2002, raskaudet 2007 ja 2011. Kummankin raskauden aikana tosi hyvässä kunnossa, synnytysten jälkeenkään ei lainkaan pahenemisia. Molemmilla kerroilla pahenemisvaihe tuli vasta vähän sen jälkeen kun palasin töihin, 1-1,5 v synnytyksen jälkeen. Itse liitän pahiksen stressiin. Mä olen todella onnellinen että uskalsin lähteä lapsia hankkimaan. Mutta tämä tautihan on yksilöllinen eli muille on mahdotonta antaa päteviä neuvoja.


    • deevitamiinia

      D-vitamiinin MS-tautia ehkäisevä mekanismi selvisi
      D-vitamiinin hillitsevä vaikutus MS-taudin oireisiin on tunnettu jo jonkin aikaa, mutta nyt yhdysvaltalainen tutkimusryhmä on selvittänyt ilmiön taustalla toimivan mekanismin.

      Tutkimustulokset julkaistiin ensimmäisenä Molecular and Cellular Biology -lehdessä.

      MS-taudin aikana aivojen immuunijärjestelmän solut tuottavat haitallista interleukiini-17 (IL-17) -proteiinia. Kun D-vitamiini sitoutuu IL-17:n reseptoriin, se vie paikan, joka on normaalisti varattu NFAT-proteiinille. NFAT ei pääse käynnistämään IL-17 -proteiinin tuotantoa, joten proteiini ei pääse aiheuttamaan tuhojaan.

      Tutkijoiden mukaan uudesta tutkimustiedosta voi olla hyötyä MS-taudin lääkehoidossa, mutta myös muiden autoimmuunisairauksien, kuten reumaattisen artriitin, ykköstyypin diabeteksen ja psoriasiksen hoidossa.

      http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/dvitamiinin mstautia ehkaiseva mekanismi selvisi/a669622

    • 3+3

      Brittiläisen hyväntekeväisyysjärjestön Shift.ms:n mukaan ystävänpäivänä alkunsa saaneet vauvat saattavat välttää MS-taudin todennäköisemmin kuin muut, uutisoi Daily Mail.

      Shift.ms:stä kerrotaan, että kesäkuukausina raskaana olevat naiset saavat enemmän D-vitamiinia vahvemmasta auringonvalosta, millä on tutkimusten mukaan positiivinen vaikutus vastustuskyvyn kehittymiseen.

      Hyväntekeväisyysjärjestön mukaan marraskuussa syntyvillä lapsilla on paljon epätodennäköisemmin jokin krooninen tauti kuin niillä, jotka syntyvät toukokuussa.

      Tutkijat toivovatkin, että raskaana oleville naisille annettaisiin D-vitamiinilisiä taudin kehittymisen ehkäisemiseksi. Tämä on olennainen ongelma niillä naisilla, jotka elävät vähemmän aurinkoisissa maissa.

      Puutos vaikuttaa myös muihin tauteihin
      Jo nyt tiedetään, että MS-tauti on yleisempi niissä maissa, jotka sijaitsevat kauempana päiväntasaajalta, ja joissa auringonvaloa on vähemmän.

      Myös diabetes, astma, ja vakavat sydänsairaudet on yhdistetty alhaiseen D-vitamiinin määrään varhaisessa elämässä.

      Yhden isoimmista D-vitamiinin ja MS-taudin suhdetta käsittelevistä tutkimuksista tehneen lontoolaisen lääkärin Sreeram Ramagopalan mukaan noin 90 prosenttia naisista kärsii D-vitamiinin puutoksesta talvikuukausien aikana, mikä tarkoittaa sitä, että raskaana olevien naisten riski on erityisen suuri.

      http://www.terve.fi/synnytys/75352-ystavanpaivan-vauvat-saattavat-valttaa-todennakoisemmin-taman-taudin

    • 100µg

      MS-potilaan D-vitamiinitasot saattavat vaikuttaa siihen miten aktiivinen hänen tautinsa on ja miten nopeasti tauti etenee. Harvardin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että alhaiset D-vitamiinitasot ennustavat oireilua ja taudin nopeampaa pahenemista.

      Tutkimus julkaistiin Jama Neurology -lehdessä, ja siihen osallistui 465 beetainterferonilääkityksellä olevaa MS-potilasta. Potilaita seurattiin viiden vuoden ajan.

      Seurannan aikana tutkijat havaitsivat MS-taudin etenevän hitaimmin potilailla, joiden veren D-vitamiinipitoisuus suureni merkittävästi ensimmäisen tutkimusvuoden aikana. Yli 50 nmol/l nousu (optimaalinen veriarvo on 100-150 nmol/l) D-vitamiinitasossa liittyi mm. selvästi pienempään uusien aivomuutosten ja oireiden pahentumisen riskiin.

      MS-tauti on aiemminkin liitetty D-vitamiiniin, mutta yhteyttä ei tunneta hyvin.

      MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia.

      Uutispalvelu Duodecim

    • 100µg

      Liian vähän D-vitamiinia saavat saattavat olla muita alttiimpia sairastumaan erilaisiin tulehduksellisiin sairauksiin. Tuoreen irlantilaistutkimuksen tulokset viittaavat D-vitamiinin vaikuttavan immuunijärjestelmän toimintaan.

      Nyt julkaistut tulokset perustuvat vajaan tuhannen yli 60-vuotiaan irlantilaisen verikokeisiin, joista mitattiin D-vitamiinin ja tulehdusmerkkiaineiden pitoisuudet.


      Mittaukset osoittivat tulehdusmerkkiaineiden pitoisuudet usein suuriksi osallistujilla, joiden D-vitamiinipitoisuus oli pieni. Aiemmissa tutkimuksissa kyseiset tulehdusmerkkiaineet on yhdistetty mm. MS-taudin ja nivelreuman riskiin. Myös D-vitamiinin vajaus on liitetty näihin sairauksiin.


      Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin.


      Tutkimus julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.

    • 100µg

      New guidelines: The Brazilian Academy of Neurology recommends that low vitamin D levels should be corrected in those with first signs of multiple sclerosis to help prevent conversion to multiple sclerosis.

      Read the rest of their recommendations here:

      http://www.vitamindcouncil.org/vitamin-d-news/brazilian-organization-sets-new-guidelines-for-use-of-vitamin-d-in-multiple-sclerosis/

    • TS..
    • 1+2
    • aitova

      Saattapi laukaista jos ajattelee asiaa antioksidanttipuolustuksen kannalta..

      Sikiöhän tunnetusti nappaa emostaan kaikki mitä tarvitsee kasvaaksen,omega-3:et on ainakin vähissä synnytyksen jälkeen..
      Eli kannattaa huolehtia monipuolisesta ravinnosta,paljon ns, elävää ruokaa missä on vielä vitamiinit tallella,D-vitamiini purkista on välttämätön 50-100mikrog,Omega 3/6 rasvojen suhde paremmaksi.1 /2-5(roskaruualla saattaa olla 1 /20)..

      Kemikaalikuormaa pienemmäksi..mahdollisimman vähän synteettisiä E-koodi lisäaineita .Liikuntaa voinnin mukaan..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2854
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      531
      2696
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1875
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1857
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1758
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1689
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1342
    8. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      61
      1149
    9. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      89
      1135
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1112
    Aihe