Oletko oikeasti miettinyt omakotitalon rakentamisen tyhmyyttä?

Näin on

Eikö vuokralla voi asua ihan samalla tavalla? Nimittäin kun otat mielettömät lainat harteille ja raadat elämästäsi n 20 v että saat talon vihdoin maksetuksi, nyt tullaan jännään kohtaan nimittäin minä kysyn että mitä sitten?? Mitä sitten vaikka oletkin vihdoin sen ison talon maksanut? Minä asun vuokralla hienossa asunnossa huolettomasti, eli me molemmat asumme hyvin. Okei, sinun rahasi ovat tallessa siinä isossa talossa jonka arvo vuosittain nousee, minulla vuokra vuosittain nousee, mutta asun edelleen lämpimästi ja keskeisellä paikalla kaupunkia.

Kysymys kuuluukin, milloin sinä meinaat niinkuin hyödyntää tuota rahaa jota on talossa säästössä? Ethän sitä voi myydäkkään kun olet tietysti ajatellut että lapset saavat sen periä, ok minun lapset eivä per asuntoani, mutta heillä on se mahdollisuus myös vuokrata, eli hekin asuvat lämpimästi ja mukavasti. Kuvitellaan että lapsesi ovat lopulta perineet sen teidän ison talon, siinäpä alkaa olemaan kaikenmaan remontit edessä ja heiltä palaa rahaa poikineen. Lapsesi eivät voi myydä taloa kun ajattelevat sen jättävän myöskin omilleen perinnöksi....tätä jatkumoa voisi jatkaa tappiin asti, mutta en jatka vaan totean ettei omakotitalon rakentaminen lainarahalla ole mitenkään järkevää. Hautaan kukaan ei siis voi maallista viedä vaan jutun idea onkin sen hetkinen tilanne ja elämästä nauttiminen yms Ainut hyötyjä on lapsesi joka päättää myydä koko paskan ja laittaa rahat haisemaan, siinä meni teidän n 20v ahkerointi taivaan tuuliin ja rahat voivat huveta vaikka huumeisiin yms.

20

2069

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 3rq 3rq 3r

      On mietitty.

      Aikanaan tultiin tulokseen ok-talon rakentaminen liian kallis vaihtoehto. Ostettiin rivarinpätkä. Yks syy oli, että oli silloin perittynä maatila taloineen, mutta kovin kaukana työmaista ja elämisestä.

      Tämä nyt ei ole provoa, mutta samoihin aikoihin siis lunastettiin perikunnalta ok-talo, ostettiin rivari pääkaupungista ja lisäksi velaksi uutena mercedes merkkinen henkilöauto. Ja irtaimistoa jne.

      Oltiin tiukilla reilut 20 vuotta. Nykytilanne. On maatila, rivari, mersu, mutta ei senttiäkään velkaa, eikä asumiskulut ole kuin satasia kuussa.

      Suomen asuntojärjestelmä on tollanen, perustuu omistusasumiseen. Mä ite kannatan kyllä vuokra-asumista just muuttovapauden jne takika, mutta se tulee niin kalliiksi asujalle.

      Älä irvistele. Vaikka nyt ollutkin stabiilia kauan, met ollaan asuttu vaikka missä. Neljässä eri maassakin ja yhteensä pian kahdessa kymmenessä asunnossa. Siis ennenkuin asiat saatiin stabiloitua nykyiseksi. Rahaa paloi vuokriin, muuttoihin, matkoihin aivan älyttömästi aikanaan. Nyt rahaa kertyy pankkitileille. Ja huomattavasti ennen eläkeikää.

      Pitää muistaa sellainenkin asia, olemassa tavaroilla elinkaarensa, niin on ihmisilläkin. Ketä kiinnostaa maata aikanaan jonkin vuosikymmenen vaipoissa kunnan vuodeosastolla, koska ei ole varaa itse maksaa enää kulujaan. Omistusasuja saa paljon pelivaraa, kun aina johonkin hintaan saa aina myytyä omaisuuttaan itsensä elättämiseksi.

      Siis omistusasumisessa kyse säästämisestä, ei tuhlaamisesta.

    • näin se vaan on

      Voihan kerrostalossakin olla omistusasunto. Suomalaisilla vaan se omakotitalo on jonkinlainen statussymboli ja mittari, minkä mukaan ihminen arvotetaan muiden silmissä. Kilpailussa pitää pärjätä, eikä kerrostalossa pääse kuin varasijalle.

      • Joku vaan

        Ei se minulla ainakaan sellainen ole. En ehdi pitää taloani hienossa kunnossa. Maaseudulla saa rivitaloasunnon n. 60 000 eurolla. Joskus kiehtoo ajatus sellaisesta kun ikää alkaa olla ja noita rakennuksia on ihan liikaa.


    • tiatoo

      Nykyihmisillä on enemmän kuin ennen ajatus, että kaikki mikä tulee pannaan heti menemään. Nuorista sanotaan: kaikki mulle ja heti.

      Pitkäjänteisyys on vähenemässä. Tottakai kinnteistönomistaja saa tuoton itselleen. Jos asuja on kiinteistönomistaja, se tulee hänelle. Omistuksensa voi myydä koska tahansa. Se ei ole mikään ongelma. Rikkaana kuoleminen ei nykyään ole enää niin yleinen elämän tarkoitus kuin ennen.

      • OMISTAJA DUUNARI 35

        ite mietin et haluan vapautta tehä täällä omalla pihallani 1900m2 mitä melkein huvittaa eikä tarvii kysellä keltään mitään ja tilaaki on 152m2 ja 100m2 autotalli jossa voin fiksailla jotain silloin ku huvittaa ei näin isoja autotalleja on vuokra slummeissa.
        mullakin meni tän uuden talon maksamiseen 9 vuotta jonka arvo on täl hetkel tääl uudellamaalla n.400 000e ja eikä tarvinnu elämästi tinkiä sen aikana mitenkään... matkusteltiin maailalla ja ostin pari uutta autoakin ja nyt on hommattu kolme sijotus kämppääki josta tulee ihan hyvin lisätiliä joka kuukausi elämiseen aattelin jäädä pois työelämäs viimeistään kun täytän 50.v ja alkaa tuhlailemaan ja nauttimaan törkeesti tän elämästä.... johonka on viel kyl aikaa 15.vuotta toivottavasti oon viel hengissä...


    • 3 okt

      On niin tyhmä aloitus, ettei tuohon viitsi edes vastata..

    • Hauska avaus

      Rakensin talon 6 vuotta sitten. Maksamista on vielä tuo mainitsemasi 14 vuotta (20 vuotta yhteensä). En ole sen enempää lyhentänyt lainaa kuin mitä ystäväni maksaa vuokraa kaupungin vuokratalojen kolmiosta! Työtä teen tavalliseen tapaan ja harrastan muutakin siinä sivussa.

      Neljäntoista vuoden jälkeen asun velattomassa omakotitalossa jolloin asumiskulut tipahtavat useita satoja euroja. Kun sinä jatkat vuokranmaksua täydellä vuokralla. Pientä remonttia pystyn tekemään tässä silloin tällöin ihan harrastukseksi, joten talo pysyy myös kunnossa.

      Etuina tässä on se, että on tilaa, iso tontti, kukaan ei pysty häätämään, talooni ei tule remontteja jos en tahdo, eikä vuokraisäntä pysty vuokraamaan tätä tuttavalleen. Etuna on myös se, että kun 14 vuoden päästä myyn tämän (no en myy), niin muutan naapuriisi vuokralle ja minulla on 200 000€ takataskussa, kun sinä olet taas maksanut vuokraisäntäsi kämpän vuokrilla ja sulla ei ole mitään!!

    • Ehdottomasti omassa

      Oman talon rakentaminen oli ehdottomasti halvin keino hankkia riittävän reilut tilat perheelle. Vuokralla asuminen on vähän kuin olisi kylässä, mitään ei saa muuttaa mieleisekseen ja koko ajan on pelko persiissä siitä että asunto menee alta.

      Lapset alkaa olla isoja ja on mietitty jos myytäisiin talo ja ostettaisiin osake keskustasta, mutta jotenkin se sovhoosi asuminen tuntuu vastenmieliseltä. Kyllä omassa on parasta asua kun saa itse päättää kaikesta ja elää kuten haluaa.

    • en asu vuokralla

      Jos ihminen ei tajua että omakotitalossa asuminen on huomattavasti parempi vaihtoehto kun kerrostalon vuokraasunto, niin silloin on paljon parempi että asuu kerrostalon vuokraasunnossa.

    • hmmm....

      ""Nimittäin kun otat mielettömät lainat harteille ja raadat elämästäsi n 20 v että saat talon vihdoin maksetuksi"".

      Lainalle löytyy sentään aikaraja mutta vuokran eteen joutuu raatamaan koko elämänsä. En 215m2 talon asumiskustannuksilla lainoineen saisi kuin pienen kolmion vuokrattua täällä espoossa.

      ""nyt tullaan jännään kohtaan nimittäin minä kysyn että mitä sitten??""

      Kun laina on maksettu on asumiskustannukset aivan toista luokkaa. Ja ne on huomattavasti mukavammat maksaa eläkepäivinä. Mitäänhän ei saa hautaan mukaan joten olemmekin vaimon kanssa päättäneet että talo menee jossain vaiheessa myyntiin. Nyky arvo 450,000 euroa ja sillä rahalle ostamme nykyhinnoilla noin 200,000 euron osakkeen. Loput käytämme ilman omatunnon tuskia ja pihistelyä. Se mikää jää jälkeemme saa poika sitten peruintönä.

      Meidäm suvussa on vain yksi henkilö joka ajatteli samoin kuin sinä kun hänellä oli aikoinaan edullinen vuokra asunto. Kun hän jäi perusduunista eläkkeelle oli vuokrataso noussut liki markkinahintoihin ja pienestä eläkkeestä jäi niin vähän rahaa että jouitu kääntymmään sossun puheille.

    • lammitalostamoi

      Minun tarinani. Opiskelijaperheasunnon naapuri sekosi ja uhkasi ladatulla käsiaseella vaimoani ja sylissä ollutta vastasyntynyttä lasta. Oli häiriköinyt alemman kerroksen naapureita ja poliisit korjasivat lääkehöyryissä olleen naapurin parempaan talteen.

      Samantien ostin rivarikaksion säästöilläni ja pikku lainalla 1995. Rivarikaksio oli rakennettu 1990. Myin kaksion vuonna 2000 tuplahintaan ja niillä rahoilla ostin vm 1981 rivarineliön halvemmalta alueelta. 2004 myin rivarineliön pikku voitolla ja nillä rahoilla rakensin vuodessa velattoman matalaenergiatalon ,jonka asumiskulut ovat max 200 eur/kk isolta perheeltä.

      Harmittaako aloittajaa?

      • Aloittajasta en tiedä, mutta olethan huomionut tosiasiat?

        Nykyaikaisen energiatehokkaan omakotitalon elinkaari on n. 50 vuotta, eli menetät joka vuosi 2 % rakennuskustannuksista. Kun sitten esim. 30 vuoden jälkeen olet myymässä, niin onko rakennuspaikan arvo noussut niin paljon että pääset omillesi?


      • lammitalosta moi
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        Aloittajasta en tiedä, mutta olethan huomionut tosiasiat?

        Nykyaikaisen energiatehokkaan omakotitalon elinkaari on n. 50 vuotta, eli menetät joka vuosi 2 % rakennuskustannuksista. Kun sitten esim. 30 vuoden jälkeen olet myymässä, niin onko rakennuspaikan arvo noussut niin paljon että pääset omillesi?

        "Nykyaikaisen energiatehokkaan omakotitalon elinkaari on n. 50 vuotta, eli menetät joka vuosi 2 % rakennuskustannuksista"

        Betoni on kestänyt antiikin rooman ajoista tähän päivään ja nykybetoni on laadukkampaa, joten tuo on kateellisen kasarmiasukkaan huuhata.

        http://www.betoni.com/tietoa-betonista/betoni-ja-kestava-kehitys/betonin-historia


      • joopa joo ...
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        Aloittajasta en tiedä, mutta olethan huomionut tosiasiat?

        Nykyaikaisen energiatehokkaan omakotitalon elinkaari on n. 50 vuotta, eli menetät joka vuosi 2 % rakennuskustannuksista. Kun sitten esim. 30 vuoden jälkeen olet myymässä, niin onko rakennuspaikan arvo noussut niin paljon että pääset omillesi?

        Rakensin 2002 hintaan 200.000€, nyt naapurostosta myydään samanlaisia taloja hintaan 425.000€.

        Ainakaan vielä ei ole kääntynyt asunnon arvo laskuun, vaan noussut kaiken aikaa.

        Nykytalot on parempia kuin pula-ajan rintsikat ja niistäkin saa nyt aika paljon enemmän kuin rakentaessa maksoivat.


    • 30 vuotiaan myynyt

      Ihan saman siitä saa suhteessa kuin tänä päivänä myytävästä 70-80 luvun talosta. Eli sanoisinko ihan kivasti :-)

      • niinpä ...

        Vanhemmat rakensi talon 1975 ja maksoi 120.000mk. Kyllä siitä edelleen saisi 120.000€, vaikka on liki 40 vuotta vanha.


    • ja sitten?

      Ja vuokranmaksuun ei tarvi raataa 20 vuotta, vai? taitaapa sama raataminen olla edessä...

      Hyvä ja harkittava pointti jokaiselle omistusasujalle mietittäväksi, että vuokralaisen lapsilla ei rahat riitä huumeisiin... :)

      Eikös se ole niin, että mitä enemmän lainaa on kun aika jättää, sitä suuremman hyödyn siitä eläessään onnistui saamaan ;)

    • tosi on

      Minkä poliitikon onkaan Suomi menettänyt avaajassa (hyvä provo). Jos hankki asuntonsa omaksi, se säteilee onnettomuutta vielä kolmanteen ja neljänteen polveen! Näitä avauksia lisää. Odotamme innolla.

    • Rakkaudella raataen

      Kuka käyttää aikansa ja rahansa mihinkin ja onneksi on vaihtoehtoja.

      Kaikki ei halua lapsiakaan. Eikä niistä lapsistakaan tiedä, voi kuolla ennen vanhempia tai ei kiinnosta vanhan mörskän remontoiminen, voivat asua ulkomailla tms.

      Me kun emme ole lapsia halunneet niin talo projekti on ollut mukava harrastus. Meille sopii että on iso talo, tontti ja paljon tekemistä. Kuntosalille on tilaa kun talvella on vähemmän tekemistä. Maalaistunnelma ,luonto ympärillä ja hiljaisuus on ihanaa.

      Kaikki rahansahan tähän saa uppoamaan mutta on se sen arvoista varsinkin kesällä.

    • ei kiinnosta

      Olen miettinyt. Vuokralla asuminen ei ole mahdollista sillä tavalla kuin me haluaisimme elää onnellisesti ja sinne päin- ratkaisu tulisi maksamaan aivan käsittämättömän paljon liikaa aikaa myöden.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      71
      3319
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      562
      3150
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      39
      2634
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2042
    5. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      311
      1853
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1835
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      12
      1745
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      127
      1407
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1251
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1238
    Aihe