Outo vuosi 536

Ihana Fantasti

Tuo vuosi on tunnettu kummajaisena jo pitkään historiallisten lähteiden valossa. Outo sumu tai pilvisyys himmensi taivasta pitkään. Syyksi on arveltu voimakkaita tulivuorenpurkauksia "jossakin", mutta sopivaa syyllistä ei ole onnistuttu paikallistamaan.

Vuoden 536 salaperäinen pilvi - länsimaiden perikato?
http://www.tieteessatapahtuu.fi/027/arjava.pdf
http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/536_maailma_kylmeni_vuosiksi
http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.fi/2013/05/vuonna-536.html

Nyt uutta valaisua pimeyteen haetaan Halleyn komeetasta, joka oli poikkeuksellisen kirkas noihin aikoihin ja arvellaan että siitä irronneita komeetanmurusia olisi pudonnut meriin:

>>>Ilmastohistoria
Janne Luotola, 21.1.2014, 18:01
Miksi vuoden 536 talvi kestikin 10 vuotta?

Ilmasto on vaihdellut monta kertaa tunnetun historian aikana. Yksi poikkeuksellisimmista jaksoista ajoittuu noin 1 500 vuoden päähän. Silloin maailma kärvisteli keskellä talvea, joka ei loppunut noin kymmeneen vuoteen, kertoo io9.

Vuodelta 536 säilyneet kirjoitukset Euroopassa ja Aasiassa kertovat seuranneiden vuosien olleen hyytäviä. Aurinko pysyi niinä aikoina pienenä, ja huurre palellutti kesäisin viljasatoja.

Ilmastonmuutosta seurasivat nälänhätä, rutto ja sodat. Kansat vaelsivat etsimään hedelmällisempiä maita.

Selitystä ilmaston äkilliselle kylmenemiselle on haettu aiemmin valtavan tulivuoren purkautumisesta. Ilmaan päässeet pienhiukkaset olisivat heijastaneet auringonvaloa takaisin avaruuteen. Mahdollisena paikkana on pidetty vuorta El Salvadorissa. Purkaus ehkä selittäisi senkin, miksi Maya-intiaaneilla ei ole merkintöjä kyseisistä vuosista.

Geologi Dallas Abbott on esittänyt uuden teorian kylmenemisestä. Hän syyttää ilmiöstä Halleyn komeettaa, josta lensi tuolloin palasia kohti maata. Niiden jäänteet sumensivat maan ilmakehän.

Grönlannin ikijäästä on löytynyt metallisia rakeita vuoden 536 ajalta. Jäässä on myös suuri pitoisuus nikkeliä ja tinaa. Sattumoisin myös komeetoissa on näitä aineita.

Kiinalaiset lähteet kertovat vuodelta 530, että Halleyn komeetta oli poikkeuksellisen kirkas. Se voi tarkoittaa sitä, että komeetta kulki poikkeuksellisen lähellä aurinkoa. Se on voinut menettää tavanomaista enemmän jäätä, joka on pirstoutunut ja sulanut.

Halleyta seuraa tavallisesti kaksi meteorisuihkua. Ne ovat voineet olla poikkeuksellisen rajuja ja osua maahan vuosien 530 ja 540 välissä.

Näiden vuosien aikaisia fossiileita löytyy myös Grönlannin jäästä. Fossiileissa on mikro-organismeja, jotka elävät trooppisilla merialueilla. Löydölle on pakko olla selityksenä se, että Halleyn tähteet ovat paiskautuneet maahan vuosina 536–538. Mereen osuneet meteoriitit ovat roiskauttaneet planktonia Grönlantiin asti.

Yksi mahdollinen iskeytymispaikka on paikannettukin. Se on Australian rannikolla. Meteoriitin törmäyspaikaksi sen paljastaa epätavallinen määrä metallirakeita. Iskun arvioidaan tapahtuneen ensimmäisellä vuosituhannella, joten löytö tukee teoriaa.

2

201

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ruttoisaa menoa

      Oudon vuoden tai vuosikymmenen jälkimainingeissa rutto pääsi valloilleen ja tappoi noin puolet silloisen maailman väestöstä.
      >>Justinianuksen rutto tappoi 30–50 miljoonaa ihmistä eli noin puolet maailman ihmisistä vuosina 541–543. Tauti levisi Aasiaan, Pohjois-Afrikkaan, Arabiaan ja Eurooppaan. >>Tämä tappoi aikanaan puolet Euroopasta – bakteerikanta elää yhä ja voi hyvin

      Ei ole syytä uskoa, että rutto olisi hävinnyt lopullisesti maailmasta.

      Yersinia pestis -bakteerin dna saatiin eristettyä ruttoon kuolleiden saksalaisten hampaista.

      Yersinia pestis -bakteerin dna saatiin eristettyä ruttoon kuolleiden saksalaisten hampaista.

      Kansainvälinen tutkimusryhmä on havainnut, että kaksi maailman pahinta ruttoepidemiaa on saman patogeenin kantojen aiheuttamia. Toinen niistä levisi ympäri maailmaa ja puhkesi epidemiaksi vielä 1800-luvulla. Tutkimuksen perusteella on pelättävissä, että rutto voi puhjeta uudelleen.

      Tutkijat selvittivät niin sanotun keisari Justinianus I:n ruton syytä. Kulkutauti vaikutti Rooman valtakunnan sortumiseen 500-luvulla. Tutkijat selvittivät taudin yhteyttä keskiajalla 800 vuotta myöhemmin liikkuneeseen mustaan surmaan.

      Professori Hendrik Poinar McMaster Ancient DNA -keskuksesta ja tutkija Michael G. DeGroote tartuntatautien tutkimuskeskuksesta uskovat, että tutkimus helpottaa myös nykyaikaisten tartuntatautien leviämisen ennustamista. Erityisesti tutkimus auttaa selvittämään, kuinka nykyaikainen rutto toimii. Siihen kuolee yhä tuhansia ihmisiä vuodessa.

      Justinianuksen rutto tappoi 30–50 miljoonaa ihmistä eli noin puolet maailman ihmisistä vuosina 541–543. Tauti levisi Aasiaan, Pohjois-Afrikkaan, Arabiaan ja Eurooppaan.

      Musta surma puolestaan tappoi 50 miljoonaa eurooppalaista vuosina 1347–1351.

      Tutkijat pääsivät taudin jäljille tutkimalla ruttoon kuolleiden ruumiita Saksassa. Luurankojen hampaista löydettiin Yersinia pestis -bakteerin dna:ta. Ruton aiheuttavan bakteerin genomi on toistaiseksi vanhin patogeenista löydetty genomi. Löydettyä dna:ta verrattiin tuoreisiin bakteerikantoihin.

      Tulokset paljastavat, että Justinianuksen ruton bakteerikanta tuli tiensä päähän. Musta surma oli eri kantaa, ja valitettavasti tämä Yersinia pestis jatkoi elämäänsä aiheuttaen keskiajan jälkeenkin laajoja epidemioita.

      Jälkimmäinen kanta elää yhä jyrsijöiden joukossa. Se voi levitä joskus uudelleenkin maailmalla ja tappaa väestöä.

      Ruttoon ei ole olemassa rokotetta.

      Tulokset on julkaistu Lancet Infectious Diseases -lehdessä.

    • USAssakin sairastuu jokavuosi joitakuita paiseruttoon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      239
      3706
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2264
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2005
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1277
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe