Tavat ja kulttuuri muuttuvat

Eräs vl-mies.

Tavat ja kulttuuri muuttuvat, mutta oppi on muuttumaton!
Se, mitkä käsitetään milloinkin opillisina ja mitkä tapoina, saattaa vaihdella tosin ajoin, mutta tärkeintä on aina se, että uskon ydin on aina Kristuksessa!
Se, että on synnit anteeksi ja haluaa seurata Herraa Jeesusta Kristusta.

Meidän vanhoillislestadiolaisten kulttuuri on muuttunut aikojen saatossa. Kulttuurimme tosin muuttuu hitaasti, koska haluamme pitäytyä vanhassa ja turvalliseksi koetussa. Siitä tuo nimitys vanhoillinen. Olemme konservatiiveja, mutta myös konservatiivisten tavat muuttuvat, vaikka liberaaleja paljon hitaammin. Emme halua mennä suin päin peba eellä puuhun, jos näin vois sanoa. Haluamme edetä varovaisemmin.

Meillä esimerkiksi suhtautuminen musiikkiin on muuttunut, mutta tosi hitaasti. Tämän ajan listahittejä emme suosi. Sen sijaan se musiikki, jota meidän piireissä kuunnellaan, on useimmiten vähintään 40-vuoden takaista musiikkia.. Sellaista, joka on koettu turvalliseksi. Nykyään kuuntelemme mm. sota-ajan iskelmiä, kun sota-aikana niitä pidettiin maailmallisina. Viulut on hyväksytty.
Akustinen kitara on hyväksytty ja niitä on nähty jo rauhanyhdistysten tilaisuuksissa. Sähkökitaroitakin jo monilla on, mutta siihen suhtaudutaan vielä varsin varauksellisesti. Sähkökitaroissa tällä hetkellä suositaan lähinnä pehmeitä soundeja, vaikka viulun ja sellon sointi on varsin terävä ja jopa säröinen.
Mutta suhtautuminen särösoundiinkin on muuttumassa.
Rumpujakin on ruvettu vähitellen hyväksymään. Etenkin afrikkalaisia rumpuja, koska Afrikassa on ollut paljon parannuksen tekijöitä. Afrikkalaisten rumpujen soittamisesta ei pahennuta enää, kuten aiemmin. Monet uskovaiset ovat ottaneetkin afrikkalaisten rumpujen soittokursseja.

Suhde ulkoiseen koristautumiseenkin muuttuu vähitellen.
Vaikka tavat ja kulttuuri muuttuvatkin vähitellen, oppi on silti sama ja tämä pitäisi pitää kirkkaana mielessä. On hyvä osata erottaa tapakysymykset ja opilliset asiat toisistaan!

13

283

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ex-VL.

      Ainoa asia, joka ei muutu on -> Tavoilla ja kulttuurisella käytöksellä mitataan elävää uskoa, vaikka kukaan ei ääneen sitä sanokaan!

      Onko vanhoillislestadiolaisuus Raamatun mukainen uskoa mittaava tapakulttuuri, onko syntie Suomessa sama, kuin Venäjällä tai Togossa? Autuus ehdollistetaan joka paikassa tapakulttuurin kautta.

    • Toteaja.

      Kirjoitit:

      "...mutta tärkeintä on aina se, että uskon ydin on aina Kristuksessa!
      Se, että on synnit anteeksi ja haluaa seurata Herraa Jeesusta Kristusta."

      Tuo edellinenhän pätee VL-opin vain niihin uskovaisiin, jotka kuuluvat vanhoillislestadiolaisuuteen, muualla ei ole elävää uskoa VL-opetuksen mukaan, eivätkä VL:t tunnusta elävää uskoa olevan muualla, kuin vanhoillislestadiolaisuudessa.

    • 2+2

      Aika jännää, miten vl:t hakevat turvaa kaavamaisesti samoina toistuvista tavoista ja ajatusmalleista. Vähän kuin autistit.

      Onko teillä vl:lla jokin osa psyykestä jäänyt kehittymättä, kun ette osaa elää uusien asioiden ja ideoiden kanssa kuten normaalit aikuiset?

      • Upe-aa

        Osaat oikein hienoja sanoja. KIva kun kerrot meillekin. Autismi ja psyyke. Jatka vain samaa rataa. Pääset vielä jonnekin...


      • 17+10
        Upe-aa kirjoitti:

        Osaat oikein hienoja sanoja. KIva kun kerrot meillekin. Autismi ja psyyke. Jatka vain samaa rataa. Pääset vielä jonnekin...

        Olen jo päässyt jonnekin: pois vl-liikkeestä. :))))


    • "Tavat ja kulttuuri muuttuvat, mutta oppi on muuttumaton!"

      Meinaatko, ettei ole toivoakaan siitä, että vl-opit muuttuisivat Raamatun mukaisiksi?

    • On raskasta olla vl

      Se on hyvä, että turhasta ja ylimääräisestä kuormasta luovutaan. Tapakulttuurista kiinni pitäminen ei likimainkaan aina tue uskoa vaan rasittaa sitä. Etenkin lapsen on vaikea erottaa uskoa ja kulttuuria toisistaan, ja on nuorillekin hämmentävää, että ne liittyvät niin kiinteästi toisiinsa, vaikka kuitenkin eri puolilla Suomea kulttuuri on hieman erilaista.

      On raskasta olla vl. Muualla olet tarkkailun alla: kuinka vl-ihmisenä suhtaudut maallisiin asioihin, kuinka pukeudut ja laittaudut muuten, joko olet raskaana, näytätkö alistetulta tai alistajalta, millainen auto sinulla on, oletko keskimääräistä tyhmemmän oloinen uskosi tähden jne. jne. jne.

      Omiesi joukossa olet myös tarkkailun alla. Niinkään ei olla kiinnostuttu sydämesi uskosta vaan siitä, millaisina tekoina se näyttäytyy ulospäin: kuinka suhtaudut maallisiin asioihin, kuinka pukeudut ja laittaudut muuten, meikkaatko, kuunteletko maailmallista musiikkia, seuraatko Putousta, oletko raskaana, osallistutko säännöllisesti ry:n toimintaan jne. jne. jne.

      Olisin halunnut tuntea Jeesuksen. Hän tuntuu olleen vapaa kaikesta ihmisten keksimistä säännöistä ja kulki heikkojen ja syntisten kanssa. En ole aivan varma, mitä hän olisi tuuminut nykyisenlaisesta tapakulttuurilla erottautumisesta, etenkin kun se tuntuu nousevan monen muun tärkeämmän asian yli, kuten lähimmäisenrakkauden, vaatimattoman elämäntyylin, heikoista huolehtimisen jne. jne. jne.

      On raskasta olla vl. Kaiken ihanan yhteisöllisyyden, uskovaisten ystävien, huolenpidon ja välittämisen sekä turvallisen sydämen rauhan keskelläkin tuntee joskus, ettei oikein kuulu mihinkään, jos ei rehellisesti allekirjoita tapakulttuuria eikä aina jaksaisi olla voimallisesti mukana rauhanyhdistyksen toiminnassakaan.

    • usko riittää

      Juuri näiden taakkoen alta Jeesus tuli sinutkin vapauttamaan. Omilla teoillasi et voi mitään ansaita. Usko Jeesuksen sovitustyöhön riittää avaamaan oven Taivaan Isän luo.

    • kopioitu kirjoitus

      "Kyllä useimmat vanhoillislestadiolaiset jo käyvät elokuvissa, mutta sitä ei haluta tehdä näkyvästi, ettei pahoitettaisi heikomman mieltä.
      Meidän pitää pyrkiä pitämään keskinäinen rakkaus ja pitäisi tämän johdosta aina ajatella, mitä toinen uskovainen ajattelee. Pahentuuko hän, vai ei. Joutuuko hän uskossaan lujille jne.

      Isoissa kaupungeissa me vanhoillislestadiolaiset saatamme käydä ihan oman kaupungin sisällä elokuvissa, mutta pienemmissä pitäjissä saatetaan lähteä kauemmaksi. Mutta elokuvissa käynti ei ole yleistä meidän parissa. Netti on tuonut elokuvat monien vanhoillislestadiolaistenkin koteihin ja siellä sitä voi tehdä huomaamattaan ja pahoittamatta toisten mieliä. Netflix, Ylen Areena, Katsomo yms, ovatkin aika suosittuja meikäläisten piireissä.
      En tiedä onko se hyvä asia. On ruvennut ilmenee paljon maailmanrakkauta meikäläistenkin keskellä. Tv-sarjat ja elokuvat saattavat vähitellen muokata ajatusmaailmaamme huomaamatta.

      Itsekin tunnustan seuraavan joitain tv-sarjoja netistä, vaikka ehkä ei kannattaisi. Tänä päivänä ainakin uskominen on vaikeampaa, kuin silloin, kun näitä houkutuksia ei vielä ollut kotonamme. Se, että katsoo jonkin elokuvan, ei tarkoita sitä, että ollaan auttamatta joutumassa sen myötä helvettiin... ei! Se on väärä käsitys. Ei elokuvat ja tv uskoa vie, mutta ne voivat tehdä uskomisesta vaikeampaa. Voi ajanmittaan ajautua siihen tilanteeseen, ettei jaksa enää uskoa tällä tavalla. Tai että ei jaksa uskoa enää lainkaan Jumalaan. Kuten tiedät, tänä aikana kristinusko ei ole kovin suuressa huudossa. Se halutaan kaikin keinoin kitkeä pois, tai ainakin piiloon. "
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/12017361

      • kirja = elokuva

        "Tv-sarjat ja elokuvat saattavat vähitellen muokata ajatusmaailmaamme huomaamatta."

        Ne muokkaavat ihan yhtä paljon ajatusmaailmaa, kuin kirjallisuus. Miksi vl-ihmiset saavat lukea kirjoja, mutta Tv-sarjoa ja elokuvia ei saisi katsoa.

        Kun käsitin vapauden tässä TV -asiassakin, niin en ole huomannut, että elokuvat tai TV-sarjat olisivat vaikuttaneet uskooni sen enempää kuin kirjojen lukeminenkaan. Välillä elokuva on todellakin pettymys, ja niin on kirjojenkin laita.

        Käsittäkää hyvät ihmiset vapaus, vapauteen Kristus vapahti meidät. Omatunto kertoo meille, mikä on meille hyväksi ja mikä ei ole.

        Gal. 5:1
        "1. Vapauteen Kristus vapautti meidät. Pysykää siis lujina, älkääkä antako uudestaan sitoa itseänne orjuuden ikeeseen."


    • upl

      up

    • Muuttuu jo vain

      Ai se mikä oli ennen synnin mitta, onkin nyt kulttuuria. Musiikki, parta, korut, kevytkin meikkaus, jne olivat ennen sielunviholliselle heittämisen perusteita. Ahkeroitiin heittää. Nyt kun "kulttuuri" on muuttunut, ei noita asioita synniksi lueta. Kulttuuriksi vain. Aika epäreilua vanhoja helvattiin lähetettyjä kohtaan. Muuttuu, tosiaankin muuttuu. Mutta kyllä se on oppi ja säännöt kun muuttuu.

    • Vaihetuspöydällä?

      Minkä poistuvan oppinne tilalle otitte vl-lastenraiskaamisen? Ajallisesti kävisi yksiin hoitokokousjulmuuden kanssa..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5957
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3764
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      230
      2053
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1810
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1249
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      990
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      919
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      868
    Aihe