Diesel-moottorin sammutus

gasolinisti

Bensamoottorihan sammuu kätevästi katkaisemalla sytytysvirta. Mutta miten dieselmoottori saadaan sammutetuksi virta-avainta kääntämällä?

13

8720

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hesu.

      Katkaisemalla polttoaineen syöttö.

    • piezo...

      Suuttimissa on piezo tai solenoidi, niistä ei ilman sähköä mene mitään läpi.

      • gasolinisti

        Ok, funtsin ensin että polttoaineen syötön katkaiseminen vetäisi ilmaa systeemiin, mutta suuttimen sulkeminen tarkoittaa käytännössä varmaan tukahduttamista.


      • .............
        gasolinisti kirjoitti:

        Ok, funtsin ensin että polttoaineen syötön katkaiseminen vetäisi ilmaa systeemiin, mutta suuttimen sulkeminen tarkoittaa käytännössä varmaan tukahduttamista.

        Riippuu vähän systeemistä. Polttoaineen syötön katkaisu ei tarkoita sitä, että syöttöpumppu jäisi ilman tulevaa polttoainetta ja näin imisi ilmaa.

        Esimerkki nro. 1 on mekaaninen syöttöpumppu ja jousikuormitetut suuttimet, eli polttoaineen kulkeutuminen pumpulta suuttimille estetään pumpun annostuksella(ei lainkaan). Ei siis niin, että pumppu antaa polttoainetta, mutta sitä ei päästettäisi suuttimista läpi(suutin aukeaa joka tapauksessa, jos paine syöttöputkessa nousee suuttimen aukemispisteeseen)!

        Esim. nro 2. VAG:n pumppusuutinkone, eli pumppusuuttimien käyttöakseli pyörii koneen mukana ja suutin tuottaa polttoaineannoksen, mutta suuttimille ei anneta sähköisesti "lupaa" aueta ja polttoaine kulkeutuu paluulinjaa pitkin pois.

        Esim. nro 3. Common rail -moottori. kuten edellä, mutta hivenen eri periaatteella. Sähköinen signaali suuttimilta jää pois, eikä suutin aukea. Suuttimet ovat kaikki samassa syöttölinjassa, jossa vallitsee käynnin aikana paine, joka rajataan paineenrajoitusventtiilillä tiettyyn arvoon.


    • a(2)

      Mekaanisissa pumpuissa on sammutussolenoidi, joka kytkee pumpun mekaanisesti pois päältä, jolloin polttoaineen meno moottoriin pysähtyy, ja moottori sammuu.

      Uudemmissa, joissa polttoaineensyöttöä ohjataan avaamalla polttoainesuuttimia sähköisesti, lopetetaan vain yksinkertaisesti ohjaamasta suuttimia, jolloin polttoaineen meno moottoriin pysähtyy, ja moottori sammuu.

      Jos dieselmoottori alkaa käymään omilla öljyillään, ei se sammu avaimesta (ellei siinä ole imun tukkivaa järjestelmää). Tälläin moottori täytyy koittaa sammuttaa isolla vaihteella jarru pohjassa, kerralla kytkin ylös nostamalla, tai kokeilemalla tukkia ilmanotto jollakin, ja mikäli nämä eivät onnistu, moottori sammuu vasta räjähtäessään.

      • Tämän vuoksi vanhoissa diesel-mersuissa on konehuoneessa sammutusvipu (STOP), josta voi vetää, jos auto ei sammu avaimesta.


      • kemisti(puisto)

        "moottori sammuu vasta räjähtäessään" enpä ole koskaan nähnyt tai kuullut että diesel moottori räjähtää,ei ainakaan ilman ulkopuolista apua.
        se jos moottoori hajoaa ylikierroksiin ei tarkoita että moottori räjähtäisi.


      • mbman
        mersumies_ kirjoitti:

        Tämän vuoksi vanhoissa diesel-mersuissa on konehuoneessa sammutusvipu (STOP), josta voi vetää, jos auto ei sammu avaimesta.

        Se vanhojen mersujen sammutusvipu liittyy alipainejärjestelmään, jos alipainejärjestelmä alkaa vuotaa jostain syystä niin silloin saadaan moottori sammumaan ko. vivusta jolla mekaanisesti pakotetaan alipainesammutin päälle.
        Vanhoissa meseissä oli alipaineventtiili virtalukon kupeessa jonka avulla alipaine saatiin sammuttimelle virrat pois asennossa.
        Mersuissa moottoriöljyillä käyminen ei ole ollut ongelma, Pari Hiacea on tullut pajalle jotka ovat lähteneet moottoriöljyllä käymään. Toinen oli tavallaan "räjähtänyt" ylikierrosten takia. Omistaja oli ymmärtämättömyyttään siirtänyt vaihteen vapaalle kun auto oli alkanut omineen kiihtyä ajossa. Ei ollut mennyt enää vaihde päälle,että olisi saanut moottorin pysäytettyä joten moottori ulvoi kunnes öljyn vähyyden takia leikkasi kiinni ja tuli rauta lohkon kupeesta läpi.


    • dieselmestari

      Vanhoissa rivipumpuissa, joita on viimeksi ollut vielä raskaassa kalustossa, ruiskutuselementit kierretään nollasyötön asentoon jolloin polttoaineen syöttö ruiskutusputkeen lopetetaan kokonaan.
      Tuossa mesessä, jossa on se alipainesammutus, on myös rivipumppu.
      Alipaine vaikuttaa kalvon kautta vivun välityksellä säätötankoon joka pakotetaan liikkumaan minimiasentoon, jolloin elementit eivät ruiskuta, ja moottori pysähtyy.

    • simppa21

      2.8hdi vm 2001 citroen jumper sammui ajosta kuin seinään.ei lupaa enää olleskaan paitti eetterillä.nyt tarkasteltu jakopää ok,kampuran tunnistin vaihettu uuteen,nafta putki rautainen avattu kakkos sylkyltä ja startatessa tulee löpöä.siirto pumppu huriisee kun virrat laittaa päälle noin 5sekkaa eli sekin toimii.ajonesto valo sammuu kyllä eli ei ole päällä.eipäillys itsellä että suuttimet eivät nyt aukea sähköisesti eli ei saa ainetta.seuraavaksi kokeilen toista moottorin ohjauslaitetta.nyt alkaa olemaan itsellä keinot vähissä.ja tässä mallissa ei ole obd pistoketta eli ei voi kattoo testerillä.paitsi kone huoneessa 3napanen liitin mikä autodatan sivuilla kuvassa.mutta kaverin testeriin ei virtaa tullut adapteri kaapelin avullakaan.

    • dieselmies

      Irrota suuttimilta ylivuotoputket ja laita tilalle kirkasta muoviletkua (pientä) noin 1 m.
      Käynnistä, jos jostain suuttimesta tulee runsaasti ainetta letkuun 5 sek startin aikana ja muista vain nimellisesti, on tuo suutin alkanut vuotamaan ohivuotopuolelle liian paljon. Korkeapainepumpun tuotto ei starttikierroksilla tällöin riitä nostamaan painetta riittävästi jotta suutinta voisi avata.
      Suutin tarvitsee korjauksen tai uusimisen.
      Asiantunteva dieselkorjaamo auttaa.
      www.dieselmoottori.fi

    • simppa21

      höpsö dieselmies eiköhän tuossa ole yhteispaine ruiskutus jo ei se suutin millään paineella avaudu

    • patarautaa

      Yhteispaineruiskutussysteemissä ei suuttimille tule avautumiskäskyä jos paine ei ole riittävä. Joku suutin jos vuotaa paluupuolelle paineet niin moottori ei käynnisty.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5025
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3297
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      980
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      238
      775
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe