Harjoittelijoiden mokia.

romper-stomper

Ei ole taroitus elvistellä omalla osaamisellaan, mutta aattelin laittaa avautumis-ketjun harjoittelijoiden mokista, kun nyt tänään on taas sattunut ja tapahtunut. Lähinnä kyseessä tilanteet, kun asiat on käsitelty ja ymmärrystä ja osaamista homman suorittamiseen pitäisi löytyä. Ja sitten jostain syystä jokin menee pahasti pieleen.

Suomenruotsalainen "hyvä" suomenkielen taito:
Välillä tuli tämän kaverin kanssa tehtyä urakanomaisesti kaikennäköistä teräsrakenneasennuksesta aina uusien laitteiden käyttöönottoon. Kuitenkin ongelma oli, että kaveri oli opetellut suomenkielen omatoimisesti ja puhuikin hyvin. Välillä kuitenkin, molemmin puolin, oli täydellisessä ymmärtämisessä ongelmaa.Useinmiten se huomattiin ajoissa ja hoidettiin englanninkielellä varmistus että homma menee oikein. Joskus se kuitenkin eskaloitui ja pahasti.

Tapahtui ulkomailla, eräässä kehitysmaassa. Kemikaaleilla putsatusta DN50 S235 putkistosta piti puhaltaa paineilmalla hapot pihalle, ennen kuin lyödään kuumat vedet sisään. Homma oli tuttu jo parilta päivältä, itse olin ollut avaamassa venttiiliä paineilmapullolta, jossa 20bar ja kuutio ilmaa. Yhteet putkistoon tehtiin kovasta mustasta muoviputkesta. Tälläkertaa laitoin harjoittelijan avaamaan venttiiliä pullolta ja itse olin letkun toisessa päässä ohjaamassa kemikaaleja jätetankkiin.

"Avaa venttiiliä hitaasti!" Kirkasin ja kaveri löi hanan 1/4 auki = liikaa. Ulostulo putki oli pienempää ja sisääntulu DN50, eli vesi ei ehtinyt "pois alta" ja alkoi kerätä painetta, sillä ulostulo letku supistui noin alle 20mm muoviletkuun. Ennen kuin ehdin huutaa seis, takanani muovinen supistusliitos korkkasi.

Hapot lensivät päälleni, ja jokapuolelle muualle, mm. hallin kattoon asti. Kraanasta tiputteli happoa, kompura hapossa, agrigaatti hapossa. Ryntäsin sulkemaan hallin viemäröinnnin venttiilit, etteivät hapot laske jokeen. Hätäsuihkua ei ollut missään, mutta paikalla oli palokunta, joka oli valmiudessa mahdollisten tulipalojen varalta sillä sprinklerjärjestelmä ei ollut valmis. Mut paloletkulla haposta vilakalla joesta pumpatulla vedella. Nöyryyttävää.

Selitys miksi harjoittelija avasi 1/4 auki venttiiliä auki oli, että hän oli ajatellut, että mitä nopeammin avaa, sitä nopeammin saadaan putki tyhjäksi, kun se edellisinä päivinä oli ottanut hänestä liikaa aikaa.

Tämän kaverin kanssa tuli sitten kaikenlaista muutakin. Nostohommat olivat aluksi todella tuskaisia, kun itse olin autonosturissa nostamassa ilmapulloja paikalleen, niin radiosta saattoi kuulua tyyliin "laske ylös / nosta alas".... Jälkeenpäin samassa hommassa, mutta eri hallissa taas kaverilla oli niin isot hanskat kädessä, ettei hän saanut painettua radion tangenttia pohjaan. Aluksi kuului edellistä kertaa selkeämmät suuntimat "ylös alas, hyvä, eteen, eteen, antaa tulla...." hiljalleen menin vein pulloja eteenpäin ja lopulta seinän takaa kuului helvetinmoinen "BONG". 5m korkeat, 2m halkaisijan paineilmapullot kolisivat toisiinsa. Jätkä oli toisessa päässä tumppu kädessä huutanut radioon seis, muttei saanut sitä helvetin tangenttia enää tumppunsa kanssa pohjaan.

Sitten kun tälle kaverille antaa palautetta, niin se loukkaantuu kun ei osaa kieltä niin hyvin, tai jos se näkee ilmeestäni että nyt meni päin persettä, niin sama homma. Saatanan tunteellinen kaveri. Alle 25 vuotias, muttei mikään ihan kloppikaan enää, niin jo on perkele.

17

864

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • paveporari

      25v sitten Kone oy:n teollisuusoppilaitoksessa ollessani sinne tuli ammattikoulujen opettajia tutustumaan CNC-koneisiin,joita ei niin kauheasti ollut vielä kunnallisissa kouluissa.Opettajamme esitteli muistaakseni Ikegai-merkkistä sorvi,luukku auki ja päätti näytti miten kara pyörii.
      Samassa hetkessä leikkuuneste alkoi suihkuta suoraan pakan leukoihin ja puku päällä ympärillä kummastelleet opettajat saivat kokea CNC-koneen antaman ns. "tulikasteen"!!
      Oli muuten melko tympeän näköistä porukkaa,vaikka opettajamme Virtanen yritti kuittailla kasteen naureskelullaan...heh hee..
      Sama mies tuli seuraamaan kun kaverini sorvaili manuaali-koneella jotain akselin pätkää,josta oli ottanut jo useita useampia millejä paksua lastua.
      Homma ei mennyt hänen mielestään oikein,vaan löi sorvin puhuksiin ja sanoi "ei perkele noin".
      Käänsi pakan auki ja nappasi tulikuuman kappaleen paljaisiin käsiin,sitte jonlöörasi hetken sitä kädestä toiseen,ennen kuin älysi tiputtaa laittialle.
      olipa taas hankaluuksia pitää naama peruslukemilla,kun amati-mies näyttää mallia...

      • Muka harjoittelija

        Olikos opettaja Virtanen harjoittelija.


      • paveporari
        Muka harjoittelija kirjoitti:

        Olikos opettaja Virtanen harjoittelija.

        Kyllä se enemmän silloin harjoittelijalta vaikutti,eikä 55 vuotiaalta amati-mieheltä.....


    • Peltivaari

      Noihan on inhimillisiä mokia, niinkuin tuo "jätetään teräväksi" kohdassa viistetty kappale. Mutta ammattilaisia kun olette, niin tuli mieleeni, että kuinka mahdetaan laskea lastuamisvoima vaikkapa tuosta Fe37:sta eli S235:stä. Lastuamisvoimaanhan vaikuttaa lastun leveys ja paksuus lastuttavan materiaalin lisäksi.

    • Keskustelu.suomi24.f

      Missä tilanteissa tarvitaan tietoa lastuamisvoimista? Kyllähän ne kaavat varmaan kirjoista löytyy ja taitaa saada nykyään älypuhelimiinkin sovellukset sen laskemista varten.

      • tenttikysymys

        "Missä tilanteissa tarvitaan tietoa lastuamisvoimista?"

        Kyllä tuota tietoa tarvitaan jos haluaa läpäistä esim. koneinssin tutkinnon.


      • Peltivaari

        Joku ne on tainnu sinnekkin kirjoihin laskea. Miettisin et aukeisiko jotenkin perusmekaniikan kaavasta F=ma.. no tarttee vähän noita kaavoja kattella, ni kyl se siitä.


    • paveporari

      Aika paljon on kokemus opettanut vuosien saatossa,eipä paljon tarvia "tarkkoja" oppikirja-arvoja laskea.
      Jostain syystä ääni kertoo paljonkin varsinkin jyrsittäessä oikeista arvoista.
      Toisaalta jos "äänet" päässä käskevät tekemään asioita,on syytä kääntyä lääkärin puoleen...tahi työkalu-vastaavan,"oli paska jyrsin,tiloo parempia"...
      Hankalammat materiaalit kuten SMO,HMO,Super-Duplex aiheuttavat aina ahneelle työstäjälle onkelmia.
      Ei taas usko että hiljennä vauhtia riittävästi,kun oot pitkän tovin ajanut LDX:ää,normi rosteria,hapikasta sun muita aineita.
      Sellupuolen vehkeitä tehdessä niihin törmää usein,pirullisia myrkkyjä kestäviä materiaaleja tarvitaan sademetsiä tuhotessa....
      Ja niitäpä tämäkin porari työkseen on "veistellyt" jo kauan aikaa...

    • neuvo vaan..

      Tavallaan harjoittelijoiden mokia tämäkin, kun uusi työnjohtaja meni neuvomaan parikymmentä vuotta firmassa ollutta todella pätevää kärkisorvaria..

      Kaveri sorvaili varmaan kaksi päivää suurta, todella vaativaa ja kallista kappaletta.
      Uusi työnjohtaja hortoili paikalle ja katsoi, kun kaveri sorvaili ja nojasi persettä pöytään.

      Työnjohtaja (varmaan pätevänä käkisorvarina) sanoi sorvaajalle, että kyllä tuolla koneella voi ottaa vähän vahvempaakin lastua.

      Sorvaja sanoi, että onko noin?
      Työnjohtajana innokkaana, että tottahan toki, keskeytä syöttö, ja aja alusta uudelleen isommalla lastulla.

      Sorvaaja teki työtä käskettyä, ja ajoi kelkan kappaleen alkuun ja lisäsi reilusti lastua.
      Työnjohtaja hykerteli käsiään ja sanoi, että "katso nyt, hyvin lastu lähtee"
      Sorvari totesi, että lähteepä kyllä, mutta kappale on nyt susi, kun se ottamani lastu oli viimeistelylastu..

      Sillä kerralla työnjohto kävi samalla kaksi kertaa neuvomassa ammattilaista- ensimmäisen ja viimeisen.

      Tarina on ihan tosi, olin itse oppipoikana tuolloin kyseisessä firmassa, ja sieltä se on leipä hankittu tähän päivään asti.

      • meitä on moneksi

        Olipa lapsellista käytöstä "ammatti"sorvarilta. Ei olisi kovin vaikea ollut sanoa, että tekee viimeistelyä. Toivottavasti tämä vittuilu tuntui myös omassa kukkarossa, kun kerran on niin ammattiylpeää että.


      • ihan vaan...
        meitä on moneksi kirjoitti:

        Olipa lapsellista käytöstä "ammatti"sorvarilta. Ei olisi kovin vaikea ollut sanoa, että tekee viimeistelyä. Toivottavasti tämä vittuilu tuntui myös omassa kukkarossa, kun kerran on niin ammattiylpeää että.

        Ei, vaan toivottavasti pätemisen tarpeessa oleva idiootti oppii, että ei kannata "opettaa isäänsä n ussimaan"


      • sorvarit on juoppoja

        Miksi työnjohtaja hortoili paikalle, kännissä vai? Toivottavasti tämä ammattimies ei eksy työnjohtajan autokyytiin neuvomaan, käännytään tästä. Saattaisi kääntyä heti eikä seuraavasta tiestä..


    • neuvo vaan..

      Homman pointti on se, että älä neuvo, jos et hommasta hevonvittua ymmärrä!!

      • .........

        Noin ajattelevat juuri ammattiylpeät elitistit, joiden mielestä on väärin jos joku vähemmän kokemusta omaava haluaa tuoda oman mielipiteensä tai ideansa ilmi, vaikkei se aina paras mahdollinen olisikaan. Itseäni todellakin tympii tämä asenne metallialalla, eräskin työntekijä kieltäytyi kokonaan puhumasta kanssani, kun sanoin että teen asian omalla tavallani (eikä niin kuin herra oli neuvonut). Hyvää jälkeä syntyi silti.


    • 1+11

      Tuo sorvarin käytöshän on tahallista firman omaisuuden vahingoittamista ja täten irtisanomisperuste.

      • oudot käsitykset

        Miten niin muka?

        Eikös se työ pidä tehdä niin, kuinka pomo käskee sen tehtävän?

        Irtisanominen tulee yleensä jos sanoo pomolle tietävänsä miten se työ oikeasti hoidetaan.

        Potkut siitä tulee, jos sanoo, että älä tule nilkki mua neuvomaan työssäni.


      • ääliö
        oudot käsitykset kirjoitti:

        Miten niin muka?

        Eikös se työ pidä tehdä niin, kuinka pomo käskee sen tehtävän?

        Irtisanominen tulee yleensä jos sanoo pomolle tietävänsä miten se työ oikeasti hoidetaan.

        Potkut siitä tulee, jos sanoo, että älä tule nilkki mua neuvomaan työssäni.

        Ei kai pomo pyytänyt sutta tekemään vaan ottamaan isompaa lastua jos mahdollista. Sama se millä lastun vahvuudella tekee viimeistely mitan jos vaan mitassa pysyy. En ymmärrä miksi pitää alle tolun ajaa tahallaan omasta tahdosta.


    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1821
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1734
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1642
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1541
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1518
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      20
      1409
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1405
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1212
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe