Tarina "huippu" ohjelmistotalosta

KauhujenSpagettiKood

Kun tulin taloon töihin, niin minun käskettiin hakea kahvia ja tulla heti neukkariin projektipalaveriin, koska pitää päästä hommiin käsiksi. Neukkarissa istui 6 henkilöä, joista neljä oli jonkin sortin projektipäälliköitä, sekä minä ja yksi toinen kehittäjä, jonka oli tarkoitus tehdä itse työ. Hieman pyörittelin päätä tästä rakenteesta, mutta olin hiljaa.

Tekniikaksi valittiin sellainen, josta meillä kummallakaan tekijällä ei ollut kokemusta, mutta "Kyllä sen pian oppii, kun tuo Huipputekijä tulee teitä opastamaan". Huipputekijää ei näkynyt ensimmäisinä päivinä ja vastaa viikon loppupuolella satunnaisesti, mutta hän ei ehtinyt tehdä projektimme aloittamiseksi mitään, koska hänellä oli niin kova kiire.

Teimme sitten itse pohjat, samalla kun hahmotimme mistä on kyse. Sitten tulivat jatkuvat palaverit asiakkaan kanssa, jossa me tekijät hoidimme projektipäälliköiden (neljä projektipäällikö ja kaksi tekijää) hommia, eli suunnittelimme tuotetta ja toteutusta. Valmistakin piti samalla saada aikaiseksi.

Päällikkö lupasi, että huomenna huippukoodari tulee auttamaan teitä ja seuraavana iltapäivällä hän tuli viinalta haisten katsomaan mitä olemme tehneet. Oli kuulemma ilta mennyt vähän pitkäksi yötä myöden. No, kyllä hän koodaamisen osasi ja päätti heti muuttaa kaiken minkä olimme tehneet, jonkun tyyliseikan vuoksi. Epäilen siinä ääneen, että tässä on käytännössä meidän 2-3 viikon työt, että ei näitä saa tehtyä ihan päivässä, kahdessa uudestaan, mutta se ei kuulemma haittaa, koska koodin rakenne on tärkeämpi. Itse epäilin vielä kerran, että asiakas ja projektipäälliköt arvostavat työn edistymistä ja koodin rakenteelliset seikat eivät näy heille mitenkään. Kuitenkin lähes kaikki valmis koodi hyljättiin ja lähdettiin tekemään uudestaan alusta alkaen.

Oli mielenkiintoista päivittäisessä palaverissa kertoa asiakkaalle mitä nyt teemme ja miksi teemme samat asiat uudestaan, jotka piti jo olla valmiit, mutta "kyllähän te ne hoidatte kuntoon nopeasti, kun se on sellaista monistamista" oli projektipäällikön kommentti. En vastannut mitään.

Huippukoodaria ei enää sen jälkeen näkynyt, kun oli käynyt hylkäämässä meidän 2-3 viikon työt. Työ edistyi, joskin hieman hitaasti uuden tekniikan käyttöön oton vuoksi. Aina joutui etsimään nettimanunaaleista miten joku pitää toteuttaa, harva kun pystyy aavistamaan miten se pitäisi tehdä ilman kokemusta.

Sitten eräässä projektipalaverissa asikas alkoi puhumaan jostain ominaisuudesta, jonka kuulin ensimmäisen kerran. Sanoin, että emme ole lähteneet toteuttamana tätä tuota ajatellen ja se vaikuttaa kaikkeen, koska oli pieni, mutta konkreettinen muutos. Projektipäällikkö ymmärsi kömmähdyksen, mutta sopimuspapereissa oli se mainittu, joten se piti myös toimittaa asiakkaalle. Jouduimme taas tekemään valtasosan koodista uudestaan.

Joku aamu huomaisin, että koodista oli hävinnyt järkyttävästi toiminnallisuuksia ja asioita oli järjestelty uudella tavalla. Huippukoodari oli taas vetänyt punaviinipullon kanssa yösession ja päättänyt tehdä projektia haluamallaan tavalla. Jouduin aamun projektipalverissa sanomaan, etten tiedä missä vaiheessa olemme, koska en saa koodia kääntymään satojen virheiden johdosta. Iltapäivällä selvisi, että huippukoodari oli nukahtanut ja unohtanut commitoida osan muutoksista. Kun ne olivat sisällä, niin koodi kääntyi, mutta toiminnallisuuksia puuttui hirvittävästi. Deadline lähestyi.

...saatte keksiä itse jatkon

17

740

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • scoda

      Toi huippukoodarin homma vaikuttaa tavoittelemisen arvoiselta. Miten sellaiseksi pääsee?

    • HuippuKonsultti

      Huippukoodari kuulostaa ihan pätevältä tyypiltä, mutta huippukonsultti(koodari) se vasta jotain olikin. Myi itsensä ensin pörssissä listatulle IT firmalle "kun on pirun kova kaveri hakkaamaan laadukasta koodia ja nopeasti". No siinä tuumailtiin että kuulostaapa pätevältä kaverilta.

      Perehdytettiin tyyppi sovellukseen ja heitettiin hänelle sovelluskoodit jotta pääsi hakkaamaan sitä. No päiviä kului, viikko kului - versiohallinnasta katsottiin ja ihmeteltiin että ei jumalauta eihän täällä ole mitään kuin muutama hassu triviaalirivi. Tämän jälkeen managerimme alkoivat vaativa häneltä selvityksiä. No rupesihan niitä tulemaan "mulla on niin hidas kone jossa niin vähän muistia että sovellustanne ei voi kääntää/debugata ollenkaan". Noin pätevää konsulttia en ole koskaan tavannut.

      Laskettiin talossa että per koodattu rivi tuli hintaa keskimäärin 300 euroa. Kaverin sopimusta ei uusittu ja pääsi "black lista"alle.

      Kaikenlaista sorvaajaa sitä löytyykin. Tietty vain ostaja on tyhmä, myyjä (konsultti) voi nyt sanoa joskus mitä sattuu - jos on sopivan röyhkeä.

    • syöksy

      On aika hämmästyttävää kuinka tämän firman omistajat tai muut päämiehet sietävät ilmeisen epäpätevää johtoa. Eiväkö he lainkaan seuraa mitä siellä tapahtuu. Ilmeisesti he havahtuvat vasta, kun koko touhu ajaa totaalisesti päin seinää.

    • Nastola

      Kyllähän meno on välillä lähes surrealistista noissa IT-projekteissa. Totuus on monesti tarua ihmeellisempää. Moni lukee esim. Dilpert-sarjakuvaa huvittuneena, mutta suurin osa niistä jutuista on ihan oikeasti firmoissa tapahtunut tai voisi hyvin tapahtua.

      • ex-soodaaja

        Minulle nousee kylmä hiki Dilbertistä. En ole voinut lukea sitä enää vuosiin.


    • rento meininki

      Hauska tarina. Huippukoodari vaikuttaa ihan huipputyypiltä, rento meininki. Lumilautaileekohan se? Kaikkien koodareiden pitäisi lumilautailla, rento meininki.

    • KauhujenSpagettiKood

      Kyllä se huippukoodari oli oikeasti hyvä koodaamaan, mutta hänellä ei ollut mielenkiintoa selittää tai opastaa tai edes miettiä aikatauluja. Tavalliset koodarit saivat seurata vierestä, kun totaalituho tuli taas käymään. Eikä projektipäälliköt ym. pomot uskaltaneet sanoa mitään hänelle, jottei primadonna vain suutu. Seuraukset laitettiin taviskoodareiden syyksi.

      Muistan vielä miten ekassa palaverissa sanottiin, että "Nyt on mahtava tilaisuus mestarin oheella kehittää ammattitaitoa". Eipä tarvinnut koeaikaa pidempää tuossa firmassa itseään kehittää.

      Ongelmahan on näissä osaamattomissa, mutta itsensä pomoksi mieltäväksi dinosauruksissa, joiden pitää saada esittää itseään project manager ym. nimillä. Jos tärkeässä asiakasprojektissa on 2 kertaa enemmän managereita kuin tekijöitä, niin joku on pahasti pielessä. Suuri managerien määrä saa vielä sellaisen sairaan ympäristön aikaiseksi, jossa iso osa työstä menee siihen, kun tekijä miettii miten esittää taas uudella tavalla työn edistymistä, kun projektipäällikkö on aikansa kuluksi keksinyt kivan uuden seurantatyökalun.

    • Matrixi

      Matriisi- ja projektiorganisaation nykypäivää

      1 tekijä
      4 projektipäällikköa
      8 pikkopomoa (asiakas-, projekti-, tuotanto-organisaatiot)

      ota siinä sitten selvää kenelle tehdää mitä milloinkin

      Ei ihme ettei tulosta viivan alle synny.

      • 123456

        Kyllä v-käyrän nostaminen onnistuu ihan asiantuntijapohjalta. Ensi nostettiin yksi koodari arkkitehdiksi. ja kaikki uusi piti koodata hänen määrittelemien speksien mukaan. Tosin ne speksit oli jotain esimerkkikoodin pätkiä ja sähköpostiviestejä joita tippui pitkin matkaa. Toki myös mukana oli Word-asiakirjoja ja Skype-palautetta.

        Arkkitehti ei tietenkään ehtinyt tekemään koodikatselmointia vaan hänen aika meni uusiin tekniikoiden testaukseen. Kuinka ollakkaan ei aikaakaan kun niskaan heitettiin testikoodin kirjoittaminen. Jokainen ohjelmoija tietää että hyvien yksikkötestien kirjoittamiseen menee yhtä pitkä aika kuin alkuperäisen koodin kirjoittamiseen.

        Sitten projektiin tuli testausasiantuntija ja taas koodaus ajasta piti nipistää kuukaudessa pari päivää lisää ihan apinatestaukseen ja sen dokumentointiin. Jonkin ajan kuluttua piti alkaa rakentaa Seleniumkoodia. Luonnollisesti kaikki virheiden korjaaminen piti dokumentoida ja kirjata versionhallintaan ja projektihallintaan.


    • 0q0q0

      Tämän takia meidän firmassa käytetään vain omaa porukkaa eikä ulkopuolisia konsultteja.

    • SQL Server

      Jännityksellä luin mietin mikä firma, mutta jos päällystöä kerran on tekijöihin verrattuna moninkertaisesti sehän täytyy tietysti olla Tieto :-)

      • tai sitten...

        tai CGi jossa olen myös ollut ja arvostetaan kunnon organisaaiota...


      • entinensellainen
        tai sitten... kirjoitti:

        tai CGi jossa olen myös ollut ja arvostetaan kunnon organisaaiota...

        Kuulostaa ihan Reaktorilta.


      • 4+4
        entinensellainen kirjoitti:

        Kuulostaa ihan Reaktorilta.

        Vaikuttas siltä, että jotain on sentään saatu standardoituakin ;)


    • huppukoodari

      Huippukoodarit ovat arvokkaita vain jos he sopeutuvat toimimaan tavallisten tallaajien kanssa. Näitähän on suurin osa ihmisistä. Diivailijat tuottavat vain tuhoa.

    • dsfdsfdsfdsfdsfdsfds

      Meidänkin firmassa on yksi huippukoodari ja häntä osataan hyödyntääkin. On nopea, tehokas, oivaltava jne mutta homma jää aina hieman puolitiehen kun lopputarkistelut ja bugien korjailut jne ei kiinnosta. Homma kuitenkin toimii hienosti kun annetaan huippumiehen ensin tehdä nopeasti ja tehokkaasti se missä hän on paras. Me rivimiehet sitten viimeistelemme. Toimii oikeasti aika hyvin.

    • Vauhtiajasähellystä

      Aika samankaltainen projekti-tarina kuin monesti IT-firmoissa joskus on. Tosin, tuohon loppuun voisi lisätä että kuukauden päästä kaikki muut tekijämiehet paitsi se "huippukoodari" irtisanotaan. Tai vaihtoehtoisesti kaikki muut irtisanotaan, paitsi yksi kesäharjoittelija, jolla on määräaikainen soppari ja joka kuitenkin sitten saa jatkoksi vakituisen sopparin parin kuukauden päästä. Nuokin vaihtoehdot on nimittäin nähty ..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe