Näin rotat kohtelee työntekijöitään!

Hullu Jussi

Pelko sävyttää lappilaishotellin arkea

5.2.2014 13:20

(Pam-lehti/yritykset) Inarissa sijaitsevan Lomakylä Kakslauttasen entiset työntekijät ovat pyytäneet apua niin ammattiliitoltaan PAMilta kuin työsuojeluviranomaisiltakin. Palkkaongelmien ohella he ovat kertoneet monista muista epäkohdiksi kokemistaan asioista.
Maailmalla jääigluistaan tunnetussa hotellissa viivytellään heidän mukaansa ylityökorvausten maksamisessa, huudetaan työntekijöille asiakkaiden nähden ja saadaan ulkomaalaiset työntekijät sopuisiksi uhkailemalla työlupien menetyksellä.
Pam-lehden haastattelemat työntekijät puhuvat pelosta. ”Työntekijöiden kesken ilmapiiri oli hyvä, mutta kun johtaja tuli paikalle, se muuttui pelokkaaksi.”
Moni yrityksen entinen työntekijä, niin suomalainen kuin ulkomaalainenkin, on ottanut yhteyttä PAMin toimitsija Elisa Pendersiin. Penders sanoo tuntevansa voimattomuutta, sillä liitto voi hoitaa jäsenenä olevien työntekijöiden palkkasaatavia, mutta muiden hyväksi sillä ei ole valtuuksia toimia.

Yrittäjä kiistää huutamisen
Yrityksestä irtisanottiin lyhyen ajan sisällä vuodenvaihteen molemmin puolin neljä lomakylään palkattua suomalaista koeaikana, kun paikkaan oli saapunut joukko venäläisiä työntekijöitä. Yksi irtisanotuista oli kokin koulutuksen saanut Anna Aliranta.
Aliranta ei ole vieläkään saanut kaikkia palkkasaataviaan, vaikka työsuhde loppui joulukuussa. Toinen, nimettömänä pysyvä haastateltava, on saanut puuttuvat palkat lähtönsä jälkeen. Ulkomaalaiset työntekijät ovat kertoneet Pendersille työehtosopimuksen tason reilusti alittavista palkoista. Aliranta puolestaan kertoo joidenkin ulkomaalaisten työskennelleen ajoittain jopa palkattomasti. Yrittäjä, toimitusjohtaja Jussi Eiramo ei lähde keskustelemaan palkkaukseen liittyvistä asioista yksilöimättä henkilöitä.
Yksi vaikeus työnteossa oli haasteltavien mukaan se, että tuleva työvuoro selvisi usein vasta edellisiltana. He eivät sulattaneet myöskään johtajan huutamista kollegoiden ja asiakkaiden nähden. ”Sait huudot, vaikka olit tehnyt parhaasi”, sanoo toinen haastateltavista. Toimitusjohtaja kiistää väitetyn huutamisen. Hän vastaa, että ongelma on usein se, etteivät suomalaiset työntekijät osaa käyttäytyä.
Asumisolot herättivät nekin ihmetystä. ”Minut ja puolisoni asutettiin alkuun joulupukin talona toimivan talon yläkertaan. Turisteja kävi talossa joka päivä”, Aliranta kertoo. Toinen haastateltu asui rivitalossa, jonka kylpyhuoneen seinät vihersivät homeesta.
Aliranta sanoo lisäksi johtajan ilmaantuneen kutsumatta työntekijöiden asuntoihin.

Raha vetää Suomeen
Molemmat haastateltavat sanovat haluavansa puhua asiasta lomakylään töihin jääneiden takia. ”Haluan, ettei kukaan muu enää joutuisi niihin tilanteisiin”, Aliranta sanoo. Toinen haastateltu sanoo samaa ja lisää: ”Minulle oli shokki, että meillä Suomessa voi tapahtua tällaista.” Hän oli unelmoinut elämänjaksosta Lapissa eikä halunnut luopua unelmastaan Kakslauttasen kokemuksen takia, vaan työskentelee nyt toisessa yrityksessä.
"Olemme usein Suomessa huolissamme kaukana asuvien ihmisten elinoloista, mutta täällä Lapin sydämessä poljetaan ihmisarvoa, Penders sanoo.
Alirannan mukaan tilanne on voinut jatkua, sillä monelle kaukaa tulevalle työehtosopimuksen alittavakin palkka on kuitenkin paljon suurempi kuin lähtömaassa maksettava. ”He luulevat, että tällainen johtaminen on normaalia Suomessa ja kestävät siksi.” Suomalaisille työkavereilleen he ovat sanoneet, etteivät he enää tämän pestin jälkeen palaa Suomeen.

5

425

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiinuska33

      Paras oli kyl tää väärentäjä....................

    • lurppis

      Outoa, ettei Inarilainen ole maininnut sanaakaan tästä, jota voisi luonnehtia ihmiskaupaksi.
      Hevosista kyllä kirjoitti - kahteen kertaan.

      Hel---vetti, kun toi hyväveli systeemi on myös täällä Lapissa myrkkyineen.

    • 182764j

      Oisko sittenkin pitänyt mainita sompiossa, kun Sodankylän puolella kuiten.

    • näinseon

      sääli inarilaisia työttömiä,jotka pakotetaan silti tälle työnantajalle työnhakuun...jos ei ota vastaan näitä töitä,menettää esim.ansiosidonnaisen päivärahan.työpaikkakin on eri kunnan puolella.puhumattakaan sitten niistä töistä.ja työpaikkojen vähyyden takia joutuu kestämään kaikkea paskaa muutenkin monessa paikassa täällä pohjoisessa työehdoista välittämättä,koska tilalle löytyy aina uusia jotka tekee mitä vain.valvonnassa olisi paranneltavaa.

      • toop

        Eikös siel ennää käytetäkkään harjoittelioita/top jaksolaisia sesonki aikaan..niistä kuitenkin
        saatu hyvie työntekiöitä tuleviksikin kausiksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1495
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1301
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1292
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1237
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      30
      1211
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1116
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1096
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1086
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe