Miten anoreksia on mahdollinen?

Maallikko1

Haluaisin kuulla anorektikoiden omasta suusta, että mikä teidät saa sairastumaan siihen? Onko kyse siitä että kuvittelette olevanne epäviehättäviä, jos ette ole laihoja?

En nimittäin ymmärrä sitä logiikkaa, kun suurin osa miehistä nimenomaan pitää naisista (fyysisesti) juuri heidän naisellisten muotojen takia. Me miehet olemme itse niin kulmikkaita että arvostamme naisissa juuri sitä pyöreyttä. Tietysti jos syö aivan totaalisen epäterveellisesti, eikä ikinä liiku, niin se on jo epäterveellistäkin. Mutta lievä ylipainokin ihan sallittua. Jos teiltä löytyy vielä edes ripaus sitä naisellista muotoa, niin pitäkää siitä kiinni, sen sijaan että haluaisitte olla tikkulaihoja.

Mutta, niin - kertokaa maallikolle mistä koko ongelma johtuu. Anoreksia kuulostaa niin ristiriitaiselta.

18

494

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kvg__
    • Hei!

      Mielenkiintoinen ja tärkeä kysymys, sillä monet miehet varmasti miettivät tätä asiaa.

      Mun tapauksessa ei ollut millään tavalla kyse miesten mielipiteistä. Olin silloin 14v. kun sairastuin ja tunsin vaan itse oloni inhottavaksi läskiksi. Mitat oli 163cm/52kg. Yleensä anoreksiaan sairastuu suunnilleen minun ikäiseni pikkutytöt, eikä siinä vaiheessa vastakkainen sukupuoli vaikuta siihen. Kun on ennen tottunut olemaan ohut pikkutyttö ja yhtäkkiä alkaa naisen keho mudostumaan, tissit kasvamaan ja lantio levenemään, saattaa hämmentyä totaalisesti. Ja kun muotilehdissä ja nettisivustoissa (jotka kiinnostavat nuoria tyttöjä erityisesti) on laihojen mallien ja julkkisten kuvia ja hehkutusta, niin haluaisi itse olla samanlainen. Eli erityinen. Ei tavis. Tulee tunne, että laihuus tuo onnea ja menestystä. Ja siinä voi onnistua helposti kehoaan muokkaamalla.

      Tällaiset suunnilleen taisi 8v. sitten olla mun fiilikset, kun aloin laihduttamaan. Halusin siis miellyttää sekä itseäni, että yleisöä internetin ja muun median maailmassa. Onneksi nykyään naiskuva on jotenkin muuttunut terveempään suuntaan, että yleisesti kritisoidaan laihuusihannetta. Mutta jonkinlainen anorektinen ajattelutapa säilyy, vaikka olenkin tervehtynyt. Vaa'alla on käytävä säännöllisesti ja syömistä kontrolloitava. Tosin syön joka viikko suklaata, kiinalaista ruokaa ja kaikkea hyvää, eli ei tässä missään nälässä eletä. Oon oppinut sen, että ihan kaikkea voi syödä kohtuudella :)

      Nykyään olen onnellisesti parisuhteessa, normaalipainoinen (164/52) ja elämä on niin paljon parempaa kuin sairaina aikoina. Mun mies arvostaa mun naisellisia muotoja ja suhteellisen isoja rintoja :D Et ei tässä varmaan kannata pahemmin lähtee enää laihduttamaan, kun asiat on näin hyvin.

      Kerron vielä, että perustin vasta äskettäin blogin, jossa julkaisen vanhoja anoreksiantäytteisiä päiväkirjamerkintöjäni, alkaen vuodesta 2005 ja pohdin sen aikaisia ajatuksiani nykyisen minäni näkökulmasta.

      http://kuolemunkaamereen.blogspot.fi/

      -Lila-

      • Maallikko1

        Tuo selvensikin jo paljon asiaa. En jostain syystä tullut ajatelleeksi, että anoreksia tosiaan alkaa niin nuorena. Ehkä sitä miehenä ei tajua, kuinka suuri vaikutus sillä on että nuorilla tytöillä se keho muuttuu niin paljon. Onhan sitä ehtinyt jo muodostaa jonkinlaisen identiteetin ennen sitä naisellista pyöristymistä. Ja yhtäkkiä pitäisikin omaksua uusi vartalonmalli. Siihen kun lisää vielä ne lehdet ja muut, jotka pursuaa laihoja malleja, niin en yhtään ihmettele. Vaikka ne lehtien sisällöt lähinnä ärsyttävätkin, niin ehkä se on jonkinlaista kehitystä, että nykyään muodokkaat naiset saavat enemmän huomiota. Vielä kun järki ja äly saisivat lisää huomiota...

        Voin hyvin muuten samaistua tuohon uuden identiteetin omaksumisen vaikeuteen. Olen nyt 36 ja joskus alle kolmekymppisenä aloin kaljuuntua. Minulla meni varmaan viisi vuotta hyväksyä uusi ulkonäköni, vaikka nykyinen hiusmalli sopiikin minulle hyvin. Jos olisin syntynyt naiseksi, voi olla että olisin luonteeni puolesta "riskiryhmässä" anoreksian suhteen. Olen aina ollut hyvä kehittelemään kaikenlaisia kriisejä eri asioista. En kuitenkaan ole asiantuntija, en tiedä yhdistääkö anorektikoita tietyt piirteet persoonallisuudessa.

        Mediassa eniten juuri ärsyttää se, että se asettaa ne rajat, minkä sisällä tulee olla. Muuten olet vääränlainen. Ja kun ne rajat ovat vieläpä epärealistiset ja muutenkin täysin vääristyneet. Siihenkin on varmaan jokin selitys miksi mallit ovat niin laihoja (itse en vieläkään tajua sitä), mutta tosielämässä semmoinen ei ole toivottavaa. Tosielämässä kaikenlaiset vartalomallit ovat hyviä. Pitäisikin muokata kulttuuria ihannoimaan erilaisuutta enemmän. Ja sitten kannattaa muistaa että kauneusihanteetkin ovat aina muuttuneet. Eli ei ole olemassa yhtä "oikean" mallista vartaloa, joka olisi ihanteellinen.

        Hyvä että olet jo paremmassa kunnossa. Nyt vain nautit siitä naiseudestasi :)

        Blogisi on muuten ihan huippu! Aika surullista luettavaa ajoittain, mutta onneksi olet kirjannut ajatuksiasi ylös. Niitä on mielenkiintoista lukea ja niistä voi olla hyötyä. Itsellesi ja myös muille.


    • Lapsiharhateillä

      Hei!
      Edellisessä viestissä oli paljon asiaa, mutta yleensä syömishäiriön syynä ei ole pelkästään laihuuden ihannointi. Siihen vaikuttavat monet muutkin asiat. Syömishäiriö on mielen sairaus, ja siihen kuuluu yleensä masentuneisuus, ahdistuneisuus sekä ruumiinkuvan häiriö. Sairastunut tahtoo kontrolloida kaikkea, mutta kun siihen ei pystytä, niin kontrolloidaan syömistä. Joillakin kyse ei edes ole siitä, että haluaisi olla laiha, vaan kokee että "minua on liikaa" tai muuta vastaavaa.
      Syömishäiriön taustalla on myös useimmiten joku trauma lapsuudessa, kuten minulla erittäin läheisen perheen perhesurma. Anoreksiaan sairastuin 12-vuotiaana, mutta olen ajatellut olevani liian iso/lihava niin kauan, kuin muistan. Alimmillaan painoin 23kg/153cm, bmi siis 9.8, eli todellakin sairaalakunnossa matkalla hautaan. Taistelen sairauden kanssa päivittäin, mutta enää en ole noin alipainoinen. Nyt bmi 16,5, ja ikää 15 vuotta. Parantumisenhalu on suuri, mutta koen itseni liian lihavaksi ollakseni anorektikko.

      • Maallikko1

        Ok, eli taustalla voi siis olla monimutkaisia asioita. 23kg/153cm kuulostaa jo äärimmääisen vakavalta. Onneksi sinullakin on jo asiat paremmin. Tuo "liian lihava anorektikoksi" särähti kuitenkin korvaan. Eikö kannattaisi luopua tuosta "lihava" -sanasta? Olet siis lähempänä normaalipainoista. Eihän anorektikosta seuraava aste ole lihava.

        Jos joku ajattelee tuolla tavalla että "minua on liikaa", niin kannattaa muistaa että elämä on lyhyt ja joku päivä meitä ei ole enää lainkaan. Kyllä meillä on oikeus olla olemassa niin paljon kuin vain haluamme.


    • Lapsiharhateillä

      Näin ajattelen itsekkin silloin kun äänessä on järki eikä sairas mieli. Anorektikko vain usein sekoittaa todellisuuden ja harhan, mikä siitä tekeekin mielisairauden. Yritän vain toistaa näitä itselleni joka päivä.

    • katso minuun

      Tiivistettynä; minulla anoreksia alkoi kehittyä jo reilusti alle 10-vuotiaana. Suurimpana syynä hyvin sairas perhe ja seksuaalinen hyväksikäyttö.
      Anoreksialla hain/haen täydellistä kontrollia, muuten tunnen hajoavani.
      Nuorena olin täysin holtiton seksuaalisten suhteitten kanssa. Kuka vaan joka halusi, siitä vaan! Tunsin että se oli ainoa tapa saada l¨sheisyyttä ja hyväksyntää. Viha itseäni kohtaan oli niin valtava! halusin vahingoittaa itseäni kaikin tavoin.
      Kohdistin vihan jota olisi pitänyt tuntea hyväksikäyttäjää kohtaan, itseeni. kielsin ruoan, kaiken mielihyvän, suorastaanruoskin itseäni. Ihan konkreettisesti myös. Hakkasin itseäni muovisella hyppynarulla ollessani 10-12 vuotias.
      Sitten lopetin kaiken seksuaalisuuteen liittyvän. Inho ja kuvotus kaikkea siihen liittyvää kohtaan tuli, ja on nytkin edelleen. Ikinä ei mieleenikään tule, että haluaisin miellyttää ketään, kaikkein vähiten miehiä! Vihaan naisen kroppaani ja haluan hävittää sen. Siksi ihailen ja kadehdin äärimmäisen laihoja malleja esim. he ovat pystyneet siihen mihin minäkin haluan! Sillä ei ole mitään tekemistä kauneuden kanssa, kaukana siitä! Koskaan en ole tarpeeksi laiha. Alimmillaan olin 33 kg ja olen 168cm pitkä. Silloin tosin sairaalaan päädyin kuoleman kielissä. Tavoitteeni silloin oli 29 kg mihin en siis päässyt.
      Nyt painoa on 43 kg eli kymmenen tullut lisää. Vahvojen tukijoukkojen ja terapian tuella yritän nyt tästä taistella. Kokemastani en ole uskaltanut puhua kuin vasta viime vuosina, siksi en ole saanut kunnon apuakaan. Nyt puhun enkä häpeä! Se mitä minulle aikuiset tekivät, ei ollut minun syyni! Nyt puhun.
      Tämä on minun henk.kohtainen kertomukseni. Varmasti niitä löytyy yhtä monta erilaista kuin syömishäiriöistäkin!

      • post-ana

        "Kohdistin vihan jota olisi pitänyt tuntea hyväksikäyttäjää kohtaan, itseeni."

        Tuo on hirveän surullista luettavaa mutta ei sinulla silloin ollut muitakaan vaihtoehtoja kun eihän pieni lapsi noin vain pääse sitä perhettä pakoon joten pakko kääntää se viha itseensä kun ei mihinkään muuhun sitä saa tai voi kohdentaa. Mikään tuossa ei todellakaan ole sinun syytäsi, sinä olet uhri. Hienoa että puhut kokemuksistasi ja toivotan jaksamisia elämässä eteenpäin. Olet rohkea!


    • Ruma totuus

      No niin, Maallikko1. Saitko selvyyttä kysymykseesi?
      Niin että ei se anoreksia ole mitään perhosenkeveänä leijailua vaaleanpunaisessa harsohamosessa ikuisessa auringonpaisteessa kultakiharat liehuen!
      Se, joka siellä pohjalla on ollut ja on, tietää.
      Huvittaa vaan, kun kukaan ei ole uskaltanut enää kommentoida tuon yhden rehellisen postauksen jälkeen! Oliko totuus liian ruma?
      Ei siis prinsessatauti vaan ruma, ruhjova ja hitaasti kiduttamalla loppuun vievä psyykkinen sairaus.Ja nyt ei puhuta näistä vähä-älysistä wannabeesta ja pro-anoista, vaan oikeasti anoreksiaa sairastavista.

    • post-ana

      Näin maallikkona voisin heittää että sairaalloiseksi mennyt tarve kontrolloida omaa kehoa kun kaikki muu elämässä tuntuu lähtevän lapasesta ja voimakkaat kokemukset siitä ettei joku tärkeä ihminen esim. vanhempi oikein hyväksy sellaisena kuin on. Varsinkin jos se liittyy ulkonäköön. Siitä helposti syntyy ajatusyhteys: "minua ei voi rakastaa tällaisena kuin olen" ja sitten hakeudutaan näihin pro-ana ryhmiin mukamas yhdessä ja yhteisöllisesti itseä kiduttamaan ja piiskaamaan. Voisi sanoa että nämä on myös tapoja rankaista itseä. Sitten niistä syntyy ylitsepääsemättömiä tapoja ajatella ja toimia.

      Huomasin itse kerran laihduttaessa useita kiloja miten helposti sitä sortuu itsensä rankaisemiseen ja negatiiviseen feedbackiin laihdutuksen aikana. Tuliko syötyä 100kaloria liikaa? Pahuksen läski etkö yhtään voi hillitä itseäsi! jne. Lopputuloksena oli että useita kiloja laihtuessani en ollut sittenkään tyytyväinen. Lopetin tosin homman siihen itse ja meni pitkään etten enää vihannut kehoani tai ainakaan kiinnittänyt siihen liikaa huomiota.

      Helposti vain syntyy sellainen mielleyhtymä että et ole rakastettava kun olet läski tai muuten vain huono.


      Näiden pro-ana ryhmien toiminnan näkeminen suututtaa ja turhauttaa ihan äärettömyyteen asti mutta täytyy yrittää muistaa että sairaudesta on kyse. Kuitenkin hatuttaa että omakin ystäväni aikanaan tuli vedettyä internetin toimesta tällaiseen mukaan...

      • post-ana

        Niin juu OP:lle voisi listätä että kaikista vähiten anorexialla tuntuu olevan tekemistä miesten ihailulla ja hyväksynnällä. Tämä on ihan väärä käsitys.

        Enemmän sillä minusta on tekemistä vastoinkäymisiin elämässä, masennukseen ja ahdistukseen.


    • Totuus voi olla ruma

      Hieno ketju!
      Hyvä, että aloitit, aloittaja! Ja valtavasti ruusuja teille jotka olette vastanneet!! Kerro nyt, saitko vastauksen jota kaipasit, Maallikko1?????!!

    • Valaistuneempi

      AP: Melko misogynistinen (naisia halveeraava) näkemys aiheesta. Tekstistäsi paistaa lävitse että mielestäsi naisen ihmisarvo määräytyy juuri siitä miten miehet heidät näkevät. Ihan kuin tässäkin psyykkisessä sairaudessa tarkoitus olisi vain miellyttää miehiä.

      Ymmärrettävää kyllä että tällainen ajatusmaailma on melko yleinen nykyajan esineellistämis- ja kulutusyhteiskunnassa mutta kannattaa toki pyrkiä pois tuollaisesta tavasta ajatella.

      Anoreksiassa ei ole kyse miesten mieltymyksistä vaan psyykkeen oireilusta. Sekä miehet että naiset voivat sairastua anoreksiaan.

    • Olkaa onnellisia

      No mä ainakin sairastuin 8- vuotiaana ja oon nyt15. Alko koulukiusaamisesta. Sitte meidän mökkikin poltettiin ja jouduin koko ajan vaihtaa koulua, koska missään mua ei hyväksytty sellasena ku olin ja enimmäkseen anoreksia on itseinhoa, jonka myötä laihtuu huomaamattaankin. Tietysti siinä on myös sitä laihduttamistakin... Mutta nyt oon aikonut tervehtyy ja uskon että se voi onnistuu, joten olkaa onnellisia te, joilla on elämä ja ystäviä, koska joillain ei ole. Olkaa onnellisia ennen kuin on liian myöhäistä...

    • DenLilla

      Ei syynä ole miesten miellyttäminen, vaan usein itseviha, joka johtuu juurikin esim. lapsuuden tai nuoruuden aikaisista traumaattisista tapahtumista. Kuten nyt vaikka edellä mainitusta hyväksikäytöstä. Syömisen kontrollointi tuo jonkinlaista järjestystä muuten kaoottiseen elämään. Itselläni ei ole anoreksiaa (ainakaan painoindeksin eikä varmaan peilikuvankaan mukaan), mutta muuten kyllä sanoisin itseäni syömisvammaiseksi. Syömishäiriöni tosin alkoi vasta 25-vuotiaana ja useamman vuoden päästä edes tajusin, mistä se johtuu..

    • pro <3<31

      En tiedä, mikä keskustelun aloittajaa vaivaa. mutta ainakin minua ympäröivässä maailmassa miehet nimenomaan ihailevat anoreksiaa ja vaativat sitä naisiltakin.

    • joitain ajatuksia

      Mielestäni on todella, todella hienoa, että aloittaja haluaa ymmärtää vaikeaa mielensairautta nimeltä anoreksia. Yleensä vieraita ja pelottavia asioita halutaan alkaa ymmärtää vasta sitten, kun sellainen koskettaa itseä tai lähipiiriä.

      Minusta on hassua, että aloittajaa syytetään naisvihasta. En näe aloitusviestissä naisvihaa, vaan yrityksen auttaa anoreksiaan sairastuneita tuomalla esiin miesten (oletettuja keskimääräisiä) seksuaalisia mieltymyksiä. Ymmärrän kyllä, ettei se ole kaikkien mielestä hyvä tapa, mutta minä näen aloitusviestissä paljon hyväntahtoisuutta. Ja totuuttakin.

      Hyvä aloittaja, anoreksia alkaa yleensä paljon nuorempana kuin muut syömishäiriöt. Esimerkiksi bulimian keskimääräinen alkamisikä on 18 vuotta (Wikipedia). Psykoanalyyttisestä näkökulmasta katsottuna anoreksian voi siis nähdä aikuistumisen ja naiseuden pelkona, yrityksenä pysyä lapsena ja välttää aikuistumisen ja itsenäistymisen haasteita.

      Anoreksia tosiaan "vaatii" hieman erilaisen luonteen kuin esimerkiksi bulimia. Usein anorektikko on tunnollinen, vastuullinen ja kontrollinhaluinen, kun taas bulimiaan liittyy tietynlainen impulsiivisuus. Tosin on sanottava, että harva on oppikirja-anorektikko tai oppikirjabulimikko. Usein oireet menevät ristiin ja päällekkäin.

      Anoreksia liittyy vahvasti kontrollinhaluun ja itserankaisuun. On muutenkin mielestäni harhaluulo, että syömishäiriöt liittyisivät ensisijaisesti ulkonäköön. Minun mielestäni kaikkien syömishäiriöiden ytimessä on itseinho ja tunteiden käsittelemisen vaikeudet. Anorektikko kontrolloi elämäänsä vahtimalla pakonomaisesti jokaista suupalaansa. Bulimikko lohduttaa itseään ahmimalla, kun ei osaa käsitellä tunteitaan muulla tavoin. Syömishäiriöt ovat vakavia ja moniulotteisia sairauksia, ja lähes kaikissa tapauksissa potilailla on myös masennusta, ahdistusta ja muita psyykkisiä oireita.

      Anoreksia on huomattavasti vakavampi sairaus kuin mitä yleisesti tiedetään. 1/3 parantuu, 1/3:lla sairaus kroonistuu ja 1/3 kuolee. Karuja lukuja.

      -eräs bulimikko

    • ghfghfghfgh.

      Naisten elämä ei, ylläri ylläri, pyöri miesten ympärillä. Kaikki mitä naiset tekevät ei välttämättä liity miehiin. Emme sairastu psyykkisiin sairauksiin vain ja ainoastaan siksi, että haluamme olla haluttavia miesten silmissä. Ihan vaan tiedoksi. Miehet eivät ole universumin keskipiste, vaikka kovasti te miehet niin haluattekin uskoa. :)))

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1525
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1164
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1097
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      996
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      965
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      917
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      842
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      640
    Aihe