Koirallani murrosikä??

Rippis

Nyt ois kullanarvoiset vinkit tarpeen.Minulla on vähän yli 2- vuotias kultainen noutaja narttu joka alkanut todella paljon uhittelemaan lenkillä.Koirani on perusluonteeltaan kiltti mutta helposti riehaantuvaa sorttia.Keskittymiskykykin herpaantuu hyvin helposti.Koiralla on taipumusta hihnassa vetämiseen.Nyt on ongelmaksi muodostumassa hihnakäytös.Koira menee helposti ylikierroksille jos ei saa haluamaansa.Olen pyrkinyt itse olemaan rauhallinen ja kulkemaan rauhallisesti jotta en ainakaan yllyttäisi riehumaan.Koira turhaantuu jossain vaiheessa siihenkin ja aloittaa uhittelun mm.hihnan repimisen,puremisen ja pari kertaa on yrittänyt "astuakin".Kielloista koira riehaantuu vielä enemmän ja menee ihan sekopäiseksi.En missään nimessä halua antaa ylivaltaa koiralleni! Kaipaisin neuvoja siihen mikä olisi hyvä tapa saada koira rauhoittumaan kyseisissä tilanteissa.Voiko hormoonit saada koiran käyttäytymään kuin seköpäisen?

32

1608

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuntoilemaan

      Koiran pitää saada purkaa energiaa. Kaikille koirille eivät pelkät lenkit riitä. Monet unohtavat että koiran kunto kasvaa koko ajan eikä 2 vuotiaalle enää riitä ne samat lenkkipätkät mitkä ennen mentiin. Ota vaikka pyörä mukaan ja menkää pitkälle pyöräretkelle. On kans hyvä jos koiran voi päästää irti esim metsässä tai koirapuistossa. Tämän kuntoilun jälkeen voi sitten johtajuusongelmaan keskittyä.
      Meidän naapurissa asuu kultainen noutaja. Käyvät sen kanssa liian lyhyillä lenkeillä. Minäkin käyn pikkukoirani kanssa paljo pidemmillä. Sitten miettivät että kun koira tuhoaa paikkoja, vetää kun hullu hihnassa jne.

      • Pääkoppa käyttöön

        Ei pelkkää fyysistä purkamista vaan ehdottomasti sitä pääkopan purkamista. Noutoa, onhan noutajasta kyse ;-) Sitten kaikkea mitä mieleen tulee, namien piilottelemista maitopurkkeihin tai pyyhkeiden sisään, temppujen opettelua, älypelejä, lelujen piilottelua ja niiden noutamista sisällä/pihalla, frisbeen heittelyä. Sitten voi ryhtyä harrastamaan agia, tokoa yms.

        Helpoin tapa väsyttää koira on antaa sille henkisiä haasteita.


    • Hyviä näkökulmia

      tuli jo edellä, mutta se ratkaisi akuuttiin ongelmaan uupui. Ota lenkille mukaan joku lelu, risa hanska tai vaikka sukka myös monta kourallista nameja on hyvä olla matkassa. Nyt, kun sitten koira alkaa sen uhittelunsa, otat lelun esille, heität niin pitkälle kuin pippuri kasvaa, ja kehotat koiraa noutamaan sen. Ja antaman käteesi jonka jälkeen heität uudelleen. Näin saat koiran huomion kielletyn tekemisestä ja uhmailusta rakentavaan ja sallittuun tekemiseen.

      Ja varmuuden vuoksi, ne hanskat ja sukat sekä namit ovat korvikkeita lelulle, pääasia että jotain on käsillä mitä käyttää kun koira alkaa reuhaamaan.

      Kun olet huomion saanut aivan uuteen leikkiin, tehkää sitä hetken aikaa, ja voilaa, ongelma on voitettu ja koira taas ihan oma itsensä. Sen jälkeen teet vielä pienen tokosession jossa testaat koiran istumisen, maahanmenon, tassunannon, seis-käskyn toimimisen, paikallaan pysymisen tai mitä kaikkea oletkaan sille jo tapoja opettanut. Namipalkan kanssa. Sen jälkeen sitten lenkki voi jatkua taas ihan normaalista.

      Muuten, itse tein tuossa remmin kanssa leikkiessä niin että kysyin koiralta notta haluaako lenkittää itse itseään. Sitten tarjosin hihnan lenkkipään koiralle ja pidin itse kiinni keskeltä ja mentiin hetken matkaa niin että koira talutti itse itseään. Kun hihnanpää irtosi suusta, niin matka jatkui taas normaalista.

      Elikkä pikkasen vaan huumorin pilkettä itsellesi nuoren koirasi kanssa lenkkeillessä - kuseta, huijaa ja jallita sitä sydämesi kyllyydestä - pian se on jo vanha eikä jaksa enää.

      • kipale

        Eikö tuo, että heti uhittelun alettua heittää sen lelun, ole juuri tuon epätoivotun käytöksen palkitsemista? Eikä myöskään joka paikassa voi heittää jotain koiralle "niin pitkälle kuin pippuri kasvaa". Ihmisten ilmoilla ei koiraa saa edes pitää vapaana. Namithan on hyvä juttu, kunhan niitä antaa vasta koiran rauhoituttua ja tehtyä pyydetty asia. Ja tuon remmijutun kanssa et voi olla tosissas? Itse tekisin niin että matkaa ei jatketa ennen kun hihna on pois suusta. Koiran huijaamisella ei saa pidemmän päälle mitään hyvää aikaan ja se ei ole kouluttamista. Jämäkkyyttä siihen touhuun, ei mitään "kusetusta" ja hölmöilyä.


    • Rippis

      Kiitoksia asiallisista vastauksista.Käyn koiran kaa useamman kerran viikkoon metsälenkeillä jossa koira saa olla vapaana.Heitän koiralle keppejä ja leikin sen kaa piilosta..Minä pujahdan piiloon ja koira etsii..Joka lenkillä pyrin kouluttamaan jotain,istumista,seuraamista jne.Suurin ongelmani onkin ehkä ollut löytää tasapaino siihen pitääkö koiran kanssa pyrkiä tekemään asioita rauhallisemmin vai kehittää entistä enemmän aktiviteettia.Koira menee tosi helposti kierroksille kun yrittää uusia juttuja opettaa.Jos ei heti oivalla,aloittaa hännän jahtaamisen.Tätä se tekee myös jos jokin kiva toiminto loppuu.Otanpa seuraavalle lenkille vanhat hanskani mukaan ;-)

      • gjkcg

        Koska koira on jo todella innostunut kun leikitte niin sinä voit hillitä itseäsi ja olla melkein tylsä. Kun heität hanskaa niin ei mitään kimeää ääntä vaan sanot rauhallisesti vaan nouda. Sillon koiran innostuminen ei ainakaan kasva siitä että olet itseylikierroksilla.


      • ...

        "Suurin ongelmani onkin ehkä ollut löytää tasapaino siihen pitääkö koiran kanssa pyrkiä tekemään asioita rauhallisemmin vai kehittää entistä enemmän aktiviteettia."

        Hyvä kysymys.

        Vastausta miettiessäsi muista että vain sinä voit sen antaa. Perustuu sille pohjalle mikä on koirasi tarkoitus elämässäsi. Olla rauhallinen sohvankoriste, joka aktivoi sinut lenkille muutaman kerran päivässä vaiko olla aktiivinen harrastekoira. Jos tarkoitus on saada koirasta vain rauhallinen kotikoira, niin silloin valitset rauhoittamisen tien. Jos tarkoitus on saada harrastekoira, niin silloin et sen luontevaa aktiivisuutta voi tappaa, vaan päin vastoin pidät riehuttamalla sitä yllä.

        Puoliväli ei ole kauhean reilu koiraa kohtaan; koska se ei tiedä onko tänään viikosta se päivä, jolloin siltä odotetaan aktiivisuutta vai ei, ja johtaa vain turhaan äksyilemiseen.


    • JepJepwaan

      Rauhallisuuttta, ja minä olisin leikkeissäkin vähän maltilllinen hettelemisien kanssa. Ja ainakin niin että esim keppi tai pallo on luovutettavakin, ei silkkaa ryntäilyä kaiken lentävän perään. Vaikka noutaja onkin.Ja minä kyllä aika napakalla kiellolakin estäisin liiat riekkumiset. Itse käytin kolinapurkkia alkuun, ja vieläkin käytän sitä kolinaa vieläkin jos joku käsky, esim irrallaan ollessaan koirani ei saa ilman lupaa mennä toisen koiran luokse.Ja yleensäkin jos vaan elinympäristö sallii, mitä enemmän koira on irti, sitä paremmin se tottelee. Pyörällä min en lenkittäisi ollenkaan. Mitä parempi fyysinen kunto, sitä enemmän jaksaa riekkua. Koulutusta, pään rasitusta, sitä tekisin. Ja menisin johonkin koiraporukkaan jossa on paljon ärsykkeitä, se rauhoittaa kunhan on alkuriekkumisesta päästy.Mutta se hännän jahtaus viittaa kyllä vähän koiran hermorakenteeseekin, itse kieläisin sen jyrkästi. Mitä levottomampi koira, sitä rauhallisempi isäntä, noin pääperiaatteessa =)

    • Rippis

      Olen huomannut tuon että kun koira saa olla irrallaan metsässä,se kuuntelee ja tottelee paremmin..Asumme kaupungissa jossa koira ei voi olla jokapaikassa irti eikä minulla ole ihan joka päivä mahdollisuus viedä metsään.Metsässä koira saa tutkia ja haistella mielinmäärin.Rauhoittuu aika hyvin kun on enimmät höyryt saanut reviteltyä. Haluan tarjota koiralle aktiviteettia mutta joudun pitämään koiraa hihnassa joka päivä joten hihnassa kulkeminen asiallisesti on edellytys.Muuten koira vie emäntää eikä emäntä koiraa;) Tuohon hännän jahtaamiseen puutun topakasti mutta viimeistään silloin koiralla napsahtaa päässä ja aloittaa riehumisen.Koira intoutuu vaan kielloista.Kun tuntui ettei kiellot toimi niin olen kokeillut huomiomattomuutta.Mutta koira keksi entistä kovemmat keinot...

      • Hyviä näkökulmia jat

        "Kun tuntui ettei kiellot toimi niin olen kokeillut huomiomattomuutta.Mutta koira keksi entistä kovemmat keinot..."

        Siihen väliin tuo hanskan tai namien heittely etsittäväksi sopii kuin naula päähän. Muutama kierros hanskan kanssa ja sitten lopetat vähitellen, kysyt että eiköhän riitä, joko mennään?

        Meillä oli meno samanlaista kun rekku oli juniori ja kotiin tultiin usein revityillä vaatteilla, kunnes keksein nuo ja muutaman muun jipon...



        --- Eipä taida olla mitään uutta koiramaailman taivaan alla ---


      • eräs koirallinen

        Tuota asut siis kaupungissa ? Eikös siellä ole koirapuistoja ? Rauhoittomista voi harjoitella koirapuistossakin, omani ei saa mennä portille kun joku tulee, vaan on minun lähellä paikallaan odottamassa että saa luvan mennä, eli toinen on tullut sisään ja saanut hihnan pois. Ja ainakin omani käy kierroksilla jos ei pääse puistoilemaan, eli vapaasti juoksemaan ja riekkumaan toisten kanssa, joka päivä.

        Ja hännän jahtaaminen on tyypillistä turhautumista. Kun ei ole tarpeeksi tekemistä niin sitten aletaan häntää jahtaamaan.

        ps. meillä on nuori uros, mutta narttujen ihanat hajutkaan eivät sekoita päätä, kun saa olla muiden kanssa.


    • rusettirinta

      Aloittaja voisi ottaa vähän tomeramman otteen koiraansa, joka nyt on tavallaan täysi-ikäinen määräilijä. Koiran kanssa ei pitäisi heitellä keppejä ym. Sen pitäisi antaa metsälenkillä itse keksiä huvinsa, haistelut, tassuleikit kävyillä tai pallolla. Koira on oppinut saamaan omistajalta virikkeet ja siksi haastaa remmilenkilläkin niitä. Jos lopetat tuon koirasi virikkeellistämisen, et syyllisty koiran hepuleihin. Pelkkä haistelu ja muu aistien käyttö väsyttää koiraa yhtä paljon, kuin omistajan riekkuminen koiransa kanssa. Varsinkin turhautumaan taipuvaista koiraa ei saisi vetää ylikierroksille, muuten se vaatii jatkuvasti sitä, välttääkseen turhautumista.
      Rauhalliset, hitaat remmilenkit, joiden aikana koulutusta ja kehumista puheella, taputtelulla, kun menee hyvin. Jos käy remmiin ja alkaa uhittelun, niin pysähdy, vie koira sivulle istumaan hetkeksi. Tällöin koira palautuu ja rauhoittuu. Sisällä turhauessaan kiellä tai vie toiseen huoneeseen, jos ei lopeta.
      Mielestäni tuo koira vaatii rauhoittumaan opettelua ja tottelevaisuuskoulutusta mikä viedään hyvällä tavoitteeseen. Fyysinen kuritus ei tuohon tyyppiin tehoa.

      • Huuli pyöreenä :O

        En tiedä miten sinun ohjeilla saa jonkun koiran toimimaan kunnolla, mutta onnea yritykseen. Kokeillahan saa kaikkea.


      • Toinenkin pyöreenä

        Enpäs ole ennen törmännyt ohjeisiin mitä "rusettirinta" suosittelee. Tehdään koirasta täysin aneeminen, keksiköön itse omat huvinsa, joopa joo. Enpä suosittelisi kenellekään edes kokeiltavaksi.


    • rusettirinta

      Hööö! Yli 2-vuotias remmirähjän alku, jota aloittaja kuvaa:

      "Olen pyrkinyt itse olemaan rauhallinen ja kulkemaan rauhallisesti jotta en ainakaan yllyttäisi riehumaan.Koira turhaantuu jossain vaiheessa siihenkin ja aloittaa uhittelun mm.hihnan repimisen,puremisen ja pari kertaa on yrittänyt "astuakin".Kielloista koira riehaantuu vielä enemmän ja menee ihan sekopäiseksi"

      Aneeminenko siitä tulee, jos alkaa kouluttamaan tottelevaisuutta, jotta jo aikuinen 30kg koira olisi remmilenkillä hallittavissa??? Aloittajan koiran käytös on verrattavissa pentuvaiheessa olevan pennun käytökseen. Enkä sano, että olisi koulutuksen puutteesta johtuvaa. Sijaistoiminnot ovat poikkeavaa käytöstä, joiden syyt ovat hermostolliset. Tälläisen koiran ylikuumeneminen, turhautuminen, hännän jahtaaminen, omistajaan kiinni käyminen ym. vaatii omistajalta paljon kärsivällisyyttä. Koulutuksen kautta koiralle luodaan malttia, jolloin turhautumat vähenee. Koulutusvaiheen aikana ei saisi vahvistaa ylireakointia, muuten koira alkaa iän myötä ottamaan lisää valtaa. Sitten, kun koira hallitsee itsensä, voidaan aloittaa yhteiset leikit mutta, huomioitavaa on, ettei leikki ala koiran aloitteesta.

      • Löydä koirasi

        Ei ollut minunkaan mielestä paras ratkasu tuo. Turhautunut koira tarvii nimenomaan tehtäviä jotta voi purkaa energiaa muuhun kun taluttajaan. Ei turhautunutta koiraa noin vain rauhoteta. Toinen tilanne on sitten esim pennuilla jos EI OSAA rauhottua. Mutta en usko että tämä on tässä tapauksessa ongelmana.
        Koiralle annetaan tehtävä ja annetaan itse keksiä ratkasu, ei siis auteta koiraa liikaa. Tämä tehtävä voi olla melkein mitä tahansa.
        On myöskin tärkeetä kehua koiraa lenkillä kun kävelee nätisti, jotta koira tietää miten sen tulisi käyttäytyä.
        Löydä koirasi ja keinot jotka saavat juuri sinun koirasi reagoimaan.


      • Utelias kravatti

        Höllääpäs nyt vähän sitä rusettia ja älä itsekään ylireagoi ;-) Mitkähän nämä koulutusmetodit sinulla olisi? Kerrot että koulutuksen kautta malttia, kerro ihmeessä miten? Varmaankin Karpelan oppien mukaisesti luodaan stressitön ympäristä ja turhaumat häviävät yllättäen. Mitähän on tämä "koira hallitsee itsensä" miten se koirasta näkyy?


    • rusettirinta

      Kerrot että koulutuksen kautta malttia, kerro ihmeessä miten? Varmaankin Karpelan oppien mukaisesti luodaan stressitön ympäristä ja turhaumat häviävät yllättäen. Mitähän on tämä "koira hallitsee itsensä" miten se koirasta näkyy? .

      No tuolla ylempänä sen jo kirjoitin. Rauhalliset, hitaat remmilenkit, joiden aikana koulutusta ja kehumista puheella, taputtelulla, kun menee hyvin. Jos käy remmiin ja alkaa uhittelun, niin pysähdy, vie koira sivulle istumaan hetkeksi. (Vaaditaan koiralta perusasento istua ohjaajan vieressä). Tällöin koira palautuu ja rauhoittuu. Sisällä turhauessaan kiellä tai vie toiseen huoneeseen, jos ei lopeta.
      Mielestäni tuo koira vaatii rauhoittumaan opettelua ja tottelevaisuuskoulutusta mikä viedään hyvällä tavoitteeseen. Fyysinen kuritus ei tuohon tyyppiin tehoa.

      Karpelan opit on minulle koirien ruokailuhetkiä.

      Impulsiivisyys poistuu, kun koira hallitsee itsensä. Koiralla on kyky tukahduttaa saalisviettinsä (tässä suunsa käytön), mikäli sitä ei pidetä yllä. Näin se pystyy ohittamaan tilanteet ja tottelemaan käskyt. Se oppii kuuntelemaan ohjaajaansa ja turhautuminen vähenee. Silloin myös sterokäytös, hännän jahtaaminen jää pois.

      Helsingin yliopistossa tehdään tutkimusta koiran pakonomaisesta käyttäytymisestä. Se on osa kansainvälistä tutkimusta. Tutkimus on mielenkiintoinen, sillä siinä tutkitaan myös ihmisen vastaavaa käytöstä ja koiran geeniperimää tuohon poikkeavuuteen. Voidaanko tulevaisuudessa kutsua ihmisen pakko-oireita "geenivirheeksi"?
      Niin ja siinä tutkimuksessa ei liikunnalla ollut vaikutusta koiran pakko-oireisiin.

      • Löydä koirasi

        Tuo kohta ei minulla mene kaaliin että turhautunutta koiraa käsketään istua paikallaan kun energiat hyrrää.. onnea vaan siihen yritykseen. Lähde vaikka mielummin juoksemaan niin että koira juoksee vierelläsi, jos ei halua tehtävää keksiä.


      • Löydä koirasi
        Löydä koirasi kirjoitti:

        Tuo kohta ei minulla mene kaaliin että turhautunutta koiraa käsketään istua paikallaan kun energiat hyrrää.. onnea vaan siihen yritykseen. Lähde vaikka mielummin juoksemaan niin että koira juoksee vierelläsi, jos ei halua tehtävää keksiä.

        Voisin myös verrata lapseen jolla liika energiaa. Laitanko hyperaktiivisen lapsen pöydän ääreen esim piirtämään vai heitänkö pihalle leikkimään ylimääräiset energiat pois. Minulle ainakin helppo valinta, sillä lapsi ei varmasti jaksa keskittyä piirtämiseen jos on liikaenergiaa. Ensin väsyttävä liikunta- sen jälkeen koulutetaan, ainakin meillä.


      • ...

        Jos viittaat tutkimuksellasi koirien ADHD tutkimukseen, niin totta, koirilta tutkitaan nyt taipumusta ADHD:n kaltaisiin diagnooseihin, eli keskittymiskyvyn ongelmiin, vilkkauteen, sosiaaliseen taitamattomuuteen, aistisäätelynpoikkeavuuksiin... Pointti on siis että ensin kysellään vilkkaiden koirien käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa ja käytökseltään ADHD:n diagnoosiin sopivat koirat valitaan verikokeeseen, jossa tutkitaan välittäjäaineiden osuutta. ADHD:n tiedetään olevan ihmisilläkin poikkeama aivojen välittäjäaineissa.

        Joo, koska nyt tutkitaan sitä voiko koirilla olla ADHD, niin silloin ei vielä paneuduta siihen miten tuon oireyhtymän aiheuttamaa käyttäytymisen poikkeamaa kuntoutetaan. Mutta kun me kuitenkin tiedämme, että ihmisten kohdalla ADHD:n kuntoutuksessa liikunnalla on suuri merkitys. Jos koirilta samaa oireyhtymää aletaan todeta; niin toki silloin käyttöön tulenevat samat kuntoutusmenetelmät kuin mitä ihmisillä käytetään. Lääkkeellinen kuntoutus, vaikuttaa välittäjä aineisiin aivoissa. Kasvatuksellinen kuntoutus taas opastaa yksilöä selviämään arjestaan ja elämästään olevien ominaisuuksiensa kanssa. Riittävä liikunta on yksi oleellisimpia kasvatuksellisen kuntoutuksen keinoja saada vilkasta ja keskittymiskyvytöntä yksilöä pysymään aloillaan ja keskittymään yleensäkin jonkin asian oppimiseen. Ja se on paljon liikkumista; ei mitään erityisiä urheilusuorituksia, vaan säännöllistä melko jatkuvaa pienessä liikkeessä pitämistä. Esimerkiksi oppitunnin aikana tarjotaan muutamien minuuttien välein mahdollisuutta nousta penkistään ja kiertää vaikka pulpettinsa ympäri, jotta kykenee taas seuraavat pari minuuttia keskittymään vaikka matematiikkaan. Tai sitten jo istumista pitää tukea erilaisin ilmatyynyin tms, jotta yksilö pystyy olemaan jatkuvassa liikkeessä vaikka istuukin penkissään.

        Mutta oleellista tässä kaikessa on se, että jos vika on neuropsykiatrista perua niin ei voida todella olettaakkaan että yksilö voisi olla aloillaan ilman vahvaa tukea ja opetusta , aivojen välittäjäaineet ei vain napsahda taikaiskusta kohdilleen, vaikka miten toivoisi.

        Jokainenhan puhuu koirastaan, että se on ADHD tapaus. Yleensä koirat ovat kuitenkin ihan normaaleja, ihmisiltä vain jää huomiotta, että kun koira on sen kahdeksan tuntia päivässä yksin ja lisäksi nukkuu vielä sen kymmenisen tuntia yössä, niin sille jää vain 6 tuntia vuorokaudesta purkaa 24 tunnin energia. Mikä ei ole paljoa se. Joten ei ole mikään ihme, että koira ottaa siitä kuudesta tunnista aivan kaiken irti.


    • rusettirinta

      Mielenkiintoinen keskustelu.
      Löydä koirasi: Pienille roduille tuo juoksemaan lähteminen käykin helposti, mutta isorotuinen saadessaan hepulit remmilenkillä voi olla vaaraksi muille. Esim. Olen nuoren, turhautumaan taipuvaisen koiran kanssa remmilenkillä kävelytiellä. Nuori koira on totellut "seuraa" käskyä noin 100m, sitten turhautuu. Kiepsahtaa vasemmalta puolelta, selkäni takaa oikealle puolelle. Samaan aikaa meidät ohittaa mopo, jossa kaksi koulupoikaa. Oli todella lähellä, ettei koira jäänyt alle. Kyllä pelästyin irveästi, mutta siitä huolimatta vein koiran takaisin vasemmalle sivulle ja käskytin "istu". Siitä se sai tehtävän, eli totella ja rauhoittui.

      Jos turhautumistilanteessa olisin antanut sille lelun, namin, lähtenyt juoksemaan ym. eli siirtänyt huomion pois turhautumisesta, koiran turhautumista aiheuttava vietti olisi saanut tavoitteen ja koira toimisi jatkossakin niin. Hepuloin, saan mielihyvän.
      Turhautumaan taipuvaisen koiran kanssa saa olla koko lenkin ajan silmät selässäkin, kun siitä ei koskaan etukäteen tiedä, milloin alkaa hepuloimaan.

      Helposti turhautuvaa koiraa opetetaan rauhoittumaan vaatimalla siltä suoritus, esim. "istu". Aluksi ei tottele, silloin painetaan lantiosta takapää alas ja toistetaan käsky ja kehut. Ei vaadita kuin, että takapuoli on sekunnin maassa. Kun koira ymmärtää käskyn pidennän yleensä istumisaikaa (rauhoittumista) laskemalla 5:een, eli 5sek.
      Vaatimalla koiralta jonkin tehtävän, saan sen laumaviettiin, mikä rauhoittaa sitä. Käskyn alla ollessaan koira kehujeni myötä saa mielihyvän, minkä se kokee palkitsevana ja jatkossa pyrkii siihen.

      Tuo lapsivertailu ei oikein sovi. Koiralla ei ole ajatus niin monisäikeinen, kuin ihmisellä. Koiralla on ainoastaan kaksi ajatusmallia, musta ja valkoinen. Mitään siinä välissä olevaa johdattelevaa ajatuskykyä sillä ei ole.

      • Löydä koirasi

        Niin no ainahan sanotaan että koiria ei voi verrata ihmisiin. Yleensä ei, mutta jos on kyse liikaenergiasta niin mielestäni voi verrata. Jos haluat esim lapsesi keskittyvän läksyihin niin kyllä se helpottaa jos lapsi on juossut liikkumisentarpeen pois.
        Ja tottahan on ettei kaikkien koirien kanssa voi juosta, se oli vain esimerkki, joillaki toimii muilla ei. Siksi kirjoitinkin että löydä koirasi. Koita laittaa koira istumaan, jos ei toimi niin juostaan ja siitä sitten muita keinoja kokeilemaan kunnes löytää sen omalle koiralle sopivan. En minäkään varmaan tanskandoggin kanssa juoksis, eli ei juosta koiran kanssa joka fyysisesti voittaa sinut loppupeleissä jos vietti vie.
        Ja juokseminen alotetaan kun huomataan että koira on turhautumassa, ei sillon kun on jo turhautunut.


      • Löydä koirasi
        Löydä koirasi kirjoitti:

        Niin no ainahan sanotaan että koiria ei voi verrata ihmisiin. Yleensä ei, mutta jos on kyse liikaenergiasta niin mielestäni voi verrata. Jos haluat esim lapsesi keskittyvän läksyihin niin kyllä se helpottaa jos lapsi on juossut liikkumisentarpeen pois.
        Ja tottahan on ettei kaikkien koirien kanssa voi juosta, se oli vain esimerkki, joillaki toimii muilla ei. Siksi kirjoitinkin että löydä koirasi. Koita laittaa koira istumaan, jos ei toimi niin juostaan ja siitä sitten muita keinoja kokeilemaan kunnes löytää sen omalle koiralle sopivan. En minäkään varmaan tanskandoggin kanssa juoksis, eli ei juosta koiran kanssa joka fyysisesti voittaa sinut loppupeleissä jos vietti vie.
        Ja juokseminen alotetaan kun huomataan että koira on turhautumassa, ei sillon kun on jo turhautunut.

        Juoksemisessa on myös ero, hallittu tai koiran ehdoilla. Ihmisiä on niin monenlaisia, esim pelokas kääpiö jos lähtee juokseen ison koiran kaa nii ei varmaa ole hyvä lopputulos. Kun taas auktoriteettiä omaava ihminen voi saada tämän toimimaan.


    • rusettirinta

      25.2.2014 10:38

      "Jos viittaat tutkimuksellasi koirien ADHD tutkimukseen, niin totta, koirilta tutkitaan nyt taipumusta ADHD:n kaltaisiin diagnooseihin, eli keskittymiskyvyn ongelmiin, vilkkauteen, sosiaaliseen taitamattomuuteen, aistisäätelynpoikkeavuuksiin..."

      En viitannut tuohon tutkimukseen. Aloittaja mainitsi koiransa turhautuessaan jahtaavan häntäänsä. Viitasin koiran stereotyyppiseen käyttäytymiseen (valojen, varjojen, hännän ym jahtaus, kyljen nuoleskelu. Siinä tutkimuksessa ei fyysisellä väsyttämisellä ollut yhteyttä pakko-oireisiin.

      Tutkimusprojektin seuraavana tavoitteena onkin löytää hännänjahtaukseen vaikuttavia uusia geenialueita. Tutkimus on osa laajempaa Euroopan tiedeneuvoston rahoittamaa DOGPSYCH-hanketta, jossa pyritään selvittämään erialaisten ahdistuneisuushäiriöiden kuten arkuuden, pakko-oireisuuden ja ääniarkuuden geenitaustoja ja yhtäläisyyksiä ihmisen vastaaviin sairauksiin.

    • Ei susipedot oo ih..

      Kuolaimet vaan sinne suuhun moiselle.
      Oletko oikea "laumanjohtaja" vai johtaako koirasi laumaasi?

    • 2xflatin omistaja

      Kyse on kuitenkin jo liki aikuisesta koirasta ja itse en ainakaan riehutuksella lähtisi jo hallitsematonta koiraa palkkaamaan. Itsellä kaksi sileäkarvaista noutajaa ja olen kyllä opettanut että pelkkä rykäisy riittää muistamaan miten kävellään vaikka tapahtuisi mitä! Maltti harjoituksia ja paljon! Keppien heittelyä kesken lenkin edes metsälenkin itse en käytä, meillä on treenihetket ihan erikseen....

      Otappa selvää onko kaupungissanne joko kultsujen omia tai sitten yleensä noutajien treenejä, koirallesi voisi tehdä hyvää päästä touhuamaan ihan sille kuuluvia hommia! Itsekseenkin voit kyllä treenata, mutta jos ei ole tietoa ja taitoa tuolta saa hyvän alun harrastukselle! Kasvattajatkin yleensä mielellään auttavat, kun vaan rohkeasti kysäisee ja apuja!

      Tsemppiä koiran kanssa ja tee sille pian selväksi kumpi teistä johtaja, tällä hetkellä kuulostaa pahasti sille että koira!

    • Rippis

      Viikko on menty alkuperäisestä viestistäni eteenpäin ja olen saanut koiraan paremman otteen :) Olin aluksin täysin huomioimatta koiraa sekä kotona että ulkona.Vähensimme aktiviteettejä ja lenkkien pituutta.Sekä itse muutuin täysin flegmaattiseksi.Päätin etten tee mitään mikä villiinnyttää koiraa.Muutaman kerran kun alkoi käymään lenkillä kierroksilla,jos ei kerta kiellosta totellu,nappasin koiran puuhun kiinni.Lähin kävelemään pienen lenkin,kuitenkin koiran näköetäisyydellä ja palasin takaisin sitä mukaa kun koira rauhoittui.Kun koira oli rauhallinen,kävin sen hakemassa pois,ottamatta edelleenkään katsekontaktia siihen.Olen lisännyt huomiota ja kehuja pikkuhiljaa kun koira on rauhallinen ja tekee asioita kuten toivon koirani tekevän.
      Aktiviteettina meillä on tällä viikolla ollut erilliset metsälenkit jossa koira saa olla irrallaan sekä koiratreffit joilla on saanut painia toisen koiran kaa sydämensä kyllyydestä :).Muita treenihetkiä lisään pikkuhiljaa.Eilisestä lähtien olen huomannut että koira on seesteisempi ja tottelee paremmin.Meillä näyttäisi toimivan tämä systeemi :)

    • kkkkk1

      Sä oot fiksu, se haluu kullia, leikkauta hauveli ni loppuu

    • koirakans

      Ihan tyypillistä hormooni/murrosikä settiä.vaatii sulta aikapaljon kärsivällisyyttä nyt koiran kanssa,mutta menee kyllä ohi aikanaan.rauhallinen käyttäytyminen on kaiken aa ja oo.koira vaistoaa kaiken sinussa tapahtuvan,esim ärtyneisyyden,ja käyttäytyy sen mukaan.voimia,hyvin se menee:)

    • 18+2

      Peruskouluttamista päivittäin ja riittävästi liikuntaa! Kouluttamisella saat koiraan paremman kontaktin ja ainakin vaatteiden repiminen ja nylkyttäminen pitäisi helpottaa. Muista, että kukaan ei työskentele ilman palkkaa. Siinä vaiheessa, kun käskyt/käytös on refleksinomaista, niin ne toimivat lähes aina. Tämä vaatii kuitenkin järjestelmällistä työtä.

      Selvästi perusluonne on varsin vilkas, joten joudut tekemään enemmän työtä kuin rauhallisemman kaverin kanssa. Koulutuksessa voi ja pitää mennä taaksepäin, jos jo pois kitketyt jutut tulevat takaisin tai uusia ilmenee. Miten alunperin opetit hihnakävelyä?

      Olen itse normaalin laiska koiranomistaja, joka harrastelee agilityä ja näyttelyitä. Koirani (3 v terrieri), kaikesta osaamisestaa huolimatta, on varsin virikkeiden vietävissä ja ainoa käsky, jonka olen saanut refleksiin asti ja toimii melkein aina on istuminen (muisti on lyhyt, mutta aika riittää esim. koiran kytkemiseen).

    • Sitä

      Saa, mitä vahvistaa. Koira ei vedä taluttimessa eikä ala repimään talutinta, jos kyseisiä käyttäytymisiä ei vahvisteta. Vetämisen pois opettaminen on naurettavan helppoa, eikä koiraa tarvitse siitä kieltää tai nykiä talutinta...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1555
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1315
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1122
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1045
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1036
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1001
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    Aihe