BIOJÄTTEET - onko tässä järkeä?

Äly hoi, älä jätä

Meidän roskiksen biojäteastia haisee hammasmädälle ja jätteet ovat aina paksussa homeessa. Mihin ne lopulta viedään ja mihin käytetään tuo HENGENVAARALLINEN MYRKKY? Viljelymultaan? Vesistöihin?

Sanokaa kierrätyksen valaistuneet mitä tahansa, biojätteiden paikka on sekajätteissä ja sieltä ne viedään polttouuniin.

34

3388

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ogenboe

      Samaa olen ajatellut, mut en ole noiden talon valopäiden takia uskaltanut lausahdella. Kerranki joku puhuu järkee täällä, kamalaa ajatella mihin ne homeet ajautuu.

    • ogenboe

      Samaa olen ajatellut, mut en ole noiden talon valopäiden takia uskaltanut lausahdella. Kerranki joku puhuu järkee täällä, kamalaa ajatella mihin ne homeet ajautuu.

    • home kuolee

      Biojäte viedään maantumaan ja siitä tehdään multaa. Kun jäte on seissyt tarpeeksi siinä ei home enään elä.

      • morenöaö

        Hoh hoijaa, mitä vielä :D


    • Kompostoriin menevät

      Jossain on vikaa jos ne ehtivät homehtua, luultavimmin liian harva tyhjennys. Osasyynä voi olla myös vääränlainen astia, vääränlaiset olosuhteet nopeuttavat homehtumista.

      Biojätteet kuljetetaan useimmilla paikkakunnilla jätteenkäsittelyaseman tai vastaavan yhteydessä olevalle kompostointikentälle jossa biojäte kompostoituu eli muuttuu mullaksi.

      Niin ja niitä sekajätteitä ei viedä polttouuniin, se olisi liian kallista. Ne haudataan kaatopaikalle.

    • 49gjlsdmpe

      Sitten ne mätä ja homebakteerit ovat meidän juuresten ja viljan kasvatusmullassa, hyi hitto. Bakteeriin voi sairastua vakavasti ja kuolla. Luuletteko että se sitten on kannattavaa yhteiskunnan kannalta?

      Puhutaan ns multabakteerista, eräs tuttavamme kuoli siihen. Pitkä ja tuskallinen sairaus sitä ennen. Olen varma että se bakteeri tuli häneen juuri tämän älypäiden kierrätyskeksinnön ansiosta.

      Olkoon niiden keräysastia minkämallinen tahansa, on itsestään selvää, että biojätteeseen alkaa kasvaa bakteereja ja hometta. Hometalojakin puretaan, ja sitten hyysitään tätä järjestelmää, josta ei voida luopua sitten millään.

      TAJUTTAKOON JO VIIMEIN TUON KAUHEAN MÄDÄN JA HOMEEN TALTEENOTON VAARALLISUUS!!!

      • 39unekp

        Vielä, ajatelkaa saastaisten jäteastioiden tyhjentäjien työtä. He tyhjentävät niitä ilman hengityssuojaimia. Ja mitä hajuja he joutuvat haistelemaan!


    • Bio hommaa

      Koko hommassa ei ole mitään järkeä. Jos autokuormallisesta perunankuoria saadaan pari ämpärillistä multaa, jeeeeee !!! Sinne kaatsillehan se häviäis ilman mitään ylimääräistä rumpaakin.
      Moniko näistä luonnopelastajista on valmiita ostamaan kukkamultaa jos tietää missä on mun vanha hernekeitto ? Eipä nouse käsiä.

    • Äly hoi, älä jätä

      Bio hommaa, juuri näin, ja soppaasi tulleet homeet ja mädät päälle! Pitäisi viedä ne niiden valopäisten maailmanpelastajien omalle pihalle, missä niiden koirat ja lapset saavat nauttia niistä.

    • rekisteröinyt

      Minä olen alusta asti ajatellut samaa. Muutamat meluavat asiasta kuitenkin niin ettei saa mielipidettä esille. Työpaikaltani sai siivooja loparit, kun ei suostunut lajittelemaan biojätteitä. Ja oli kyllä viisaampi kuin ne roskisvouhkaajat yhteensä.

    • Kompostimummo

      Tuota, jos biojäte haisee ja homehtuu, niin vika löytyy astian käyttäjistä. Siis taloyhtiön asukkaista. Meillä kukin laittaa sinne kipollisen kuiviketta aina vietyään boijätteet. Ei haise eikä homehdu. Sekajäteastia haisee kylläkin , ainakin kesähelteillä.

      Muistaakseni 2017 ( korjatkaa, jos vuosi on väärin) jälkeen ei kaatopaikalle saa viedä enää eloperäistä jätettä. Se on hyvä. Mieheni oli töissä jätefirmassa ja sanoi, että kaatopaikat oli karmeita näkyjä, lokkeja ja rottia. Aikaa on alle 10 v sitten.

      Kompostoitu multa ei ole sen vaarallisempaa kenenkään terveydelle kuin on kaupasta ostettu pussimulta. Kasvumullassa on aina bakteereja, se ei olisi muuten multaa. Asuin ennen maatilalla ja hengissä ollaan (ja terveenä) vaikka 30 v käsittelin multaa, jätteitä ja suoranaista paskaa. Siis navetassa.

      Nyt kerrostalossa mummona kannan tyytyväisenä biojätteet sille varattuun roskikseen ja mökillä omaan kompostoriin, jonka mullan levitän jälkikompostoitumisen jälkeen maanparannusaineeksi.

    • niimpäniin

      Hometta on jokaisessa kompostissa, se on normaalia jossain määrin. Mistä te nyt puhuttu on todennäköisesti enemmänkin mädäntymisestä aiheutuva haju ja näky. Kompostoituminen on ihan siistiä ja suhteellisen hajutonta hommaa. Kompostoituminen tuottaa lämpöä ja esimerkiksi toukat yms kuolevat n.40 asteen lämmössä. Se jos joku alkaa syömään multaa maasta tai muuten vain "hengaa" maan kanssa liian lähekkäin, voi kyllä ajan kanssa kärsiäkin jostain vaivoista. Se ei vaadi mitään ihme biojäte-multaa. Sanoisin että 70-80% suomen markkinoilla olevista mullista on kompostimultaa, siinähän on sitten joukossa jos jonkinlaista mössöä. Ei siis teidän hernekeittoa pelkästään.

      Kirjoitukset tällä palstalla kuvastaa aika hyvin yleistä tietotasoa maanviljelystä, "mätä ja homebakteerit".. Uskokaa pois, se mitä vihanneksia syötte tai missä maaperässä ne kasvavat, ei ole suurin terveyshaitta elämässänne. Multabakteeri, joo-o.. kolibakteereja esiintyy, samoin salmonellaa aina silloin tällöin. Näitäkin valvotaan tiukasti. Mullassa on kyllä erilaisia bakteereja, siksi hedelmät kannattaa pestä huolellisesti.. "multabakteeri" on kuvitelmaa. Nitriitti on vaarallisin aine, joka syntyy typpiyhdisteistä. Se onko maaperä kompostia vai ei, ei ole suurta merkitystä nitriitin synnyssä.

      Suomen laki säätää kompostimullan kaupallisesta myynnistä aika tiukasti. Kompostoituminen kestää noin 1-2 vuotta, sen jälkeen multa pakataan ja myydään. Sitä ennen Evira tarkastaa pistokokeilla mullan laadun ja sen millainen maaperä kompostimullan alla on. Tämän hetkinen sääntö on että siellä on asvaltoitu pinta, josta "hule"vedet ohjataan suodattimeen.

      Biojäte mädäntyessään tuottaa isoja määriä kasvihuonepäästöjä, enemmän kuin esim autot. Komposti taas ei päästä näitä päästöjä, koska pieneliöt (ne bakteerit yms) hajottavat jätteen mullaksi. Suurin osa bakteereista kuolee, kun jäte on kompostoitunutta.

    • Äly hoi älä jätä

      No just! Sun selitykset ovat sitä mitä sulle valehdellaan, ja toistat sitten niitä. Uskotko itsekään?

      Onko läheltäsi kuoltu multabakteeriin? Pitäiskö niin tapahtua, ennen kuin uskot? Maalaisjärki vain käteen, ja asiaan parannus. Homeet ja mädät KUULUVAT POLTTOUUNIIN!

    • niimpäniin

      Vähän se on pakko uskoa, kun tuolle tieteellinen selitys on olemassa. Sinun väitteellesi on taas vain sinun selitys. Kirjasto on olemassa ja asioita voi oppia. Suosittelen.
      Multabakteeri, löydätkö tähän jotain tietoa? Mikä se on? Missä sitä esiintyy? Vaiko onko se vain jotain minkä kuulit kahvipöydässä? Pohjaa väitteesi johonkin muuhun kuin "tutun kaverin kaveri kuoli siihen..", vaikka näin olisi käynytkin. Puhut maalaisjäjestä, maalla tosiaan kompostoidaan ja siitä saatavaa multaa hyödynnetään. Näin on tehty satoja vuosia. Polttamalla toki näistä voitaisiin päästä eroon, silloin päästöjen määrä nousisi ja otsoni kärsisi. Ihosyöpä on tosi asia, toisin kuin multabakteeri.

      • Äly hoi älä jätä

        http://tieku.fi/kysy-meilta/kasvikset-kannattaa-aina-puhdistaa-mullasta

        Tuolla sanotaan mm. näin: "Riskitekijöinä pidetään kasvien pintaan tarttunutta multaa ja erityisesti sen sisältämiä maabakteereja."

        Sinä voisitkin ottaa sivuhommaksesi tyhjennellä talojen biojäteastioita, kun olet noin vakuuttunut. Älä sitten käytä hanskoja älkäkä hengityssuojaimia, kun ne ovat ihan turhia! Siitä vain keuhkot täyteen herkullisia sieni- ja homeitiöitä.


      • Pöpökammoiselle
        Äly hoi älä jätä kirjoitti:

        http://tieku.fi/kysy-meilta/kasvikset-kannattaa-aina-puhdistaa-mullasta

        Tuolla sanotaan mm. näin: "Riskitekijöinä pidetään kasvien pintaan tarttunutta multaa ja erityisesti sen sisältämiä maabakteereja."

        Sinä voisitkin ottaa sivuhommaksesi tyhjennellä talojen biojäteastioita, kun olet noin vakuuttunut. Älä sitten käytä hanskoja älkäkä hengityssuojaimia, kun ne ovat ihan turhia! Siitä vain keuhkot täyteen herkullisia sieni- ja homeitiöitä.

        Sun luomuporkkanat tulee pellosta johon maajussi ajaa kaikki sian- ja lehmänpaskat. Kuset vielä heittää myös sinne peltoon niin että roiskuu! Haju pellolla on keväisin ihan huumaava!


    • niimpäniin

      Maabakteereja, eli bakteereja joita maassa esiintyy.. ei siis mikään "multabakteeri". Näinhän totesin jo. Kuten myös "Nitriitti on vaarallisin aine, joka syntyy typpiyhdisteistä. Se onko maaperä kompostia vai ei, ei ole suurta merkitystä nitriitin synnyssä." Tämä ei ole jotain joka hyppää biojäteastiasta sinun kimppuusi ja tappaa. Maabakteereilla voidaan viitata, jo edellä mainittuihin, bakteereihin (koli-, salmonella yms.). Ne eivät ole erityisen vaarallisia, toki niistä voi sellaisia hoitamattomina tulla.
      Se että etsit hädissäsi pienen pätkän tieteenkuvalehdestä ei tee sinusta vakuuttavaa tai luo pohjaa osaamisellesi. Tutki asiaa ennen kuin teet miljardiluokan (ja kyllä, sen kokoiset markkinat ovat kyseessä, lisäinfoa löydät esim. googlettamalla sanan kasvualusta, orgaaninen lannoite jne.)päätöksiä ja yhteenvetoja asioista, joista et ole perillä. Biojäte voi haista pahalle, erityisesti mädäntyessä, tuskin se terveellistäkään on. Asutko sinä siinä? Hengitätkö tai uitko siinä enemmän kuin 5h päivässä? En ole vielä törmännyt infoon jossa tuo jäte leimattaisiin tappavaksi. Mahdollisuudet siihen että saat pihapiirisi biojäteastiasta tappavan taudin, on about sama kuin kuolisit metaanimyrkytykseen heitettyäsi ämpärillisen sian paskaa pellolle.
      Ja vielä muistutukseksi, hedelmissä, vihanneksissa voi olla bakteereja mutta biojäte joka pihaltasi kerätään, ei siihen liity.
      Enemmän jännittäisin ulkomailta tulevien vihannesten puhtautta (kuka kusi ja kenen marjapuskaan) ja Putinin päähän pistoksia.

    • Äly hoi älä jätä

      Siis kun se nyt onkin maa- eikä multabakteeri, niin koko asia muuttui??!! Oletpa hupaisa :DDDD

    • niimpäniin

      Vau, pitkät tekstit eivät näköjään ole alaasi. Lue vielä pari kertaa. Kyllä se siitä. Ymmärrän kyllä, että noin paljon kirjaimia hämmentää. Yritän jatkossa pitää tekstit lyhyinä niin pääset loppuun asti.

    • Äly hoi älä jätä

      En kinastele enää tämän edellisen kanssa. Kaipaan tänne täyspäisten kommentteja.

      Kantani ei ole muuttunut lainkaan: home-, sieni- ja mätäbakteerit eivät kuulu meidän ravintomultaamme!

    • Vieraantuneet

      Miksi home olisi hengenvaarallista myrkkyä? Biohajomiseen kuuluu mm. homehtuminen.

    • jep33

      Pitkäaikainen altistuminen homeelle voi olla vaarallista, mutta se ei hetkessä tapahdu. Kaiken lisäksi, home itsessään ei ole vaarallista, koska sitä esiintyy ihan normi ilmassakin. Eli väite siitä että home kaikessa muodossaan on vaarallista, on epätosi.

    • älytöntä on

      kauhea haju roskakatoksessa, eli ei kerkeä lajittelemaan kun pois on päästävä. Biojäteastiassa usein vähän pohjalla, kun kaikki ei sinne laita mitään ja se mädän haju tunkee jo kadulle asti

      Miksi pitää olla haiseva roskakatos!

      • älytöntä on

        ekaan roskalaatikkoon heitetään kun ei voi mennä kauemmaksi katoksessa, haju tainnuttaa ja lajittelu jää muilta roskilta


    • pois biojäte

      meinasin pökertyä, biojäteasia haisee niin pahasti, kun sinne laitetaan vähän ja ei sitten tyhjennetä, tuskin pestään astiaa usein, kenen idea tämä on?

    • biojäte oikea käs.

      Eikö kukaan teistä tiedä mitään kompostorin käytöstä? Pelkkä biojäte kasaan heitettynä todellakin mädäntyy, eikä suinkaan kompostoidu. Se on sama kuin entisaikojen tunkio, joka löyhkäsi ja oli täynnään vaarallisia bakteereja. Kompostoinnin edellytys numero yksi on se, että jokaisen jäte- erän laiton jälkeen ko. jäte peitetään kuohkealla väli-aineella tai kuivikkeella. Silloin jäte ei ala mädäntyä vaan kompostoitua, eikä mitään hajuhaittoja ole. Ja vain kompostoituessaan biojäte tuottaa hajotessaan lämpöä, joka tappaa haitalliset bakteerit.
      Mädäntyvä jäte on todellinen terveysriski roskiskuljettajille ja kaikille joka sellaista shaibaa käsittelee. Oikein kompostoidessa, ei vaarallisia bakteereja ole nimeksikään ja kompostori tuoksuu raikkaalle, lievästi mullalle.
      Jos taloyhtiönne on hommannut biojäteastian, mutta ei lainkaan jakanut tietoa, miten sitä käytetään, vaatikaa kirjalliset ohjeet ja SE KUIVIKEAINEASTIA VIEREEN TAVARAA TÄYNNÄ AINA.
      Minä olen luullut että kaikki suomalaiset jo kymmenien vuosien tiedonjakamisen ansiosta tietäisivät, miten kompostointi prosessina tapahtuu ja miten biojätteen kanssa on meneteltävä.

    • kaasunaamarissako?

      Jätekatos haisee!!!, ei siellä voi lajitella mitään, sillä biojäteastia jossa usein vain vähän pohjalla mätänevää ruokaa, joka siksi tyhjennetäänkin harvoin.

    • iuyt7f

      Biojätettä mädännetään biokaasuksi hapettomassa tilassa jota voidaan käyttää vaikka autojen polttoaineena.

      • Mies-666

        Helvetin kallista varmasti.
        Idioottimaista kuljetella pitkiä matkoja.
        Kaikkein sairainta on syrjädeudulla pienessä kylässä, jossa olen ollut näkevinäni nuorella sähkömiehellä biojäteastian. Auto vie biojätteet 20 km päähän.
        Kylä ei ole kaava-alueella, ehkä parin vuoden päästä tulee jkoku yleiskaava. Suurin osa taloista on vanhoja maalaistaloja.
        Biojätteet kannattaisi hävittää omalla tontilla.
        Kompostointikin on turhaa näpertelyä.

        Lain tulisi sallia haja-asutusalueella ilman muuta biojätteen hävitys maahan kaivamalla (ehkä ei pohjavesialueilla). Joku tietysti sanoo, että rotat lisääntyvät. Pitäisikö sitten maahan upottaa luja, vahvasta teräslangasta tehty häkki, johon biojätteet voisi laittaa, ensin alle maata häkkiin? Tämäkin kuulostaa aika yliampuvalta. Teräsverkkohäkki voi olla aika kalliskin.


    • miten otan talteen?

      se kaasu tulee jo biojäteastiasta

    • jätejooonas

      Sekajätettä poltetaan kovin harvassa kunnassa.

      Jos taloyhtiönne biojäteastia haisee, vika on käyttäjissä. Olette valinneet joko liian harvan tyhjennysvälin tai mätätte biojätteen pakkaamattomana astiaan. Biojäte pakataan joko maatuvaan biojätepussiin, paperiseen pussiin tai vaikka jauhopussiin tai murolaatikkoon (siis pahviseen). Vieläpä kannattaa kääräistä biojätepussi sanomalehteen, biojäte pysyy kuivana eikä haise niin helposti. Ei mikään ihme että haisee, jos mätätte jätteen sinne ilman käärettä. Ei biojäteastia ole mikään kompostori. Jäteastian voi myös pestä, mutta kun käärii jätteet, ei asia suttaannu.

      Jätteet kannattaa lajitella jo kotona, ihan outoa että vasta roskakatoksessa lajittelet. Hanki eri jätelajeille omat astiat ja lajittele sisällä.

      Biojäteastiaan saa myös halutessaan sisäpussin (biohajoava), joka menee aina tyhjennettäessä kuormaan ja kuski laittaa uuden tilalle.

    • aattelin vaan

      Meillä toimii kylmäkompostori. 400 litraa ja tyhjennän tai vähennän multaa n. kolmen vuoden välein. Hyvin riittää. Alkuun laitoin kuivia lehtiä väliin, nyt en enää viimeiseen 20-vuoteen ole hoitanut muuten kuin joskus lapiollisen pari heittänyt raparperille.
      Jätettä pitää tulla ja oikea kosteusaste, mutta kun bakteerikannan saa toimimaan kaikki menee itsestään.
      Jos veisin jäteastiaan, täyttyisi se äkimmin ja hajuongelmia tulisi. Eipä kannata maaseudulla ruveta autolla rahtaamaan joka torpasta 50 kilometrin päähän kun sen saa itse niin kivuttomasti hävitettyä.

    • Anonyymi

      Ajatelkaapa tätä. 2 hengen talous biojäte astia 140 litrainen . Ulkona 21- 30 astetta lämmintä tyhjennys väli 2 viikoa mitä luulette jätteellekäyvän. Esinnäkin jäteastiassa on paljon lämpimämpää sissällä auringon sitä lämmittäessa jäteet alkaa käymään ja haisemaan . eikä aikaakaan kun alkaa sellainen matojen armeija nauttimaan jätteistä .
      Tyhjennyksen jälkeen niitä matoja löytyy ihan varmasti astiasta ei ne kaikki mene pois kaadettaessa astia haisevaan jäteautoon. No sitten peset sen astian jokaisen tyhjennyksen jälkeen ja levität niitä matoja luontoon sitä pestessäsi. Ja tiedä ettei ne madot ihan pienetä kuole olen iäkäs ihminen joka on elänyt niihin aikaoihin ku oli niin sanotut laskiämpärit takapihoilla. olen tämän kauheuden jo kerran kokenut. Miten paljon luontoa säästää kun käytetään satoja litroja astian pesuun vettä ja lisäksi on oltava aika jykevää pesuainetta saadakseen sen pestyä puhtaaksi . Siinä ne pakteerit leviää ympäristöön ja mikä haju.

    • Anonyymi

      Jätehuollosta tuli kirje jossa sanotaan että biojätteen keräys alkaa 1.9.2023 vaikka laissa sanotaan että omakotitalossa se alkaa vuonna 2024 . kirjeessä kerrotaan ettei sen tyhjennys maksa alle 5 euroa kerta. Mutta sen jatkuva pesu kuluttaa aikapaljon vettä ja pesuaineita ja ellet pese niin haju on kamala . Niiin että päälle saa laskea pesu hinnan ja olen varma että kohta hinta on aivan muuta.
      Kaikilla ei ole varaa ostaa bioastiaa ja siihen kuuluvaa kuiviketta kun ei rahat riitä lääkkeisiinkään. .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      251
      4121
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2368
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2141
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2076
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      101
      1733
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      25
      1414
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      16
      1362
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1317
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      311
      1290
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1237
    Aihe