Kemin ongelmat

Kemiläinenkö?

Kohta tulee kaksi vuotta siitä kun Kemiin muutin vaimon kanssa hänen syntymäseuduilleen työn perässä. Tänä aikana olen lukenut facebookista, keskustelupalstoilta ja muualta kuinka ihmiset haukkuvat Kemiä.

Olen jo pitkään miettinyt mikä Kemiä vaivaa ja tullut siihen tulokseen, että aivan yksiselittäistä vastausta ei ole antaa, vaan Kemin huono maine on monien asioiden summa:

1. Politiikka. Kemi on punainen ja tämä on ollut iso ongelma kaupungin kehittymiselle. Kaupungin virkoja on annettu puoluekirjan, ei pätevyyden perusteella läpi historian. Kaupungintalolla on luotettu siihen, että tehtaat työllistää Kemin ja kaupunki ei ole ollut yrittäjäystävällinen, tämä on yleistä vasemmistopolitiikassa. Kun tehtaat ei enää kaikkia työllistäneet, yrityksiä ei ollut ja kaupungintaloon oli palkattu amatöörejä, kaupunki velkaantui. Vaikka meno on hieman muuttunut, ei isoja velkoja ja niiden synnyttämiä ongelmia hetkessä paikata.

2. Kemi oli pitkään alueen isoveli. Kemi hallitsi aluetta suurudellaan, eikä ollut kykeneväinen yhteistyöhön. Tämä näkyy nykyään siinä, että Torniolaiset eivät halua yhteen kemiläisten kanssa, koska ilmeisesti historiassa Kemin on ylenkatsonut Torniolaisia.

3. Huume- ja päihdeongelmat. Lähes joka päivä lehdestä saa lukea huumekuskeista, rattijuopoista ja muista narkomaanien ja juoppojen rikoksista. Tämä johtuu kemin huonosta päihdepolitiikasta, jolla kaupunki ampui itseään jalkaan. Korvaushoidon avokätisyyden avulla narkomaanit pitkienkin matkojen takaa muuttavat Kemiin.

4. Ihmiset. Kemiläiset on mielestäni peruspessimistejä ja kateellisia. He eivät halua, että naapuri menestyy, joten paikallisten yritysten palveluita ei käytetä. Kaupungin kuuluisin ravintola on pizzeria, tämä sen vuoksi, ettei muita ravintoloita kannata täällä pitää. Myös kaupungin kehittämiseen tähtäävät rakennusurakat torpataan, ihan vain, ettei paikallinen rakennusyritys menestyisi. Tämän parin vuoden aikana olen huomannut, että kemistä lähteneet ihmiset on paljon iloisempia kuin tänne jääneet. Ihmisillä täällä on asenneongelma. Kohteliaisuus ja ylpeys omasta kaupungista puuttuu, jopa lumilinnaa parjataan, joka on kuitenkin yksi harvoja positiivisia ja ulkopuolisille esiteltäviä paikkoja koko kaupungissa ja tuo kaupunkiin rahaa.

Näistä minun mielestä kaupungin huono maine tulee. Kemiläistä luonteenlaatua jo tuntien, joku varmasti jo miettii että muuta pois jos ei miellytä. Voi olla että muutetaankin, mutta Kemin maineessa on ongelma ja mielestäni se johtuu näistä asioista ja asioihin tulisi saada muutos. Toivonkin avointa ja fiksua keskustelua tästä asiasta. Kemissä on kuitenkin hyviäkin asioita, kuten lumilinna, kaunis satama paljon luontoa ja mahdollisuuksia.

19

827

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hljlk

      Paikkaansa pitäviä huomioita. Kemiläisillä olisi kunnostamisen varaa monissa jutuissa, tuo kateus on este kehittymiselle, iloitaan siitä kun joku epäonnistuu ja kyräillään kun jollain menee hyvin.

    • virka.

      No niin ja nytkin on Kemissä eräs virka haettavana ja hakijoita ympäri Suomea ja heti paljon,siellä varmaan on päteviä kuin myös epäpäteviä,mutta epäilen että tämä virka on keskuudessa päätetty kelle se annetaan ja veikkaan että hän on M.P-nen,koska hän on komunisti mene ja tiedä aika näyttää olinko oikeassa.

      • viraton

        No et ollut oikeassa, niinkuin et yleensäkään ole.


      • Herra aika

        Pitääkö olla vassari että pääsee potkupallopelin kellotauluvastaavaksi?


      • apin8
        Herra aika kirjoitti:

        Pitääkö olla vassari että pääsee potkupallopelin kellotauluvastaavaksi?

        Tällainen titteli kuuluu kokoomuksen vastuullisiin tehtäviin .


    • Mersu-mies

      Ei tiä vaikka aika näyttää.ei kai tuo virka niin iso rooli ole,että se jyräis muut alleen.

    • PeeJiiX

      Hyviä huomioita. Kemiläiset tekee kaikkensa ettei kukaan vain menestyisi kaupungissa. Ja homma näyttää toimivan kemiläisten haluamalla tavalla, ei siellä kukaan erityisemmin menestykään. Itse lähdin sieltä aikoinaan töiden perässä muualle, ja olen varmaan tällä hetkellä onnellisempi kuin jos olisin kemiin jäänyt. Mutta mukava on Kemissä aina kesäisin poiketa, kaupungissa jossa vieti lapsuuden ja nuoruuden. Kemistä löytyy paljon hienoja ihmisiä, tarvitaan vain yleinen asennemuutos...

      • pari v asunu Kemissä

        Nuo voivat olla yleistason ongelmia, ja tällä hetkellä vielä työttömyyden pelko. Mutta yksilönä kun pohdin asiaa, niin kohdallani Kemissä kaikki on ihan hyvin. No se harmittaa nyt vähän että ei paikkakunnalla ei ole 7 pv-sanomalehteä aamukahvin painikkeeksi ja esim. Hesari jaetaan liian myöhään palvellakseen tätä tarkoitusta.
        Ihmiset ovat täällä mukavia ja aina myötäileviä - niin justiinsa!


    • Pavosen Heska

      Nuo samat epäkohdat voisi kirjata lähes jokaisen Suomalaisen alle 50 000 asukkaan taajaman kohdalle. Kepulaisissa kunnissa ehkä vielä pahempina, kuin muissa. Hyväveli järjestelmä, yhteisen kakun kähmiminen ja yrittäjyyden sorsiminen ovat kunnallispolitiikassa mieluummin hyveitä.
      Samaa harrastetaan isommissakin kunnissa mutta se tule niin helposti julki.

      • fkkv

        Kummasti Kemi on kuitenkin usein otsikoissa ja maine on surkea. Ei siinä auta sanua että yhtä huonosti menee muuallakin, kun näin ei ole.


      • luksa 1

        Kyllähän se hyvä veliveskosto on kommareilla kaikista härkin.Tutkippa asiaa omassa kaupungissa.


    • gode

      voi vittujen kommunistien ja narkkien karkkikauppa. perkele. mikään herätä semmosta vihaa kuin nuo vitun säälittävät huumeidenkäyttäjät...

    • lipido

      niin tyhmät nurkkakuntaiset poliitikot tahtovat pitää omasta hiekkalaatikostaan kiinni.kemissä ne sattuu olemaan punikkeja ja torniossa kepuleita.

    • lehtokatu

      Minusta nuo mitä luettelit ovat pääosin yleismaailmallisia, paitsi kohdat 1 ja 2. Kemin punaisuutta en näe ongelmana, Tamperekin täyttää kohdat 1 ja 2, mutta silti siellä ei ole vastaavia asioita mitä mainitsit.

      Suurimpana ongelmana Kemissä näkisin, että paikalliset ovat kitupiikkejä jotka eivät halua käyttää paikallisen elinkeinoelämän palvleuita hyväkseen. Yhä enevemmässä määrin, yhä harvemmalla on tähän edes mahdollisuuttakaan. Koska tämä yhtälö on olemassa, niin ei sinne oikein kannata perustaa mitään, joka perustuu paikalliseen kysyntään - poislukien peruskysyntään liittyvät duopuolit ja juottolat.

      No, kämpät on halpoja.

      • ja Autot

        ja autot hyviä.


    • Muuttanut Kemiin

      Olen asunut Kemissä viimeiset 16 vuotta ja voin sanoa, että viihdyn. Kemiläiset ovat perusmukavaa porukkaa. Palvelut pelaavat lyhyiden välimatkojen kaupungissa hyvin.
      Edellinen asuinkaupunkini oli kepulainen ja sitä edellinen kokoomus/kepulainen ja niissä sitä vasta kähmintää oli. Piti olla vanhasta omistavasta suvusta, että sai es jotakin töitä tai tontin. Mekin muutimme Kemiin, koska varaamamme tontti ei tullutkaan meille vaan olimme muka varanneet jonkun muun tontin eli meiltä keploteltiin talonpaikka kepusuvun vesalle. Muutoin paikkakunta oli oikein mukavakin.

      Kemissä on hieno lumilinna ja puitokadut. Lapsille leikkipuistoja ja mahtava uimahalli.

      Jos itse on pessimistinen ja negatiivinen niin huomaakin vain niitä negatiivisia asioita.

      Ongelmia on kaikissa kaupungeissa ja kaikilla paikkakunnilla.

    • Monaco

      Kemissä on hyvä asua,halvat asunnot,vuokra asuntoja heti saatavilla yksityisiltäkin,paljon järjestetään tapahtumia mm,markkinoita,kävelykadulla karaokea,erilaisia urheilu ja musiikkitapahtumia ym.ym.lähes kaikille jotakin,pitää vain osallistua eikä valittaa.Kehuttu ja suosittu uimahalli,teatteri,luistinratoja,valastuja hiihtolatuja,merellekkin tehdään latu kun vain mahdollista,komea sisäsatama rantaravintoloineen,komea ja palkittu purjevenesatama,eläkeläisjärjestöt järjestää paljon tekemistä ja matkoja ym.ym .Lähipaikkakuntia haukkumatta niin Kemissä järjestetään enemmän tapahtumia kuin muissa meri-lapin kunnissa yhteensä.Punainen Kemi on rasite (kommareita ei enään valtuustossa) mutta kyllä tämän päivän vassaritkin haluaa yrittäjiä tänne,saavathan työläiset silloin töitäkin.Paikallinen rakennusliike remontoi syväkankaan koulun ja länskän lisä siiven (kokoomuslainen).Nimimerkillä Kemiläinenkö taitaa olla itse sellainen kuin hän kirjoittaa katkera ja kateellinen.Pieni joukko n.20-30 narkkaria saa paljon pahaa aikaan,pilaa koko kaupungin maineen,tekevät suurimman osan rikoksistakin,heistä kun päästäis niin tilastot kaunistautuis kerta heitolla. Kemi on mainettaan parempi.Ps,olen asunut muuallakin.

    • apin8

      Hyvä asiallinen kirjoitus , mutta . Luontoa kyllä on paljon , kunhan raivataan paksuimmat varvikot liikkumis kuntoiseksi . Sitten on kilometrikaupalla raikas tuulista merenrantaa , kunhan perataan Peurasaaren rannoilta kilometrin paksuiset jätevuoret pois , joita onkin kertynyt vuosikymmenien saatossa parinkymmenen kilometrin matkalle tuota virkistävää rantaviivaa , joka muistuttaa Murmanskin ydinjätteitten kaatopaikkaa . Enpä usko , että tätä menestystä voi kukaan kadehtia , ei helkkari .

    • möskötti

      Onko paikallaan valita vuosittain Kemin kuningas ja kuningatar?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5650
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3587
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1710
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1702
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      92
      1166
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      28
      1119
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      72
      839
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      828
    Aihe