Minulla on keittiövaaka, jolla pystyn mittaamaan tarkasti keiton "sattumien" määrän, mutta kuinka paljon nestettä pitäisi laittaa esimerkiksi kiloon lihaa ja kasviksia?
Entä kuinka paljon terveelliseen keittoon tulisi laittaa suolaa? Joku kätevä nyrkkisääntö, eli teelusikallista / litra tai vastaava.
Nesteen ja suolan määrä keitossa
11
4723
Vastaukset
- suolasko
Sattumista ja muista en osaa sanoa. Vaimo tykkää paksusta herne(puurosta)keitosta ja mä juoksevammasta.
Suola. En tiedä, onko kukaan tuonu asiaa näin esille, mutta fysiologinen suolaliuos, jota tipassa käytetään, sisältää 9g suolaa litrassa. Tää on elimistön tasapaino.
Lähde maustaa puolella tästä ja mee sit ihan makuaistin johdattelemana. Jokainen kokki maistaa aivan jatkuvasti valmistuvaa safkaa ja säätää sitä mukaa.- tarkkuuttapeliin
Toi 9 grammaa litraa kohden kuullostaa ihan järkevältä eli 0,9 %. Yksi tasapäinen teelusikallinen on noin 5 grammaa joten aloita siitä ja maista kypsymisen loppuvaiheessa tarvitseko lisää - välillä mausteet vähentävät suolan tarvetta, mikä riippuu myös muiden ainesten määrästä ja niiden tuottamasta mausta.
Suosituksissa toki mainitaan hyvinkin pieniä määriä suolaa kuten http://www.sydanliitto.fi/suola. Joten 0,9 prosenttiakin voi olla liikaa.
- vai vielä vaaka
"Silmämitalla" ne sopat tehdään, eilen tein lihapullakeittoa enkä tosiaan punninnut enkä mitannut mitään, sinne vaan, katsoin että suurinpiirtein sopii kattilaan, keitto sai erinomaiset arvostelut.
- keittomestari
Nestettä laitetaan sen verran kuin keitossa näyttää mielestäsi sopivalta.
Aloita pienemmästä määrästä nestettä. Jos tulos vaikuttaa mielestäsi liian paksulta kun olet keitellyt keittoa aikansa, niin laita sitä lisää.
Suolan osalta voit maistella keittoa sen keittämisen loppuvaiheessa. Siinäkin pätee sääntö, että laita ensin vähemmän (esim. teelusikallinen). Keittele keittoa ja jos se tuntuu maistamalla liian vähäsuolaiselta, sitten lisää suolaa.
Ihan hirveästi sitä suolaa ei kannata kuitenkaan keittoon mättää varsinkaan keittämisen lopussa, koska jos lämmität keittoa toisenkin kerran ja niin varmaan teet, maulla on taipumus vahvistua. Ennemmin sitten lisäät suolaa omaan annokseesi suoraan lautaselle.
Ihan käytännössä olen huomannut että tällä tavalla ei yleensä mene pahasti pieleen.... Tarkempia ohjeita on vaikea antaa esim. suolan määrästä, koska ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä. Vähän sama tietysti sen keiton nestemäärän kanssakin. Joku haluaa paksumpaa keittoa kuin toinen. - tolkkua
Suomessa saa suolaa liikaa vaikka sitä ei olisi kotona ollenkaan. Suola oli ennen ruoan säilöntäaine ja vieläkin moni lisää sitä ruokiin turhaan. Jos ruoassa maistuu suola niin sitä on liikaa. Mausteet ovat sitä varten, että saadaan makua. Suola ei ole mauste. Tosin minäkin käytän vähän suolaa kalan graavaukseen. Kun käyttää hienoa suolaa voi määrän saada supivaksi. Silloinkaan kalan ei tarvitse maistua suolaiselta.
- karkeaa graavaukseen
Kalan graavauksessa pitäisi käyttää kuitenkin karkeaa merisuolaa. Hieno suola on liian "ärhäkkää", koska se imeytyy turhan nopeasti. Kalan pinta kuivahtaa kovaksi ja loput kalasta jää graavautumatta.
Muuten olen periaatteessa samoilla linjoilla. Suolaa on helpompi lisätä kuin poistaa. Sen vuoksi ravintolojenkin pöydässä on usein suolapurkki. Ravintolaruoka on yleensä vaan niin suolaista, että harvoin on tarvinnut purkkiin turvautua. - ei eineksiä
Suola on ihmiselle välttämätön aine ja suolan puutteeseen voi kuolla.
On yleinen harhakuvitelma ja fraasi, että suomalaiset syövät liikaa suolaa. Paskat.
Suolaa saa liikaa vain silloin kun ruokavalio koostuu pääasiassa eineksistä. Niissä on normaalin natriumkloridin lisäksi myös muita natrium-pohjaisia kemikaaleja kuten fosfaatteja ja nitraatteja,
Omilla valinnoilla voi syödä terveellisesti ja suola ei ole pahin mörkö.
- tolkkua
Jos käyttää karkeaa suolaa niin tulos on väkisinkin "tönkkösuolattua" kalaa. Sillä ei voi suolata kevyesti. Kalan ei tarvitse olla läpi suolaista. Suolasin aikoinaan karkealla suolalla ja aina piti seuraavana päivänä huuhdella liikaa suolaa pois. Nyt ei tarvitse. Graavisuolattu on parasta silloin kun suolaus on hyvin kevyttä.
- työtön kokki
Hyvä nyrkkisääntö, joka on myös todella helppo muistaa on seuraava:
1. Puolet nestettä, puolet kiinteitä aineksia
2. Kiinteistä aineista puolet kasviksia, puolet lihaa, kalaa, makkaraa tms.
3. Kasviksista puolet perunaa, puolet porkkanaa, palsternakkaa, selleriä ym.
Esimerkiksi 1 l nestettä (8dl vettä, 2dl kermaa), 500 g lohta, 250 g perunaa, 250 g juureksia, suolaa ja mausteet.
Suolaa kannattaa lisätä heti kasvisten kanssa, mutta ei liikaa, koska vettä kiehuu ja haihtuu keiton kiehuessa. Valmiiseen keittoon on helpompi lisätä suolaa kuin ottaa pois.- opiskeIija
Samat ohjeet minullakin eräästä klassisesta kokkikoulusta.
- tolkkua
Suomessa ei kukaan voi saada suolaa liian vähän. Pätevä ohje: suolaa mahdollisimman vähän. Sitä voi lisätä valmiiseen ruokaan jos on 'pakko'.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan
Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.2433839Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus
Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha282298- 242121
Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!
Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.902015Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?
Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?931694Sakarjan kirjan 6. luku
Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se241391- 81301
Avaa sydämesi mulle
❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo361297Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen
Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte3011228Elia tulee vielä
Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan351227