Pieni kuppikunta huolestui

ykskakskolme

Kirjoitus on lainattu meidän assien omasta lehdestä Puoltajasta

"Empowerment-toimikunta perustettiin 2009 autisminkirjon ihmisten vertaistuen kehittämiseksi. Empowerment-toiminnan tehtävänä on ollut tukea asperger-ihmisiä ja muita kirjon henkilöitä, jotta he pystyvät itse hallitsemaan omaa elämäänsä, tiedostamaan oman erityisyytensä ja osallistumaan tasa-arvoisina jäseninä yhteiskunnan toimintaan. Emppitoimikunta on ollut autisminkirjon henkilöiden äänenkannattaja.

Empowerment-toimintaa ollaan nyt laajentamassa koskemaan kaikkia Autismi- ja Aspergerliiton yhdistyksiä. Vaasan talvipäivien kokouksessa, tämän vuoden helmikuussa, empowerment-toimikunta perusti epävirallisesti Autismi-ja Aspergerliiton yhteyteen empowerment-työryhmän miettimään toiminnan muuttumista jatkossa. Käytännössä tämä voi tarkoittaa painopisteen siirtymistä asseilta pois. Suomen Aspergeryhdistys (ASY) on aktiivisesti ollut mukana emppitoiminnassa tuellaan esim. empowerment-päivien järjestämisessä vapaaehtoisilla autisminkirjon ihmisillään. Liiton muissa yhdistyksissä toimijat ovat lähinnä nenttejä (neurotyypillisiä). Hyvin tärkeää on muistaa, että aspergeraikuisten ja muiden assikategoriaan kuuluvien asemaa ei pidä nykyisestä heikentää. Tämä vaara on olemassa

Syynä toiminnan painopisteen muuttumiseen on taloudellinen tilanne. Autismiliiton tukea ei nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ole saatavilla liiton empowerment-toimintaan. Raha-automaattiyhdistys ( RAY ) ei vuodelle 2014 myöntänyt liitolle tukea assien vertaistoimintaan. Rahoitusvaihtoehtoja on siis mietittävä uudelleen ja eräs vaihtoehto oli siis empowerment-toiminnan luonteen muuttaminen. Tässä unohdettiin kuitenkin se että tulevaisuudessa tukea on mahdollista saada muualtakin kuin Autismi- ja Aspergerliiton taholta. RAY voi myös mahdollisesti jatkossa antaa tukea. Unohdettiin myös, että empowerment-toiminnan muuttuminen voi heikentää assien ja yleisesti koko autismin kirjon ihmisten asemaa. Vuosien työ voi mennä hukkaan, jos nykyinen emppitoimikunta ei malta paneutua asiaan huolellisesti.

Odottelemme nyt sitä, että mihin suuntaan empowerment-toiminta todellisuudessa muuttuu. Vesittyykö assien asema edelleen vai onko olemassa uusia rakentavia keinoja jatkaa tätä toimintaa. Jos ei ole, niin emppitoiminta on menettänyt merkityksensä. Sitä ei kukaan toivo, vaan on oltava positiivinen, mutta tarkka ja kriittinen suomalaisen empowerment-toiminnan jatkosta.

Teksti: päätoimittaja "

20

176

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ykskakskolme

      Emppitoimiikunta ei ole saanut muuta aikaiseksi kuin emppipäivät kerran vuodessa.
      Puoltaja-lehden joka julkaisee muutaman kirjoittajan liirun laarumeita. Mitään kannanoittoja sinne ei hyväksytä. Ainoastaan päätoimittaja saa sanoa mielipiteensä

      Nyt toimikunta huolestuu, kun siihen ollaan tuomassa lisää väkeä joka voi syrjäyttää entisen toimikunnan ja voi alkaa tapahtumaan jotain.

    • neljäviiskuus

      Aspergerinfo /KE) on tehnyt paljon hyvää työtä assien eteen viime vuosien aikana ihan käytännöntasolla. Tästä on näyttöä. Mihin siis edes erilaisia "virallisia" toimikuntia enää tarvitaan? Ko. taho jatkaa assien oikeuksien eteen tehtävää työtään useilla eri elämänalueilla jatkossakin.
      Ei ole yhtään ihme, ettei Emppitoimikuntaan tahdo kukaan "ulkopuolinen"
      lähteä tekemään vertaistuellista työtä; onhan se pienen kuppikunnan ylläpitämä, mihin ei uusia jäseniä huolita. Tai jos huolittaisiinkin, eivät uudet kasvot siellä kauaa t
      todennäköisimmin viihtyisi.

      • syytä todella on

        Onko KE yhtä kuin kuollut elävä? Ja onko aspergerinfo hänen oma fooruminsa? Jos näin on, kaikkien on syytä suhtautua siihen äärimmäisen epäillen.


      • että näin.
        syytä todella on kirjoitti:

        Onko KE yhtä kuin kuollut elävä? Ja onko aspergerinfo hänen oma fooruminsa? Jos näin on, kaikkien on syytä suhtautua siihen äärimmäisen epäillen.

        Aspegerinfohan täälläkin on todella paljon toisia herjannut, kuten Aspergerinfo-nimimerkin viestejä lukamalla sen voi huomata. - Saatko jotain tuosta sairaalloisesta toisten herjaamisesta? Ainoita nimimerkkejä täällä jotka antavat todellista vertaistukea toisille, ovat assipurkeri, enkannata syrjintään sekä aspergerinfo.

        Sinä joka näistä jotain herjaat, et ole asperger vaan pahasti häiriintynyt persoonallisuushäiriöinen kusipää. Todennäköisesti aspalstan mode.


      • avautuiko?
        syytä todella on kirjoitti:

        Onko KE yhtä kuin kuollut elävä? Ja onko aspergerinfo hänen oma fooruminsa? Jos näin on, kaikkien on syytä suhtautua siihen äärimmäisen epäillen.

        Nimimerkki "että näin" kirjoitti tuohon viestin, jonka piilosanomat ovat poikkeuksellisen mielenkiintoisia! Kaikki ne jotka ovat perehtyneet viestien piilosanomiin luultavasti ymmärtävät mitä tarkoitan.


    • Volunteers!

      Vapaaehtoisvoimin emppitoiminta pyörii

    • ykskakskolme

      Ei taida auttaa KE että eri nimimerkeillä käyt itseäsi kehumassa. Olet ihan yhtä tyhjää kuin emppitoimikinta.

      Jos olet eri mieltä, älä haistattele turhaan vaan laita esiin faktoja mitä olet saanut aikaiseksi, niin muutan mielipiteeni sinusta.

      • ystävä VI

        Miettisit mitä toisille täällä kirjoitat. Aspergerinfo joka on ke:n ylläpitämä vertaistukifoorumi ei nimimerkillään tietääkseni ketään täällä ole käynyt haukkumassa, päinvastoin.


      • jatkoa 84.5
        ystävä VI kirjoitti:

        Miettisit mitä toisille täällä kirjoitat. Aspergerinfo joka on ke:n ylläpitämä vertaistukifoorumi ei nimimerkillään tietääkseni ketään täällä ole käynyt haukkumassa, päinvastoin.

        ps. sun kannattaisi miettiä myös, että Aspergerinfon aloitukset ovat täällä suosituimpia, olleet jo pitkään


    • ykskakskolme

      Kas kun ei kirjoittele omalla foorumillaan vaan sotkee täällä kaikki ketjut.
      Jos et hoksannut tämä ei sinusta ja jonninjoutavasta foorumistasi kertonut.
      Onko siellä vain yksi kirjoittaja eli KE.

    • Ei reilua tää

      Iksi kaikkien puolesta - muttei kukaan yhden puolesta - miksi assit on niin itsekkäitä toisilleen. Miksi yhdestä tehdään sijaiskärsijää?

      Missä on reilut assit?

    • Yhteistuumin mukaan!

      Kukaan ei estä osallistumasta!

      Kuppikunta pysyy pienenä, jos emme itse osallistu.

    • ykskakskolme

      Kyllä minä aion osallistua, jos toiminnasta alkaa vastamaan muu kuin tuo pieni kuppikunta. Nythän niiden touhuun ei viitsi mennä mukaan..

      • d-gänger

        Kuppikunta on just niin iso kuin on osallistujia. Mukavaa jos toimintaan tulee mukaan uusia ihmisiä. Halukkaat voivat ilmoittautua ja asettua ehdolle toimikunnan vaaleihin jotka on Empowerment-päivillä. Ehdokkaiden ei tarvitse itse olla mukana paikan päällä ja kuka vaan assi voi ilmoittautua ehdolle ja lähettää esittelynsä Puoltajaan.


    • neljäviiskuus

      HYVÄ ykskakskolme!
      Olen mukana. Pannaan töpinäksi :)

    • ykskakskolme

      Minä tulen mukaan kun ehdokkaaksi pääsee muuten kuin esittäytymällä Puoltajaan.
      Puoltajassa on henkilöitä joille ei voi antaa omaa nimeään, koska he käyttäytävät sitä tiietoa uhkailemalla nimen antamista julkisuuteen aspalstalla. Olen ollut aspalstalla, kun näin tapauksen jossa kesken kinastelun tuli Puoltajassa kirjoittelemassa oleva kertomaan, että tiedän nimesi jne.
      Ei minun nimeäni koska en kirjoittele mihinkään pieneen kuppikuntaan.

      • d-gänger

        Tietysti pitää esiintyä rehellisesti omalla nimellään ja naamallaan jos haluaa toimia autisminkirjon ihmisten edunvalvojana. Nimimerkin suojasta sellaista toimintaa ei voi tehdä jo oikeusturvasyistä.Tällaisilla nettipalstoilla voi jokainen huudella nimimerkin suojasta vaikka mitä, mutta aito edunvalvonta edellyttää ihmisten kohtaamista avoimen rehellisesti. Ei kannata luottaa ihmisiin jotka väittävät toimivansa autisminkirjon edunvalvojina, mutta jotka eivät uskalla tuoda edes nimeään julki ja joille voi antaa palautetta vain epämääräisillä nettipalstoilla.Sellaisessa salamyhkäisessä toiminnassa kaikenlainen hyväksikäytön riski on ilmeinen.


    • takapiruksi

      Tyypillistä assikäytöstä - kuuluu assikirjoon. Ei nyt syyllistetä ketään. Jos haluaa toimia taustavaikuttajana niin hyvä on :)

    • Tulivainmieleen

      Minusta epärehellisyys/rehellisyys ja
      anonyymius/nimellä esiintyminen

      on kaksi ihan eri asiaa

      • Tulivainmieleen

        Siis kaikki variantit ovat tasan yhtä mahdollisia

        Rehellinen nimellä esiintyjä
        Epärehellinen nimellä esiintyjä
        Anonyymi rehellinen
        Anonyymi epärehellinen

        Ehkä olen sosiaalisesti hölmö, mutta pidän kaikkia noita suunnilleen yhtä mahdollisina.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3090
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2101
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1875
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1583
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1336
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1242
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1231
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe