Talon paikan merkkaus

Rakentajaja

Noniin asiantuntijat, mikä olisi fiksuin tapa toimia. Kaivinkone tulossa poistamaan pintamaan koko tontin alalta, joten en ole vielä pyytänyt talon paikan merkkausta. Olisiko maan poiston jälkeen fiksuinta mitoittaa itse rajapyykeistä noin suurinpiirtein talon paikka, asentaa salaojat ja sadevesikaivot ja tehdä sorapeti, ja sitten vasta tontin nurkkien merkkaus? Vaiko heti pintamaan poiston jälkeen, ja sitten siirtää ne linjapukkeihin?

10

5345

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1+8

      Kuinka sinä lähdet suorittamaan tuota rakentamista?

      Asemakaavapiiroksessa on määrätty talon paikka ja ilman rakennuslupaa ei saa aloittaa rakentamista.

      Ei tarvitse kysellä palstalta lupia ko. hommaan.

      Taidat olla kerrostalosta ja uneksia rakentamisesta.

      • Rakentajaja

        Lähden suorittamaan pintamaan poistolla. Se on totta, että asemapiirroksessa on määrätty talon paikka, mutta merkit täytyisi saada myös tontille eikä vain paperille. En myöskään tullut hakemaan rakennuslupaa täältä, se minulla jo on. Enkä ole kerrostalosta, jos se tähän asiaan jotenkin liittyy.


      • 13+2
        Rakentajaja kirjoitti:

        Lähden suorittamaan pintamaan poistolla. Se on totta, että asemapiirroksessa on määrätty talon paikka, mutta merkit täytyisi saada myös tontille eikä vain paperille. En myöskään tullut hakemaan rakennuslupaa täältä, se minulla jo on. Enkä ole kerrostalosta, jos se tähän asiaan jotenkin liittyy.

        Jos sulla on piiros niin ota pyykistä mitta ja metrimäärä löytyy asemakuvasta.

        Asemakuvassa pitää olla rakennuksen paikka, tuossa alla linkki josta näet miten mitat merkattu:

        https://www.google.com/search?q=asemapiirros&hl=fi&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=jysoU9CCHeeI7AajqYCoCw&sqi=2&ved=0CCMQsAQ&biw=1272&bih=744#facrc=0;asemapiirros omakotitalo&imgrc=_


    • Ainakin kaupunkipaikkakunnalla talon sijainnin mittaus suoritetaan kolmessa vaiheessa kunnan mittausosaston toimesta:
      * nurkkakepit ennen pintamaiden poistoa (rakentaja siirtää siitä linjat kaivettavan alueen ulkopuolelle)
      * ennen anturoiden muotitusta mittausosasto tuo tarkat paikat linjapukkeihin (naula tarkasti us-linjalle)
      * tarkistusmittaus ensimmäisten harkkovarvien muuraamisen jälkeen

      Harvaan asutuilla seuduilla joskus kunta selvittää paikan yhdellä kerralla - silloin rakentajalla on vastuu ensimittauksesta, mutta sitä on pidettävä poikkeustapauksena.

      Etsipäs rakennuspaikkakunnan nettisivuilta mittausteknikon numero ja tarkista, ettei tule talo naapurin tontille :-)

    • Kaksi yleisintä tapaa mitä niillä tonteilla käytetty joilla itse ollut kaivamassa. Joko tehdä linja pukit heti valmiiksi. Hyvänä puolena se että ne on sitten kerralla tehty ja jää turhaa hommaa pois. Kaivuu vaiheessa niihin voi linjat merkitä alustavasta ja lopullinen sentilleen merkkaus tehdään myöhemmin. Kaivuuta ja pohjan täyttöä varten kun ei haittaa jos merkit sentin tai pari pielessä. Tämä ratkaisu ei sovi, tai ei ainakaan ole hyvä silloin jos joutuu repimään kantoja pukkien paikalta, tai vierestä. Eikä myöskään silloin jos anturan pohja korko on kaukana luonnollisesta maan pinnasta.
      Toinen vaihtoehto on tikuttaa. Jos talon paikka kuitenkin mitataan myöhemmin tarkasti voi laittaa kepit nurkkien kohdalle tai kaivuun kohdalle, kunhan konekuski vain tietää kummassako kepit on. Jos haluaa keppien ja linjojen säilyvän kaivuun yhteydessä paikoillaan niin vie joka nurkasta kaksi keppiä esim. 2 metriä ulospäin. Näin saadaan nurkan paikat kohdilleen riitävästi maanrakennus vaiheessa. Linjalangat kepistä toiseen ja lankojen yhtymä kohdassa on nurkan paikka. Riittävä tarkkuus esim. siihen ettei tule asennettua salaoja kaivoa antura linjan sisäpuolelle.

      Jos tontille on tuotu korko niin pitäisin tärkeimpänä sen tallessa pysymistä. Jos se on esim kepissä joka kaivuu alueella niin siirtää sen ensin mittaamalla paikkaan jossa se pysyy tallessa.

      Siihen millainen toiminta tapa valitaan riippuu paljon tontista ja siitä miten sitä pitää muokata ennen perustusten rakentamista.
      Erilainen toiminta tapa voisi tulla kyseeseen esim. tilanteessa jossa rakennuksen paikalta louhitaan kallioo. Silloinhan kallio kuoritaan esiin poistamalla pintamaat. Silloin yhtenä vaihtoehtona on merkata maalilla louhittava alue kalion pintaan ja suorittaa uudelleen tarkempi mittaus louhinnan jälkeen.

    • Epämääräistä

      Miten voi olla lupa jos ei ole tiedossa edes rakennuksen paikkaa. Kyllä ne tulee mittaamaan sen viranpuolesta. Sen jälkeen mitta siirretään ulkopuolelle, kuka mitenkin. Sitten tulee trakvaattori kaivuu hommiin. Mahdollisesti sijainti vielä tarkistetaan ennen perustusten tekoa.
      Mäkin voisin hakea mökin metsään rakennusluvan "satunnaiseen" paikkaan. 50 hehtaarin alueelle. Eipä taitaisi mennä läpi.

      • Sen verran tuohon kommenttia että aloittajahan ei tainnut mainita edes että rakennuslupa olisi jo myönnetty. Toisekseen se että eihän mittaus porukka heti samana päivänä tontille suuntaa välttämättä kun rakennuslupa saa lainvoiman.
        Sekin seikka on tässä keskustelussa huomioitava että tontilla on luvallista tehdä enemmän tai vähemmän valmistelu töitä ennen rakennusluvan lainvoimaisuutta.
        Eräässäkin tapauksessa rakennusliikkeen työmaalla oli maisematyölupa myönnetty ja rakennuslupa oli vielä käsittelyssä. Siellä tehtiin hommat valmiiksi antura muottia myöden. Kun rakennuslupa tuli niin mestari tilasi kuran samantien.

        Toinen juttu on se kuka, missä ja kuinka paljon voi ja uskaltaa tehdä ennen rakennuslupaa siinä mielessä että myönnetäänkö lupa vai ei. Tosin onhan se todella varmaa että luvan saa esim. kaavatontille silloin kun hakee lupaa joka täyttää kaavamääräykset niin rakennuksen käyttötarkoituksen, tontin rakennus oikeuden ja rakennuksen kerrosluvun yms. asioiden osalta.
        Se millaisia lupia tontilla tehtävät valmistelutyöt tarvitsevat selviää kyllä kysymällä asiaa rakennus valvonnasta samalla kun kysyy millaisia ehtoja ko. paikalle rakennettavan rakennuksen tulisi täyttää.


    • Mökitön...

      Nokun ei kaikissa kunnissa olla niin kovin tarkkoja paikanmittausten suhteen, vaikka sekin on luvassa jo maksettu. Maaseudulla voi joutua itse mittaamaan rakennuksen paikan ja joissakin kaupungeissa myös. Jos itse osaa mitata tarkan paikan, niin voinee montun avata ja sitten pyytää paikanmittauksen rakennusvirastosta. Tiheällä kaava-alueella käyvät kunnan miehet kyllä mittaamassa paikan. Rakennusluvan mukana tulee ohjeet, mitä kaikkia tarkastuksia pitää hakea rakennusvirastosta.

    • hyvä kysymys

      Hyvä kysymys, ja paljon tulee projektissa vielä jatkossakin kysyttävää. Pari asiantuntijaa, joilta näitä oikeasti kannattaa kysyä (sinullahan lain mukaan toimivana on kummatkin mukana projektissa): rakennustarkastaja ja vastaava työnjohtaja. Siitä se selviää.

      Itse odottaisin noiden salaojien ja kaivojen kanssa, kunnes antura vähintään on paikallaan. Olisi varmempi olo jatkossa jos se salaoja oikeasti kiertää anturan ulkopuolelta, eikä kaivo ole keskellä terassia...

      Kun nurkat on paikoillaan niin ajokepit on kätevät merkkaamiseen kaivuria varten, riittävän kauas vaan niitä ajolinjojen ulkopuolellekin niin ei haittaa vaikka kaivuri niitä ajellessaan tuhoaa (esim. 5-10 metrin anturalinjoista).

    • kapas

      Joo eräissä kunnissa kun saa tietyille alueille rakentaa alle 60 neliön tallin kun suunnilleen osaa paikan kertoa ja etäisyydet rajoista on kunnossa edelliseen taloonkin kun kävin lupia kysymässä niin sanoivat että ala vaan tekeen he sitten tarkastaa ja katsoo paikan kun on perustukset tehty.... tosin taisi täälläkin hieman tiukentua 1.7.2014

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      254
      2403
    2. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      72
      1814
    3. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      332
      1526
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      174
      1524
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1065
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      84
      949
    7. Oho! Niko Saarinen saa melko persoonattomaan kotiinsa luksus faceliftin - Katso ennen-jälkeen kuvat!

      Niko Saarinen ja aika näyttävä face lift! Palkitun radiojuontajan koti sai aivan uutta lämpöä ja hehkua tv-ohjelmassa.
      Suomalaiset julkkikset
      5
      795
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      176
      780
    9. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      205
      731
    10. Ettet vaan pety niin

      Varoitan etukäteen kaiken kokemamme jälkeen että en tule laittamaan viestiä enää (ensin) enkä lähestymään (ensin) enää.
      Ikävä
      50
      730
    Aihe