Rintamaito vai korvike?

Ensisynnyttäjä

Kokemuksia? Toivoisin laajamittaista keskustelua asiasta, onko etuja tai paheita.

9

200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tietty tietty

      rintamaito.Mitä sitä maitoa ostamaan kun itseltä tulee.

    • ...,,,....

      Rintamaito, jos vaan mahdollista. Mulle tuli vähän yllätyksenä että alkuun vauvan kanssa ollaan tissillä 8 tuntia päivässä, mutta jos ei ole kuin yksi lapsi, kotityöt voi unohtaa vähäksi aikaa. Ensimmäisen parin viikon aikana oli kovasti sähläämistä: rintojen pakkautuminen -> pumppaamista, nännien kipeytyminen -> rintakumit, oma väsymys kun pienikokoinen vauva piti 3 tunnin välein herättää yötä päivää -> ulkopuolista apua yösyöttöihin. Kun homma saatiin pelaamaan ja päästiin osittaisesta täysimetykseen, seuraavat 5 kk olivat tosi helppoja. Ainoa hankaluus on ollut julkisilla paikoilla imetys, kun lapsen pää pyörii liikaa ulkomaailman perään eikä keskity syömiseen. Yöt ovat helppoja kun nukkuu perhepedissä ja työntää vaan tissin suuhun, ei tarvitse itse edes herätä :D

      Kannattaa varautua siihen että alussa voi olla kipeytymistä, imuotteen harjoittelua, sopivan asennon etsimistä. Kuulemani mukaan suurin osa alkuhankaluuksista ratkeaa 2-3 viikossa. Parhaimmillaan imetys on äiti-lapsi-suhteen muodostumista ja mukavaa yhdessäoloa. Lisäksi terveellistä, ja edullista! :) Facebookissa on Imetyksen tuki ry:n ryhmä, jos kaipaat neuvoja.

    • äitix

      Eikö täällä kukaan tule ajatelleeksi, että tämä on IMETYS-palsta?! Tarkoituksena on keskustella imettämisestä. Netti on täynnä paikkoja, joissa voi jutella vauvanhoidosta ja -ruokinnasta yleensä ja korvikkeista, jos niitä käyttää.

      Sinä nyt ehkä haluat oikeasti tietoa imetyksestä, mutta mistä vetoa, niin kohta täällä on taas joku pahvi kertomassa, että imettäminen on tyhmää, turhaa ja sairasta. Tuossa alapuolellahan on juurikin tällainen kertju, jossa kerrotaan, että en imetä ja se on ihanaa.

      Imettäminen on paras, luonnollisin ja alkuvaikeuksien jälkeen helpoin ruokintatapa. Jos imettäminen ei onnistu, lapsi kasvaa korvikkeellakin. Mutta on se kumma, kun ei se imettäminen muka meinaa enää puolelta naisista onnistua.

      En voi kuin ihmetellä, miten nämä pullouskovaiset aina tänne eksyvät. Minulla ei ole autoa ja ajokorttia, niin en minäkään mene pälisemään autot-palstalle. Eikä varmaan kasvissyöjä mene häiritsemään pihvinpaistosta keskustelevia liharuoat-palstalle.

    • maitobaari

      Imetys on lapselle ja äidille monella tapaa hyväksi. Katsoppa esim. maitolaiturin sivuilta ja muilta imetyksestä kertovilta sivuilta tietoa imetyksestä.
      Imetys on egologisempi vaihtoehto kuin pulloruokinta. Se on ravintoarvoiltaan parempi kuin korvike. Imetys on helppoa, kun maito on aina sopivan lämmintä ja aina mukana.
      Imetyksessä voi olla omat haasteensa, mutta onneksi kaikki on sellaisia minkä yli pääsee jos apua pyytää. Suosittelen lukemaan esim. onnistunut imetys kirjan.

    • 14+1

      Itse imettäisin jos maitoa tulisi. Vauva 4 kk ja korvikkeella. Kaikki ei vaan pysty imettämään vaikka kuinka haluaisi.

    • päh

      Imetys:

      Lähes ilmaista, saat syödä enemmän lihomatta, rinnan imeminen auttaa puhe-elimistön kehitystä, ehkäisee diabetesta ja allergioita, vähentää äidin riskiä saada rintasyöpä, rintamaito sisältää täydellisen ravintococktailin ja lisäksi esim. tulehdusta ja syöpäsolujen kasvua estäviä aineita, ekologista, helppoa - ei astioita, ei lämmitystä, aina eväät mukana, auttaa läheisen suhteen muodostamisessa, ylivoimainen lohdutuskeino (alkuvaikeuksien jälkeen), lopputuloksena ainakin minulla ihanat, erityiset muistot siitä ajasta, kun oli hetken omalle vauvalle niin erityisen tarpeellinen ja läheinen; imettävää äitiä ei voi kukaan korvata.

      Pullo:

      Joku muukin voi ruokkia, voi olla ainoa mahdollisuus, jos sinulle on tehty rintaleikkaus tai jos vauva on sairas/heikko eikä jaksa imeä tai jos nännisi hajoaa pahasti tms.

      Rinnat usein lörpähtävät jo raskauden aikana ja iän myötä, joten ulkonäön kannalta lienee se ja sama.

      • Ei pakko imettää

        Itse yritin imettää alkuun. Parin viikon ikäsenä lapsi joutui sairaalaan kun paino ri noussu. Sitä tutkaillessa huomattiin melkein kuin vahingossa että maksa arvot ei ollu niinkuin olisi pitänyt. Olin synnytyksen jälkeen joutunut syömään särkylääkkeitä ja antibiootteja joitten myrkyt olivat siirtyneet rintamaidosta lapseen. Nyt muutaman vuoden jälkeenkin maksaa tarkkaillaan. Loppu aika meni silloin sitten korvikkeilla. Täysin reipas ja yhtä reipas tuli lapsesta kuin muistakin :) Jos imetät niin mieti tarkkaan mitä kulkee omassa elimistössäsi.


      • Puolensa
        Ei pakko imettää kirjoitti:

        Itse yritin imettää alkuun. Parin viikon ikäsenä lapsi joutui sairaalaan kun paino ri noussu. Sitä tutkaillessa huomattiin melkein kuin vahingossa että maksa arvot ei ollu niinkuin olisi pitänyt. Olin synnytyksen jälkeen joutunut syömään särkylääkkeitä ja antibiootteja joitten myrkyt olivat siirtyneet rintamaidosta lapseen. Nyt muutaman vuoden jälkeenkin maksaa tarkkaillaan. Loppu aika meni silloin sitten korvikkeilla. Täysin reipas ja yhtä reipas tuli lapsesta kuin muistakin :) Jos imetät niin mieti tarkkaan mitä kulkee omassa elimistössäsi.

        Onhan tuossa juurikin myös tuo näkökohta, että lapsi saa vähemmän "myrkkyjä" elimistöönsä lehmänmaidosta kuin äidinmaidosta. Ihmisen maito sisältää ympäristömyrkkyjä enemmän kuin minkään muun eläinmen maito, jos elukka ei nyt ihan Tsernobyilin metsissä elele. ;)

        Äidin pitäisi syödä esimerkilliseti useita vuosia ennen lapsen syntymää ja koko imetyksen ajan, ettei ympäristömyrkyjä, lääkeaineita, lisäaineita ja kemikaaleja olisi myös äidinmaidossa. Vaan mitäpä tuosta, kun lapsi alkaa syömään samaa ruokaa kuin muu perhe, hän saa samat myrkyt ravinnostaan, johon on jo "tottunut".


    • Tukiäiti

      Hei nimimerkki "Puolensa". Ehkä et edes lue enää näitä keskusteluja, haluan kuitenkin oikaista pari faktatietoa. Kirjoituksestasi saa helposti sen virheellisen vaikutelman, että korvike olisi äidinmaitoa parempi valinta äidinmaidon runsaiden ympäristömyrkkyjen takia.

      "Äidin pitäisi syödä esimerkilliseti useita vuosia ennen lapsen syntymää ja koko imetyksen ajan, ettei ympäristömyrkyjä, lääkeaineita, lisäaineita ja kemikaaleja olisi myös äidinmaidossa. Vaan mitäpä tuosta, kun lapsi alkaa syömään samaa ruokaa kuin muu perhe, hän saa samat myrkyt ravinnostaan, johon on jo "tottunut"."

      Tällaisten lausuntojen antaminen on aivan turhaa esikoistaan odottavien pelottelua. Imetyksen takia äidin ei tarvitse noudattaa mitään erityisdieettiä. Ihan tavallista kotiruokaa syövän äidin oma maito on loistavaa ravintoa vauvalle. Äidinmaidon ympäristömyrkkypitoisuudet on laskeneet vuosien ajan, tässä STM:n linkissä tietoa tutkimuksista: http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/-/view/1857535 THL suosittelee täysimetystä 6kk ikään ja imetystä muun ruuan ohella vähintään yhden vuoden ikään asti. THL ei antaisi tällaista suositusta, mikäli äidinmaito olisi esim. myrkkyjen takia vaaraksi lapselle.

      Täysin eri asia on, että osa lapsista tarvitsee joissain tilanteissa lääketieteellisistä syistä lisämaitoa tai kokonaan korvikeruokintaa, mutta yllä olevan pelotteluviestin takia ei tarvitse turvautua korvikkeeseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2131
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1938
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1888
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1488
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe