Suurin osa reaaliluvuista

pkeckman

Jopa äärettömän suuri osa reaaliluvuista on sellaisia, että niitä ei voida esittää mitenkään. Ne ovat täysin satunnaisia ja niiden desimaaliesityksissä on ääretön määrä satunnaisia desimaaleja. Hämmentävää.

10

92

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sqrt(2)

      Reaaliluvut voidaan määritellä rationaalilukujonon raja-arvoina. Olkoon x jokin reaaliluku ja luku eps > 0. Silloin on olemassa rationaaliluku a/b siten, että

      |x - a/b| < eps

      olkoon eps mtten pieni tahansa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kun luvun x desimaalikehitelmään lisätään desimaaleja, niin päästään niin lähelle lukua x kuin halutaan.

      Mitä tulee reaalukujen "ymmärtämiseen", niin jonkin legendan mukaan Cantor tuli hulluksi tutkiessaan niiden ominaisuuksia.

      • Ehkä reaaliluvut voidaan määritellä noin, mutta kun tarkastellaan yksittäisiä reaalilukuja, niin äärettömästi suurin osa niistä on sellaisia, että niille ei ole minkäänlaista esitystä. Meillä on 0, 1 , 4.3671, Sqrt(2), pi, 6/7 jne..., mutta sitten on sellaisia kuin 0.435235252323302302358275976237... - niin - en voi esittää sitä lukua: sille ei ole olemassa minkäänlaista "leimaa". Se on desimaaliesityksessään päättymätön jono täysin satunnaisia numeroita. Sitä ei voida esittää edes millään lausekkeella tai päättymättömän sarjan summana tai raja-arvona. Ja tällaisia lukuja on äärettömän monta kertaa enemmän kuin senkaltaisia lukuja kuin 10082771, -47763, Sqrt(9/7), ...jne.


    • kestävyysvaje

      Perustuuko valtion talouden laskelmat reaalilukuihin vai joihinkin mielikuvitus lukuihin? Voisiko joku matemaatikko valaista tätä asiaa kun en itse saa mitään selvää valtion talouden järjellisyydestä.

    • fgjgjgjh

      Hämmentävää on lähinnä, että jaksat taas keckuilla. Tähän on tultu, kun avohoitoon pannaan tapauksia, jotka eivät mitenkään avohoitoon sovi. Mutta ehkä positiivista on, että kirjoituksesi on vain tolkuton eikä varsinaisesti ilmennä realiteettien tajun katoamista.

      • Sun mielikuvitukseton kylmä realiteettien taju ei vain näe sen asian omituisuutta, että suurimmalla osalla reaaliluvuista ei ole minkäänlaista esittämismuotoa.


    • 12+12

      Ovatko 1 ja 0,99999...(äärettömän monta ysiä) sama luku?

      • Käytettävissämme olevien määritelmien ja aksioomien perusteella ovat.


    • fffffs

      Korjataan hieman terminologiaasi

      Niille ei voida esittää mitenkään äärellistä algoritmia joka laskisi luvun likiarvoa. Satunnaisuus ei liity tähän. Jokaisen luvun jokainen numero on aina sama riippumatta siitä kyetäänkö lukua esittämään mitenkään eli tässä mielessä eivät ole satunnaisia. Mutta ovat "satunnaisia" kolmogorov mielessä eli jotta voidaan laskea N kpl luvun numeroita niin tarvitaan tietokoneohjelma jonka pituus on noin N bittiä. Lisäksi ei voida ohjelmoida epädeterminististä tietokonetta joka osaisi laskea N 1 numeron oleellisesti yli 50% todennäköisyydellä. Eli luvun numerot ovat yhtä ennustamattomia jokaiselle rajoitetun pituiselle algoritmille kuin ideaali-kolikon heitto.

    • 667

      Täysin itse matematiikan ulkopuolelta tarkasteltuna, enemmänkin filosofisesta näkökulmasta, noillakin päättymättömillä ja esittämiskelvottomilla reaaliluvuilla on silti oma ARVO, johon ei ole pakko sotkea numeroita lainkaan. Ajattele asiaa ennemmin visuaalisesti; ne luvut sijaitsevat osana tiettyä suoraa ja ovat sen pisteitä. Toki näiden pisteiden absoluuttista sijaintia suoralla ei pystyisi havaitsemaan vaikka zoomaisit äärettömästi kohti sitä suoran osiota, jolla nämä pisteet suunnilleen sijaitsevat, mutta siellä ne silti ovat.
      Mainitsemaksesi "leimaksi" näille reaaliluvuille voit merkitä täpän suoralle, koordinaatistoon - luku on suunnilleen sillä kohdalla. Enempään ei ihminen pysty.

      • Joo, kyllä kaikilla luvulla on aina yksikäsitteinen arvo. Luvulla ei voi olla kahta tai useampaa eikä yhtä pienempää lukumäärää arvoja. Mutta sen äärettömän tarkka määrittely onnistuu vain äärettömän harvalle luvulle kuten luvuille 1, 2, pi, sin(6), jne..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      370
      4639
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      85
      1875
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      66
      1619
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      217
      1424
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1400
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      60
      1376
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1357
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1235
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1228
    Aihe