MOOTTORISAHA_tietäjiä?

Lumelle koivu kumoon

Sain kesämökkikaupan mukana Husqvarana 242XP - moottorisahan. Myyjä sanoi sen olevan ihan ammattilaisvehje. On kuulemma ihan kunnossa, viime kesänä sahattu viimeksi. Kehoitti vaihtamaan laipan ja ketjut sekä huolehtimaan vaiherasvasta.

Olenhan minä vanhalla Stihlillä sahannut vuosittain 5-6 kuutiota polttopuuta mökille, mutta nyt tuli ongelma eli millaiset ostan tilalle. Vuosittain kaadan n 10-30 koivurankaa, karsin ja pätkin, siinä minun sahankäyttö. Terälaipassa lukee "Oregon 138 3 195" ja seuraavalla rivillä "3050" ja sitten "Made in Canada". Mitään ohjekirjaa tms ei tullut mukana.

Kokeilin sahaa ja se käy hienosti ja on tukeva vehje. Puuhun ei pure ja rohisee aikalailla, laipan pää kuumui koekäytössä, eli voitelussakin lienee ongelmia. Tarkoittiko tuo "vaiherasva" sitä, mielestäni ei, eikös normaali teräketjuöljy käy tähän sahaan?

14

2638

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei uus avuton

      Etkö ymmärtänyt selvää Suomenkieltä,kehoitti vaihtaan laipan ja ketjun. Laipan kärkipyörä KAPUT:

    • Sahamiäs

      Osta 13" 1,3 laippa ja siihen ketju 0,325 jaolla.;) normi teräketjuöljy passaa mainiosti. Kannattaa vilkasta ketjun ja laipan vaihdon yhteydessä vetoratas ja rasvata alseli tarvittaessa jos on kauan seisonut. Onnea sahalle!

    • selvyyden vuoksi

      Joo, saha se onnea kaipaakin, ei sahan omistaja.

    • Sahuri

      Olet saanut yhden parhaimmista ikinä tehdyistä sahoista kaupantekijäisiksi :) Asiantuntevalta husku kauppiaalta siihen uusi 13" tai 15" laippa, tarpeen mukaan, ja ketju. Osta alkuperäiset tai Oregonit. Kinuskit kannattaa unohtaa.. Ja jos tuntuu ettei se peli ole Sulle oikea, niin mä voin sen ostaa pois. vaikka heti. :)

    • Urakkametsuri

      Minäkin voisin ostaa. Jos kuoret ehjät ja kone käy, maksan 300€ tästä paikasta, jos on viimistä valmistuserää, eli tehty aikaisintaan 1990-luvun lopussa. Sen jälkeen ei kunnon ammattivehjettä ole tehtykään. Käy -30 asteen pakkasessakin ja toimii kuin mikä. Mäntä näistä palaa yksi talvessa, kun kunnolla urakka-kaadossa käytetään 100 päivää 9 tunnin ajan. Superhyvä vehje, älä hukkaa missään nimessä.

      • husku353

        Tosiaan olet saanut huippusahan. Älä sitä myy pois, siinä on sahaa miehen iäksi.
        Vie saha ko. sahan merkkihuoltoon. Siellä tekevät laipan ja ketjun vaihdon, rasvaavat vetopyörön laakerin ja uusivat sen , jos sliile on tarvetta. Vetonarun kunto kannattaa myös katsoa. Vastaava huolto omaan sahaani maksoi tarvikkeineen varaketjulla varustettuna noin 115 euroa.


    • 8+13

      "Mitään ohjekirjaa tms ei tullut mukana."

      Aika tumpelo pitää olla jos ei netistä löydä kyseiselle sahalle ohjekirjaa. Ehkä kannattaa jättää sahaushommakin ammattilaiselle ja vaikka myydä saha ...

      • Metsuri

        Laipankären kuumuminen johtuu todennäköisesti rikkoutuneesta kärkipyörästä. Laipan käressä on pieni reikä josta sinne on hyvä painaa joskus vaseliinia Rasva prässillä tätä tarkoitusta varten on Moottorisaha liikkeissä myynnissä noin 4e maksavia Rasvaprässejä.


      • Paljon sahaillut
        Metsuri kirjoitti:

        Laipankären kuumuminen johtuu todennäköisesti rikkoutuneesta kärkipyörästä. Laipan käressä on pieni reikä josta sinne on hyvä painaa joskus vaseliinia Rasva prässillä tätä tarkoitusta varten on Moottorisaha liikkeissä myynnissä noin 4e maksavia Rasvaprässejä.

        Kärkipyörän voitelusta huolehtii teräketjuöljy eikä nykyisin enää erikseen sitä rasvailla. Tämän tietää jokainen ammattimetsuri ja useimmat amatööritkin.

        Mitä tulee itse Husqvarana 242XP moottorisahaan niin kuitu- ja polttopuusavotalla toimiva peli. Tukkikokoiselle puulle auttamattomasti liian heikkotehoinen.


      • Metsuri
        Paljon sahaillut kirjoitti:

        Kärkipyörän voitelusta huolehtii teräketjuöljy eikä nykyisin enää erikseen sitä rasvailla. Tämän tietää jokainen ammattimetsuri ja useimmat amatööritkin.

        Mitä tulee itse Husqvarana 242XP moottorisahaan niin kuitu- ja polttopuusavotalla toimiva peli. Tukkikokoiselle puulle auttamattomasti liian heikkotehoinen.

        Teräketju öljy ei riitä Kärkipyörän voiteluun tietysti Kärkipyörän laakerit vähän aikaa kestää ilman vaseliiniakin mutta on järkevämpää käyttää laippaa pitempään kuin että joka hommaan pitää hommata eri laippa.


    • ngzsryuzstjdtjhuzx

      Tuo 242 on kahdeksankytluvun paras saha ja kovassa huudossa vieläkin. Se kannattaa myydä sitä himoaville kovaan hintaan. Ei se käyttö ominaisuuksiltaan niin hyvä ole kuin fanit väittää mutta legenda joka tapauksessa. Maine perustuu yleiseen luotettavuuteen ja varsinkin korkeaan kierroslukuun. Saha kiekuu aika iloisesti mikä on pärinäpojille tärkeää.

      Stihleissä on omat omat laipat ja muiden laipat ei tahdo sopia. Jos ostat muualta kuin pienkoneliikkeestä varmista että se on joko merkkilaippa tai nimenomaan stihleihin tarkoitettu malli.
      Älä osta pitkää laippaa jollet nimenomaan tarvi sellaista. pitkällä laipalla käyttöominaisuudet ei ole yhtä hyvät kuin lyhyellä. Mallista riippuen 13 tuumaa on paras.
      Parhaat laipat ja ketjut on stihlin omat ja oregonit.

    • ammattivehkeet eri

      Miulla on 3 sahaa, juurikin husqvarnan 242-koneita, yksi oikein turbolla. Ei ole tarvinnut 15 vuoteen sahaa ostaa. Se on kunnon saha hommaan kuin hommaan. Joka vuosi on polttopuuta sahattu 600 kuutiota, lähinnä koivua, jonkin verran kuusia. Vielä tänä talvenakin syky alkoi 242:lla, ei tarvitse muuta. Se toimii kuin ajatus.

      Harmi vain että pumppu loppui tammikuussa minulta, pistivät sairaslomalle ja kuulemma kesäkuun alusta sairaseläkkeelle. Mutta kyllä minä taas kohta omat saunapuutkin kaadan huskulla. Ammattimies pärjää hyvällä sahalla, ei tarvi kiinankoneita tai stilli-muovisahoja ostaa.

      • ammattivehkeelle

        Taitaapa olla huskin 242 juuri niitä ensimmäisiä muovirunkoisia. Että silleen ...


      • viellä
        ammattivehkeelle kirjoitti:

        Taitaapa olla huskin 242 juuri niitä ensimmäisiä muovirunkoisia. Että silleen ...

        alumiinia on.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1408
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1261
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1205
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1155
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      28
      1147
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1067
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1053
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1043
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      33
      1038
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1032
    Aihe