Lantionpohjanlihaksia kuormittavat urheilulajit - kannattaako?

Wilmakka

Kannattaako ylipäätänsä harjoittaa lantionpohjanlihaksia kuormittavaa urheilulajeja?
Minulla oli pari vuotta sitten paljon heikommat LP-lihakset, jotka olen saanut treenattua paremmaksi. Enään ei lirahda virtsaa jumpassa, jossa hypitään. Olen oppinut hallitsemaan lihaksia tietyn liikunnan kanssa. Lisäksi jooga, pilates, Core, spinning ym. ovat suosikkejani. Osaan myös hyvin LP-lihastreenit, jota liitän myös tiettyihin jumppatunteihin.


En ole vuosikausiin käynyt juoksemassa, koska LP-lihakset eivät kertakaikkiaan pidätä virtsaa. Vaikka rakko on lähtiessään tyhjä, niin jo ensimmäisen puolen km sisällä on litahranut vaikka kuinka paljon. Näin kävi tänään.

Googlettamalla löysin alla olevaa teksiä, jonka seurauksena aloin miettimään että onko juokseminen jopa epäterveellistä LP-lihaksille?

"Ennaltaehkäisy on myös virtsankarkailussa tärkeää. Lantionpohjalle suositeltavia liikuntalajeja ovat kävely, pilates, taiji, jooga, golf, ratsastus, pyöräily, vatsatanssi ja muu tanssi, jossa lantionpohjan lihaksia voi supistaa. Lantionpohjaa kuormittavat aerobic, hölkkä, juoksu, kori- ja lentopallo, squash, rytminen voimistelu ja telinevoimistelu."

T: normaalipainoinen paljon liikkuva 40 v nainen

14

432

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fysioammattilainen

      jos ihminen olisi tehty juoksemaan ja hyppimään, olisvat jalat kehittyneet ajan myötä täysin erilaisiksi. Juoksijat ovat ylensä varvasastujia Ei ole kantapäätä, vaan kinner on lähes puolivälissä takajalkaa. Varpaita on vähemmän aina hevosen yhteen kynnen peittämään kavioon asti.
      Ihminen on ollut keräilijä, enenkuin akoi metsästää ja siihen hän keksi muita konsteja kuin juosta saalis kiinni. näin ollen ei jalatkaan ole juoksijan jalat kantapäineen kaikkineen vaan tehty pitkille vaelluksille. joo, ja tanssia ja tömistellä niillä myös voi.
      Naisen elimistö joutuu jo muutenkin hirveästi sopeutumaan, kun on aletu liikkua pystyasennossa. On epäilyksiä, että muinaiset esiäitimme ovat voineet esim raskauden viime viikkoina jopa kontaten liikkua....

    • Kanssasisar

      Miten sujuu sukupuolielämäsi?

      • Alkup.

        Aloittaja tässä vastaa kysymykseen.
        Tällä hetkellä en seurustele, mutta kyllä seksiä on ja pystyn LP-lihaksilla saamaan hyvinkin tiukan tuntuman. Treenattu on, koska pari vuotta sitten LP-lihakset oli rapakunnossa. Pilates hengityksellä/LP-lihastyöskentelyllä saan lihakset niin tiiviiksi, että ne ovat yhden sormen ympärillä. Ja saman voin tehdä yhdynnän aikana.

        Mutta tosiaan tuo hölkkään liittyvä kropan jumputus on aivan liikaa lantionseudulle.
        Siinä en hallitse lihaksia ollenkaan eli virtsarakon puolelta valuu kokoajan nestettä ulos ja housut kastuu. Hyppyjä sisältävässä jumpassa ei käy näin. Ennen minulla oli ongelmia myös em. jumpassa.

        Onkohan juoksu ylipäätänsä järkeävä laji kenenkään lantionpohjalle? Kävelyssä minulla ei myöskään ole lirahtelu ongelmaa ja siinä pystyy pitämään LP-lihakset
        hallinnassa. Kuulemma juoksussakin kuuluu ottamaan LP-lihakset haltuun, mutta ei kyllä onnistu minulla.


    • fysioammattilainen

      vireä sukupuolielämähän o nerittäin hyvää LP-lihasjumppaa, mutta sitä on tietenkin vähän vaikeampi harrastaa, jollei ole vakituista kumppania. Itsekseen voi tietenkin "välineurheilla". On se tyhjää parempi.

    • Liisalotta

      Samaa olen miettinyt tuon juoksun suhteen. Kannattaakohan sitä edes yrittää harrastaa vai pahentaako se vain oireilua ajan myötä?

      Minulla alkoi lirahdella kaksi lasta saatuani. Yskiessä, aivastaessa, trampoliinilla hyppiessä ja juostessa, joskus jopa reippaassa kävelyssä. Erityisen paha ongelma on aina ennen kuukautisia. Kuukautisten jälkeen taas tilanne on lähes normaali eli pystyn jopa juoksemaan ilman ongelmia.

      Pitäisiköhän kuitenkin lopettaa juoksulenkin ja aloittaa sen sijasta vaikkapa pyöräily? Juokseminen olisi kätevää, koska lenkki on ihan kodin vieressä ja sen on myös tehokasta. Harmittaa, jos siitä pitää luopua. Toisaalta en halua vahingoittaa yhtään enempää lantionpohjalihaksiani.

    • Itse harrastan sitä

      LP-lihaksille on parasta treeniä liikunnan ohessa virkeä sp-elämä ja päivittäiset penertaatiot vaikka monia kertoja. Jos ei yksi mies jaksa, voi "treenikaveriksi" hyvin houkutella muita miehiä, se virkistää muutenkin ja antaa ajattelemista ja hyvää mieltä.

    • fysioammattilainen

      Kyllä juoksua voi harrastaa, jos sitä on jo aiemmin harrastanut. Elimistö on silloin tottunut juoksuun. sen sijaan, jos vasta lihaten heikennyttyä jostain syystä päättää aloittaa juoksun uutena lajina, voi olla, että kannattaa valita joku muu laji. esim reipas kävely, jossa jalan isku alustaan ei ole samaa luokkaa kuin juoksussa. pyöräily ei kuormita niveliä, joten se ei ole ns luuliikuntaa, jota meidän itse kunkin pitäisi harrastaa säilyttääksemme luiden vahvuuden vanhuuteen asti.
      Jos tuota lirahtelua edelleen tapahtuu, on se yleensä merkki siitä, että lp-lihakset eivät kuitenkan ole tarpeeksi vahvat kestääkseen ponnistusta ja äkillistä kuormitusta. Näitä lihaksia voi vahvistaa esim syvläihasjumpalla, pilateksella tai jos hauskempaa versiota asiasta etsii niin itämaisella tanssilla. Nämä lajit vahvistavat juurikin lantionpohjaa ja poikittaisia vatsalihaksia. Kun vartalon sisäinen "korsetti" on kunnossa, voi alkaa vähitellen kokeilla kestääkö tämä paketti myös juoksun.

    • Liisalotta

      Juoksemisen aloitin vasta lasten teon jälkeen eli siinä vaiheessa lirahtelua jo esiintyi. Käytännössä tämän kuukautiskiertovaihtelun takia pystyn siis juoksemaan pari viikkoa kuukaudesta suhteellisen normaalisti ja kaksi viikkoa joudun kävelemään lirahtelun takia.

      Olen entinen kilpatanssija ja nykyäänkin harrastan tanssia harrastusmielessä. Kehon sisäinen korsetti on siis kunnossa. Sen hallintaa tarvitaan erityisesti lattaritansseissa eli itämainen tanssi ei ole ainoa hyvä laji.

    • fysioammattilainen

      Joo, tottakai lattaritkin on hyvä laji, tuli vain tuossa aiemmin tuo itämainen mieleen, koska siinähän eim vatsan lihaksia erityisesti kurtistellaan ja pullistellaan ja tehdään erilaisia näyttäviä vatsalihas"temppuja". mutta kyll tanssi yleensäkin on hyvä liikuntalaji. tulee kuin huomaamatta treenattua.
      Juoksu tuli tosiaan ns trendilajiksi jokin aika sitten. sellaisetkin, jotka eivät aiemmin olleet harrastaneet aloitivat muotilajin. Lasten teon jälkeen on kuitenkin aluksi tärkeää saada tuo korsetti takaisin voimiinsa. Tämä nyt ei ollut ap:lle, koska tanssia harrastaneena varmaan tietääkin asian. tuloipahan noin yleisesti vain todettua, että raskauksien jälkeen on alettava rakentaa tukea sisältä päin.
      Oletko harrastanut juoksua ns hölkkämuotoisena vai ns intervalliharjoituksena? Itervallijuoksu voisi sopia paremmin, koska siinä voisit näiden juoksuosuuksien aikana koko ajan juostessasi jännittää lantionpohjaa ja kävelyosuuksien aikana taas rentouttaa. On tutkimuksissakin todettu, että intervalliharjoutukset parantavat kuntoa paremmin kuin yhtäjaksoiset suoritukset.
      Joku tuossa kirjoittikin vireän sukupuolielämän merkityksestä. on se kiistatonta, mutta eihän sitä voi nykyisten moraalikäsitysten vallitessa ainakaan noin suositella. Hyvähän se on jos oma kulta jaksaa, mutta ei kaikista ole pettäjiksi.

    • Liisalotta

      Kiitos neuvoista fysioammattilaiselle.

      En ole perehtynyt intervalliharjoitteluun. Jos siinä pitää juoksuosiot tehdä kovalla teholla, niin sitten ei onnistu sellainen treeni. Pahimpana lirahteluaikana kävelen suurimman osan lenkistä ja kokeilen aina välillä hölkätä. Muutan heti kävelyksi, kun lirahtaa. Alamäissä on pakko aina kävellä. Menkkojen jälkeen aloitan kunnon kohottamisen ensin hölkkäämällä ja muutaman päivän päästä jaksan taas juosta koko lenkin.

      Juoksuvauhdin määrää lantionpohjalihasteni kulloinenkin kunto. Nopeat vedot ovat täysin poissuljettuja. Nuorena kilpailin sekä maastojuoksussa että pikajuoksussa. Enää en pysty sellaiseen normaaliin rentoon vauhdikkaaseen juoksuun, vaan aina on vähän pidäteltävä, jotta ei ala lirahdella. Juoksuni on lähinnä jotain hölkän ja varsinaisen juoksun välimuotoa.

    • fysioammattilainen

      Kokeile muuttaa juoksutyyliäsi ns varvasjuoksuksi. otat lyhyitä pikapyrähhdyksiä ilman, että juokset koko jalkaterällä kantapä maahan iskien. Varvasjuoksussa jalkaterän päkiä osuu ensin maahan ja muu jalka joustaa jolloin isku ei tule niin voimakkaana. Vaatii tietenkin harjoittelua, mutta kysehän ei aluksi olekaan kuin lyhtypylvään välistä

    • Liisalotta

      Olen kokeillut nyt tuota varvasjuoksua, mutta ei tule mitään. Ei mene edes lyhtypylvään väliä. Aina lirahtelee. Olisikohan tässä jo syytä mennä leikkaukseen?

    • fysioammattilainen

      Tietenkin kun ottaa huomioon ikäsi, voi olla jo kyse lievästä estrogeenivajeestakin, joka kyllä vaikuttaa alapään lihasten kuntoon ja kudosten elastisuuteen. kyllä kannattaa hakea ammattiapua, ettei vaiva pahene.

    • Liisalotta

      Selkeästi minun tapauksessani on kyse estrogeenivajeesta, koska virtsankarkailu on pahempaa aina kierron loppupuoliskolla, jolloin estrogeenitasot romahtavat. Silloin jopa kävellessä lirahtelee.

      Aloitin vajaa kuukausi sitten gynen virtsankarkailuun määrämien Vagifem-emätinpuikkojen käytön 2x viikossa. Vielä ei ole mitään muutosta tapahtunut, mutta seurailen tilanteen kehittymistä muutaman kuukauden ajan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      987
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      734
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe