D-vitamiinin hyöty kyseenalaistetaan

Uskottavuuskriisi

Uudessa-Seelannissa, Aucklandin yliopistossa vaikuttava Bolland kävi läpi lähes 50 tutkimusta, joissa oli mukana yli 200 000 ihmistä.
Bolandin mukaan tutkimuksista selvisi, että D-vitamiinin nauttimisella oli vähän tai ei lainkaan yhteyttä esimerkiksi sydäntauteihin tai syöpään sairastumiseen. Tutkijat eivät voineet osoittaa, että ne jotka nauttivat vain vähän D-vitamiinia olisivat suuremmassa sairastumisriskissä kuin D-vitamiinien popsijat.
http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1288670305144.html

Päinvastaisiakin tutkimustuloksia on saatu mm. Kanadassa ja Hollannissa. Vaikutuksia mm. syöpään ja masennukseen.
http://www.tiede.fi/keskustelu/30602/ketju/tapaus_d_vitamiini

Maaperällä ja paikallisella ravinnolla/ravintotottumuksilla voi olla vaikutusta, kun maapallon toisella puolen saadaan eri tuloksia.
D-vitamiini saattaa toimia edullisesti yhdessä jonkin muun vaikuttavan yhdisteen kanssa, jota ei vielä tiedetä.

23

149

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • UVB3

      Jos annos on liian pieni ja muut ravintotekijät eivät ole kohdallaan, niin eihän voi edes odottaa mitään positiivista.

      Suomessa on ainoastaan lapsille suositeltu D-vitamiinilisää 30-luvulta asti, joten on syytä olettaa, että ei sitä muissakaan maissa ole aikuiset syöneet, jossa auringosta sitä ei saa kuin keskikesällä keskipäivällä.

    • kjg76r

      "Maaperällä ja paikallisella ravinnolla/ravintotottumuksilla voi olla vaikutusta, kun maapallon toisella puolen saadaan eri tuloksia."

      Tai sitten auringonpaisteella. Suomen eteläisimmät osat ovat noin 60 astetta päiväntasaajasta pohjoiseen, kun vastaavasti Uuden-Seelannin eteläisimmätkin osat taitavat sijaita 50. leveyspiirin pohjoispuolella. Eli jos näitä kahta vertaa toisiinsa, niin Uuden-Seelannin lähempänä napaa olevat alueet ovat luokkaa 10 astetta lähempänä päiväntasaajaa kuin Suomen eteläisimmät osat. Eli toisinsanoen, jos Pohjois-Lapin siirtäisi jonnekin ~Puolan tietämille, ehkä vähän sitäkin etelämmäs, niin leveysasteet alkaisivat olla vertailukelpoisia.

      Jopa ihonvärillä on vaikutusta asiaan.. Mutta tässä tapauksessa sillä ei taida olla oleellista merkitystä, koska käsittääkseni uusi-seelantilaisista iso osa on kuitenkin eurooppalaista alkuperää. Ja kun kanadalaisetkin ovat etniseltä alkuperältään aika pitkälti eurooppalaisia, niin siinä mielessä vertailukelpoisuus on varmaankin ainakin kohtuullisella tasolla.

      Kaikenkaikkiaan, sanoisin silti että jos D-vitamiinitutkimuksia lähtee vertailemaan muiden maiden vastaaviin, niin antaisin ehkä eniten painoarvoa juurikin Pohjoismaille ja Kanadalle, koska väestö ja olosuhteet ovat vertailukelpoisia. Käsittääkseni Kanadaan on päätynyt paljon siirtolaisia nimenomaan Suomesta, Ruotsista ja Norjasta..

    • Tämäkin vielä

      Sekoitetaan soppaa lisää.


      Suomalaisprofessori sanoo, että sekä D-vitamiinin liikasaanti että liian vähäinen saanti ovat riskejä terveydelle.
      - Siinä on ongelmana se, että nimenomaan sydän- ja syöpätauteihin kuolleisuudessa on u:n muotoinen riski D-vitamiinin suhteen, eli myös liian suurilla annoksilla ja seerumin pitoisuuksilla riski lisääntyy. Jos tutkimus ei ota tätä huomioon, niin silloin ei saada oikeaa tulosta. Tämä on yksi virheistä, joka esiintyy näissä yhteenvetotutkimuksissa.
      - D-vitamiinia tulisi saada sellainen optimimäärä, eli ei liikaa eikä liian vähän. Nämä viralliset suositukset ovat myös päätyneet siihen, että on olemassa tällainen optimi. Itse olen näitä ylisuuria annoksia vastaan, siitä voi olla terveydellistä haittaa. Hyötyä ainakaan näistä ylisuurista annoksista ei ole.
      http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288670939089.html

      • kansanterveys.

        "Siinä on ongelmana se, että nimenomaan sydän- ja syöpätauteihin kuolleisuudessa on u:n muotoinen riski D-vitamiinin suhteen"

        Syynä ei ole D-vitamiini.

        D-vitamiinia on vasta viime vuosina syöty purkista ja laitteet osaavat mitata sen todellisen arvon.

        Jos D-vitamiini tappaisi, niin päiväntasaajalla ei olisi elämää.


      • typerä proffa

        Ärsyttää erityisen paljon tuollaiset "liian vähän" tai "liikaa" tyypit jotka alkaa kuulostamaan ihan aaseilta. Mikähän siinä on niin vaikeaa määrittää Se lukuihin?
        Nykyisin niin moni puhuu mitään sanomatonta kapulakieltä missä ei ole sisältöä, vaan uusia loputtomia kysymyksiä.


      • eiyksinkertaista
        typerä proffa kirjoitti:

        Ärsyttää erityisen paljon tuollaiset "liian vähän" tai "liikaa" tyypit jotka alkaa kuulostamaan ihan aaseilta. Mikähän siinä on niin vaikeaa määrittää Se lukuihin?
        Nykyisin niin moni puhuu mitään sanomatonta kapulakieltä missä ei ole sisältöä, vaan uusia loputtomia kysymyksiä.

        Määrittelyn vaikeus on siinä että se vaatisi laajoja ja pitkäkestoisia ihmiskokeita.

        Ihmiskokeita taas ei voida järjestää niin systemaattisesti kuin olisi tiedonhankinnan kannalta optimaalista. Tämä ihan siitä syystä, että ääritapauksessa tämä tarkoittaisi tietoista ihmisten tappamista, eikä yhden tai kahden, vaan ihan systemaattista toimintaa.

        Koska ihmisten systemaattinen murhaaminen ei käy, täytyy tiedot saada jotenkin olemattomia tiedonmurusia lähestulkoot umpimähkään haalimalla. Tiedonhankinnan tehokkuutta ajatellen tämä ei ole hyvä menetelmä, mutta ottamatta kohtuuttomia riskejä tai rikkomatta eettisiä sääntöjä, on vaikea keksiä paljon tehokkaampiakaan menettelyjä.

        "Jos D-vitamiini tappaisi, niin päiväntasaajalla ei olisi elämää. "

        Ihan ensiksi on syytä ottaa huomioon etniset syyt. Päiväntasaajalla asuu enimmäkseen hieman tummempia ihmisiä kuin vaikkapa pohjoismaissa. Toisaalta, on sinänsä ihan totta ettei etninen eurooppalainenkaan ihan heti etelän auringossa kuole.. Mutta on syytä huomioida että kyse on kuitenkin enemmän kansanterveyden tasolla mitattavista asioista, jotka ilmenevät laajemmissa joukoissa lähinnä "kohonneina riskeinä".. Yksilötasolla nämä eivät ole kovinkaan merkittäviä asioita...

        Toisaalta, vierailu hautausmaalla jolla on 1800-luvun hautakiviä paljastaa menneestä maailmasta yhden tosiasian hyvin konkreettisella ja karulla tavalla. Kirkkoherroja ja muuta (erittäin harvalukuista) eliittiä lukuunottamatta ihmiset kuolivat yleensä nelikymppisinä. Ja vaikka 1800-luku kuulostaa äärettömän kaukaiselta, niin toisaalta se on kuitenkin suorastaan hämmentävän lähelläkin. Joskus viime vuosisadan puolivälin tienoilla syntyneiden lasten vanhemmat, eli esimerkiksi minun isovanhemmat, syntyivät maailmaan jossa oli täysin normaalia kuolla "vanhuuteen" alle viisikymppisenä. Tosin, heidän sukupolvensa eli (ja iso osa elää vieläkin) tuplasti sen mitä edeltävä sukupolvi piti normaalina. Jos ajatellaan pelkästään lajin säilymistä, niin loppujen lopuksi on melko samantekevää elääkö ihminen paljon yli 40 vuotiaaksi vai ei.

        Se että päiväntasaajalla(kin) on elämää, ei millään muotoa todista D-vitamiinista, eikä oikein paljon muustakaan juuri mitään.


    • kansanterveys?

      Suomessa I-tyypin diabetes ei ollut iso ongelma vielä 50- luvulla. 1-tyypin diabetes alkoi kuitenkin kasvaa samaan aikaan kun D-vitamiinisuosituksia alettiin laskea 112 µg/vrk alaspäin.

      Jokaista suositusten laskua seurasi diabeteksen nousu ja kun D-vitamiinisuositus laskettiin 10 µg/vrk, diabetes repesi isoksi ongelmaksi.

      Korrelaatio ei tarkoita automaattisesti yhteyttä, mutta ei olisi ihme jos riittävällä D-vitamiininsaannilla olisi merkittävä rooli terveyden ylläpidossa, olemmehan me kaikki suomalaiset maahanmuuttajia ja olemme tulleet alunperin päiväntasaajan alueelta, jossa olemme saaneet riittävästi D-vitamiinia auringosta.


      http://personal.inet.fi/koti/remeli/diabetes.htm

    • Svedut painaa päälle

      Naisilla, jotka välttelevät auringonottoa kokonaan, on kaksinkertainen riski kuolla ennenaikaisesti auringonottajiin verrattuna, ruotsalaistutkimus osoittaa. Tutkijoiden mukaan todennäköisin syy on D-vitamiinin puutos, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter.

      – Tällainen havainto ei ole kovin yllättävä, eikä myöskään olisi yllättävää, että D-vitamiinilla on jotakin tekemistä sen kanssa, epidemiologian professori Tomi-Pekka Tuomainen Itä-Suomen yliopistosta kertoo.
      – D-vitamiini on hyvin lupaava, monipuolisesti terveyteen vaikuttava yhdiste. On syytä ja tarvetta selvittää sen terveysvaikutukset oikeasti, kunnolla.

      Ruotsalaistutkijat ovat seuranneet 29 000 eteläruotsalaista naista 20 vuoden ajan. Naiset olivat 25–64-vuotiaita. Kyselytutkimuksessa he ovat vastanneet, ottavatko he aurinkoa kesällä, solariumissa, talvilomalla tai etelään suuntautuvalla aurinkolomalla.

      Naisilla, jotka vastasivat kieltävästi kaikkiin kysymyksiin, oli kaksinkertainen riski kuolla ennenaikaisesti. Suurin osa kuoli sydän- ja verisuonitauteihin tai aivohalvaukseen. Tutkimuksessa otettiin huomioon muut tekijät, kuten ylipaino, tupakointi, liikunta, alkoholinkäyttö, talous ja koulutus.


      Sekä ruotsalaistutkijat että professori Tomi-Pekka Tuomainen muistuttavat kuitenkin, että auringonotolla on myös vaaransa. Se lisää ihosyövän riskiä. Tuomainen arvioi, että puoli tuntia aurinkoa päivässä riittää.
      http://yle.fi/uutiset/tutkimus_auringon_valttelijoilla_kohonnut_riski_kuolla_ennenaikaisesti/7182137

      Voisko määritellä, että laaja otanta.

    • voi, sun kanssa.

      Jätit kertomata jotain tärkeää!

      Noihin tutkimuksiin joihin viittaat valittiin koehenkilöt joilla OLI JO kehittynyt jokin sairaus. Esimerkiksi sydänperäinen sairaus josta koehenkilöt jo kärsivät jne.

      Näille jo sairastuneille annettiin D-vitamiinia ja odotettiin ravintolisältä LÄÄKKEEN OMAISIA VAIKUTUKSIA ?

      Onko mitään tämän tyhmempää olemassa.

      Eihän taloonkaan joka on jo tulessa saa enää palovakuutusta!

      Palovakuutuskin toimii ennalta ehkäisevästi.

      Palovakuutustakin maksetaan jo ennakkoon. Pahan päivän varalle.

      Samoin noille jo sairastuneille ressukoille olisi voitu antaa vaikka mitä ainetta odottaen lääkkeen omaisia tuloksia.

      • Svedut painaa päälle

        "voi, sun kanssa."
        S24:n viestit menevät nykyään minne sattuu.
        Kenelle tarkoitit viestisi ja mihin tutkimukseen viittaat? Täällä on viitattu useampaankin tutkimukseen.


    • 100µg

      Jos on lapsena kärsinyt riisitaudin, niin aikuisen aloitettu D-vitamiini ei korjaa mitään.

      • 100 lle.

        En sanoisi noinkaan. Mikäli aikuisiällä ei korjaa D-vitamiinivajetta niin saatat sairastua..johonkin sairauteen.


    • v.s.k.

      Viittaan yleisimpiin tutkimuksiin D-viamiinista. Kaikissa on sama juttu. Annetaan jo sairastuneille. Kohtapuolin valmistuu USA ssa tehty laaja D-vitamiini tutkimus. Mutta mikäli sielläkin on tutkittu parantaako D-vitamiini jo todettuja sairauksia ja mikäli D- vitamiinilta tällöin vaaditaan lääkkeen omaista vaikutusta niin sellaiset tutkimukset on ..turhia.

      • kjhjmi

        "Viittaan yleisimpiin tutkimuksiin D-viamiinista. Kaikissa on sama juttu. Annetaan jo sairastuneille."
        1) Tarkoitatko nyt näitä, tais olla kolme tutkimusta, joihin tässä ketjussa viitataan?
        2) Jos on, niin mistä olet saanut tietoa, että nämä viitatut tutkimukset on suoritettu jo sairastuneille?
        3) Onko sinulla muuta sellaista tietoa näistä tutkimuksista mitä meillä ei ole? Kuten, että tutkitut saivat 80% "lumelääkettä".
        Kyse oli B12-vitamiinitutkimus, mutta julkaistiin D-vitamiinitutkimuksena. Tutkimuksia ei ole koskaan tehtykään vaan ne ovat jonkun toimittajan mallikkaasti tekemiä Powerpoint-esityksiä...


    • Valmistuu D-tutkimus

      > Kohtapuolin valmistuu USA ssa tehty laaja D-vitamiini tutkimus....

      Miksi et samalla kertonut myös tutkimuksen oleellisia tietoja mm. rahoittajaa?

    • 100µg

      Osteoporoosin hoidossa RIITTÄVÄ D-vitamiini on tärkeää.

      Tosin osteoporoosin voi ehkäistä syömällä D-vitaminia.

    • järjenkäyttäjä

      Uskon maalaisjärjelläni, että pieni lisäannos syys-ja talvisaikaan pimessä Pohjolassa varsinkin naisihmisillä keskiän jälkeen, kun osteporoosiriski on suurimmillaan.

    • Kyllä luut kärsii, jollei Dtä saa.
      Mikä sitten on liikaa tai liian vähän. Niitä tohtoreita piisaa.
      D-vitamiini on rasvaliukoinen, joten se mitä ei käytä kumuloituu.
      Itse otan joka päivä 30 microgr.

    • avokaado

      Aikuiselle päivittäinen D-vitamiinin määrä hyvä olisi yli 100 mikrogrammaa. Nykyiset suositukset ovat täysin liian alhaisia. D-vitamiini parantaa mm. vastustuskykyä ja parantaa monia muitakin elintoimintoja. Suositukset pidetään alhaalla lääkeyhtiöiden toimesta.

      • ennistajako

        Mistä tiedät?


      • Tiedän
        ennistajako kirjoitti:

        Mistä tiedät?

        Sanoohan sen jo järkikin!


    • Nollatutkimukset

      Oheisessa tutkimuksessa vain se ongelma, että ei mitattu D-vitamiinin hyötyjä ollenkaan vaan asian A yhteyttä asiaan B. Lehtiotsikko on tuttuun tapaansa hämäävä.

    • 100µg

      Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on D-vitamiinin puutos.

      Lastenlääkäri Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä.

      Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää.

      Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille.

      Ympärivuotisen ja riittävän D-vitamiinin lisäksi luuston normaali kehitys vaatii liikuntaa.

      D-vitamiini on erittäin halpaa.

      Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina.

      http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1555
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1384
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1331
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1285
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1248
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1166
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1106
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1106
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1072
    Aihe