Siivousala on myös mielenkiintoinen

Max75

Siivousalasta kirjoitetaan yleensä vaan negatiivisesti. Mä olen kokenut alan erittäin mielenkiintoisena. Olen nähnyt sen monesta eri näkökulmasta ja 17 vuoden kokemuksella voin sanoa siitä jotain tietäväni.
Siivousalalla tapaa mielenkiintoisia ihmisiä ja niitä tapaa paljon. Asiakkaita, alaisia, kollegoja, asiakkaiden asiakkaita ym ym.
Siivousalalla näkee mielenkiintoisia paikkoja. Sellaisia mitä ei muissa hommissa voi kuvitellakaan näkevänsä. Monesti siivoojalla on vielä oikeus kulkea tiloissa vapauksilla mistä muut vain unelmoivat.
Siivousalalla voi edetä ilman koulutustakin, kuten minä. Koulutuksesta on ehdottomasti myös etua ja olen mäkin itseäni koko ajan kouluttanut, mutta tutkinnot on jäänyt suorittamatta.
Mä olen tyytyväinen palkkaani. Se ei ole suuri, mutta tulee säännöllisesti ja työttömyydestä ei ole pelkoa. Se on tänä päivänä aika iso juttu jota arvostan koko ajan enemmän.
Marisijoita alalla riittää. Tosiasia on, että ne suurimmat marisijat tekevät vähiten töitä. Niiltä ei myöskään tule oikeasti hyviä kehitysideoita mihinkään. Haaskaavat vaan energiansa marisemiseen.
Toivotan kaikki tervetulleiksi alalle. Tämä ei todellakaan ole sen pahempi kuin mikään muukaan ala. Tämä ala sopii jollekin ja toiselle taas ei.

17

496

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Siivoooja

      Tosi hienoa, että tykkäät! Kuten itsekin totesit, siivoojan työssä viihtyminen vaatii ihan erityisen mielenlaadun. :)

    • väsynyt 8v.

      Hienoa että on tuollainen asenne ja motivaatio kuin sinulla. Valitettavasti näin useimmilla ei ole vaan koetaan työ uuvuttavana ja vaikka kuinka itse ollaan reippaina, esitetää ideoita ym se ei auta tilannetta. Eikä se tee meistä huonoja. Mekin olemme vain ihmisiä ja koemme asiat eri tavalla. Jos minäkin saisin tuon sinun asenteesi, jaksaisin varmasti tätä työtä hamaan tappiin asti.

    • Roskaajatuskaa

      No todella monella meistä tilanne muuttuu radikaalisti esimerkiksi siinä vaiheessa, kun kaupungin siivouspalvelut yhtiöitetään. Ainakin meillä tiputtiin kovaa ja korkealta. Asenne todellakin ratkaisi ennen, mutta enää se ei yksinkertaisesti riittänyt, vaikka kuinka yritti, oikein kovastikin. Aina vannoin, että koskaan en yksityiselle mene, mutta hupsistakeikkaa, kun kävikin humahdus vain ja niin räpiköitiin ihan samassa suossa kuin muutkin "isojen pienet". En ollut alkuunkaan ainut, joka lopetti monivuotisen uransa tuosta kahden vuoden sisään. Kun ei enää naurattanut.

      Itse työssä ei siis ole vieläkään vikaa, vika on huonosti hoidetuissa/johdetuissa/organisoiduissa/ahneissa... yrityksissä. Niissä, joita tällä alalla todella riittää. Eli hyvä työpaikka siivoojana on valitettavasti pikkuhiljaa lähes lottovoitto. Siitä siis on oikeasti syytäkin olla onnellinen! :)

    • liian vanha

      Olen minäkin koko ikäni viihtynyt alalla ja monista asiakkaista on tullut ystäviäni joiden kanssa olen vapaa-ajallakin.

      Mutta ei tätä alaa ainakaan omille lapsilleen suosittelisi, ehkä vihamiehille.
      Siivouksessa ei ole mitään vikaa mutta työmäärässä on niin paljon vikaa etten ikinä olisi alalle lähtenyt, jos olisin tiennyt millaiseksi tämä muuttuu.
      Hienoja koneita ja muita välineitä keksitään koko ajan helpottamaan työtä mutta samalla työmäärä kasvaa niin ettei hienouksia juuri ehdi huomata.

      Kun aloitin työelämäni siivoojana, ei edes ollut vesi-imuria vaan lapioimme likaveden rikkalapiolla ämpäriin. Mutta silloin saimme olla yhden talon rapussa koko päivän. Kun tuli niinkin iso keksintö kuin vesi-imuri, piti päivässä ehtiä tehdä kolmekin rappua.
      Ja samoin on käynyt kaikkien siivousta helpottavien keksintöjen jälkeen. Helpotukset ovat alkaneet tuntuvan kusetuksilta.

    • Kysymyksiä?

      Voiko kerrostalon rappujen moppaaminen ja vessanpönttöjen peseminen olla motivoivaa???

      Onko siivoojan työ ollut aina unelma-ammattinne? Miksi naiset eivät halua opiskella vaan menevät siitä, mistä aita on matalin? Miksi jotkut tyytyvät huonosti palkattuihin töihin kuten siivooja ja myyjä? Siivoojia on kahta ryhmää. Toinen on ikääntyneet naiset, joilla on vain kansa- tai peruskoulu suoritettuna. Toinen ryhmä on lähes kielitaidottomat maahanmuuttajat, jotka eivät saa muualta töitä.

      • 7+5

        Ei ole ollut siivoojan työ unelma ammatti. Elämä vaan antoi sellaiset kortit että sairastuin masennukseen 8 vuotiaana. Masennus ehti tuhota muistiani aika tehokkaasti ja hoitoon pääsin vasta 21 vuotiaana. Minä pystyin juuri pinnistelemään itselleni laitoshuoltajan tutkinnon. Olen minä ylioppilaskin ja opiskellut yliopistossa valtio-oppia, filosofiaa,tilastotiedettä, englantia,psykologiaa,sosiologiaa,sosiaalipolitiikkaa ja sosiaalityötä. Mitään en vaan ole jaksanut viedä loppuun asti. Musta siivoustyö on motivoivaa. Mutta olenkin sairaalahuoltaja ja hommiini kuuluu muutakin kuin siivousta.


      • Kaikki ei edes halua työn olevan motivoivaa. Heille riittää on töitä ja siitä saa toimeentulon.
        Kaikki eivät halua uraa eikä se olisi mahdollistakaan. Tavallisen työn arvostus on nykyisin heikompaa kuin ennen. Siitä syytän mediaa. Nykyisin kun tapaa jonkun uuden ihmisen, niin heti kysytään mitä teet työksesi. Se tuntuu olevan ihmisen arvon mittari.

        Miehiä on alalle tullut koko ajan enemmän. Siksi en voi tuota stereotypiaasi allekirjoittaa.


      • Vastauksia.

        Kyllä voi olla motivoivaa, kun näkee omien kättensä jäljen ja lopputuloksen eli puhtaat pinnat. Alalla on tietysti vaikka mitä muutakin, kuin mainitsemasi porraskäytävät.

        Itseäni motivoi aikoinaan perussiivoojana, kun näin puhtaat ja kiiltävät lattiat työpäivän(=yön) jälkeen. Olin poikkeuksetta itseeni ja työhöni tyytyväinen.
        Nykyisin perussiivoustyötkin kehittyvät vauhdilla eteenpäin. Nyt esiomiehenä minua motivoi uuden opiskelu. Juuri perussiivoustyöt muuttuvat radikaalisti; enää ei tarvitse vahata. Voi käyttää timanttilaikkoja kiiltävän pinnan aikaansaamiseksi tai käyttää puhtaaksi ja vahattomaksi pestylle pinnalle hoitoaineita ja unohtaa kokonaan vahanpoistoaineet ja vahat. Työ siis kevenee huomattavasti.

        Siivoojia on paljon erilaisista taustoista olevia. Itse olen syntyperäinen suomalainen mies. Minua motivoi myös alalla se, että varsinkin täällä pks-seudulla saan olla tekemisissä monista eri kulttuureista olevien ihmisten kanssa.

        Asenne ratkaisee. Ehkä sinun asenteellasi ei tällä(kään) alalla pärjää.


    • Itse olen nykyisin esimiestehtävissä, mutta sitä olen alle puolet työurastani alalla ollut. Eli on kyllä tullut siivottuakin.
      Itsekin ajauduin alalle kun ei 'oman alan töitä' ollut silloin tarjolla. Nyt en niitä edes kaipaa. Olen hyvä siinä mitä nyt teen.
      Mä en ole koskaan kokenut, että vaadittaisiin enemmän kuin mihin kykenen.

      Siivoojan palkkaus on aina ollut heikko ja tulee sitä aina olemaan. Jos siivoojien palkat nousisivat vielä reilusti, siivoojien ammattikunta katoaisi. Siinä kävisi niin, että asiakkaat jotka nyt ostavat palveluita, jatkossa tekisivät ne itse. Ainakin osa niistä.

      Siivousalalla on ehkä huonoin tes työntekijän kannalta kuin millään muulla alalla. Mä kuitenkin sanoisin, että siivoojien itsensä aiheuttamaa. Ei nykyisten, vaan me jotka alalla joskus kävivät kääntymässä.
      Jos vähän viitsii katsoa ympärilleen, niin näkee miten jotkut yksilöt koittavat vaan hyötyä. Saikkikoneet, lusmuilijat yms. Ei ajatella, että työnantajan puolien pitäminen on myös oma etu.. joskus ainakin

    • liian vanha

      Kuinkahan moni muu kuin siivooja on unelma-ammatissa tai motivoivassa työssä?
      Eiköhän suurin osa ihmistä tee työtä jossa ei viihdy mutta tekee sen kun ei parempakaan ole saatavilla.

      "Ei ajatella, että työnantajan puolien pitäminen on myös oma etu.. joskus ainakin "
      Mitähän hienoa tämä lause pitää sisällä, ei oikein sytytä.
      Työnantajan pitäisi pitää työntekijöiden puolta, ei toisinpäin.

    • Niinjustiinsa

      Ahaa, et siis olekaan onnellinen siivooja. No se selittää.

      Varmasti on siivoojissakin lusmuja, mutta mun empiirisen tutkimukseni mukaan ei niin paljon kuin monella muulla alalla. Päinvastoin, porukka on liiankin tunnollista, pelko persiissä tullaan työpaikalle puoli tuntia etuajassa ja ollaan vielä tunti työajan päälle, ettei vain tule sanomista ja "pahimmassa" tapauksessa kenkää. Samalla selitellään itsellemme ja ihmettelijöille: "Ei ku mää vaan ihan itteäni varten, että on sittaas helpompi siivota... otan kyl nää kaikki ajat takas sitten... joskus." Valitetaan pomoilta salaa uupumusta, mutta samalla salaa uskotaan, että määnyoovvaantämmönen... huono. Kylhän tän reippaampi hoitais.

      Kuten totesit, useimmat haluavat työltä toimeentuloa. Mä en valitettavasti enää koe saavani oikein edes sitä, en ainakaan kun toiseen vaakakuppiin laitetaan terveyden ja vapaa-ajan menetys.

      • Niinjustiinsa

        Tämä oli aloittajalle, joka ei olekaan rivisiivooja vaan esimies. Ei tarvitse vanhan hermostua siellä.


    • liian vanha

      "Ahaa, et siis olekaan onnellinen siivooja. No se selittää."

      Kenelle tämän kirjoitit? Jos minulle, niin mistä sait päähäsi etten ole onnellinen, et ainakaan edellisestä kirjoituksestani.
      En tällä hetkellä olekaan onnellinen, koska olen liian vanha tähän työtahtiin mutta samoin olisi monella muulla alalla.

      Siivoojissa on lusmuija aivan yhtä paljon kuin muillakin aloilla. Eikä sitä asiaa poista se, että muutamat hullut tekevät enemmän töitä kun pitäisi.

    • Minulle oli varmaan tarkoitettu tuo :"Ahaa, et siis olekaan onnellinen siivooja. No se selittää". Joo, en ole tällä hetkellä vaikka myös sitä työtä teen ihan mielelläni. Ei mun työni ole vain toimistossa istumista vaikka niin aina luullaan.
      Kirjoitin kyllä myös, että yli puolet mun ajasta mitä alalla olen ollut, olin siivooja. Ihan onnellinen sellainen.
      Jos joku sanoo, että on onnellinen siivoojana, niin sitä pidetään jotenkin outona. Mitäs outoa siinä sitten on? mä kun olin siivoojana, niin mulla oli ihanat työkaverit ja töitä ei koskaan tarvinnut kotiin viedä. Nytkin mulla on kivat työkaverit, mutta töitä joudun valitettavasti viemään kotiin. Siitä juuri saan sen palkan joka on kyllä suurempi kuin siivoojalla, mutta kuka hullu näitä hommia samalla rahalla tekis.

      Tottakai työnantajan pitää pitää työntekijän puolta. Jos haluaa välttää jatkuvan rekrytoinnin aiheuttamat haitat, niin se on ehdoton edellytys. Mä väitän pitäväni työntekijöitteni puolta silloin kun ne sen ansaitsevat. Eli yleensä aina. Siksi ei tarvitsekaan rekrytoida kun porukka pysyy. Arvostan myös työntekijöitäni. En tosin muista heille sitä mainita niin usein kun pitäisi.
      Valitettavan usein työntekijöiltä unohtuu työnantajan puolien pitäminen. Tällä hetkellä mulla itselläni ei ole sitä ongelmaa, mutta on joskus ollut.
      Jos et työntekijänä pidä työnantajan puolia, vaan jätät töitä tekemättä ja haukut työnantajaasi ulkopuoliselle, niin lopputulos on, että työt loppuu. Kun firma on konkurssissa, niin sekin on sitten työnantajan vika. Välillä tuntuu, että vaikka mitä työnantajana tekisi, niin aina se on huono ja väärin.
      Jos maksat palkkaa reilusti ja annat parhaat vehkeet koneet työntekijöille ja vielä lasket kohteet niin ettei ole mikään kiire tehdä töitä, niin lopputulos on ettei kukaan osta niin kallista palvelua. Kilpailu on kovaa.

    • Roskaajatuskaa

      Niin on muutama muukin todennut olleensa onnellinen siivooja vielä muutama vuosi sitten. Silloin tilanne oli niin monessa paikassa vielä ihan ratkaisevan erilainen. Vieläkin se on sitä varmaan ainakin kunnilla ja valtiolla. Ei siinä ole mitään kummallista. Se taas, että olisi lukuisia vuosia siivonnut ja kestänyt kaikki viimeisten vuosien aikana tehdyt kiristykset iloisesti hymyillen, olisi kieltämättä hieman erikoista.

      Minäkin päädyin muuten loppuaikana viemään töitä kotiin, kun tuli kaikenmaailman kaavakkeet ja seurannat. Lisäksi olin omasta halustani alati vaihtuvien tuuraajien tavoitettavissa, kun ei heitä kukaan "ehtinyt" perehdyttämään. Olisin toki saanut käyttää niihin työaikaa, mutta oma valintani oli käyttää se kokonaan asiakkaan hyväksi ja hoitaa työnantajan kyttäys- ja tehostuskohteenbongauskaavakkeet kotona. Idiootti mikä idiootti.

      "Jos maksat palkkaa reilusti ja annat parhaat vehkeet koneet työntekijöille ja vielä lasket kohteet niin ettei ole mikään kiire tehdä töitä, niin lopputulos on ettei kukaan osta niin kallista palvelua."

      Tällähän sitä selitellään juu, joten ratkaisu on vähentää tekijöitä ja palkata lisää päälliköitä ja konsultteja selvittämään, miten niistä vähistä saadaan vielä enemmän irti. Minulla oli esimies, joka todella piti työntekijöiden puolia. Hän useaan otteeseen kertoi omalle esimiehelleen erittäin painokkaasti, ettei voi vaatia alaisiltaan niin paljon kuin pitäisi. Ja että hän ei ala repimään tulosta heidän selkänahastaan, eikä suostu enää ehdottelemaan huonoja diilejä esim. ylitöistä (tunti tunnista vapaana, tietysti omasta työajasta vähän kerrallaan, niin että työt tulee tehtyä silti), tai laita muita, jo omienkin töidensä alle hajoavia paikkaamaan poissaolijoiden töitä. Ei siinä kauaa mennyt, kun tuli "taloudellisista ja tuotannollisista syistä" tarve vähentää yksi esimies.

      Johtoporraskin oli ilmeisesti lukenut läksynsä työntekijöiden arvostamisesta, koska sitä kyllä toisteltiin. Kiiteltiin ja kerrottiin, miten me olemme yrityksen selkäranka. Se oli varmasti helppoa, koska ne sanat eivät maksaneet heille mitään. Tunnustan, että minä en tuntenut enää minkäänlaista tarvetta pitää tuollaisen työnantajan puolia vaan lähdin pois.

    • Olen ihan samaa mieltä. Näin se nykyisin monessa paikkaa on.

      Konsulttihässäkät yms. Varmaan ovatkin isojen yritysten kuvioita. Itse pienessä yrityksessä jossa mahdollisuus vielä panostaa laatuun. Kaikkea ei tarvitse myydä halvemmalla kuin muut.

      Peli on kovaa. Haluaisin vaan, että siivousala ei nähtäisi mitenkään poikkeuksellisena. Joka puolella on kiristynyt.

      Mulla on paljon sellaisia tuttuja jotka ei siivousalalle tule. Kun palkkaa pitää niin ja niin paljon saada. Jotkut niistä koko ajan työttömänä ja jotkut kuukauden töissä ja sitten taas lomautettuna. Valinta sekin. Mut turhaa valittaa et ulkomaalaiset vie työt kun suomalaista ei kiinnosta

    • Siivoushullu

      Olen koulutettu laitoshuoltaja, toiminut sekä yksityisillä että kuntapuolella. Ennen aikoihin sai työnsä tehdä kunnolla ja ajan kanssa mutta kun se pikkuhiljaa muuttui
      mitoitusten ja tehostamisten myötä kohteitten läpikävelyksi ja korkeintaan roskien tyhjentämiseksi, niin meni edellytykset ja motivaatio koko siivous työn tekemiselle.
      Eikä kuntapuoli ole nyk. yhtään parempi, heittopussiksi jouduin minäkin, tuurasin siellä täällä, tuolla taas tarvittiin hyvää siivoojaa kun on vajausta jne jne.. Esimiehet oli ennen mukavia, niillä oli aikaa jutella ja tukea alaistaan, mutta nykyään ovat niin stressaantuneita että varo vaan jos uskallat olla eri mieltä pomon kanssa ! Ei ole helppoa heilläkään. Siis mun kohdalla vaikka suorastaan rakastan siivoamista, niin tämä muutos johti siihen että työn mielekkyys kärsi niin paljon että hakeuduin muulle alalle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      105
      1766
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1377
    3. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      6
      1316
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      144
      1263
    5. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1250
    6. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1189
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      22
      1166
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      611
      1128
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      9
      1034
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      964
    Aihe