Hevostilan perustamisesta

hullu(ko)

Nyt olen seonnut ja alkanut oikeasti tekemään unelmani eteen kaiken mahdollisen. Toivoisin löytäväni täältä pientä apua kriisiini...

Hiukan asian taustaa:
Olin aikaisemmin töissä eräällä tallilla n. puoli vuotta, kunnes minulla meni hermot tallin "tallimestariin". Kyseinen henkilö purki vihansa työntekijöihin ja oli muutenkin asiakkaitakin kohtaan töykeä, ja ylipäätään todella ylimielinen ja ns. elähtänyt sekä parhaat päivänsä nähnyt vanhempi nainen jolla on taitoa muttei otetta työhön, kun työntekijätkin vaihtuu kyseisellä tilalla suurimmaksi osaksi tilan ongelmien ja kyseisen naisen takia... Kyseisellä hevostilalla on noin 100 hevosta, kasvatustoimintaa sekä srl:n hyväksymä ratsastuskoulu ja pieni määrä yksityisiä hevosia.
Minua ärsytti koko tuon puolen vuoden ajan se, että hevosia oli tuhottoman paljon, ja työntekijöitä huimat kolme, joista pvittäin kaksi on töissä ja yksi lomalla. Jokainen arvaa varmaan, miten hevosien käsittely tai mahdollinen koulutus järjestyi. Ei mitenkään. Me orjat lappasimme paskat, juoksimme pää vääränä viemään hevosia tarhoihin kun hevoset ulkoili kolmessa ryhmässä ja muuten nökötti karsinassa. Tilalla syntyneet varsat olivat eräänlaisessa pihatossa, ja niiden sisälle ottaminen oli yksi pyörremyrsky plus se että niitä ei IKINÄ käsitelty mitenkään, voitte kuvitella millaista se on kun koko elämänsä "villiintyneinä" mitättömällä käsittelyllä sieltä otetaan muutama hevonen koulutukseen ja kirotaan kun ratsuttajalla on selkä paskana kun se lentää leppäkeihäänä sellaisen 4 vuotta omissa oloissaan olleen selästä ja jää jalkoihin muussiksi. Asian tietysti kruunaa se että ei niitä kengitetä tai taluteta, tai mtn muutakaan ne lasketaan karsinoistaan suoraan ulos ja takaisin sisään. Siitostammoilla on mielestäni ehkä karuin elämä, ne ovat lähes kaikki uransa kentillä lopettaneet sen vuoksi että on joku vamma tai on ns. sekopää örkki. Näitäkään ei kengitetä, jolloin kaviot ovat ylipitkiä halkeilevia ja nivelet paukkuu ja sitten kiroillaan kun lahtiin onkin elukka joka on jalaton. Sitten siitosorit, ne kärsivät siitä että seisovat 23h vuorokaudesta sisällä karsinoissa, kun aamulla ovat tunnin ulkona kun karsinat siivotaan. Osaa niistä liikutetaan ja toisia taas ei, mutta en nää tälläisessä järjestelyssä mitään järkeä. Osa oreista oli niin stressaantuneita että näykkivät itseään ja hikoilivat ihan ilman mtn loogista syytä, hyökkivät karsinoiden kaltereihin kun siitä meni joku ohi...

Ratsastuskoululla oli ehkä surullisimmat ongelmat, tallilla käy pieniä ratsastajia jotka eivät osalle koulun hevosista pärjänneet oikeastaan ollenkaan, toiset hevosista oli niin kyllästyneitä hommaan että jo karsinasta kiinni ottaminen oli tuskaa, hevonen käänsi perseensä ovelle ja jos joku yritti mennä karsinaan niin tuli monoa... tai eräällä oli jonkin sortin satulakammo, se hyppi pystyyn ja puri... osa taas on muuten vaan tylsistyneitä ja keksii tunneilla omintaisia keinoja päästä ratsastajasta, pari menee maate, ja joillakin oli perseen heitto päiviä. Mielestäni tälläisiä hevosia ei pitäisi pitää ratsastuskoululla, varsinkaan sellaisilla tunneilla joilla on alkeisratsastajia jotka hädin tuskin osaa edes vielä laukkaa nostaa.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä ongelmana on se että osa tilan rakennuksista ovat todella huonossa jamassa tai/ja eivät täytä eu:n direktiivejä karsinoiden koon tai tallin korkeuden suhteen, eräässä tallissa on myös niin mielenkiintoinen tilanne että se voi melkeimpä millä minuutilla vain romahtaa, kun rakennuksen toinen pää on jo romahtanut ja osa katosta on jo sisässä... Millaista vastuuttomuutta ja piittaamattomuutta tämä osoittaa, tallimestarilta kun kysyy niin on hoidossa on hoidossa, mutta mitään ei ikinä tapahdu, tämä vain hössöttää saksasta tuotujen "huippu" ratsujensa kanssa ja lörpöttelee puhelimessa ja istuu toimistossa suomi24:n chatissä..

Tallista puhutaan todella paljon, yleensä pahaan sävyyn. Lähes kaikki tallin kävijöistä tietää tallin tilan ja sen ongelmat ja ovat sulkeneet silmänsä siltä. Miten tälläinen tila edes voi pysyä pystyssä kun oikeasti KAIKKI tilalla on pielessä....

Ongelmani on se että olen päättänyt ostaa tilan ja kunnostaa sen sekä laittaa asiat uuteen järjestykseen, mahdollisuuteni onnistua on hyvät koska tallin omistaja on rahan ahne ja itse sain perinnön jolla moisen voisi pienen rahoituksen avulla tehdä. Mietin kuitenkin että jos tilan maine on jo pilattu pysyvästi tai yleensäkään olenko vain suuruuden hullu joka toivoo vain eläinten parasta turhaan.

Yrityksen puolesta sijainti sekä alueen kilpaluttavat tilat ovat vähäisiä, mutta kysyntä suurta, sekä ympärillä on maata jota olisi mahdollisuus ostaa/vuokrata, jotta tilasta saataisiin inhimillisempikin JOS sen haluaa entisöidä yhtä suureksi.

Tarkoitukseni olisi purkaa osa talleista pois kokonaan, ja katsoa vähemmällä hevosmäärällä olisiko mitään tehtävissä.

10

376

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 21.nainen.

      Urakka kuulostaa yhdelle ihmiselle liian isolle. En ymmärrä mistä saisit lainaa niin kalliin tallin ostamiseen purkamiseen ja pakolliseen kunnostamiseen ilmeisesti, enkä, että tuleeko vielä hevoset tallin mukana, vai joutuisitko itse yrittää hoitaa nekin mielentilaltaan kuntoon.

      Vaikka olisitkin tarpeeksi rikas ostamaan tallin siltä seisomalta, niin osa-omistus kuulostaisi realistisemmalta sellaisen ihmisen kanssa joka unelmoi samasta kuin sinä. Mahdollisuus saada homma käyntiin pystyy alkamaan vain jos saat enemmän ihmisiä ympärillesi tukemaan kaikin puolin asiaasi, niin aikuisia kuin nuoria jotka käy vielä tallilla.

    • Hullu(ko)

      Rahallisesti asia ei ole ongelma.

      Sekä en ryhdy tähän yksin, muuta kuin omistajana yksin. Minulla on tukiverkosto jo kasaantumassa, jotka ovat valmiita tähän jos urakka on ottaakseen onnistua. Osa porukasta on vielä tallilla käyviä ja osa entisiä asiakkaita, jotka kyllästyivät tilan toimintaan. Osa läheisiä ystäviä ja entisiä työkavereita, muilta talleilta sekä kyseisen tilan entisiä työntekijöitä.

      Tallin hevoset ovat vielä arvoitus koska ei olla päästy tilan nykyisen omistajan kanssa vielä keskustelemaan koko ostosta, koska suurimpana ongelmana nyt on vain saada tarkka liiketoimintasuunnitelma valmiiksi, koska tuollaiseen urakkaan ryhtyminen tulee vaatimaan paljon rahaa ja aikaa, niin haluan suurin pirtein olla tietoinen kaikesta mihin rupean.
      Hevosista tarkoitus olisi suurin osa / kaikki saada ostettua mukana tai erikseen, koska nykyinen omistaja ei kuitenkaan ole kiinnostunut niiden terveydestä tai tilasta tilan myynninkään jälkeen.

      • 21.nainen.

        Hyvältä kuulostaa sitten oston suhteen. Oletko päässyt jo juttelemaan tallin pitäjälle?


    • Suuret Setelit

      Juu, jos juttu on tosi, kannattais vaikka ensteeks soitella alueen valvovalle eläinlääkärille tallin puitteista sum muusta. Muistan minäkin suuret suunnitelmani, herkässä teini-iässä ollessani. Ajattelin ostaa viikkorahoillani naapurin kanalan ja perustaa tallin.

    • hullu(ko)

      Tallista on tehty ilmoituksia, niin minun kuin muiden ihmisien toimesta. Mutta mitään muutosta ei ole tapahtunut lukuisien ilmoituksien takia. Ilmeisemmin johtuen siitä että tilan on tarkistanut joku jolla on oma lehmä ojassa tai muuten vaan tämä on saatu puhuttua ympäri aina...

      • kiinnostunut!:)

        Kyseisen tallin nimi on?


      • hullu(ko)
        kiinnostunut!:) kirjoitti:

        Kyseisen tallin nimi on?

        Kyseisen tallin nimeä en ala levittämään julkisesti missään, koska voin saada itse vuosituhannen riidan aikaan, koska olen ratsumaailman kansan silmin mitätön ravipuolen pelle :D


      • nanaananananana
        hullu(ko) kirjoitti:

        Kyseisen tallin nimeä en ala levittämään julkisesti missään, koska voin saada itse vuosituhannen riidan aikaan, koska olen ratsumaailman kansan silmin mitätön ravipuolen pelle :D

        Talli vastaa erittäin hyvin paikkaa, missä itse käyn. En voi muuta kuin kannustaa sinua, koko tilahan on aivan järkyttävän näköinen, ei edes kunnon vessoja löydy. Kaikki muu jutussasi kuulosti uskottavalta, mutta mielestäni tuntihevosista suurin osa on oikein fiksusti käyttäytyviä? Kaikki tuntihevoset ovat ainakin minua totelleet hyvin, kaikki saa laitettua kuntoon. Dorant on tietääkseni ainoa tuntsari jolla oli tapana käydä joskus makuulle selkäännousussa, jos "hätääntyi". Kukaan hevosista ei ole tullut pylly edellä karsinan ovelle. Monet tuntihepat todellakin tarvitsisivat uudet satulat eikä jalkojen kylmäys pahaa tekisi. Kaikkien hevosten tarhojen näky on on järkyttävä, varsinkin se syksyn mutahelvetti. Joistakin tarhoista ei edes ole kiviä viitsitty siirtää pois, joku vielä katkoo jalkansa. Kerran olen joutunut työvoiman puutteessa hakemaan hevosia, en tee toiste. Tammat kiskovat minkä pystyvät ja varsat juoksevat villeinä ympärillä. Olisi vielä paljon muutakin, mutta eiköhän tämä tästä. Jos olet ostoaikeissa, niin toivon että joku hieman vastuullisempi ja elämäänsä ei-kyllästynyt tarttuu ohjiin ja tekee muutoksen.


      • heppatäti
        nanaananananana kirjoitti:

        Talli vastaa erittäin hyvin paikkaa, missä itse käyn. En voi muuta kuin kannustaa sinua, koko tilahan on aivan järkyttävän näköinen, ei edes kunnon vessoja löydy. Kaikki muu jutussasi kuulosti uskottavalta, mutta mielestäni tuntihevosista suurin osa on oikein fiksusti käyttäytyviä? Kaikki tuntihevoset ovat ainakin minua totelleet hyvin, kaikki saa laitettua kuntoon. Dorant on tietääkseni ainoa tuntsari jolla oli tapana käydä joskus makuulle selkäännousussa, jos "hätääntyi". Kukaan hevosista ei ole tullut pylly edellä karsinan ovelle. Monet tuntihepat todellakin tarvitsisivat uudet satulat eikä jalkojen kylmäys pahaa tekisi. Kaikkien hevosten tarhojen näky on on järkyttävä, varsinkin se syksyn mutahelvetti. Joistakin tarhoista ei edes ole kiviä viitsitty siirtää pois, joku vielä katkoo jalkansa. Kerran olen joutunut työvoiman puutteessa hakemaan hevosia, en tee toiste. Tammat kiskovat minkä pystyvät ja varsat juoksevat villeinä ympärillä. Olisi vielä paljon muutakin, mutta eiköhän tämä tästä. Jos olet ostoaikeissa, niin toivon että joku hieman vastuullisempi ja elämäänsä ei-kyllästynyt tarttuu ohjiin ja tekee muutoksen.

        Kannatan ajatusta täysin,jos sinulla kerran rahoitus on kunnossa,sekä tukiverkosto? Tallin maine puhdistuu takuulla tekemilläsi uudistuksilla ja saat uusiakin asiakkaita. Toivotan onnea ja menestystä!


    • uuuuuu

      Moi, kuulostaa todella hyvältä! Saako sen verran udella, että missäköhän paikkakunnalla tämä tila mahtaa sijaita? Tuli vaan niin mieleen yksi asuinpaikkakuntani talli, että mielenkiinto heräsi heti, sillä se jos mikä kaipaisi kaltaistasi ihmistä pelastajakseen! :) Lykkyä pyttyyn ison hankkeen kanssa :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe