Irti/jätä, kuinka saada opetettua?

???

Eli otsikossa ongelma..
Koira jos nappaa lelusta kiinni, niin ei päästä irti. Lelulla tarkoitan koiran omia leluja ja metsästä mukaan tarttuvia keppejä.
Vaihtokauppa toimii toiseen leluun, mutta sitä vaihtoa saisi sitten tehdä maailmann tappiin, eikä irti-käsky sillä vahvistu yhtään.
Karkki ei kelpaa lelun vaihtoon, ja jos sattuu luovuttamaan irti, niin siinä tilanteessa ei myöskään kelpaa nami palkaksi, sylkäisee vain pois.
Paitsi että lihapulla on ainut mihin vaihtaa, mutta tälläkään ei saa pysyvää käytöstä aikaiseksi, se nyt on nähty ja kokeiltu.
Tilanteet on ikäviä siinäkin mielessä, että oma hermo menee, eikä se hyödytä ketään, ja kyllä koiralta pitäisi pystyä ottamaan käskyllä minkä tahansa pois. Lisäksi koira syö mahaan asti keppejä, joista tulee ongelmia sitten.
Se että jään itse lelun/kepin toiseen päähän kiinni, ei auta tilannetta yhtään.
Toisen koiran kanssa ei tätä ongelmaa ole ikinä ollut ja nätisti irti-käskyllä luovuttaa mitä suussa ikinä onkin. Toisen koirani kanssa ei vaan sitten toimi.
Sisällä kouluttaminen ei myöskään auta, sisällä päästää irti, ongelmat tulee ulkona/treeneissä jos palkkaa lelulla ja näitä tilanteita varten mukana on sitten lihapullaa, muuten en palkkaa lelulla.
Muuten koira on koulutettu ja tottelevainen, tämä käsky vaan ei toimi, vaikka opetettu on. Osasi pienenä (nyt 2,5v) mutta jostain syystä ei käsky on menettäänyt arvonsa, vaikka aina on palkattu kun on irti päästänyt.

7

2528

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Opeta koiraasi

      Luepa vanhanajan koirakirjoista. Niistä ei nykynuoret tykkää, mutta koira oppii irtikäskyn aika nopsaan, ja toimii aina.Esim vanhasta saksanpaimenkoira kirjasta.
      Helppoa kuin heinänteko.

    • -.-

      Meillä oli nykyisen koiran kanssa sama ongelma. Ainoa keino millä viesti meni perille, oli painaa sen huulia kulmahampaita vasten ja sanoa päättäväisesti "irti". Jos koira ei päästänyt irti, painoin hieman kovempaa ja toistin käskyn. Tietenkään ei saa liian lujaa painaa, mutta sen verran tiukasti, että koiran ote lelusta heltiää, ja sitten paljon kehuja päälle. En tiedä tehoaako jokaiseen koiraan, mutta ainakin meidän jääräpää tajusi nopeasti kupletin juonen sillä menetelmällä.

    • ...................

      Kokeile tarjota palkaksi lelua. Jos koira ei halua lihapullia, ei se niiden eteen viitsi mitään tehdäkään. Eli aloitat sisältä missä homma toimii, pyydät päästämään irti, kun päästää annat lelun takaisin ja jopa leikit sillä. Koira saa juuri sen mitä halusikin ja vielä sinut leikkikaveriksi, tuplasti hauskaa. Kun toimii sisällä, siirryt kotipihaan, kun toimii siirryt kotikadulle ja aina vain haastavampiin paikkoihin. Kun pääset reeneihin asti lelun luovuttamisen jälkeen pitää jo nähdä vaivaa eli kun luopuminen onnistuu, koiralta vaaditaan enemmän, täytyy istua, seurata, noutaa jne tätähän saalispalkalla haetaan..

      Leikki loppuu tasan siihen, missä lelusta ei luovuta, koira hihnaan ja autoon, jos reeneissä ei lelusta luovuta, siitä ei tehdä sirkusta jossa koira saa juoksuttaa sinua mielensä mukaan.

      Kepit kokonaan kieltoon, koska koirasi syö niitä voit saada melkoisen ell laskun, kun keppi repii koiran sisuskaluja tai aiheuttaa tukoksia, henkikin siinä voi lähteä. Jos koira on menossa kepin luo, estät sitä ennen kuin se ehtii siihen tarttua, korvaa kepit leluilla, jotka kulkevat mukana. Leikit leluilla tilanteissa, joissa koira leikkisi kepeillä. Ja reenaat samalla luopumisen myös noihin ympäristöihin, niin leikki on hauskaa sinunkin mielestäsi.

    • koirankoulutus

      Luulen että tässä tilanteessa se lelu josta koira ei luovu "irti" -käskyn jälkeen kelpaa sille palkinnoksi, eikä sillä ole väliä annatko toisen lelun vai et. Tässä tilanteessa voisi käyttää koulutustapaa jossa koira ei pysty epäonnistumaan, eli palkitsemaan itseään sinun käskyn noudattamatta jättämisestä. Kokeile mennä koiran kanssa huoneeseen / tilaan missä ei ole leluja, tai vaihtoehtoisesti piilottamaan kaikki lelut. Ota kourallinen jotain hyvää ja suljetussa nyrkissä tarjoa sitä koiralle. Pidä huolta ettet vahingossa anna niitä koiralle. Anna koiran yrittää saada makupaloja kädestäsi, mutta heti kun koira menettää mielenkiintonsa ja lopettaa, kehu sitä paljon ja anna yksi. Kun koira on ehkä vähän tajunnut mitä haet takaa, koita lisätä komento. Sano kuuluvalla äänellä JA VAIN KERRAN "irti". Kun koira lopettaa yrittämisen, palkitse. Toista tätä, kunnes myöhemmin vaihdat makupalat leluun. Muista että kun haluat lelun pois koiralta, älä leiki sillä, vetäminen riittää leikiksi. Irroita lelusta ja yritä uudelleen hetken päästä. Toivottavasti auttaa.

    • pölölö

      Itse opetin vanhan koirani niin että eka leikittiin sillä lelulla, lopetettiin leikki ja käsky irti. (eli ei vedä lelua, etkä sinä) Sitten kun päästi irti rapsutukset ja lelu takasin. Ja taas sama homma. Asian pointti on se että koira on ''saalistanut'' lelun ja repii/leikkii sillä ja kun sen lopettaa seinään lelu on ''kuollut'' ja silloin kuuluu päästää irti. tuohon puun syömiseen en osaa neuvoa :D

    • fghjk

      Meillä ''irti'' toimii kun haluan ottaa jotain koiralta, ''jätä'' kun koiran täytyy tiputtaa jokin esine, tai ei saa edes ottaa/koskea sitä.
      Irti sanan se oppi jotenkin arjen mukana, eli sitä ei edes erikseen opetettu. Oli ehkä luonteeltaan sellainen, mikä ei omistajan kanssa riitele tavaroista. Antaa siis vaan perheenjäsenille irti, ei vieraille.
      Jätä sana opeteltiin koirakoulun vinkkien avulla. Aluksi ilman käskyä, tarvitaan kaksi namia, yksi molempiin käsiin (nyrkkiin). Koira pyrkii saamaan toista namia, nuolemalla/puremalla/kaikin keinoin. Kun koira lopettaa yrittämisen, paljon kehuja ja annat sen namin, mitä ei yrittänyt saada. Ikinä ei saa antaa namia, jota koira havittelee. Tämän vuoksi meillä on irti ja jätä käsky erikseen, koska irti sanaa voi käyttää esim lelujen kanssa. Kun koira alkaa hiffata tämän, niin mukaan voi ottaa käskyn. Kun tämä tuntuu sujuvan, tehdään siitä haastavampaa. Namin voi heittää vähän kauemmaksi ja sanotaan käsky. Kun koira ei lähde namin perään, kehut ja toinen nami. Tässä jos on ahne koira, saattaa yrittää tämän jälkeen hakea sen toisen namin kanssa, näin kävi veljen labbiksen kanssa.. Eli pidä huoli, ettei hae sitä namia tempun jälkeen. Haastetta voi lisätä laittamalla namin tosi lähelle koiraa tai käyttämällä keppejä ja muita eri haasteita.
      Sitte kun koira on ymmärtänyt käskyn niin sitä voi käyttää lenkeillä kun koira ottaa kepin ym. En osaa sanoa, toimiiko kuinka hyvin, mutta meillä toimi.

    • vuh vuh

      Leikki on sosiaalista ja rohkeutta tuovaa toimintaa, jossa voi turvata emäntään, töytäistä, vilistää sosiaalisesti pakoon, retuuttaen pitää seuraa ym. epävarmuutta lievittävää ja kylmyyttä vähentävää.
      Toiminnanhalu on kans sellanen, mikö tekee sen, että leikistä on hankala luopua ja siirtyä hitaaseen tallusteluun.
      Ja riehaantunut mieli saa lelun tuntumaan mielialaan sopivalta touhulta, kun taas irti laskee, kun omistaja itse rauhoittuu ja koira sosiaalisesti perässä laantuu.
      Ja jos koiraa on komennettu paljon siinä viime minuutteina, niin komentelevainen ja komentojen kanssa kiistelevä mieli on turta ja jotenkin laatikkomallisesti ajatteleva ja siinä keppi on konkreettinen esine, mutta ilman keppiä on ilman mitää havaittavaa tekemistä, mikä on turhauttavaa. Eli tarttis vältää komentelukiistaa aloittamastakaan ja ottaa rennosti aistit auki tuntien ja liikkumisesta ja luonnosta nauttien, ollen sosiaalinen vastaan tulvien ihmisten ja eläintenkanssa, niin ois puuhaa ja koettavaa ilman, että tarttee keppiä siihen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      49
      4985
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3277
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1412
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1245
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      957
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      878
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      731
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      728
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      697
    Aihe