Uusi kyttäyskoodi käyttöön

ilmiantojärjestelmä

Uusi kyttäyskoodi vaarantaa nuorten oikeusturvan ja tietosuojan

"Mikkelissä kokeillaan ensimmäisenä Suomessa uutta tapaa puuttua nuorten ongelmiin ( välittämisen koodi). Nuorisotyössä on otettu käyttöön uusi tietojärjestelmä, johon aikuiset voivat kirjata huolensa nuoresta. Kun riittävän moni aikuinen on ilmaissut huolensa samasta nuoresta, puuttuu etsivä nuorisotyö peliin.
Mikkeliläisen nuorisotyön käyttöönottaman uuden toimintamallin ydin on tietojärjestelmä, johon kuka tahansa nuorten kanssa työskentelevä pääsee käsiksi. Kun aikuisella herää huoli nuoresta, hän kirjaa järjestelmään nuoren nimen, syntymäajan ja yhteystiedot. Kun kaksi aikuista on ilmaissut huolensa samasta nuoresta, ottaa nuorisotyö yhteyttä nuoren vanhempiin ja kysyy lupaa puuttua nuoren asioihin. Nuorisotyöntekijät kutsuvat toimintaa liputtamiseksi. Kaksi liputusta johtaa toimintaan."

http://yle.fi/uutiset/jere_lintsaa_ja_masentuu__huolikoodi_herattaa_auttajat/7169681
http://yle.fi/uutiset/kokeilussa_uusi_tapa_auttaa_nuoria_-_valittamisen_ohjelma_vai_musta_lista/7097551

"Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tulisi tuntea syvää huolta suunnitteilla olevista lasten ja nuorten valvonnan keinoista. Varhaiseen puuttumiseen pitäisi saada uusi keino tunnistamaan ongelmalapsi. Kahden viranomaisen huolestuminen johtaisi ”hälytykseen” (HS 11.9.).
Ennen kuin suunnittelijoiden annetaan jatkaa nuorison tasapainoisen kehityksen vaarantamista, pitäisi pohtia, mistä varhaisessa puuttumisessa on kyse. 2000 -luvulta on kertynyt riittävästi näyttöä siitä, että sillä on aikaansaatu lastenkotiyrittäjien liiketoiminnan kukoistus, ei sen sijaan tukea lapsille.
Kannattaisi pohtia myös asenteita. Ovatko lapset todella niin pahatapaisia, että tällainen ilmiantojärjestelmä on syytä ottaa käyttöön? Onko ylipäänsä valvonta ja pakkokeinot oikea tapa kasvattaa nuoria?
Viimeisen kymmenen vuoden ajan maamme kuntiin on ajettu varhaisen puuttumisen huoli puheeksi -koulutusta. 1.1.2008 voimaan astunut lastensuojelulaki pohjaa tälle ajatukselle. Puuttuminen kyseenalaistaa vanhempien kasvatuskyvyn ja perustelee näin kasvatusvallan siirtoa viranomaiselle. Sen tarkoituksena kerrotaan olevan ongelmien varhainen havaitseminen ja avun antaminen, mutta käytäntö on osoittanut, että huolen työtavat keskittyvät yksinomaan tyypittelemään ja leimaamaan lapsia. Lapsesta on tullut tarkkailun kohde päivähoidossa, terveydenhoidossa ja koulussa. Huoli-työntekijät seulovat lapsia huoliluokkiin subjektiivisten havaintojensa perusteella, mututuntumalla. Kunnissamme tehdään huolikartoituksia ja Stakes on v. 2001-2002 huolikartoittanut  n. 30 000 lasta.
Huoliluokittelun kehitelleet tutkijatkin ovat ilmaisseet hätähuutonsa lasten leimaamista vastaan. Suunnitelmat ovat ristiriidassa uusimpien tutkimustulosten kanssa, joiden mukaan huostaanotetut lapset ovat syrjäytyneitä. Teini-iässä laitoshoitoon sijoitetuista pojista oli 23-24 -vuotiaana neljäsosa oli joko työttömänä tai eläkkeellä.
Varhainen puuttuminen on epäonnistunut, lapset eivät ole saaneet sellaista tukea elämälleen, joka olisi mahdollistanut oman paikan löytämisen yhteiskunnassa. Lapsiperheitä tukevia peruspalveluja on ajettu alas, ja lastensuojelun ns avohuollon tukitoimia ei ole olemassa. Valvonnan keinoja kehitetään, mutta auttamisen keinoja ei. Huolen oikeaksi todisteluun on kehitelty kirjava joukko erilaisia keinoja, joilla maailman terveimmistä suomalaisvauvoista saadaan puristetuksi sairaita koululaisia."

http://www.knuutilaki.net/kirjoitukset/18-silmukka-kiristyy


Uudesta "välittämisen koodista" antavat tietoa:

Minna Koivuluoma,projektipäällikkö, 
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 
 358 50 382 3336, minna.koivuluomaeptek.fi
Johanna Sorvettula, hallintojohtaja
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
 358 44 415 6100, johanna.sorvettulaepshp.fi


Marja-Riitta Vest, kehitys- ja strategiapäällikkö
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
 358 295 018 507, marja-riitta.vestavi.fi

http://www.intermin.fi/download/46953_tarja_wiikinkoski.pdf?886f102fa3b4d088

15

276

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Puhukaa merkatut!

      Välittämisen koodi on nyt korvannut pahamaineiset ja laittomat huoliluokitukset.

      Onko jollakulla kokemuksia joutumisesta merkatuksi tällä "välittämisen koodilla"?

      Kertokaa kokemuksenne tänne!

    • asiakashankintaa

      Etsivä nuorisotyö = asiakashankinta lasulaitoksille

      Arvaan, että välittämisen koodin avulla annettava tuki on se perinteinen eli nuoren huostaanotto valvomattomaan laitokseen yli 100 000 euron vuosihinnalla.

    • Vuhvhvhvhv

      Poistoon nämä mainokset. Jokin roti pitää olla.

    • Järkeä lastensuojelu
    • uppoava laiva

      "Sinä, joka olet lukkiutunut henkesi linnoitukseen, etkä päästä sisällesi niitä, jotka eivät tiedä tunnussanaa, sinä, joka olet korottanut itsesi pidättyvyyteen ja vaihdat tunnistuskoodit vain muiden salaliittolaistesi kanssa, sinä joka vaellat sulkeutuneisuudessa, unohda salasanat ja tunnusmerkit tai joudut kokonaan upoksiin." M. Buber

      Lastensuojelun lippulaiva tai oikeammin salakuljettajien paatti uppoaa pian ja huoliliputukset ja koodit vajoavat historian hämärään. Muistakaa pinnalla vielä killuvat päättäjät, että leimaamanne ja laitostamanne nuoret, joille olette suoneet lähinnä lähihoitaja/ autonkorjaaja- koulutuksia hoitavat teidät vanhainkodeissa ja huoltavat jarrunne.

    • tulevaisuusvisio

      Jos olisin ollut mielivaltainen sossu tai lapsiin valtaa väärin käyttänyt sijaishuollon työntekijä, minua pelottaisi mielikuva, että joudun makaamaan vanhusten hoitokodissa tai istumaan liikuntakyvyttömänä rullatuolissa, kun hoitovastuu annetaan joillekin entisille laitosnuorille...

      Uskon kyllä, että paha saa aina palkkansa, tavalla tai toisella.

      M. Buberin lainaus on hyvä.

    • Valemuistosyndrooma.
    • Bubhubhbhb

      Kyllä yhden ihmisen tila tulee taas tämänkin ketjukirjoittelun perusteella selväksi. Linkkiä linkin perään. Hyvin menee.

    • follow the money
    • Kaltoinkohtelu.

      Kaltoinkohdeltujen lasten auttamiseksi käynnistyy laaja yhteistyö

      15.5.2013

      Viranomaiset yhdistävät voimansa ja käynnistävät yhteistyön kaltoinkohdellun lapsen tutkinnan ja auttamisen kehittämiseksi. Työ alkaa vuonna 2014 Turun yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueella toteutettavana kokeiluna.

      Fyysinen ja seksuaalinen kaltoinkohtelu on vakava ongelma. Poliisin tietoon tuli vuonna 2011 noin 7 500 lapseen kohdistunutta väkivaltarikosepäilyä. Eri lähteistä saatavien arvioiden ja tietojen vertailu osoittaa, että vain noin kymmenen prosenttia lapsiin kohdistuvasta väkivallasta tulee lapsen kanssa työskentelevien lastensuojelu- ja muiden ammattilaisten tietoon.

      Huolestuttavin tieto on, että 11 prosenttia lapsistamme kokee vähintään kolmea eri fyysisen väkivallan muotoa. Väkivalta on siis tyypillinen käyttäytymismuoto näiden lasten perheissä. Vakavin ongelma on kotona tapahtuva, pahimmillaan kuolemaan johtava väkivalta. Perhesurmaselvityksen mukaan 48 alle 15-vuotiasta lasta surmattiin 2003-1/2012.

      Merkittävä osa näistä vakavista seurauksista olisi estettävissä viranomaisten paremmalla yhteistyöllä. Väkivaltaa ei välttämättä tunnisteta, siihen ei uskalleta tai osata puuttua eikä kaikkia tarvittavia palveluja ole tarjolla väkivallan uhrille aiheuttamiin seurauksiin. Lastensuojelun toimet jäävät puolinaisiksi, koska yhteistyöstä poliisin ja terveydenhuollon kanssa puuttuu yhteisiä toimintamalleja.

      Uusi toimintamalli tulossa

      Sosiaali- ja terveysministeriön, sisäasiainministeriön ja oikeusministeriön käynnistämässä hankkeessa luodaan eri viranomaisille yhteiset toimintatavat: Kaltoinkohdellun lapsen tutkinnan ja auttamisen toimintamalli. Suomalaisen toteutuksen yhtenä esikuvana ovat muissa Pohjoismaissa toimivat yli 30 lastenasiaintaloa (barnahuset).

      ”Hankkeen tavoitteena on vahvistaa viranomaistoiminnan ohjausta sekä uudistaa lainsäädäntöä ja palveluiden järjestämistä niin, että väkivallan lapsiuhrit ja heidän perheensä saavat tasavertaisesti ja tarpeenmukaisesti apua kaikkialla Suomessa”, kertoo hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, ylijohtaja Marina Erhola THL:stä.

      ”Väkivalta heikentää lapsen hyvinvointia ja vaarantaa terveen kasvun ja hyvän elämän edellytykset. Lapsena koettu väkivalta altistaa tutkimusten mukaan merkittävästi sekä nuoruus- että aikuisiän mielenterveys- ja päihdeongelmiin ja somaattisiin sairauksiin”, Erhola jatkaa.

      Kehittäminen aloitetaan Varsinais-Suomessa

      Tavoitteena on, että lasten oikeudet ja oikeusturva toteutuvat, viranomaisten palvelut ja resurssien käyttö tehostuvat, palvelujärjestelmän laatu paranee ja väkivallan aiheuttamat kulut vähenevät. Poliisin, syyttäjän sekä sosiaali- ja terveystoimen ammattilaisten tuottama julkinen palvelu tarjoaa kokonaisvaltaista, korkeatasoista ja inhimillistä tutkintaa, suojelua ja apua lapsilähtöisesti, keskitetysti ja koordinoidusti niille alle 18-vuotialle lapsille ja nuorille, joiden epäillään kokevan fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa.

      Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) koordinoi hanketta. Sen toteutukseen osallistuvat sosiaali- ja terveysministeriö, sisäasiainministeriö ja oikeusministeriö. Keskeisiä toimijoita ovat myös Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) lasten ja nuorten klinikka sekä lasten ja nuorten oikeuspsykiatrinen tutkimusyksikkö, TYKSin erityisvastuualueen poliisilaitokset, syyttäjävirastot, kuntien lastensuojelu/sosiaalipäivystys ja aluehallintovirasto.

      Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri katsoo, että sillä on asiaan liittyvää osaamista ja asiantuntemusta sekä kokemusta vastaanvanlaisissa verkostohankkeissa ja se haluaa olla mukana hankkeessa. Koska Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on kuntien yhteinen toimija, hanke sopii näin sen perustehtävään.

      Kokeilutoiminnan tulosten ja arviointitietojen pohjalta palvelukonseptin valtakunnallinen juurruttaminen aloitetaan vuonna 2017.

      Lisätietoja

      Marina Erhola
      ylijohtaja, ohjausryhmän puheenjohtaja
      THL
      puh. 040 183 4295

      Anneli Pouta
      osastojohtaja
      THL
      puh. 029 524 6235
      [email protected]

      Pirjo Anttila
      sosiaalipediatri
      VSSHP, TYKS, lasten ja nuorten klinikka
      puh. 0400 670 032
      [email protected]

      ---------------

      • Syndrooma?

        Valemuistosyndroomalla tarkoitetaan ilmiöitä, joissa terapeutti aiheuttaa asiakkaille voimakkaita valemuistoja pedofiliasta, murhista ja saatanallisista kulttimenoista.

        Tutustu aiheeseen Wikipediassa ja pohdi loiko itävaltalainen psykologi Sigmund Freud (1856-1939) hysterian, huolet ja varhaiset puuttumiset lastensuojelijoihin.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Valemuistisyndrooma
        ---------


    • Rikotut perheet.

      Lasten seksuaalisem hyväksikäytön epäilyt aikaansaivat lastensuojelijat hysteriaan.
      Valitettavasti moni perhe hajotettiin lapsen hyväksikäyttöepäilyjen vuoksi.
      Tässä hieman valaistusta, niille, jotka pimeydessä vaeltavat.

      http://tiedostamaton.net/uutta/vaarat_muistot.htm
      --------

    • välittämisen koodi

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1525
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1164
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1097
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      996
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      965
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      917
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      842
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      640
    Aihe