Vesieristyksen säännöt?

mökkeilijä

Omistan parin sukulaiseni kanssa pikku mökin. Mökissä on normaalikokoinen kylpyhuone. Lattiassa, suihkun ja käsienpesualtaan läheisyydessä on kaakelit ja muualla kauempana seinillä panelit. Entinen omistaja sanoi että aikoinaan kun kylpyhuone tehtiin vesieristys laitettiin näiden kaakeleiden alle ja saumakohtiin, ja muualla paneleiden alla ei ole vesieristystä. Ei se meitä haittaa, koska eihän me suihkussa suihkutella huvin vuoksi kauemmas seinille, eikä vettä vahingossakaan suihkua kauemmas seinille. Kuntotarkastuksessakin kaikki oli kunnossa. Mutta mietin vain millaiset säännöt nykyaikaisessa vesieristyksessä on? Pitääkö vesieristys laittaa joka puolelle kylpyhuonetta, vai vaan tietylle etäisyydelle vesipisteestä?

16

1490

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pitäisi

      Kyllä se pitäisi laittaa jokapuolelle. Näissä mökki rakennelmissa kaikki on oikeastaan vähintäänkin teoria tasolla.Jos myyjä on kertonut millainen rakenne on niin se on sitten sellainen. Ei sille mitään mahda.
      Jos ajat takaa että myyjä olisi jotenkin korvausvelvollin niin sitä hän ei ole jos rakennus on luvassa vapaa-ajanrakennus. Näihin ei likikään sovelleta samoja määräyksiä kun vakituiseen asuntoon. Sen takia mökkien muuttaminen vakituiseksiasunnoksi on useimmiten täysin mahdotonta.

    • mökkeilijä

      En minä mitään korvauksia ole hakemassa, vaikka olemmekin aikeissa remontoida kylpyhuonetta.

      • Oletteko hulluja?

        Miksi ette hae korvausta? Niinhän nykyään kaikki tekevät. Miksi maksaa itse, kun voi maksattaa jollakin muulla... Ainakin kannattaa koittaa.


    • H2O3Al6B2

      Vesieristys pitää olla koko siinä tilassa, jossa suihkutellaan ja lotrataan.
      Eli jos huoneessa ei ole erillistä suihkukaappia tms. koko tila jossa suihku on, pitäisi olla vesieristetty .

      • 8+12

        Vaikka huoneessa olisi erillinen suihkukaappi tms. koko tila jossa suihku on, pitäisi olla vesieristetty.


    • Tyylillään

      Jos kyse on vapaa-ajan asunnosta niin sitä ei koske oikeastaan mitkään rakennusmääräykset muuta kun rakenteiden kantavuuden, jätevesi, sähkö ja palo tuvallisuuden suhteen. Periaatteessa rakennus ei saa aiheuttaa vaaraa terveydelle mutta miten se toteutetaan onkin jo toinen juttu.
      Sitähän ei ole koskaan hyväksytty vakituiseen asumiseen joten on verrattavissa lähinnä telttaan.
      Jos ostaa "mökin" niin oikeastaan arvoitus mitä saa. Kukaan ei tiedä miten ne on rakennettu. Ja mitään dokumentteja rakenteista ei tarvitse olla. Ei edes tätä paljon parjattua energiatodistusta.
      Onko seinissä vesieristeet tai ylipäätään lämpöeristeitä on jokaisen itse ratkaistava asia.
      Kukaan ei niistä ole jälkikäteen vastuussa. Koska ostajakaan ei ole ostanut mitään asuntoa ja vapaa aikansa saa jokainen viettää miten tahoo.

    • ön äjmn älmj

      Vanhoissa mökeissä voi olla kiintoisia viritelmiä.

      Alunperin rakennukset rakennettu sen aikaisten määräysten mukaan. Sitten niitä muuteltu ja korjailtu ajan saatossa, todennäköisesti harva tietää ennen omaa remonttiaan oikein mitään, mitä se rakennus pitää sisällään.

      Tuos vesieristys on todennäköisesti sen aikaista rakentamistapaa. Materiaalit oli kalliita ja niissä koitettiin säästää mahdollisimman paljon.Eihän ennen esim. vessoissa laatoitettu, kuin lavuaarin ja peilikaapin väli, muut seinät nyt oli, mitä sattuivat olemaan, vaikka panelia. Eikä vesieristys ede kovin vanha idea ole nykyisessä muodossa. -73 rakennettiin talo, joka nykyisin mökkinäni. Bostikilla muovimatot seiniin ja lattioihin, siinä oivallinen vesieristys. Ja olikin, paitsi saumat ei pitäneet vettä, koska ei oltu edes teipattu,... Sen aikaista meininkiä ja muovimatto kyllä itsessään hyvä eriste, riippuu miten asennettu.

      Niettä en panikoituisi asiasta ollenkaan. Sitten kun teet remonttia, joudut kyllä perehtymään. Turha tehdä turhia remontteja.

    • laattaa seinään

      > Pitääkö vesieristys laittaa joka puolelle kylpyhuonetta, vai vaan tietylle etäisyydelle vesipisteestä?

      Nykyään pitäisi laittaa joka puolelle.

      Mutta tuosta vanhasta ei kannata hirveästi panikoida. Tuo paneli on siitä hyvä, että harva lähtee paneliseinää pesemään suihkun kanssa.... vrt. moni luulee, että kaakeli = vesieriste. Tämä taitaa olla taustalla siinä, että nykyään vaaditaan vesieristys joka puolelle. Kun jengi kuitenkin olettaa, että laatoitetussa tilassa saa roiskia mielin määrin.

    • se ja sama

      Jos on suihkukaappi, vesieristystä ei tarvita koko kylppäriin.
      Lattiassa vesieristys on kuitenkin oltava lattiakaivon takia.
      Toisaalta taas onhan niitä ulkosaunoja ja karjakeittiöitä jossa on vain betonilattia ilman mitään vesieristyksiä lattiakaivolla ja ovat toimineet loistavasti vuosikymmeniä ja vanhimmat kohta satakin vuotta ilman ongelmia.

      • kokonaan

        Mökillä ei tarvita vesieristystä ollenkaan, mutta asuntopuolella suihkukaappi ei vaikuta millään tapaa vesieristyksen laittoon.


      • kokemus-k
        kokonaan kirjoitti:

        Mökillä ei tarvita vesieristystä ollenkaan, mutta asuntopuolella suihkukaappi ei vaikuta millään tapaa vesieristyksen laittoon.

        Aivan toinen kysymys onkin sitten mikä on käsitteenä "koko kylppäri"? Usein se on tietysti yksiselitteinen jos kyseessä vain yksi selkeä huonetila. Yhä enemmän on kuitenkin kaikenlaisia "kotikylpylöitä" jossa on monia toisiinsa yhteydessä olevia tiloja jotka muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden ilman ovia. Tuskin kukaan vaatii että 10 metrin päässä suihkusta oleva pukeutumiseen käytettävän tilan seinä olisi vesieristettävä vaikka välissä ei ovea olisikaan.
        Vähemmän selvää onkin sitten tilanne jossa pesuhuoneen suihku on omassa nurkkauksessaan jossa on kyllä kiinteät seinäkkeet (ei siis suihkuseinät vaan kiinteät laatoitetut seinän pätkät) suihkua rajaamassa mutta kuitenkin avoin aukko muuhun pesutilaan. Onko koko tila samaa pesuhuonetta ja tarvitaanko vesieristystä kaikkialla? Ilmeisesti asia on hyvin tulkinnanvarainen.


    • Mökkeilijä

      Vapaa-ajan asuntoa koskee lähinnä palo-, sähköturvallisuus määräykset. Jos vesijohto sisälle niin jätevesimääräykset. Rakenteellisesti se ei saa olla "terveydelle vaarallinen", kunhan se pystyssä pysyy. Lämmöneristeet ja moniko lasiset ikkunat on niin sillä ei ole mitään väliä. Höyry ja kosteussulut saa jokainen ratkoa ihan itse, laittaako vai ei.
      Tässä on juuri se juju miksi mökki on hyvinkin vaikea muuttaa ympärivuotiseksi asunnoksi missä on kirjoilla. Useimmiten mahdotonta.

    • NäinMeillä

      "Tässä on juuri se juju miksi mökki on hyvinkin vaikea muuttaa ympärivuotiseksi asunnoksi missä on kirjoilla. Useimmiten mahdotonta."

      Kirjojen muuttamisen ongelma ei mitenkään liity rakenteisiin tai niiden puutteisiin. Muutenhan hyvin suuri osa vanhasta rakennuskannasta olisi vakituiseen asumiseen kelpaamatonta. Eihän edes 50-vuotta sitten ollut saman verran lämmöneristeitä kuin nykyään puhumattakaan vesieristeistä tai höyrynsuluista.
      Kirjoja ei voi muuttaa lähinnä siksi että kunnat eivät hyväksy kirjojen siirtämistä esim. rantakaava-alueella sijaitsevaan asuntoon ihan periaatteesta vaikka se olisi rakenteelta minkälainen vain.

      • Mökkeilijä

        Et sitten ole käynyt koulua. Opettele lukemaan.
        Ketjussa puhuttiin lähinnä vesieristyksestä ! Kerroin vaan mitä muut rakennusmääräykset voi aiheuttaa esteitä asumiselle.
        Ei tässä kaavoituksesta kukaan puhunut.
        Jos mennään kaavoitukseen niin sen muuttamien on käytännössä mahdotonta. Ennen ympärivuotiseen asumiseen käytetty rakennus ei muutu vapaa-ajan asunnoksi, vaikka kaava tai muut määräykset muuttuisi. Ellei joku mene itse hölmöilemään ja hakemaan muutosta.


      • kokemus-k
        Mökkeilijä kirjoitti:

        Et sitten ole käynyt koulua. Opettele lukemaan.
        Ketjussa puhuttiin lähinnä vesieristyksestä ! Kerroin vaan mitä muut rakennusmääräykset voi aiheuttaa esteitä asumiselle.
        Ei tässä kaavoituksesta kukaan puhunut.
        Jos mennään kaavoitukseen niin sen muuttamien on käytännössä mahdotonta. Ennen ympärivuotiseen asumiseen käytetty rakennus ei muutu vapaa-ajan asunnoksi, vaikka kaava tai muut määräykset muuttuisi. Ellei joku mene itse hölmöilemään ja hakemaan muutosta.

        "Et sitten ole käynyt koulua. Opettele lukemaan.
        Ketjussa puhuttiin lähinnä vesieristyksestä !"

        Kyllä kunnes sinä aloit puhumaan vakituiseksi asunnoksi muuttamisesta.

        "Kerroin vaan mitä muut rakennusmääräykset voi aiheuttaa esteitä asumiselle."

        Kyllä ja senkin kyllä väärin. Uusi vapaa-ajan asuntoja ei saa "ratkoa ihan itse" vaan kyllä ne käy rakennustarkastaja läpi ja rakenteiden pitää olla hyväksyttäviä. Määräykset vain ovat väljempiä kuin muissa rakennuksissa.

        "Ei tässä kaavoituksesta kukaan puhunut."

        Sinä kirjoitit:
        "Tässä on juuri se juju miksi mökki on hyvinkin vaikea muuttaa ympärivuotiseksi asunnoksi missä on kirjoilla. Useimmiten mahdotonta. "

        Eli sanoit että mökin muuttaminen ympärivuotiseksi asunnoksi jossa on kirjoilla on vaikeaa nimenomaan siksi että mökkejä eivät koske normaalisti samat määräykset kuin vakinaisia asuntoja.
        Ja tätä sitten kommentoin koska tämä ei todellisuudessa ole se syy vaan juuri kaavat.

        "Ennen ympärivuotiseen asumiseen käytetty rakennus ei muutu vapaa-ajan asunnoksi, vaikka kaava tai muut määräykset muuttuisi"

        Tällaista ei kukaan väittänytkään. Vain sen että vakituisessa asuinkäytössä on paljon vanhoja rakennuksia jotka eivät täytä nykyisiä rakennusmääräyksiä mutta kyllä niissä saa asua edelleen. Eikä niitä ole pakko muuttaa miksikään.


      • mulkviisti
        Mökkeilijä kirjoitti:

        Et sitten ole käynyt koulua. Opettele lukemaan.
        Ketjussa puhuttiin lähinnä vesieristyksestä ! Kerroin vaan mitä muut rakennusmääräykset voi aiheuttaa esteitä asumiselle.
        Ei tässä kaavoituksesta kukaan puhunut.
        Jos mennään kaavoitukseen niin sen muuttamien on käytännössä mahdotonta. Ennen ympärivuotiseen asumiseen käytetty rakennus ei muutu vapaa-ajan asunnoksi, vaikka kaava tai muut määräykset muuttuisi. Ellei joku mene itse hölmöilemään ja hakemaan muutosta.

        tota
        en kyllä tiedä tästä asiasta,joten en voi auttaa mitenkään!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3505
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2081
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      83
      1640
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe