miten tästä pääsee eroon?

pelokas12356

olen 13 v tyttö ja kärsin semmoisesta julkisilla paikoilla oksennuspelosta. Oon ollut hirveesti pois koulusta sen takia. Aina aamullakun alkaa ajattelee sitä,tuntuu et on huono olo ja sitten ajattelee: mitä jos mä oksennan?
Koulusssa mihin vaan meenkin katson aina missä on lähin vessa, mutta sitte kammottaa myös, et pakkohan sieltä vessasta on pois lähtee, et mitä jos oksentaa heti uudelleen.ja jos lähen kesken ruokailun oksentaz nii enhän mä voi palata ja viedä tarjotinta pois. En käy enää elokuvissa yms, ton takia. Mitä mä teen?!Mun on pakko käydä koulussa! Tätä on kestänyt joku 8kuukautta ja tää on pahentunut koko ajan! Vinkkejä miten toimin tän kaakoulussa ja miten sen saa loppumaan!
P.s kirjoitin tän puhelimella.

13

175

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei pelokas12356!

      Ihan ensin valitsemasi otsikko kuulosti hyvältä: Miten tästä pääsee eroon? Se on jo ensimmäinen askel paranemisen tiellä, että tiedostaa jonkun asian olevan pielessä ja tahtoo muutosta siihen.

      Vaikuttaa siltä, että elämäsi on tällä hetkellä pelkojesi takia rajoittunutta. Miksi oksentelet? Olet vasta 13-v ja murrosiän kuohut heiluttavat mieltä. Mutta oksentelu koulussa ei kuulu normaaliin murrosiän kehitykseen.
      Rohkaisen sinua menemään puhumaan tästä kouluterkkarille tai kuraattorille tai muulle luotettavalle aikuiselle koulussa. Voihan olla, että tämän oireesi takana on paljon muutakin, josta olisi hyvä puhua ymmärtäväiselle ja auttavaiselle ihmiselle. Älä jää siis pulmasi kanssa yksin. Vaan ryhdy aktiivisesti lopettamaan asiaa hankkimalla itsellesi aikuiselta apua.

      Toivottavasti tulet kevään kuluessa kirjoittamaan voivasi jo paremmin!'

      Rohkaisuterkuin, meiju diakoni

    • 64532

      Minä en oikein ymmärrä mistä tuollainen pelko on tullut? Oletko joskus oksentanut julkisella paikalla ja saanut siitä trauman? En ole ennen moisesta kuullut.

      • pelokas12356

        En minäkään ole varma mistä pelko on tullut. Ehkä siitä, kun pienenä minulla oli joku virus, jonka takia oksensin viikon ja olin sairaalassa. En itsekään tiennyt että tällainen on olemassa, ennenkuin eksyin jollekin keskustelupalstalle, missä jotkut puhuivat siitä. Tuo on vissiin aika monella siitä ei vain kai puhuta. Googlesta löysin lisää tietoa. Eli en ole vielä kertaakaan koulussa oksentanut. Tämä myös alkoi ihan yllättäen yhtenä päivänä.


      • 18+1

        Kyseessä on emetofobia ja se on ilmeisesti aika yleinen fobia, vaikka siitä puhutaan kovin vähän. Ihan niin kuin muissakin fobioissa, syntymekanismeja voi olla erilaisia. Osalla on omaan oksennuskokemukseen liittyvä trauma, jotkut emetofobikot eivät ole juurikaan elämänsä aikana edes oksentaneet. Taustalla voi olla paljon muutakin.

        Aloittajalle: en osaa suositella muuta kuin, että kokeilet turvalliselle aikuiselle juttelua. Juttelet vanhemmille, kouluterkkarille, koulukuraattorille tai lääkärille. Tarvittaessa psykologille ja terapiaan, -yleensä fobioita hoidetaan terapiassa tai psykologin kanssa. Tärkeää on, ettet jää yksin miettimään tätä asiaa vaan haet ajoissa apua.

        PS. Jos tarjotin jää ruokalaan, siihen ei maailma kaadu. Sitten jää. Voimia :)


    • pelokas12356

      Apua! Kertokaa jotain vinkkejä miten tän sais helpottaa!!

      • pelokas12356

        Ok:) Mukavaa että edes joku on päässyt tästä eroon:) Etkö oikeesti tiedä, miten sait sen loppumaan? Kauan siulla kesti toi kammo? Olispa kiva jos huomenna ei enää pelottaisi:) Jos se vaan menisi samalla tavalla ohi.


    • 64532

      Tällä palstalla on pitkä ketju "Helvetillinen emetofobia".Ehkä sieltä löytyisi jotain vinkkejä?

    • ei oks

      Minulla oli samanikäisenä myös julkisella paikalla oksentamisen pelko. Meni varmaan neljä vuotta, etten käynyt elokuvissa. Mutta sitten se vähitellen häipyi kokonaan, enkä nykyään muista sitä ollenkaan. Omituinen juttu.

      • pelokas12356

        Niin, ja mulla on nyt varattu aika jollekin, mille voi käydä juttelee. Miten toi äskeinen viesti muuten pääty keskelle tätä keskusteluketjua?


    • 64532

      No koska tällä palstalla on ketju joka käsittelee sinun ongelmaa.Päivätty 10.4. otsikolla "Helvetillinen ematofobia".Sen takia.

    • 12v

      Hei
      Mul on semmonen et aina ku joku oksentaa saan kauheen paniikki kohtauksen. En tiiä miks. En kammoa julkisilla paikoilla oksentelua, mutta kammoan oksentelua.
      Joka päivä toivon ettei kukaan oksentaisi. En tiedä miksi toivon muiden puolesta mutt en voi sille pitään
      12v tyttö

    • oigjoijop

      Heippa! Itse olen kärsinyt/kärsin samasta vaivasta. Se alkoi ala-asteella kun eräs luokkalaiseni poika oksensi kesken tunnin luokkaan. Opettaja ei edes päästänyt meitä ulos luokasta, eli emme päässeet tilannetta pakoon. Tunsin pitkän aikaa vihaa kyseistä poikaa kohtaan ja mietin, että miten hän kehtasikin aiheuttaa meille niin hirveän järkytyksen oksentamalla luokkaan. Eihän siinä ajatuksessa ollut mitään järkeä, mutta siltä minusta silloin pienenä tuntui.
      Pienenä sairastamani oksennustaudit olivat rajuja ja kestivät pari päivää, joten liitän myös ikävät oksennuskokemukseni tähän pelkoon.
      Tuon kyseisen "luokka-oksennus"-episodin jälkeen olen pelännyt itsekin oksentavani yleisellä paikalla, sillä ajattelen, että ihmiset tuntisivat minua kohtaan samoin, kuin minä tätä oksentavaa poikaa kohtaan - inhoa.
      Ala-aste meni kolmannelta luokalta asti niin, että olin paljon poissa koulusta epämääräisen huonon olon takia. Nykyään käyn lukiota, enkä ole kertaakaan joutunut jäädä kotiin pelon takia - käyn terapiassa ja aijemmin söin lääkkeitä. Kyllä sinä pelostasi vielä pääset! :)

      • 12v.

        Juu mä täss taas. Siis tänää ku olin ratsastamas sain semmose olon et kurkus ois oksennusta ja tulin parin minuutin päästä pois selästä. En tajuu miks tommone tuli vaik oon paljo enemmänki ratsastanu. Ja alko pelottaa etten oksentais leirin ekana päivänä:( . Vaik siit on jo tunti tuntuu pikkase samalt.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2301
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      64
      1514
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1286
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe