vanhat lastulevyseinät

tietämätön

Ostimme 60-luvun rivitalon jossa lastulevyseinät ja katto. Kertokaa onko nämä vaaralliset hengitykselle, perheessä pieniä lapsia.
Pitääkö lastulevyt poistaa kokonaan, ja mitä tilalle?
Tai riittääkö että tapetoi tai maalaa ne?
Entä tuleeko ilmaan lisää myrkkyjä kun niitä aletaan repiä alas?

13

477

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ammatti-mies

      Joo. Ei. Voi tulla.

      • 3+10

        Lisäisin edelliseen, että vaikka tuliskin, se on pienempi haitta.


    • tolkkua

      Höpö höpö. 60-luvun talossa lastulevyt eivät aiheuta enää mitään haittaa. Silloin aikoinaan monesti hankittiin kakkoslaadun levyä jossa oli normien ylittäviä formaldehydimääriä. Nämä ovat 50 vuodessa haihtuneet taivaan tuuliin.

      Vouhkaamisen voi kohdistaa johonkin järkevämpään.

      PS. Jos kysyy täältä, vastaukset voi olla aivan mitä vain.

    • Jo vain on

      " Kertokaa onko nämä vaaralliset hengitykselle".
      Aina siinä vaiheessa kun kastuvat ja homehtuvat kunnolla ja jos vielä homedesinfioidaan paikat myrkyillä. Tulee lisää myrkkyjä ilmaan kun niitä aletaan kosteus- ja mikrobivaurion jälkeen repimään alas jos repijänä on ammattitaidoton porukka kellä ei ole mitään käsitystä varotoimenpiteistä.

      • 2+17

        Eikö kaikki rakenteet ole noiden lueteltujen ongelmien jälkeen vaaraksi asukkaille.


      • 2+17
        2+17 kirjoitti:

        Eikö kaikki rakenteet ole noiden lueteltujen ongelmien jälkeen vaaraksi asukkaille.

        Jo vannii. Useimmille lemmikkieläimille myös. Desinfektio siis.


    • selvensikö

      50 vuodessa pahimmat höyryt ovat haihtuneet ja tiivis maalikerros riittää hyvin pitämään mahdolliset myrkyt poissa sisäilmasta.

      Jos kuitenkin epäilyttää, niin ne voi ottaa pois ja korvata kipsilevyillä. Purkamisesta tulee normaalia rakennuspölyä, joka ei kovin vaarallista ole, mutta silti kehoittaisin käyttämään hengitys-suojaimia ja siivoamaan tilan hyvin purkamisen jälkeen.

      Vanha lastulevy on ongelmajätettä ja se tulee hävittää oikein. Ei siis kaatopaikalle vaan kierrätykseen kuten esim. http://www.hsy.fi/jatehuolto/jatteiden_lajittelu/rakennusjate/Sivut/Puujate_ja_metalliromu.aspx.

    • 12+8

      Soitin paikkakuntani terveystarkastajalle samasta asiasta n. vuosi sitten. Täällä on jo moni vastannut, että vaikka formaldehydiä tms. niissä olisikin ollut, niin myrkyt ovat jo haihtuneet. Näin vastasi minulle myös terv.tarkastaja.

      Jos kuitenkin päätät purkaa seiniä, niin mitään erikoispurkutöinä ( asbestipurkuun verrattavaa ) ei tarvita. Purkutöitä tehdessä olisi mielestäni kuitenkin aina järkevä suojata tilat muoviseinin ja huolehtia pölynhallinnasta esim. vuokraamalla lifaair -tyyppinen alipaineistaja ja teollisuusimuri.

    • Ei ongelmaa

      Jos seinissä ei ole kosteusvaurioita, niin ne voi joko maalata, tapetoida tai vaihtaa kipsilevyihin - ihan miten vain. Purku ei ole ongelma ja jämät menee tavallisena rakennusjätteenä kaatikselle, ei ne mitään ongelmajätettä ole.

      Mikäli seinät on homeessa, niin homeen aiheuttaja pitää selvittää ja syy poistaa. Rempan aikana ja jälkeen armotonta imuroimista ja otsonointi viimetteks ennen uusien pintojen asennusta.

      • vertti-eetu

        "Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei suosittele esimerkiksi otsonoinnin käyttöä, koska ei tiedetä, voiko otsonointi pilkkoa yhdisteitä uusiksi myrkyllisiksi yhdisteiksi"

        http://homepakolaiset.fi/media/myrkyllisessa_sisailmassa_tyoskentelee_kemia_lehti_26.4.2012.pdf

        Mut niin kauan kun ei ole mitään valvontaan niin ku§etu§ jatkuu ja röyhkeät kauppiaat ne "setämiehet" kynii "tietämättömiä".

        Tämä vielä tietämättömille tiedoksi. Mikäli seinät homeessa, niin homeen aiheuttaja pitää aina selvittää perusteellisesti ja syy poistaa sekä home imuroida jonku virman imurilla, koska oma imuri on aivan varmasti entinen sen homemateriaalin "armottoman imuroinnin" jälkeen. Sitä ei ainakaan kannata alkaa käyttämään enää sen käsittelyn jälkeen tiloissa missä homeille ja mikrobitoksiineille joku on menettänyt terveytensä totaalisesti.
        Ottakaahan järki käteen näissä ku§etuk§I§§a.
        Meille tekivät kaksi otsonointia. Eivät tee enää kolmatta.
        Otsonoinnin jälkeen saa kyllä helposti puhtaita näytteitä terveysviranomaisille ja puhtaita pierujakin ehkä, mutta kamat voi joutua kärrään sen terveytensä menettäneen jatkuvien oireilujen vuoksi kaatopaikalle. Se on sitä Suomalaista homerulettia ilman minkäänlaista valvontaa tai vastuun ottamista.

        Pyydä tietämätön nimi paperiin otsonoinnin vaarattomuudesta jos joku "setämies" vielä niin vääntää. Siinä ei pitäisi olla mitään ongelmaa jos otso täyden vastuun siitä otsonoinnistaan ottaa. Ei ku nimi paperiin vaan.

        "Ilman kyyneleitä" kuten Hometalkoot päällikkö Juhani Pirinen heittää sekaan joissakin homejutuissaan.


    • vanhamikävanha

      Eiköhän tuon ikäisessä talossa nuo lastulevyseinät ole pienin paha. Jos pelkäät tuollaisia juttuja, niin miksi ylipäätää ostitte vanhan talon.
      Tuossa talossa ei ole todennäköisesti höyrynsulkua ja ilmansulkukin on onneton. Rakenteissa on erittäin todennäköisesti jonkinasteisia home ja kosteusvaurioita. Perustustavasta riippuen alapohjakin voi olla riskirakenne. Rakennuksen ilmanvaihto on tudennäköisesti onnetonta luokaa. -60 luvun rivitalo on yleensä jo elinkaarensa päässä materiaaliensa suhteen.

      • Leo Lastulevy

        Mulla retro 1977 valesokkeli paska talo johon vaihdoin keittiössä lastulevyt uusiin lastulevyihin. Piti purkaa seinät kun oli tiemestari rakentanut widuralleen. Oli kaksinkertaista höyrynsulkua ja huonosti korjattua vesivahinkoa ynnä väärin rakennettu kylmiö jonka purin pois. Keittiökaapeissakin edelleen rungot valmistetaan lastulevystä.


      • Harri Hartsi

        Kipsilevyssä hartsia varsinkin kovemmassa laadussa. Hartsikaan ei ole terveysvaikutteinen elintarvike.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      307
      3441
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1639
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1490
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      53
      1389
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1270
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1240
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      45
      1171
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1137
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      173
      1093
    Aihe