soittelu

call me

niin, ajattelin onko hyötyä soitella vielä perään, jos on laittanut hakemuksen johonkin työpaikkaan. Pidetäänkö sitä positiivisena signaalina vai turhana häiriköintinä? Joillekin ehkä voi olla merkki ainakin kiinnostuksesta...

13

327

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • chaos

      Etenkin julkisessa haussa noita peräänsoittelijoita voi olla useampikin ja rekrytoija myös tunnistaa hakijan tavoitteen osoittaa kiinnostusta. Kuitenkin: hakemusten perusteella tehdään kutsu haastatteluun ja haastattelujen perusteella selviää jatko.

      Toki poikkeuksia on, ja jos esim. lähettää avoimen hakemuksen ja soittelee sen perään, soitosta voi olla hyötyä. Jos on ainoa "hakija" eli ei ole muita hakemuksia, niin soitolla voi edistää omaa työllistymistä. Toki riippuu myös mitä kysyt, jos vaan soittelet lämpimiksesi, se ei anna positiivista kuvaa. Mutta kaikki riippuu ihan ympäröivästä tilanteesta, ei ole mitään yhtä oikeaa vastausta. Ainahan aktiivinen kannattaa olla yleisesti ottaen ja tehdä ennemmin kuin jättää tekemättä. Edesauttaako se työnsaantia, voi olla ja voi olla että ei. Itselle saa ainakin paremman mielen, kun on tehnyt enemmän.

      Jos on avoin työpaikkailmoitus, johon tulee vaikka 100 hakemusta, ei se puheluun vastannut henkilö luultavasti muista soittajan nimeä enää myöhemmin. Lisätietoja työtehtävistä annetaan, jotta saadaan sopivia hakijoita. Siten lisätietojen tiedustelumahdollisuus ei ole työnantajalle kanava hakijoiden seulomiseksi. Harva pystyy todella erottumaan soittamalla, ellei ole jo kova alansa asiantuntija ja pystyy tuomaan itsestään jotain ratkaisevaa esille.

      Sanottakoon vielä, että itse en harrasta hakemuksen perään soittelua, koska en vain yksinkertaisesti viitsi nähdä sitä vaivaa. Se ei ole estänyt työpaikan saantia. Usein hakemuksessa ilmoitetut soittoajat on niin varattuja, että välttämättä oikeaa henkilöä ei tavoita soittoajan puitteissa (jos sellainen on annettu). Ja jos on jo alan työkokemusta, on todennäköisesti jonkinlainen käsitys tehtävän perussisällöstä. Ja paljon riippuu, mitä tietoja ilmoituksessa on jo annettu. Palkkaa ei kannata kysyä, se ei näytä hyvältä.

    • Näinkin voi käydä

      Joskus olen tullut hylätyksi hakijoiden joukosta, koska menin soittamaan... olisi vaan pitänyt ootella. Vastaus oli hyvin tyly, varmistettiin nimi ja ilmoitettiin heti perään, että "sinut on nyt sitten karsittu hakijoiden joukosta pois, koska soitit"!

    • 3+12

      Kuulostaa uskomattomalta ellei rekryilmoituksessa nimenomaan kerrottu että ei puheluntiedustelua. Toisaalta kukapa tuollaiseen paskafirmaan haluaisikaan töihin.

      • Näinkin voi käydä

        Ei varsinaisesti ollut kielletty, mutta yhteydenotoissa oli mainittu ainoastaan "hakemukset osoitteella..."

        Onneksi tosiaan en päässyt, vaikutti äkkiseltään hyvin luonnehäiriöiseltä toiminnalta ja kertaalleen luonnevikaisen esimiehen alaisuudessa työskennelleenä tiedän mitä se on - kiitos mutta ei kiitos.

        Tuo edellä kuvattu tosiaan voi olla seurausta soittamisesta, joten jos rekryilmoituksessa ei nimenomaisesti ole "viitattu puhelintiedusteluihin", en suosittele soittamaan. Hakijoita on nykyään valtavasti ja jos jokainen soittaa, niin.....


    • chaos

      Koodi tosiaan menee niin, että JOS työpaikkailmoituksessa mainitaan yhteyshenkilö, silloin voi kysellä lisää. Ja tulee noudattaa annettuja soittoaikoja. Pointtina on, että yhteyshenkilö pystyy itse valmistautumaan puheluihin, on varannut siihen kalenterista aikaa ja mahdollisesti avannut tarvittavat järjestelmät, jos jotain tietoja tarvitsee tarkistaa.

      Jos ilmoituksessa ei anneta yhteystietoja, silloin tiedusteluja ei tulisi tehdä, vaikka sitä ei olisi kiellettykään ("emme ehdi vastata puhelintiedusteluihin"). Sehän on sinänsä jo selvä viesti: ei yhteyshenkilöä, ei yhteydenottoja. Jos alat seuloa henkilöitä firman nettisivuilta, menet ehkä vikaan. Puhelinvaihteen hoitaja tuskin tietää, kuka mitäkin rekryä hoitaa, ei osaa ohjata puhelua. Tällöin henkilö, jolle tulee puhelu täytenä yllätyksenä, ei ole voinut varautua, hänellä ei todennäköisesti ole aikaa sillä hetkellä miettiä rekrytointeja. Ja tosiaan saattaa jopa ärsyyntyä.

      Mikä pakkomielle yleensäkään on soittaa (paitsi se aktiivisen esittäminen)? Eiköhän se ole hyvä osoitus kiinnostuksesta, että on hakemassa kyseiseen tehtävään. Jos on jotakin tehtävään liittyvää kysymistä, kysymykset voi tehdä siinä vaiheessa, jos pääsee haastatteluun. Jos esim. työkokemus ei riitä haastattelukutsuun, niin perään soittaminen ei sitä työkokemusta tuo lisää.

    • 89-Markku

      Itse soitin erääseen kuljetusfirmaan töitä kysyäkseni. Sieltä esimies sitten kyseli taustoja yms ja lupasi soittaa haastatteluun lähiaikoina.

      Viikko puhelun jälkeen esimies soittaa aamulla yhdeksältä ja kysyi pääsisinkö tänään työhaastatteluun. Ei ollut rahaa bussiin enkä saanut autoa lainaksi niin kysyin onko mahdollista päästä huomenna? "Joo kyllä se huominenkin sopii niin katsotaan silloin".

      Seuraavana aamuna soiton ja kysyin mihinkä aikaan saisi tulla käymään.
      "No mää soitan kun tässä selviää tarkemmin". Tämä puhelu oli noin 9-10 aikaan aamulla.

      Päivällä sitten klo 14 aikaan kun ei alkanut kuulumaan miehestä niin soitin varmaan 5-8 kertaa... Ei vastannut puhelimeen. Soitin hetken kuluttua veljen puhelimella ja sieltähän vastattiin! Hassua eikö? Siellä esimies vastasi hyvin kiihtyneessä tilassa suunnilleen näin; "Ihan turhaan sää mua pommitat sieltä koko ajan! Lopeta se turha soittelu, mää kyllä soitan sitten kun selviää koska on aikaa!".

      Puhelun jälkeen olin hetkeen aikaa tyyliin mitä? Onko se niin ylivoimaista vastata puhelimeen saatana? Eipä ole soittanut vielä takaisin... En tiedä ymmärsikö kyseinen heppu että joudun kotona päivystämään turhaan puhelimen ääressä hänen soittoaan... Meni kyllä maku koko firmaan samantien. Jos nyt vielä kehtaa soittaa niin sanon kyllä mielipiteeni asiasta.

      Ja työttömänä kun olen niin totta kai haluan tietää koska sinne haastatteluun pääsisi! Mutta kyllä näytti todellisen puolensa kyseinen firma. Ei kiitos :)

    • Velma

      Sitä aina sanotaan, että pitäisi soitella perään, mutta mä en ole ikinä soitellut ja olen sitten miettinyt, että onko sen takia jäänyt joku paikka saamatta. Tämän ketjun perusteella näyttää siltä, että hyvä vaan, etten ole soitellut.

      Tällä viikolla tuli tosin ekaa kertaa ikuisuuksiin tilanne, että halusin ihan aidosti lisätietoja työpaikasta. Pistin sitten molempiin paikkoihin sähköpostia (nimetyille yhteyshenkilöille) ja sain vastauksen samana päivänä. Toisaalta sitten sähköposti olis niin helppo ohittaa vastaamatta....

      • chaos

        Sähköposti on hyvä väline, vastaanottaja voi vastata itselleen sopivana ajankohtana rauhallisessa tilanteessa. Jos nimetty yhteyshenkilö on annettu, silloin usein vastauksenkin saa. (Vuokratyöfirmat ovat valitettavan usein tässä poikkeus.)

        Soittelun toimivuus riippuu paljon työstä ja firmasta. Rakennuksilla esimies voi olla hyvin puhelimen ääressä, mutta toimistotyö on täysin erilaista. Esimiehellä on usein oma tiimi, kenties oman tulosyksikön johtovastuu, asiakkaat, sisäiset palaverit ym ja päivä on tarkasti etukäteen aikataulutettu. Sähköpostin hoidolle on kalenterissa monesti oma aikansa, siksi se toimii. Työelämä muuttuu koko ajan.


    • Aktiivisuus kannattaa!

      Kannattaa ilman muuta soittaa tai laittaa meiliä! Mieheni ei saanut kutsua haastatteluun siihen päivään mennessä, joka oli ilmoitettu takarajaksi. Hän lähetti työpaikkaan meiliä ja kysyi, mitä osaamista häneltä jäi puuttumaan ja kertasi lyhyesti työkokemuksensa ja osaamisensa. Sen jälkeen hänet pyydettiin haastatteluun. Paikka oli ilmeisesti ollut pedattu jo jollekulle, mutta kun kyseinen henkilö ei ottanutkaan sitä vastaan, mieheni sai työn. Eli kannatti todellakin kysellä perään!

      Myös itselläni on kokemusta siitä, että kun on soittanut ja kysynyt, miksei päässyt haastatteluun, on tehnyt hyvän vaikutelman. Kun sitten valittu on perunut tulonsa, paikkaa on tarjottu minulle.

      Kerran olin haastattelussa enkä tullut valituksi. Kysyin meilitse, millaista osaamista valinnassa painotettiin. Sain hyvän ja perustellun vastauksen sekä vinkin yhdestä toisesta työpaikasta, jonne haettiin uutta ihmistä mutta vasta ns. puskaradion kautta. Otin sinne yhteyttä, pääsin haastatteluun ja olisivat palkanneet minut saman tien. En kuitenkaan ottanut paikkaa vastaan, koska olin ehtinyt saada jo toisen työn. Neuvoni on: soita tai meilaa AINA hakemasi paikan perään!

      • chaos

        Niin, tässähän on kyse siitä, että miehesi kysyy palautetta ja hänellä on paljon onnea matkassa. Tilanne ei ole sama "perään kysely" kuin soittaa hakuajan puitteissa osoittaakseen aktiivisuuttaan. Samoin sinun kohdallasi on tilanne, että otat yhteyttä vasta hakuajan jälkeen.

        Teen töitä näiden asioiden parissa ja monia tilanteita on tullut vastaan. Kun valittu henkilö ei ota paikkaa vastaan tai peruu sen, se pistää työnantajalla koko pakan sekaisin. Työnantaja on jo valinnut sopivimman henkilön, mutta joutuukin yllättäen uuden valinnan eteen. Valintaan oli osallistunut esimiehen lisäksi todennäköisesti liuta muita ihmisiä. Työnantaja on tilanteessa, jossa myös muut haastatellut on jo saanut työtä muualta. Tästä syystä puun takaa tullut soittelija on onnekkaassa tilanteessa, koska on tiedettävästi vapailla markkinoilla ja kiinnostunut paikasta.

        Edelleenkin: koodi on, että soitetaan silloin, kun yhteystiedot ja ajat on annettu. Soitella saa toki aina, mutta se voi kääntyä myös itseä vastaan. Mitä pienempi firma, sen paremmin soittelut toimii.


    • Kristo

      Ehdottomasti kannattaa soittaa. Itse soitan mikäli ilmoituksessa on numero jo ennen kuin edes olen jättänyt varsinaista hakemusta.

      Tiedustelen:"Hei, teillä oli ilmoitus siitä ja siitä työstä. Olisin tiedustellut, että onko paikkaa vielä täytetty?"
      Tämä osoittaa todellista kiinnostusta, ja melko varmasti haluavat kutsua sinut haastatteluun.

      Hakemukset hukkuvat s-postiin, eivätkä varmasti jokaista huollellisesti jaksa edes lukea, mutta kertomalla nimeni ja mielenkiintoni työtehtävää kohtaan he tulevat ainakin lukemaan oman hakemukseni.

    • Seiniks

      Minä liputan itse sen puolesta, että soittaa etukäteen! Itse soitin viime keväänä paria virkaa hakiessani ennen hakupapereiden jättämistä, kyselin työstä ja siitä, millaista osaamista hakevat. Molemmat esimiehet laittoivat nimeni ylös, pääsin haastattaluun ja sainkin toisen paikan. Toinen esimerkiksi vinkkasi minulle, että arvostaa suosittelijoita, joita ei heidän sähköisessä lomakkeessaan kysytä. Ne tuli liittää avoimeen kenttään, jossa oli tarkoitus kertoa itsestään.

      Eli ehkä joskus kannattaa soittaa myös ennakkoon, ehkä sekin on läpinäkyvää varmistelua, mutta onpahan aidosti jotain puhuttavaa ko työstä.

    • työtön.

      Kyllänykyään netissä laitetaan hakemus ja toivotaan parasta. Ei se soittelu edistä työn saantia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1916
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe