IP ja langton tukiaema ?

IP & D-Link

Oheiseen avuakseen http://keskustelu.suomi24.fi/node/12172389 liittyen.

Vaikuttaako langaton tukiasema jaettuihin IP osoitteisiin? Kyse on tilanteesta jossa paikka ja laitteet eivät ole omiani.

Talosa on operaattorin jokin (vanha) lankamodemi ja siihen on kytketty D-Link DI 534 http://www.amazon.com/D-Link-DI-524-Wireless-Router-802-11g/dp/B0001PFQ08 jossa puolestaan koneeni on Ethernet-piuhalla kiini (on hieman etäisyyttä ja seiniä välissä). Talon omistaja käyttää langatonta yhteyttä.

Tietääkseni hänellä ei sopimuksessaan ole (?) kiinteää IP-osoitetta. Kuitenkin kun virrat katkaisee modemilta ja D-Linkiltä vaikkapa yöksi, niin IP säilyy samana.

Tuossa D-linkissä on myös yksi pöytäkone toisen piuhan päässä, joskaan sitä ei nykyisin koskaan käytetä.

En tunne teknikkaa, mutta onko mahdollista, että D-Linkisä kiinni oleva koneeni näkyy ulospïan aina samalla IP:llä?

9

89

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • IP & D-Link

      Arghh, s-kirjain tippui pois otsikosta, sorry .... "IP ja langton tukiasema ?"

    • IP & D-Link

      Toinen korjaus. Tuo linkissä oleva tukiasema DI 524 on se oikea malli, vaikka tekstissä vahingossa laitoin DI 534.

    • Ei se aina vaihtele

      Niin mikä osoite pysyy samana ? Koneen oma IP-osoite voi hyvinkin pysyä samana jos tuossa D-Linkissä on NAT päällä eli se jakaa koneille "sisäverkon" osoitteet, itsellänikin koneet saavat omalta reitittimeltäni lähes aina samat osoitteet.

      Jos tarkoitat sitä ulospäin näkyvää julkista osoitetta (kuten tekstistä tulkitsin) niin tilanne riippuu paljon operaattorin käyttämistä asetuksista. Jokunen vuosi sitten kun käytin Soneran ADSL-liittymää niin se julkinen osoite pysyi pitkiä aikoja samana vaikka modeemi oli välillä viikonlopunkin sammutettuna, usein vasta viikon sammuksissa pitäminen johti osoiteen vaihtumiseen. Pisimmillään oli sama julkinen IP-osoite noin puolitoista vuotta Tuo on täysin operaattorin reitittimissään käyttämistä asetuksista kiinni ja saattaa samallakin operaattorilla vaihdella eripuolilla.

      Eli vaikka sopimuksessa ei ole kiinteää IP-osoitetta niin käytännössä se voi pysyä samana vuosiakin ellei yhteys ole kokonaan pois päältä (modeemi sammutettuna) useita päiviä tai viikkoja kerralla.

    • IP & D-Link

      Ulospäin näkyvää julkista IP-osoitetta tarkoitin. Noista reitittimen asetuksiin (NAT) liittyvistä kuvioista en ole juurikaan perillä (itsellä ei toistaiseksi ole ollut tarvetta), enkä niihin edes koskisi ilman riittävää perehtymistä. Lisäksi tällä kertaa kyse ei ole omasta materiaalista.

      Saattahan se olla, että tässäkin apauksessa mainitsemistasi operaattorin asetuksista johtuen ulospäin näkyvä IP säilyy samana pidempään vaikka olisi välillä virrat poi. Pitääpä jälleen kokeeksi ottaa modeemi pois virroista ensi yöksi ja katsoa riittääkö se IP:n muttumiseksi vai ei.

      Omassa liittymässäni olen huomannut IP:n vaihtuvan melko usein (silloin kun nyt sitä on tullut tarkkailtua, harvemmin) ja mielikuva, että olisi uusi IP jokaisen uudelleen startin yhteydessä.

    • IP & D-Link

      Katselin modemi-kuviota hieman lähemmin. En saa ko. härdelistä selvää kunnolla, mutta vaikuttaa kuin tuo perinteinen piuhallinen modemi D-link DES 1005D olisi linjassa ykkösenä ja sitten siihen kytkettynä langatton reitittitin D-link DI 524.

      Vaikka kaikista on virat pois yön, niin IP säilyy samana ( http://www.whatismyip.com ).

      Sotin operaatorille, mutta kun ei ollut asiakanumeroa käsillä niin ei voinut varmuudella sanoa onko kiinteä IP jollaisen saa vain erikseen ja jota asiakas ei ole tilannut. Sanoi, että muutoin IP on sattumanvarainen ja vaihtuu jokaisella uudelleen startilla.

      Hän kuitenkin sanoi, että tilanne riippuisi myö reititittimen asetuksista, eli onko siinä määritelty kiinteä IP. Van eihä nuo reitittimenkään asetukset pitäisi ulospïan nata akiinteää IP:tä ellei operaattori sellaista ole varannut. Hieman ristiriitaista.

      Mahtaisiko langattoman reitittimen raurareset nollata tilanteen ja nata uuden IP:n?

      Onko riskiä, että syteemit menevät solmuun jos tekee tuon rauta-resetin tuolle DI 524:lle?

      D-Link DI 524 http://www.amazon.com/D-Link-DI-524-Wireless-Router-802-11g/dp/B0001PFQ08

      • Asiakaspalvelu"osaa"

        Vaikka IP on sattumanvarainen niin ei se silti vaihdu jokakerta. Operaattorilla on sielä operaattorin DHCP-palvelimella (joka ne julkiset IP-osoitteet jakaa asiakkaalle) asetus joka määrää kuinka kauan kyseinen IP-osoite pidetään "varattuna" kyseiselle asiakkaalle (tai tarkemmin sen asiakkaan modeemin MAC-numerolle). Jos yhteys kytketään uudestaan tuon aikarajan sisällä saa asiakas sen saman osoitteen, jos aikaraja ylittyy arvotaan asiakkaalle "uusi" osoite joka saattaa olla myös sama kuin se vanha. Ainakin silloin kun itselläni oli Soneran ADSL käytössä tuo aikaraja oli useita päiviä, samaan aikaan eräällä toisella operaattorilla aikaraja oli joitain tunteja eli lyhytkin katko riitti uuden osoitteen saamiseen.

        Ne asiakaspalvelijat jotka operaattorilla vastaavat eivät yleensä ymmärrä tekniikasta mitään vaan lukevat paperista sen mitä sielä lukee ja arvaavat loput. Vasta kun puhelu yhdistetään tekniseen tukeen alkaa sieltä löytyä jonkintasoista asiantuntemusta.


    • IP & D-Link

      >> Vasta kun puhelu yhdistetään tekniseen tukeen alkaa sieltä löytyä jonkintasoista asiantuntemusta.

      Keskustelin asiasta nimenomaan teknisen tuen kanssa, joka oli asiallinen, kiireetön ja vaikutti heti tietävän mistä puhuu. Sanoi normaalisti IP:n olevan random ja vaihtuvan aina sammuttamisen ja uudellenkäynnistämisen myötä (liekö myös jokin aika-asetus), ellei ole erikseen kiinteää IP:tä hankkinut.

      Totesi vain, että D-Linkin sijaan pitäisi normaalisti olla jokin operaattorin oma materiaali. Sopimuksena on triple play, netti, tv ja puhelin.

      Itselleni vaikuttaa äkikseen hieman erikoiselta (?) asennukselta (ei ole omaa alaa).

      Puhelinlinjasta tulee piuha imeisemminkin johonkin TV-boxiin (Motorola) - -> ja se puolestaan liitetty langalliseen D-Linkin pieneen perusmodemiin - -> ja se puolestaan tuohon D-Linkin langattomaan reitittimeen; jossa piuhalla oma koneeni sekä yksi pöytäkone, joka ei juuri koskaan käytössä. Paikan omistaja on yleensä läppärillään langattomasti.

      Nädäkseni tuon reitittimen asetuksilla ei ole vaikutusta ulkoiseen / julkiseen IP:n, vaan se määräyy operaattorin asetuksien mukaisesti.

      Olisi kuitenkin ollut kiusaus tehdä reitittimelle rauta-reset, mutta en tiedä riskeeraako se sekoittaa nykyistä systeemin stabiiliutta ja jos kyllä, niin sitten riskeeraisi olla tarve osaavammalle henkilölle.

      • piilossa jotain?

        D-link DES 1005D on kytkin eikä modeemi. Voisiko siellä olla vielä yksi laite, se varsinainen modeemi tuon "digiboksin", kytkimen ja reitittimen lisäksi.


    • IP & D-Link

      Aargh! Tilanteen tarkistus. Annoin "hieman" virheellistä tietoa tuossa edellä. Ensimmäisenä linjassa on:

      1) Motorolan SVB5121E kaapelimodeemi

      - http://www.speedguide.net/routers/motorola-sbv5121-voip-cable-modem-349

      2) jonka jatkona on tuo D-Link DES 1005D kytkin http://www.broadbandbuyer.co.uk/Shop/ShopDetail.asp?ProductID=303

      3) ja sen jatkeena tuo D-Link DI 524 reititin.

      - http://www.amazon.com/D-Link-DI-524-Wireless-Router-802-11g/dp/B0001PFQ08

      Riskeeraisikohan mennä pakka sekaisin jos tuolle modemille tekisi rauta-resetin? En tiedä onko sille tehty mitään eityisiä säätöjä /asetuksia.

      Laitteista on ollut kahteen kertaan virrat pois koko yön ja IP säilyy ennallaan. Pitää uudestaan soittaa teknisen tukeen ja varmistaa / tarkistaa tilanne.

      Ps. Tv-boxin omistaja oli palauttanut, kun ei halunnut kk-maksuja maksaa vähän käyttönsä vuoksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      156
      2722
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1806
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1550
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe