Kun käytännön asjat jääpi hoitamati kuollessaa

Pieni mummo

Olen kohta 80 vuotias ihminen. Sairastan parantumatonta sairautta toivoa paranemisesta ei ole. Onglema on että omistan talon,josta velkaa pankille. Siitä on vieä maksamati 85 tuhatta. Lapsia on kolome. Miten pitäisi menetellä että voi järjestää asjat ettei lapse joutu vaikeuksiin? Talossa asuu yksi lapsi perheeen kanss mutta häenellä ei mahtollisuutta lunastaan talo omaksi. Liian paljon makasamttomii velkoja, Ulosotossa paljon. Tapahtuuko niin että perhe joutuu siätlä lähtemään kun kualen ja kuinka pian? Kukaan lapsista ei haulua osatta tloa ja maksaa sisarukse ulos siittä. Talo nn vanha, 36 vuotta sitt rakennettu eikä tehty mitää korjauksia. Voiko testamentilla hoitaa ettei se lapsen pualisoista jolla palon ulosottovelkaa saa siitä mitään itselleen`? Neet rahat menis kankkulan kaivoon. Tuntuu apalta kun tietää uoevansa aika pian ja kaikk asjat jääpi hoitamati. Minull velkaa pankill koska erosimme muutama vuos sitten ja maksoin toisen pois siitä. Mitä ols viisainta nyt tehdä, kaikk tuntuu muutenin tuskaiselta ja viälä nämä käytännön asjat jää hoitamati.

11

205

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei paljon

      On varsin epätavallista että pankki on yleensä suostunut lainamaan yli 85 000 euroa yli 75-vuotiaalle henkilölle. Selväähän on että ei ole mahdollista että olisit saanut tuon lainan takaisin maksettua elinaikanasi. Pankki on siis aluperinkin olettanut että kun kuolet, kiinteistö myydään ja myyntihinnasta kuitataan ensin pankin osuus.

      Eipä sinulla tässä tilanteessa ole tarvetta menetellä mitenkään erityisesti etkä voi järjestellä asioita oikeastaan mitenkään. Kuolemasi jälkeen tuo talo on pakko myydä; joko sen ostaa yksi lapsista tai sitten ulkopuolinen. Tyttäresi ei kertomasi mukaan kykene taloa ostamaan, joten kyllä hän joutuu perheineen talosta lähtemään. Aikataulu riippuu siitä miten nopeasti pankki haluaa rahansa ja miten nopeasti talo käy kaupaksi. Kyse on kuitenkin kohteesta jolla on jonkinlaista potentiaalista menekkiä koska pankki yleensä on suostunut lainan antamaan sitä vastaan. Kyllä tässä joistakin kuukausista puhutaan.

      "Voiko testamentilla hoitaa ettei se lapsen pualisoista jolla palon ulosottovelkaa saa siitä mitään itselleen`?"'

      Lapsesi puolisolla ei ole mitään osuutta lapsesi omaisuuteen niin kauan kuin avioliitto on voimassa. Mahdollinen avio-oikeus realisoituu vasta kun/jos avioliitto purkautuu.

      Voit tehdä testamentin jossa määräät että lastesi puolisoilla ei ole avio-oikeutta sinulta perintönä saatuun omaisuuteen eikä sen tilalle tulevaan omaisuuteen (suojelee rahoja, jotka lapsesi saa kun talo on myyty ja pankin osuus kuitattu - jos mitään jaettavaa jää).

    • 4+16

      Saamaasi fiksuun vastaukseen ei ole mitään asiallista lisättävää. Tekstillä, "sisarukse ulos siitä", et tarkoittane vain ulosotossa olevan puolisonsa kanssa talossa asuvaa, vaan kahta kolmesta sisaruksesta. Et kerro mitään muusta pesään jäävästä varallisuudesta, jolla tilannetta voisi keventää. Ellei sitä jää pesään ja perillisillä ei ole halua tai varoja pitää pesä jakamattomana ja yhden asuntona sekä päästä sopuun lainan hoidosta lainoittajan kanssa, niin en minäkään löydä muita konsteja toisessa vastauksessa kerrotun myynnin välttämiseksi. Toivottavasti jotain ilmenisi!

    • sama pieni

      Muuta varallisuuta ei ole, Pankill olen maksanut vain korot kaikki nämä vuoadet koska eläke on pieni. Tontii on vissiin ainoa arvokas asia. Pankki lainasi aikanaan kun kysyin, olin silloin69 vuatta mutta koska eläke on n 1.000/e kk en ole pystynyt lyhtetämään lainaa. Toivottomalta tuntuu.2 lapsella omat talot eivät ne halua lunastaa vanhaa hiukan huanokuntoista taloo. se joka siinä nyt on haluaisi vissiin mutta vellkaisnea en pysty. surullista että elämä loppuu nissä mekrissä.

      • Ei paljon

        Pankki on siis suostunut kymmenen vuoden ajan siihen että olet maksanut 85 000 euron lainasta pelkkiä korkoja etkä lyhentänyt sitä ollenkaan. Ovat siis katsoneet että saavat rahansa takuuvarmasti siinä vaiheessa kun sinä olet kuollut. Voi hyvinkin olla että tontti on tässä se joka pankin mielestä on arvokas ja josta varmasti uskovat että ainakin 85 000 euroa joku maksaa.

        Pankillehan tuo on ollut ihan hyvä diili koska koroista on kertynyt näiden vuosien aikana mukava summa (kyllähän korot näiden 10 vuoden aikana olivat välillä aika ylhäälläkin) mutta katsovat kuitenkin että vaaraa siitä että laina jäisi maksamatta ei ole.

        Oikeastaanhan tuo tilanteesi muistuttaa käänteistä asuntolainaa.

        Mietin vain että miten tämä yleensä voi tulla sinulle yllätyksenä tämä tilanne? Onhan sinun jo silloin 10 vuotta sitten pitänyt tietää että et koskaan pysty lainaa maksamaan etkä juuri edes lyhentämään. Ovatko nämä lapsesi talousvaikeudet tulleet vasta tuon jälkeen; eli lainaa ottaessa vielä uskoit että lapsesi pystyy talon aikanaan ostamaan?


      • Jos haluat, voit tukea tuota huonossa taloudellisessa asemassa olevaa lastasi testamentilla. Jos mainitsemasi uo-velat eivät ole lapsesi vaan hänen puolisonsa nimissä, perintöä ei voida käyttää noiden velkojen maksamiseen. Tällöin kuitenkin (ja miksei muutenkin), kuten toinen jo kertoi, testamentissa on syytä määrätä, että perillisen puolisolla ei ole perintöön (eikä sen tuottoon) avio-oikeutta.

        Jos velat ovat lapsesi nimissä, perintö voidaan ulosmitata hänen velkojensa maksamiseksi. Tämän voit kuitenkin välttää testamenttaamalla omaisuuden lapsesi sivuuttaen hänen lapsilleen. Tällöin perintövarojen käyttäminen on rajoitettu lähinnä lasten hyödyksi ja lasten huoltajat joutuvat tekemään omaisuuden hoidosta vuosittain tilin maistraatille. Voit kuitenkin testamentissa määrätä, että perintöä voidaan käyttää perheen asunnon hankkimiseen (jolloin lapset olisivat määräosuudella asunnon omistajia).

        Voit suosia lastasi/lapsenlapsiasi muiden paremmassa asemassa olevien lastesi kustannuksella. Jos määräät tällä tavoin koko omaisuudestasi, muut kaksi lastasi voivat lakiosanaan kumpainenkin vaatia 1/6 jäämistöstäsi (kun he ilman testamenttia saisivat 1/3:n). Voit myös testamentissa ilmoittaa, että muut kaksi lastasi saavat kumpainenkin (ilman eri vaatimusta) lakiosansa.


    • teet tämän.

      Saathan tehdä testamentin yhdelle lapsellesi. Yksi lapsistasi saa jaossa enempi kuin muut, lakiosuuttaan voivat vaatia, mutta lakosuus in vain puollet perittävästä omaisuudesta.

      • jep.......

        Hyvä neuvo!


    • mummo myös

      Voi miten olen pahoillani puolestasi ja sen lapsesi puolesta joka siinä ei enää voi asua.
      Minulla vähän sama tilanne vaikkakaan en ole toistaiseksi sairas ja ikää on 57v.
      Minullakin on vanha mökki jossa lapseni asuu ja on työtön joten ei saa lainaa.
      Toinen lapsistani ei varmaan anna sisarelleen mökkiä "velaksi" siten että voisi lunastaa sen tavallaan lainana häneltä.
      Tuo on perintömökki ja lapsuudenkotini ja meille rakas mutta vain tuo poikani joka siinä nyt asuu perheineen, haluaa myös asua siinä ja vain siinä.
      Olen miettinyt mitä voisin tehdä että se jäisi hänelle kuoltuani.

      Minulla on 80 neliön kokoinen hyvä rivariasunto jossa itse asun ja tämä lienee maksettu mutta remonttivelkaa on tuosta mökistä 40 tonnia. Oma asuntolaina ja remonttilaina on samassa joten en tarkalleen tiedä mikä on kummankin osuus.
      Olisi niin sääli joutua myymään mökkimme vaikkakaan poikani ei joutuisi taivasalle eikä edes vuokra-asuntoon. Kai niillä myyntituloilla jonkinlaisen asunnon saisi. Perintöverot on törkeän suuret kyllä Suomessa.

    • toinen mummo

      Neuvoisin sinua nyt ihan oikeasti menemään lakimiehen juttusille. Hän voi neuvoa sinua ja tarvittaessa laatia testamenttisi. Vähävarainen saa apua kaupungin puolesta.
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Julkinen_oikeusapu
      Tuo on niin suuri asia että ei kannata jättää sitä hoitamatta.

    • pikku mummo

      et viitsis, täällä oli jokin aika sitten samantapainen juttu, jossa tytär kyseli samoja, et saanut silloin liiemmin myötätuntoa, näin päin paljo paremmin.

      • ...........

        Täh???


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      414
      4520
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      246
      2249
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      70
      1660
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      161
      1452
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      291
      1337
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1137
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      137
      1094
    8. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1075
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      62
      1031
    10. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      119
      967
    Aihe