Mitä uuteen kasvimaahan?

Sitruuna ja perhonen

Hyviä ideoita kaivataan. Entinen hyväksi havaittu (ja möyhennetty) kasvimaa jäi mökkirakennuksen alle. Nyt ilmeisesti saataneen uusi entiseen lammastarhaan. Lienee vielä "peruslannoitusta" jäljellä vaikka lampaita ei ole pariin vuoteen ollut.
Tosin joudutaan kevätkyntämään. Tiedän että ensimmäinen ja vielä toinenkin vuosi on aika hankalaa, möykkyistä savimaata, ennenkuin saan sen kateviljelyn kautta mureammaksi. Mitä ideoita teillä olisi ekan vuoden kasveiksi, jotka ei olisi niin noponnuukia maasta?
No, härkäpapu on kyllä mun mieleeni, mutta mitäs muuta kivaa?
Kurpitsa ja parsa kasvaa toisaalla, samoin vattu ja herukat.

36

1664

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Naurista, lanttua, punajuurta ja muita perusjuureksia? Ne voi sitten grillata syksyllä... ;)

      Kokeilemani kotimainen kaskinauris teki niin mahdottomia lehtiruusukkeita, että toimii myös rikkaruohontorjujana...

      Luulin myös pensaspavun kasvatusta vaativammaksi, mutta eipä tuo kovin kummoista ollut, pari kertaa työnsin tyvelle kanapaskaa, joku tikku tueksi, ja kasvoi kivoja pensaspalleroita.

      Lehtimangoldi ei mielestäni vaatinut paljon mitään hoitoa tuolla savikolla, vettä kuivina kaisina, vain vähän lannoketta. Kävin katsomassa mallia toiselta puutarhaviljelijältä, ja seuraavan kerran laitan mangoldin taimille reilummat välit, ainakin 20cm. Mallikasvimaalla väliä oli varmaan 30cm taimella ja mangoldin lehdet puolimetriä korkeita.

    • Sitruuna ja perhonen

      Hyviä ideoita, varsinkin nauris. Miten valmistat mangoldin?

      • Ryöppään lehtimangoldin lehdet ja käytän vähän niin kuin pinaatin tapaan. Ruodit on paksumpia ja silppuen ne ensin pataan; semmoisen kuulin että joka käyttää rapeat ruodit parsan tapaan.

        Helpompi tuo oli kasvattaa kuin pinaatti, minusta. Itse laitan pinaatin lehtien kanssa sekaisin. Maku on vähän jakanut ihmisiä, toiset tykkää. Pinaattimainen lehti, mutta maku lähestyy raparperia? Kokeile ja kerro... ;)


    • Puutarhuri 87

      Jos maa on liian tiukkaa savea, laittaisin myös muutamia kohopenkkejä/kasvilavoja joissa saisi sitten helposti viljeltyä "paremmassa maassa".

    • Pena 55v.

      Ensimmäisenä vuonna kannattaisi panna koko palsta perinteisesti perunalle, joka muokkaa maata paremmin kasvimaaksi soveltuvaksi. Seuraavana vuonna suosittelisin kokeilemaan edes hiukan kaskinaurista joka on vanha suomalainen lajike, joka kylvettiin pellon kaskeamisen jälkeen. Tarvitsee tosin tuhkaa tullakseen makoisaksi, mutta on kyllä vaivan väärti. Nuotiossa tai grillissä foliossa kypsytettynä, nam, parempaa saa hakea lyhty kourassa!

    • Osa viljelyalueesta matala Auringonkukka kauraa - saat kaunista - kauralyhteitä - linnuille talveksi -
      auringonkukista maanparanteeksi..
      Kokeilisin vuoroviljelyä - tulevana vuotena -
      Nautinnollista puuhastelua..

    • mää vaa

      kannattaa laittaa hernettä ja heittää kauraa sekaa ja apulantaa. saa hyvän pohjan seuraavan vuoden juureksille

    • Tuhka muna
      • Mv-teknikko

        Tuhkan käyttöä en suosittele ilman analyysiä, voi todellakin sisältää paljon muutakin. Tuhkassa voi olla melkoisesti mm. raskasmetalleja, joten jos ei ole tarkkaan tiedossa, että mitä tuhka sisältää, en sitä laittaisi missään nimessä omaan kasvimaaahani!
        Turvallisin vaihtoehto on tuossa jo aiemmin mainitsemani kalkitus tutukitulla tuotteella esim. dolomiittikalkki, joka ei maksa mahdottomia.


    • Mv-teknikko

      Suosittelen, että laitat tuohon uuteen kasvimaahan mahdollisimman paljon perunaa kasvamaan. Sillä saat maan heti seuraavaksi vuodeksi hyvään kuntoon. Ja ensi vuoden perunamaan kohdalle laitat vaikka tuossa jo aiemmin ehdotettua hernettä ja vähän kauraa (vehnää) tukikasviksi. Näin sinulla on jo heti jotain satoa tuolta kasvimaaltasi jo nytkin, ja ensi vuodeksi maa kunnossa vuoroviljelyyn. Nyt kannattaa kalkita maa hyvin, muutama säkillinen esim. dolomiittikalkkia (n. 5tn/ha), ei ole suuri kustannus. Muista myös lannoittaa maa hyvin. Peruna ja herne eivät tarvitse paljoa typpeä, joten lannoite sen mukaan. Suosittelen lannoitteeksi (turvallisin vaihtoehto) puutarhamyymälöissä myytävää herkkuperunn lannosta https://www.agrimarket.fi/Piha_ja_Puutarha/pihan-tarvikkeet/lannoitteet/herkkuperunan-lannos-10-kg-greencare/ , jos käytät hevosen taikka karjanlantaa, sen kanssa pitää olla todella tarkkana, että se on hyvin palanutta ja jos et ole täysin varman lannassa mahdollisesti olevien ongelmarikkakasvien siementen määrästä, älä käytä! Voit lannan mukana saada todella vaikeasti hävitettäviä rikkakasveja. Jos sinulla on luotettava karjanlannan toimittaja tiedossa, niin silloin voit käyttää sitä.

      Välttäisin nyt ristikukkaisia kasveja kylvämästä nyt ensimmäisenä vuotena, siis nauris, lanttu, ehdit kyllä niitäkin sitten myöhemmin kasvattamaan, kun saat maan kuntoon.

    • 17+6

      Perunaa laittaisin minäkin.Ja jonkun kasvilavan,jos haluaa kesällä herkutella salaateilla ja ehkäpä pikkuporkkanoilla.
      Mikäli ei halua koko alueelle perunaa,sopivia viherlannoituskasveja on hunajakukka,veriapila ja auringonkukka.

    • Perunamaa yleensä

      lannoitettiin ennen hevosenlannalla syksyllä ja kynnettiin silloin maahan

    • KaalimaanMato

      Älkää nyt kovin ääneenne vouhottako niiden kasvimaidenkanssa, sillä Katainen ViherKokoomusjoukkoineen saattaa säätää "kasvimaaveron"..
      Vielä ennen lähtöään kovapalkkaiseen Natovirkaan.??

    • kasvia sulle

      Ruohoo noin aluks.

    • Aisantuntija2

      Cannabus Sativalla on hyvä aloittaa ja siirtyä siitä sitten pikkuhiljaa kovempiin kukkiin.

    • tic tac

      minä vihaan kaikkia kasvimaita koska jo 8v jouduin kitkemään siskojen kaa hehtaarin suurusta kasvimaata että nyt on vain kukkia ,et silleen

      • dog hater

        Kyllä on lapselle kovaa kitkeä hehtaarin maata... Vanhemmallekin pienempi riittäis, siis jos ei käytä rikkaruohomyrkkyjä....


    • Sitruuna ja perhonen

      kiitos, aloitan nokkosten viljelyn kiitos neuvoisat

      • Juu, nokkonen on elinvoimainen, terveellinen ja peittävä, hyvä valinta...


      • Oikea sitruuna ja

        perhonen.
        Käytit sitten toisen nimimerkkiä? Miksi?
        Kiitos muille asiallisista kommenteista. Perunaa tulee osalle, osalle hunajakukkaa. Sitten jonkin verran vihersipulia ja muita pienempiä juttuja joille jaksaa möyhiä kunnon penkit. Tänään käytiin katsomassa mihin kohtaan lammashakaan kynnetään pikku pelto.
        Mistä näitä valopäitä cannabiksineen ja tupakoineen joka keskusteluketjuun sitten jaksaakin ilmestyä!


    • raba1

      Raparperi on monivuotinen kasvi .Eikä vaadi hoitoa ja leviää itsestään.

    • viherpippeli

      Kannabista näin alkuun ja sitku pilvessä hokaset, että olipas helppoa niin eiku unikkoa kasvamaan ja sit opettelet viel kemiallisen erotteluprosessin et saat morfiinia siitä lateksista... kipulääkkeitä on vaikea saada jos vaikka rupee särkee paikkoja... panadol ei oikein auta mihinkään ja parempi hoitaa ne kivut kunnolla jos niitä kerta on edes vähän.

      Kukkahattutädit voi sitten hommata herpeksen ni voitte kasvatella kukkakaalia genitaalialueilla ilman erillistä huolenpitoa...

      Opettavaista, terveellistä ja tuottoisaa touhua sanon mie!

      • omat lääkkeet

        Unikko ja hamppu toimii vaivaan kuin vaivaan, ei tarvitse pahemmin apteekissa ravat kun on hyvä yrttitarha! Ja siitähän apteekkarit ja valtio ei tykkää, siksi se onkin laitonta...


      • wsdefgyhu

        unikoista ei suurin osa ole huumekasveja, kantsis vähän tutustua aiheeseen, ennenkuin tulee tänne neuvoja antamaan...


      • Läppälääkäri
        omat lääkkeet kirjoitti:

        Unikko ja hamppu toimii vaivaan kuin vaivaan, ei tarvitse pahemmin apteekissa ravat kun on hyvä yrttitarha! Ja siitähän apteekkarit ja valtio ei tykkää, siksi se onkin laitonta...

        Jos tuntuu että on aina vetämätön väsynyt olo ja olet muutenkin luonteeltasi laiska jumittaja joka ei saa asioita tehtyä, niin suosittelen tähän vaivaan ehdottomasti oopiumia sekä kannabista.


      • omat lääkkeet
        Läppälääkäri kirjoitti:

        Jos tuntuu että on aina vetämätön väsynyt olo ja olet muutenkin luonteeltasi laiska jumittaja joka ei saa asioita tehtyä, niin suosittelen tähän vaivaan ehdottomasti oopiumia sekä kannabista.

        Kannabis ei välttämättä tuohon jumitus-ongelmaasi toimi, mutta opium tekee monet aktiiviseksi ja pirteäksi sopivalla annostuksella! Aloita vaikka siitä, tai suksi suoraan psykiatrisi puheille.


      • älä lässytä
        wsdefgyhu kirjoitti:

        unikoista ei suurin osa ole huumekasveja, kantsis vähän tutustua aiheeseen, ennenkuin tulee tänne neuvoja antamaan...

        Tutustu keskenäs, eiköhän kaikki tiedä että opium-unikko eli papaver somniferum on se ainoa toimiva unikko Esim. silkkiunikko ja lukuisat muut unikot eivät ole juurikaan aktiivisia.


    • lakjbhgfcdxsz

      perunaa, porkkanaa, sipulia, hernettä, reunoilla kehäkukkia ja hunajakukkaa.

      kasvulavat/lavakaulukset ovat nyt suosiossa, helppoja tehdä itse, ja kun pohjalle laittaa suodatinkangasta, ja päälle puhdasta multaa, niin rikkakasvit ei pääse jylläämään. kasvulavoihin voi istutella salaattia, tilliä, persiljaa ja muita yrttejä, krassia, kehäkukkaa (molempien kukinnot syötäviä) näin kasvimaalla on myös silmäniloa... kasvulavat toimivat kohopenkkeinä, jolloin kasvien juuret eivät lillu märkänä jos vähän pidempään on sateista ja se hoitaminenkin on helpompaa, kun ei tarvitse kyykkiä matalalla.
      porkkanoista löytyy joka lähtöön, me ollaan kasvatettu sellaista lajiketta joka sopii pikkuporkkanaksi, eli voi aiemmin korjata satoa, ja uusintakylvön ansiosta satokausi pitenee. eli esim. puolet kasvimaasta voisi olla perunaa ja toiseen puoleen voi laittaa niitä laatikoita.

    • juu51

      Eikös vihulaiset olis hyvä juttu aloitukseen !!

    • Vihreää kultaa

      Laita täyteen biopolttoaine kasveja.

    • cvcvbnvbnxvbm

      Mitenkähän koripaju kasvaisi tuollaisessa maassa?

      Minä yritän luoda vähitellen itsensä hoitavaa puutarhaa, jossa on marjovia puita ja pensaita, ja koristeeksi perennoja. Väsyttää ajatellakin kasvimaata. Tulihan siitä viime vuonna satoa, mutta työtä oli liikaa ja itse asiassa ruokaa tuli enemmän kuin jaksoimme syödä. Kai pitää tyytyä pienempään plänttiin tänä kesänä.

      • ---

        Sativa kasvia kylvä vain


    • p-vertti

      Rikkaruohot menestyvät hyvin, eikä ole välttämätöntä kylvää itse, vaan voin vaan odottaa ja kylvää sisällä sängyssä muuta satoa odottamaan, että josko jotain saisi syödäkseen.

    • teor.

      Maa-artisokka on samantyyppinen pioneerikasvi kuin auringonkukkakin, monivuotinen tosin. Ja hyvä raaka-aine keittoihin ym. Papu- ja hernekasvit varmaan tykkäävät kasvaa tuossakin, kunhan alkuun pääsevät. Suosittelisin aluksi jättämään reilun osan maasta kesäkukkapenkiksi. Mansikka viihtyisi luultavasti hyvin entisessä lammastarhassa.
      Kun nyt mennään ihan asialinjalle ilman hömpötyksiä, lähetä Viljavuuspalveluun maanäyte jotta tiedät etkä luule maan ominaisuudet. Esim. typpeä saattaa olla pitkäksi aikaa sitoutuneena, myöskään kalkituksiin ja tuhkan levityksiin ei pidä mennä ennen kuin tiedät pH:n. Perunahan ei tykkää tuhkasta yhtään, tulee rupiseksi, kaurakin kasvaa paremmin happamassa kuin kalkitussa maassa.
      Jokin isojuurinen kaalikasvi, jonka istutat taimina, voisi olla myös hyvä idea. Nurmisilppua levittelet katteeksi pitkin kesää. Esim. lehtikaalia kai käytetään maanparannuskasvina? Loput voisi syksyllä kääntää maahan. Muovikate voisi olla hyvä idea hyötykasvimaan rikkaruohontorjujana nyt alkuun, ekana kesänä kun rikkojen siemeniä itää runsaasti.

      • Mv-teknikko

        Viljavuustutkimus on tietty ihan hyvä juttu ja kannattaa tehdä, mutta minun mielestäni sillä ei ole heti niin kiirettä, koska maata otetaan käyttöön tuon lammaslaitumen jälkeen. Mitä suurimmalla toden näköisyydellä pH on ihan pielessä, joten kunnon kalkitus nyt ja suurin osa perunalle ja ensi vuoden perunalle tarkoitettu osio herneelle tukikasvin kanssa. Tämä sillä, että on edes jotain mahdollisuutta saada pidettyä rikkakasveja ojennuksessa nyt ensimmäisenä vuotena. Viljavuustutkimuksen ottaisin vasta ensi vuonna.
        Tuhkan levittämistä en suosittele missään nimessä ilman analyysiä ja muutenkin jättäisin tuhkan levittämättä kasvimaalle.


    • Jos sinulla on savimaata,niin vanha kosti on todella valmista noin 5v. vanhaa karjan lantalan pohjaa tasainen kerros siten et tarvitse muuta lannoitusta. Jos kuitenkin seon savijankkia eka sateen jäljiltä niin aja nyt kottikärryllä siihen kaikki vanhat muurahais pesät mitkä löydät,sitä saa olla todella paljon myös lehtikarike toimii hyvin siinä seassa sellaisenaan koska kastemadot tulevat ja möyhentävät maan puolestasi,niitä voi istuttaa ellei ala näkymään. Hyvä kosti on pyytää kaupoista pilalle menneet omenat ym,sen kataiset savimato ruuat jotka tietusti pienit ensin ja kaiken varmuudeksi osta Merilevä-kanankakkaa jonka ensin liotat veteen ja käytät kasteluvetenä silloin kun näyttää tarpeelliselta. Näin tehden ainakin minulla on onistunut jopa tupakan viljely joka kasvoi 2,75 korkeaksi ja oli komeaa kun lehdet oli yli puolimetrisiä ja kukinta todella näyttävä(Exsotic karden myy) Voit antaa pois jos et itse tarvitse,ainakin Virginia-merkille oli ottajia. Tämä esimerkki paheellisen tupakan kasvatukseta piti todistaa sinulle että hyvän ja voimakkaan maan tarvitsema kasvi pärjäsi näillä opeilla erin omaisesti kun toiset eivät saaneet edes metrin korkuisia kasveja,niin näin ollen väitän että jos maasi happamuus on 6-7 voit laittaa melkein mitä ikinä haluat,esim avomaan kurkku suorastaan villiintyi ja kaikki perus kasvit. Ei tarvitse niitä muurahaisia sääliä jos pesä kasvaa sammalta niin kiittäisivät että pääsevät rakentamaan toimivan keon. Hevosen lantaa laitoin kerran ja sain perunamaalle vain lisätyötä kun saviheinä tukki koko pellon,en siis suosittele. Eli murkkupesää,vanhaa lantalamultaa ja kariketta sekä kanankakkaa niin varmaan onnistuu jo eka kesänä,kaikki mainitsemesi kasvit mukaan lukien.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      362
      3205
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      140
      1217
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      61
      1167
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      136
      987
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      115
      816
    6. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      762
    7. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      160
      752
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      23
      727
    9. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      113
      727
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      40
      689
    Aihe