Miksi valitsit asumisoikeusasunnon?

Kaisanainen

Hei,

Olen 29-vuotias viimeinkin vakituisen työpaikan saanut perheenäiti. Hommattiin meille asumisoikeusasunto täältä Helsingistä. Pitkään mietimme mieheni kanssa, että jotenkin tässä asumisessa pitäisi "edetä", kun alamme jo kolmekymppisiä olemaan. Maksamme nyt 90 neliöisestä rivarista 1250€ /kk 200€ lainanlyhennystä.
Täällä porukka hirveästi kyselee syitä ason valintaan. Tässäpä siis yksi: emme saa pankista lainaa omistusasuntoon, koska molemmilla on opintolainat, eikä yhtään pääomaa. No, nyt saamme asua kuitenkin hyvätasoisessa asunnossa ja silti kertyy edes pieni pesämuna tässä samalla. Eihän tämä nyt niin huono valinta ole!?

Mikä on Sinun tarinasi?

15

571

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gfsfdfdf

      Maksan aso-asunnostani 890 euroa kuukaudessa (helsinki). Vuodessa 10680 euroa. Ja kymmenessä vuodessa 106 800 euroa, mutta todennököisesti en asu tässä niin kauan, vaan ostan oman.

    • velaton asokas
    • pelkurin valinta?

      "29-vuotiaana viimeinkin vakituisen työpaikan saanut", no heh heh. Ei sitä moni niin nuorena saa, eikä se silloinkaan välttämättä ole vakituinen.

      Ja sillähän ASO onkin hyvä ratkaisu, varsinkin näin sinkulle. Oma eka vakiduuni (34-vuotiaana) oli sen verran huonosti palkattu, että ei sillä Helsingin hinnoilla mitään asuntovelkaa olisi otettu. Elin vaatimattomasti ja asuin vuokralla, väliin siinä iski yt:tkin. Lomautusaikana löysin duunia ja irtisanouduin, irtisanomisajan palkka melkein riitti asomaksuun. Päätin pienentää asumiskulujani, otin pikku lainan loppua asomaksua varten, ja nyt se on ollut jo hyvän aikaa maksettu. Eli valitsin ASOn säästääkseni asumiskuluissa verrattuna vuokra-asumiseen.

      Kai tässä omistusasuntoonkin olisi nyt mahdollisuus, itse asiassa kyselinkin taannoin pankista, mitä saisin lainaa jos haluaisin, ja yllättävän avokätisiä olivat. Mutta ei toisaalta siihen mitään suurempaa paloa ole. Tätä vauhtia jos työt jatkuu saan eläkkeelle lähtöön mennessä säästeltyä omistusasunnon hinnan, jos silloin alkaa kiinnostaa. Toistaiseksi en uskalla laskea sen varaan että työtä jatkossakin olisi, enkä halua joutua ison lainan kanssa kuseen.

    • tosi tyytyväinen

      Kaisanainen,ihan hyvä juuri teidän tarpeisiin. Helsingissä asunnot tosi kalliita ja noin saatte jotain pesämunaa säästettyä.

      Itse hain panklsta lainaa,mutta stoppi tuli kun ilmeni,että olen yrittäjä.
      Pankeilla on hirveät angstit yrittäjiä kohtaan.Varmaan joku konkurssipelko...mutta moniko työpaikka on tänäpänä varmaa?

      Onneks on tää aso vaihtoehto ja vinkkinä sen verran et stadis HASO,niin ei vastikkeet tolkuttomasti nouse.Menee samas linjas stadin vuokrakämppien kanssa.

      • Kaisanainen

        Jos pääsisimme HASOon, niin tulisi halvemmaksi. Nyt asumme asokotien asunnossa. Pelottaa ehkä hieman negatiivinen julkisuus, jota yritys on saanut. Meillä kuitenkin asunto tosi kiva ja hyväkuntoinen.

        Me saisimme lainaa, jos olisi edes vähän säästöjä ja ei olisi opintolainaa. Molemmilla kuitenkin vakityö ja hyvät työllisyysnäkymät (hoitoala).

        Ehkä omaan sitä kymmenen vuoden päästä!


    • säästän

      Muutin vielä opiskelijana ollessani v. 2010 asokotiin ja vaihdoin kämppääkin viime vuonna parempitasoiseen. Vastike 748 e, 58 neliöinen kaksio isolla parvekkeella Helsingissä. Lisäksi sauna ja tilava vaatehuone. Ei paha, mutta lähinnä syynä asokotiin on omaan asuntoon säästäminen, kun vanhemmat eivät voi ryhtyä takaajaksi. Yli puolet säästössä, mutta 30-40000 euron alkupääoman säästäminen on alkanut näin yksinasuvana tuntua varsin nihkeältä. Ehkä pari vuotta vielä...

      • Säästäminen omaan

        taitaa olla yleisin tilanne asoissa. Eipä näistä tullutkaan pitkäaikaisia ja jopa perittäviä asuntoja...Syy:Ahneus.


    • hasoaso

      Itse asuin Haso-kaksiossa yli 10v, alunperin valitsin sen edullisen vastikkeen vuoksi verrattuna vapaiden markkinoiden vuokriin. Asunto (-97 valmistunut) oli valoisa ja sijainniltaan hyvä.
      Asumisen ohessa kertyi säästöjäkin sen verran että oman ostaminen Helsingistä oli lopulta helppoa. Eli kyllä aso voi olla asumismuotona tietyssä elämänvaiheessa ihan toimiva ja huoleton valinta. Tietysti siitäkään ei pidä liikaa maksaa.

      • m.i.n.d.i.s

        valitsin ason , koska tämä on turvallinen epävakaan talouden aikana. jos työttömyys iskee niin saa asumistukea, eikä lainan kanssa joudu ongelmiin. samat kulut kun kaupungin vuokra-asunnoissa, mutta siinä sivussa säästää hiukan. hyvä malli.


    • asoespoo

      Valittiin aso aikoinaan edullisen vastikkeen vuoksi ja olihan kyseessä uusi kiva talo meille sopivalla paikallakin. Kuvittelimme myös, että asossa voisimme vaikuttaa yhtiön menoihin ja vastikemaksuihin. Siis samoin kuin useissa rivitalo asunto-osakeyhtiöissä tehdään.

      Ajatuksena oli asua asossa pitkään, mutta luovuimme siitä vajaa 5 vuotta myöhemmin. Vastikkeet nousivat ja vastiketta ei voinut sanoa enää edulliseksi, myös talossa oli kaikennäköistä pientä ja isompaakin. Asukkaat olivat alkuun aktiivisia ja kaikilla oli mielenkiintoa osallistua pihan laittoon, lumitöihin yms. tekemisiin. Pian huomattiin, että kaikki oli turhaa, omasta aktiivisuudesta ei ollut taloudellisessa mielessä mitään hyötyä.
      Kyseessä oli pienehkö rivitalo, jossa asuminen oli kuin omakotiasumista. Siksi lapsellisuuttamme kuvittelimme, että voisimme pienentää vastikkeita kiinteistöhuoltokuluja pienentämällä. Selvisi kuitenkin nopesti, ettei vastike olisi laskenut, vaikka olisimme luopuneet kiinteistöhuollosta kokonaan. Siinä se valinta- ja luopumistarinamme lyhyesti.

    • Mikä yhtiö?

      Valitsin aikoinaan asumisoikeusasunnon, koska uskoin kohteen markkinointivaiheessa yhtiön propagandaan omakustannusperiaatteesta ja asukasdemokratiasta enkä osannut ennakoida, kuinka härskiksi yhtiö osoittautuu vuosien varrella. Yhtiön on saanut runsaasti negatiivista julkisuutta vuosien varrella. On ollut laitonta varainsiirtoa, mitättömiä ja laittomia osakekauppoja jne. Yhtiön edustajat ovat useita kertoja valehdelleet minulle asukkaana ja asukkaiden edustajana. Yhtiössä viihtyvät vain sinisilmäiset hölmöt ja sellaiset vahän fiksummat, jotka kyllä hoksaavat asioiden laidan, mutta osaavat vaieta viisaasti, jotta eivät joutuisi yhtiön edustajien silmätikuiksi. Jos joutuu silmätikuksi, niin sen saa tuntea monin tahoin nahoissaan. Karmeinta on kuitenkin se, että yhtiön edustajat oaavat manipuloida asukkaat toisiaan vastaan tai asukkaat sellaista edustajaansa vastaan, joka on joutunut silmätikuksi puolustaessaan aktiivisesti asukkaisen oikeuksia tai tuonut esille epäkohtia yhtiön toiminnassa. Aina löytyy asukkaita, jotka ovat valmiita hotellilomasta tai Tallinnan risteilystä paukkuineen kääntymään edustajiaan vastaan. Hajoita ja hallitse -periaate on todella tehokas asukkaiden hallitsemiskeino härskissä yhtiössä. Osaatko arvata, mikä on tämän "yleishyödyllisen" asumisoikeusyhtiön nimi?

    • Hasolainen

      Avain Asumisoikeus Oy:stä on varmaankin kysymys.

      • asoespoo

        Ei ollut Avain, oli TA


      • Oikea vastaus

        Nimenomaan AVAIN Asumisoikeus Oy:stä on kysymys tässä tapauksessa. Muitakin härskejä "yleishyödyllisiä" yteisöjä varmaan on, mutta AVAIN on ylivertainen.


    • asespoo

      Joo, näistä kirjoituksista ei näköjään oikein tiedä kenelle ne on kohdistettu.
      Tuo minun vastaus oli siis tarkennus vain omaan "asoespoo" tekstiini, ei tuohon nimim. "Mikä yhtiön?" kommenttiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      734
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe