Lewyn kappale -dementia ja harhat

memuschkaja

Hei! Olen päälle parikymppinen nainen ja 63-vuotias isäni sairastaa lewyn kappale -dementiaa. Hän asuu hoitokodissa, koska kotona hoitaminen kävi mahdottomaksi harhojen takia, yksin häntä ei voi jättää ja kaikki meidän perheenjäsenet käyvät päivätöissä.

Eniten tässä taudissa hämmentää nuo harhat. Ei välttämättä se, että niitä harhoja on, mutta miten ihmisen kanssa tulisi toimia, kun harhoja tulee? Isäni puhuu paljon erilaisista vaaroista ja vainoajista, jotka ovat hänen perässään ja hän epäilee useinhoitohenkilökuntaa pahantekijöiksi, eikä pysty ollenkaan rentoutumaan hoitopaikassaan. Minä menen ihan lukkoon ja yritän selittää, etten näe mitään vaaraa tässä tilanteessa ja yritän aina painottaa, ettei hänellä ole mitään hätää ja perustella, miksi tilanteessa ei ole mitään vaaraa. Onko tähän jotain ohjeita olemassa, miten tällaista harhailevaa ihmistä voi rauhoittaa? Jostain luin, ettei harhoihin saa mennä mukaan, mutta toisaalta se tuntuu aivan mahdottomalta, jos toinen ei millään usko.

Oikeastaan en odota, että mitään ohjeita olisi olemassa ja että jokainen on yksilöllinen tapaus - lähinnä kaipaisin ajatuksia ja neuvoja muilta lewyn kappale -dementiaa sairastavien läheisiltä. En tiedä mihin pitäisi ottaa yhteyttä tai saada vertaistukea.

Ei muuta, kiitos jo etukäteen!

4

5516

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1+1

      Minä menin kyllä mukaan harhoihin, tai siihen tunteeseen , en ainakaan koittanut oikasta. Ainakin meillä yltyi vaan levottomuus ja harhat jos oikaisi. Lisäksi koitin harhauttaa, keksii muuta. En tiedä , mutta nykykäytännön mukaan , suositellaan että ollaan mukana harhassa, ainakin meillä se toimi. Sairaillehan se on todellista ja tulee hätä jos sanoo että kuvittelee vaan.

    • memuschkaja

      Kiitos vastauksesta! Joo, minäkin yritän aina päästä siihen tunteeseen mukaan ja ymmärtää, että tämä on isäni todellisuutta. Usein kuitenkin isälläni toistuva harha siitä, että esimerkiksi hoitopaikan käytävällä kerätään porukkaa kokoon ja heille ollaan tekemässä jotain pahaa, tai että siellä ammuskellaan - ja kun minähän tulen isäni huoneeseen tämän kyseisen käytävän kautta. Yleensä tähän sanon, että "minä näin ihmisiä katsomassa televisiota" tai että "en ainakaan huomannut mitään epäilyttävää" ja yritän sitten rauhoitella ja silitellä. Usein hän myös pian häätää pois (noin 10 minuutin oleilun jälkeen), koska "on liian vaarallista". Inhottaa vain, kun ei voi oikein toista auttaa tai houkutella häntä tekemään mitään mielekästä, koska hänen maailmansa on täynnä vaaroja ja uhkakuvia. Äitini onnistuu saamaan iskän joskus ulkoilemaan, mutta minä harvemmin saan. Pelottaa myös välillä lähteä, jos toinen on kovin harhainen, kun ei tiedä mitä tapahtuu. Jotenkin vain tuntuu, etten tee tarpeeksi, en yritä tarpeeksi, pelkään liikaa ja en osaa toimia oikein.

    • Teet ihan tarpeeksi, etkä enempää voi. Miulla oli harhainen ja väkivaltainen alzheimerhoidettava . pelotti välillä ja sain vartioida yötä päivää. Pitää aina muistaa, että sairaille tuo on todellisuutta, eikä terve pysty enempää , kuin mihin ymmärrys ja välittäminen riittää. Parasta olla itse rauhallinen ja olla läsnä , ja poistuu paikalta jos on vaarallista. Kyllä sitä tuntee itsensä tosi riittämättömäksi, kun ei mitään voi.
      Jos sinua pelottaa , älä pakota itseäsi. ja pyydä vaikka joku hoitaja mukaan/ vierelle kun olet siellä hoitokodissa, kyllä siellä ymmäretään, tai pitäisi ymmärtää.
      Meillä oli harhat niin valtavia ja niitä ihmisiä oli välillä jopa saunan uunissa ja sota oli käynnissä. Sohvalla istui aina joku näkymätön, ja telkkari pelotti , siellähän aina porukkaa :)
      Vaikeeta se on katsella vierestä , mutta muokkaa kohtaamisista sellaisia, että sinulla on hyvä ,pieniä hetkiä ja usko pois, et pysty enempää tekemään.

    • sairaus sen tekee

      Hoidan itse dementoituneita vanhuksia. Harhat ovat helle todellisuutta ja ei niitä millaan oikaise. Adistaa vain, jos alkaa inttämään.
      Kerran eräs mummo sanoi, että tyynyn alle meni haavoitettu eläin ja kotistetyyny on päältäkinpäin veressä. Tyynyliinassa oli punaisia valkoisella pohjalla.
      Otin tyynyn ilmaan, katsottiin yhdessä että alla ei ollut mitään ja sanoin että en kuule korvillani valitusta. Sitten selitin että tyynyliinan punaiset täplät ovat ruusuja, kukkia.
      No vanhus rahoittui ja sillä kertaa harha unohtui.

      Itse koen joskus, että on tärkeää olla vain läsnä ja kuunnella vanhuksen ahdistusta. Harhat aiheutuvat aivojen rappeutumisesta ja mikään inttäminen ei auta ja paranna tilannetta.
      Pitää hyväksyä sairas sellaisena kuin hän on. Jos harha on hirveä, niin on oltava vain levollinen, ja rauhoiteltava että mitään pahaa ei tapahdu. Asiat järjestyy. Näin olen itse päässyt eteenpäin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      3228
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2141
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2061
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1915
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1251
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe