Helsingin terveyskeskusjonoja "kaunisteltiin"

veronmaksajille

Lääkärijonoista tuli kiistaa – Helsingin tilastointitapa "täyttä huttua"

Kallion terveysasemalla saa jonottaa pitkään. Jonoja kasvattavat muilta asemilta siirtyneet.

"Ihmettelen, mistä olette saaneet moiset, täysin vääristyneet tilastot?" kirjoitti tuohtunut helsinkiläisrouva palautteessaan, joka koski HS:n uutista Helsingin terveysasemien jonoista.

Hän ei ole kuulemma saanut aikaa terveysasemalle ilman parin kuukauden jonottamista.

Näyttää siltä, että kirjoittaa terveysasemien jonoista minkä tilastotiedon pohjalta tahansa, se ei tunnu vastaavan kuntalaisten – siis jonottamisen asiantuntijoiden – arkikokemusta.

Tarve jonojen todellista pituutta kuvaaville tilastoille on kasvanut, kun vuoden alusta terveysaseman on voinut valita mistä kunnasta tahansa.

Mutta saako ihminen tarpeeksi tietoa valintansa pohjaksi?

Sijainti on keskeinen tekijä valinnassa. Kuinka helposti pääsee kulkemaan terveysasemalle kipeän jalan tai kuumeen sumentaman pään kanssa?

Monelle on kuitenkin tärkeintä, kuinka kauan lääkäriaikaa joutuu odottamaan.

HSL:n reittiopas antaa kulkuohjeet vaikka toiselle puolelle pääkaupunkiseutua, mutta tarkkaa ja yksiselitteistä tietoa jonoista ei tunnu saavan mistään.

Kunnilla on velvollisuus seurata hoitoon pääsyä ja kertoa siitä myös kuntalaisilleen. Helsingin sosiaali- ja terveysviraston internetsivujen uumenista asukas saattaakin löytää listauksen hoitoon pääsystä terveysasemilla.

Siinä on mitattuna terveysasemien lääkäreiden ensimmäinen vapaana oleva kiireetön vastaanottoaika kalenteripäivissä. Maaliskuussa odotusajan haitari oli esimerkiksi Suutarilassa 3–30 päivää, Töölössä 8–42 päivää ja Myllypurossa 32–70 päivää.

Terveysasemien johtajaylilääkäri Raija Puustinen totesi toissa viikolla, että monesti haarukka venyy pitkäksi, koska asiakas haluaa päästä tietylle, vaikka osa-aikaeläkkeellä olevalle tai suositulle, kokeneelle lääkärille.

"Täytyy katsoa ensimmäistä vapaata aikaa, se on tässä oleellista", Puustinen vastasi kysymykseen, miten tilastoa tulkitaan.

"Tuollainen tilastointi on täyttä huttua ja puppua", kommentoi Helsingin tilastointitapaa Vantaan terveyspalveluiden johtaja Timo Aronkytö.

Hänen mukaansa jonon pituutta kuvaamaan ei voi käyttää aikoja, jotka ovat vapautuneet peruutusten takia.

Espoo ja Vantaa käyttävät jonojen julkisessakin tilastoinnissa niin sanottua T3-aikaa. Se tarkoittaa kolmatta vapaata aikaa, jolloin esimerkiksi peruutusten takia vapautuneet ajat eivät vääristä tilastoja.

Yleiskuva jonoista luodaan ottamalla vielä näistä ajoista mediaani eli lukujoukon keskimmäinen arvo: puolet saa ajan nopeammin, puolet hitaammin.

Useiden pyyntöjen jälkeen HS sai Helsingiltäkin vastaavalla tavalla tilastoidut jonotusajat maaliskuulta.

Niiden mukaan terveysasemille kiireetöntä aikaa saa jonottaa keskimäärin 29 päivää – yhtä kauan kuin Espoossa.

Vantaalla jonon keskipituus on 23 tai 47 päivää riippuen siitä, onko kuntalainen listautunut jonkun tietyn lääkärin potilaaksi. Omalääkärin hankkineet saavat ajan nopeammin.

Katso Hesarin linkistä Helsingin eri alueiden jonot:

3

73

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lukekaa suunnitelma

      Samaan aikaan tehtiin Helsingin valtuusossa tällaisia päätöksiä!

      Tässä paperittomien terveydenhoitosuunnitelma:

      Helsingin Sosiaali- ja terveyslautakunnan Demarit, Vihreät, Vasemmisto ja Rkp päättivät myöntää paperittomille palvelut:
      Maija Anttila, Sdp,
      Joonas Leppänen, Vas,
      Jouko Malinen, Sdp,
      Laura Nordström, Vihr,
      Leena Riittinen, Vihr, M
      ikael Sjövall, Rkp,
      Tuomas Tuure, Vihr,
      Anna Vuorjoki, Vas

      Paperittomien palvelujen suunnitelma:

      http://www.hel.fi/static/public/hela/Sosiaali-_ja_terveyslautakunta/Suomi/Paatos/2013/Sote_2013-11-26_Sotelk_18_Pk/8659D1DA-098B-4C13-B447-306C2D0E416F/Ns_paperittomien_henkiloiden_terveydenhuollon_jarj.html


      Otteita linkistä: "Suppeimmillaan, järjestettäessä vain terveydenhuoltolain 50 §:n mukainen kiireellinen hoito, vuosikustannukset ovat joitakin satoja tuhansia euroja. Tarkemman arvion tekeminen on mahdotonta. Terveydenhuollon tietojärjestelmistä ei voida tällä hetkellä selvittää paperittomien terveydenhuollon toteutuneita kustannuksia."

      "Terveyspalvelujen tarjonnan vaikutus maahan tuloon

      On mahdollista, että laajojen terveydenhuollon palvelujen tarjoaminen paperittomille lisäisi laillista ja laitonta maahantuloa sekä maassa oleskelua. Tämä aiheuttaisi ennalta arvaamattomia terveydenhuollon kustannuksia ja resurssitarpeita sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa. Esimerkiksi yhden lääkkeille vastustuskykyisen tuberkuloositapauksen hoito maksaa 160 000 euroa, lääkkeille herkän tuberkuloosin 6 kk:n lääkehoito 15 000 euroa ja HIV:n hoitokulut vähintään 20 000 euroa vuodessa. HUS-alueella tuberkuloosin ilmaantuvuus on kantaväestössä 4/100 000, maahanmuuttajilla 35 / 100 000."

    • minä vuonna?!

      Pe­rus­ter­vey­den­huol­lon huo­no ima­go joh­tu­nee pit­käl­ti lää­kä­ri­ai­ko­jen huo­nos­ta saa­ta­vuu­des­ta. Mut­ta lää­kä­ri­va­je on hy­vää vauh­tia kor­jaan­tu­mas­sa.

      Näin kirjoittaa so­siaa­li- ja ter­veys­lau­ta­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja Mai­ja Ant­ti­la tämän päivä Hesarissa. Koko mielipidekirjoituksen kappale, jossa tuo suuria odotuksia veronmaksajissa herättävä lupaus on, kuuluu näin:

      "Pe­rus­ter­vey­den­huol­lon huo­no ima­go joh­tu­nee pit­käl­ti lää­kä­ri­ai­ko­jen huo­nos­ta saa­ta­vuu­des­ta. Mut­ta lää­kä­ri­va­je on hy­vää vauh­tia kor­jaan­tu­mas­sa. Toi­saal­ta lää­kä­ri­pu­la on joh­ta­nut pe­rus­ta­son sai­raan­hoi­ta­jien, ter­vey­den­hoi­ta­jien ja fy­sio­te­ra­peut­tien osaa­mi­sen en­tis­tä pa­rem­paan käyt­töön ja työn­ja­koon. Pe­rus­ta­son so­te ot­taa vas­tuu­ta ko­ko väes­tös­tä. Se on rat­kai­se­va ero eri­kois­sai­raan­hoi­don ja pe­rus­ter­vey­den­huol­lon vä­lil­lä. Mi­kä­li pe­rus­ta­sos­ta luo­vut­tai­siin, se oli­si suu­ri harp­paus koh­ti sai­raus­kes­keis­tä ter­veys­po­li­tiik­kaa, ai­kaan en­nen kan­san­ter­veys­la­kia (1972)."

      Ja koko kirjoitus:
      http://www.hs.fi/paivanlehti/#13032014/mielipide/Kaksiportainen terveysjärjestelmä on toimiva/a1394612079195

      • vauthia!

        "Mut­ta lää­kä­ri­va­je on hy­vää vauh­tia kor­jaan­tu­mas­sa."

        Milloin se hyvä vauhti alkaa? Siis kantasuomalaisille ja täällä työtätekeville?!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      957
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe