Jengi vain vilkaisee karttaa ja kiitää rastivälin? :O

Hidas aivo

Pitääkö olla superaivot, että tän suunnistuksen saa kulkemaan? Itse joudun tutkimaan karttaa ja etsimään sieltä tunnusmerkkejä, tarkastamaan vielä onko nousua vai laskua ja vasta sitten pääsen liikkeelle. Sitten vielä kompassiin suunta ja muut ovat jo maalissa... Ikää reilu 30 vee eikä näössä mitään vikaa, mutta silti kartanluku on tihrustamista.

Menen melkein aina suoraan, koska viivalta poikkeaminen on lähes aina vienyt metsään. Joskus selviä kuviorajoja noudattaen olen onnistuneesti kiertänyt tiheikön (jee!)

Miten nuo muut kun vain vilkaisevat karttaa ja tietävät heti minne mennä?

8

2245

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suunennahavin

      Suurin osa heistä jotka pääsevät lähtemään rastilta heti seuraavalle on ollut paljon harjoittelua takana. He tekevät todennäköisesti suunnitelman seuraavan rastivälin reitinvalinnasta jo edeltävällä rastivälillä. Hyvä ohje on -Suunnittele-Ennakoi-Havainnoi, tätä käyttävät kaikki huippusuunnistajatkin. Eikun tsemppiä!!!

    • Harrastelija venla

      Poikkea vaan rohkeasti viivalta niin opit mieltämään asioita kartalta vs miltä samat asiat näyttävät luonnossa.

      Oman kokemukseni mukaan iltarasteilla saa muilta suunnistajilta hyviä neuvoja ja vinkkejä, kun vaan kysyt rohkeasti heidän mielipidettään.

      Tsemppiä!

    • reka2

      Kyllä se pari kesää vie ihan keneltä vaan, ennenkuin jotenkin alkaa sujumaan, kun lisää vauhtia pummit senkuin lisääntyy. Hienointa on kun osaat pitää vauhdin balanssissa taitoosi nähden, eli periaatteessa kilpailet itsesi kanssa, tietokoneesi saattaa tiltata kun lisäät jerkkua, mut varo, voit jäädä koukkuun.

    • Jukola1990

      Opettele ensin löytämään rastit niin ettei niiden hakemiseen mene aikaa (ja niihin ns. pummeihin luiskahtaa helposti minuutteja, jos suunnistustarkkaavaisuus pääsee herpaantumaan.). Vauhti tulee (kovenee) siinä sivussa sitten kun suunnistusvarmuus ja kunto paranee harjoituksen myöstä.
      Käytä peukalokompassia, sillä saa suunnan nopeasti. Ota rastilta lähtiessäsi suunta, mutta opettele suunnistamaan kartanlukuun perustuvaa suunnistusta käyttäen. Vain tarkkaa (rastillemeno) suuntaa hakiessa "tähtää" kompassisuunnalla. Opettele erityisesti lukemaan korkeuskäyriä, esim:
      - nyt mennään alas...oikealla kumpare ja sen takaa lähtee kapea notkelma....se vetäisee suoraan polulle.... polkua pitkin n. 100 m ja vasemmalla näkyy pari suppaa, joiden välistä juoksen mäen harjanteelle....harjanteen takana, silloin kun se alkaa kaartua vähän vasemmalle, on jyrkänne ja rastilippu.

      Kivi voi näyttää helpolta rastipisteeltä maastossa, muuta se voi olla tulosuunnassa sammaleiden peitossa, jolloin vaarana juosta ohi. Jos on tarkka rastipiste tasaisessa maastossa, jossa ei ole paljon "luettavaa", niin mittaa matkaa askelparein. Esim. minulla maastossa askelpareja n. 50 / 100 metriä kohden (polulla 40). Otettava huomioon korkeuserot. Jos esim. rastisupalle matkaa 200 metriä (eikä kartalla ole "luettavaa"), niin mittaan askelpareilla juosten 80 askelparia. Silloin olen jo lähellä rastia. Kun lähestyy rastia, niin on tärkeää vilkuilla vasemmalle ja oikealle koska suunnistus on harvoin aivan tarkkaa. Ja välillä vilkaisee taaksepäin, ettei juokse rastin ohi.

    • Juoksija10

      Mä en aina huomaa kartasta kaikkia merkkejä, vaikka näkö on todettu hyväksi. Esim. pienenpieni avokallio eli nuppineulanpään kokoinen vaaleanharmaa alue jää helposti huomaamatta. Sitten ollaan ihmeissään kun tulee avokallio vastaan tai jätän sen huomioimatta. Juostessa en kyllä näe kartasta mitään tärinän takia... :(

    • Hidasaivo

      Nyt kolme kesää myöhemmin sujuu jo paremmin! :D Osaan lukea vain oleellisen kartalta ja hahmotan maastoa paremmin. Kiva laji.

    • SuunnistusKärpänen

      Olet siis jo huomannut, että tässä mielenkiintoisessa ja antoisassa lajissa tarvitaan paljon harjoitusta, ennen kuin asiat rupeavat sujumaan luontevasti ja vaivattomasti.

      Itse aikanaan harjoittelin tuota silmän ja käden koordinaatiota keväisillä lenkeillä lukemalla yhden dekkarin. Jotkut ovat lukeneet päivän lehteä lenkillä. Kun tämän koordinaation oppii ensin hieman tasaisemmalla alustalla, jalostuu se kyllä aika nopeasti myös metsäsä toimivaksi.

      • Anonyymi

        Harjoittelemalla sitä rutiinia väitellen tuli ja kun kolme kesää myöhemmin menin samoille rastiväleille, muistin ne oikein hyvin ja ihmettelin miksen silloin ollut kartasta huomannut tuota, tai tätä.
        Nyt iän myötä olen joutunut erilaisten piilareitten ja luuppien käyttöön ja totutellut ajatukseen ettei se taidollisesti optimisuoritus ole mikään välttämättömyys. Aikaa ja matkaa sinne metsään on ruvennut hupenemaan. MUTTA. Käytän nykyisin sykevyötä ja ompahan komian näköisiä ne sykekäyrät. Suunnilleen niin, että vauhdilla ja kovalla sykkeellä "hukkaan". Sitten hetki kartanlukua ja syke alas. Ja sama taas uudestaan. Ja kulkeepahan juoksu mahtavasti. Pelkällä hölkällä ei pienintäkään mahdollisuutta "piiskata" itseäni vastaavaan kuntoon.
        Eksyilkää rohkeasti vaan ja nauttikaa syksyllä huippukunnosta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2891
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2051
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe