Teinin kuukausiraha?

mitenon?

Annanko teidän mielestänne teinillemme liian vähän kuukausirahaa? Meillä on siis käytössä seuraava systeemi:
1) Rahaa tulee kuukaudessa ikävuosien määrä (tällä hetkellä 15)
2) Jos saa lukuaineiden kokeesta 9-, 9, 9 tai 9,5, tulee lisää rahaa vielä puolet tuosta kuukausirahan määärästä (siis tällä hetkellä lisää tulee 7,50)
3) Jos saa lukuaineiden kokeesta 10- tai 10, tulee lisää rahaa koko kuukausirahan verran.
4) Tietyistä lisäkotitöistä (mm. auton pesu ja imurointi) voi tienata tapauskohtaisesti rahaa ennalta sovitun summan.

Teini maksaa näillä rahoilla siis kaiken "ylimääräisen", kuten kahvilla käynnit, pikaruokalassa syönnit, vaatteet, jos haluaa niitä "turhaan" (=ei ole oikeasti tarvetta uusille vaatteille, me maksamme silloin jos on tarvetta), elokuvissa käynnit jne. Liikuntaharrastus menee vanhempien pussista, samoin kaikki päivittäistavarat ja opiskelujutut.

13

1343

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Teiniparka

      Kuulostaa aika vähältä menoihin, mitä niillä on kustannettava nähden.

    • Teini duuniin

      Miten olisi kesätyöt? Meillä tuonikäiset teinit ovat jo olleet töissä kesällä yhden kuukauden ja tienanneet tonnin tai vähän toista.

    • Napakettu eli naali

      Kyllähän tuolla rahalla pitäisi pärjätä, varsinkin, kun on mahdollisuus lisätienesteihin kodin töitä tekemällä.

      Meillä lukion ekaluokkalainen saa kympin viikossa ja hyvistä koearvosanoista 5-15 euroa. Myös pikkusiskoa hoitamalla voi tienata, jos molemmilla vanhemmilla on tärkeä meno iltapäivällä tai illalla eikä teinillä ole seuraavina päivinä isoja kokeita. Hänellä on myös käytössään vaatekaupan luottokortti - niin kauan kuin laskut ovat kohtuullisia. Hänellä ei ole kotona muita velvoitteita kuin silloin tällöin täyttää ja tyhjentää astianpesukone ja pyyhkiä keittiön pinnat sekä pitää oma huoneensa ja kylppärinsä siisteinä. Hän mieltää ruuanlaiton ja keittiössä touhuamisen rentouttavaksi huviksi, joten toisinaan meitä odottaa valmis itse tehty ruoka töistä kotiutuessamme. ;-)

      Viime kesän ja joululoman hän on ollut töissä, joten omaakin rahaa hänellä on jonkin verran. Osa lapsilisistä on talletettu hänen tililleen, jotta hän voi hankkia kodin perustarvikkeita muuttaessaan opiskelupaikkakunnalle parin vuoden päästä. Meidän mielestämme hänen taloudenpitonsa on kohtalaisen järkevää, joten emme ole nähneet tarpeelliseksi siihen puuttua.

      • Ei halua karkkirahaa

        Meillä 18 v teini tienaa tällähetkellä reilun 60 euroa noin tunnin työstä, koska saa kuitenkin puolenpäivän palkan. Hän tekee noin 3 tuntia kuukaudessa töitä ja tienaa 200 euroa eli ei pyytele taskurahoja, mutta toki kustannan kaiken elämisen, vaatteet ja huvitukset.


    • Wwwfe

      Minusta ihan sopivasti saa.

    • miumiu..

      Tosi vähän. Kahvilaan menee helposti 5-10e kerta. Leffalippu maksaa 13e.. Itse sain teininä lapsilisän tililleni, ja sitten harrastukset yms vanhemmat maksoivat.

      Nostaisin kuukausirahan ainakin 30e. Ei ole kivaa kun muut juovat smoothieita yms mutta itse et voi ostaa.. En tiedä missä kaupungissa asutte, mutta esimerkiksi Tampereella ei tuolla 15e saa kahvilasta kuin korkeintaan kolmen kerran ostokset.

      Joka kk ei varmasti ole kokeita, joten ainakin kannattaa keksiä paljon niitä lisätienesti töitä.

    • Cloetta...

      Meillä ei ole koskaan hinnoiteltu kotitöitä tai muita saavutuksia. Meille raha ei ole mikään mittari millekään.

      Kaikki lapset ovat saaneet sen mitä tarvitsevat ja olisivat saaneet enemmänkin, mutta eivät ole halunneet. Kun meillä teini-ikäiset lähtivät esim. illalla ulos, me vanhemmat kysyimme onko rahaa ja joskus väkisellä sitä tungetttiin mukaan varmuuden vuoksi; usein lapset vastasivat etteivät tarvitse.

      Yksi lapsista asuu edelleen kotona. Kokeista tulee 9 tai 10 muttei sitä rahalla palkita, olemme iloisia muutoin. Laitan hänen tililleen säännöllisin väliajoin muutaman kympin ja hän hoitelee menonsa niin. Tosin joka kesä on löytynyt erittäin hyvä kesätyöpaikka, jonka palkalla elelee pitkälle talveenkin.

      Mielestäni olemme saaneet siirrettyä oman arvomaailmamme lapsille hyvin, hekään eivät elä raha mielessään vaan se on välttämätön paha.

    • Putzimutzi 116

      Meillä on keittiön kaapissa rasia, jossa on aina 40-70 euroa seteleinä ja kourallinen kolikoita. Sieltä 14- ja 17-vuotiailla tytöillä on lupa ottaa, mitä tarvitsevat. He tietävät, että tämä systeemi pelaa niin kauan kuin summat pysyvät järkevinä. On toiminut jo kohta kaksi vuotta.

      Jos on joku suurempi ostos, siitä puhutaan erikseen. Suurimmat rasiasta otetut summat ovat olleet kampaajalaskuja.

      • Teini duuniin

        Meillä on kutakuinkin sama systeemi eli kustannetaan teinien juoksevat menot, mutta toki odotetaan, että he osallistuvat myös kotitöihin. Tämän lisäksi lapset vinguttavat pankkikorttejaan, jos raharasia on tyhjillään.


    • näin meillä!

      Komppaan Cloettaa tässä täysin.

      Kotityöt kuuluvat kaikille perheenjäsenille tilanteen mukaan. Jos lapsella on koeviikko, niin en rasita turhilla. Joskus toiste sitten voi osallistua enemmän.

      Myöskään en lähde palkitsemaan koulutyöstä rahalla. Se on omaksi parhaaksi ja sisäinen tyydytys, kun pärjää hyvin. Sama tilanne kuin Cloetalla eli ilman mitään bonuksia koenumerot ovat järjestään ysin ja kympin väliltä.

      Mitään erityistä kuukausi- tai viikkorahaa ei ole käytössä. Kaikki järkeenkäyvät kulut maksetaan. Tähän kuuluu myös kohtuullinen vapaa-ajan vietto (leffat, hampurilaiset silloin tällöin) ja jokin "turhakin" vaate, jos se tuntuu tärkeältä.

      En tajua koko viikkorahan ideaa. En ole itse sellaista koskaan saanut eikä siis kukaan kolmesta lapsistanikaan. Yksi siis edelleen kotioloissa, kuten Cloetallakin.

    • Ezzi

      Mielestäni kerrotut summat kyllä pitäisi riittää tuon ikäiselle. Koulumenestyksestä rahalla palkitseminen on jotain, mitä en ole koskaan ymmärtänyt. Se jotenkin vääristää koulunkäynnin perusajatuksen. Kotitöistä harvoin maksetaan vanhemmillekaan, miksi siis lapsille? Kotona tehtävät muut työt ovat sitten ihan eri asia.

    • näinkin

      Minun veljeni tyttö tienasi pienestä pitäen omat viikkorahat tekemällä kotitöitä. Hän oli hommannut oikein listan jääkaapin oveen, missä hän ilmoitti, mitä tietty kotityö maksaa. Esim. imurointi oli 2 mk jne. Silloin elettiin vielä markan aikoja. Itse en ole saanut koskaan mitään erityistä viikkorahaa. Olen kotona tehnyt pienestä pitäen kotitöitä enkä ole vaatinut mitään viikkorahaa. Olen saanut sitten rahaa vanhemmiltani, kun olen sitä tarvinnut. En ole ollut koskaan mikään tuhlaaja tyyppi. Samoin koenumerot koulusta eivät antaneet minulle mitään rahaa enkä osannut sitä vaatiakkaan.

      • Teini duuniin

        Mietin myös sitä, että miten lapset, jotka hinnoittelevat kaikki tekemänsä kotityöt, oppivat koskaan auttamaan toista ihmistä pyytettömästi.

        Pitääkö isovanhempienkin olla heti kukkaro levällään, jos teini käy hakemassa hänelle postin laatikosta?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5630
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3567
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1692
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1690
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      91
      1156
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      28
      1119
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      829
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      828
    Aihe