saako hevonen olla yksin?

ponit¿

Heppani asuu vuokratallilla, ja on nyt pihatoSSA. ongelma on se, sen kaveri lähti kun se myytiin, ja nyt se on yksin. Sillä on ympärillä muita hevosia, mutt ei lähellä. Saako olla yksin?

10

3873

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • heppahöppö

      Hevonenhan on laumaeläin, eli on aina paras ja luonnollisin, kun sillä on edes se toisen hevosen "lauman" seura. Voisit kysyä tallin muilta hevosenomistajilta, josko voisivat heppansa laittaa samaan sinun heppasi kanssa. :)

    • Eieiei...

      Ehdottomasti ei. Riippuu tietenkin hevosesta, mutta yleisesti ei. Kuten jo aiemmin sanottiin, hevonen on laumaeläin. Tässä esimerkki seuraus, kun hevonen on yksin, sillä ei ole tekemistä. Kaverin kanssa se voisi leikkiä, mutta ilman kaveria, se ei onnistu. Yksin, ilman leikkiä, se alkaa kerätä energiaa, jonka seurauksena on liikaenergia. Jolloin se saattaa olla hyvinkin energinen, leikkisä ja reipas. Ja osaat itse varmasti kuvitella seuraukset? Eli ehdottomasti ei yksin :)

    • Joku...

      Koska hevonen on laumaeläin on tärkeää, että se pystyy koskettamaan muita hevosia. Mikäli se ei ole mahdollista, hevoselle saattaa tulla esim. käytöshäiriöitä.

    • Mammanajadi

      Lampinajadi vastaa:

      Hevonen on laumaeläin, kyllä, mutta se se lauma sille mikään elinehto ole. Hevonen voi olla oikein tyytyväinen oloonsa vaikka sillä ei hevosseuraa olisikaan. Toki olisi kiva jos olisi, mutta se ei ole mikään ehdottomuus kuten jotkut väittävät.

      Energiankulutukseen hevoskaverit eivät suuremmin vaikuta. Loppujen lopuksi, missä tahansa hevosia katseleekin tarhassa, ne enimmäkseen luuhaavat paikoillaan olivat ne laumassa tai eivät. Aika harvoin niiden näkee juoksentekevan vaikka siihen olisi tilaakin, ja jos ne kuljeskelevatkin tarhassa aikansa kuluksi, ne tekevät sitä riippumatta siitä ovatko ne yksin vai laumassa. Sitä paitsi, jos hevonen käy liian energiseksi, siitä selviää hyvin helposti vähentämällä väkirehun määrää ja lisäämällä liikuntaa.

      Ja mitä tulee käytöshäiriöihin, niin sellaiset ovat niin harvinaisia tapauksia, että niistä on turha olla huolissaan. Hevonen voi olla levoton jonkin aikaa yksin jäätyään, mutta kun se siitä rauhoittuu, kaikki on hyvin.

      Jos sieltä jostain lähitallilta saa kaverin hevosellesi, niin kiva juttu, mutta ellei saa, älä suotta ota stressiä siitä. Ei sinun tarvitse sen takia ostaa toista hevosta tai myydä omaasi.

      • :(((

        En oo yhtään samaa mieltä.

        Kyllä normaalit hevoset liikkuvat huomattavasti enemmän kaverin kanssa. Toki paljon hevoset ovat paikallaan, mutta jos käyttäytymistä seuraa niin kyllä kaverit toisiaan liikuttavat. Ihan jo esim. siinä että hevoset pyytävät toisiaan väistämään vaikka heinäkasoilta.


        Käytöshäiriöt taas ovat erittäin yleisiä, etenkin yksin olevilla. Ei ole yksi tai kaksi tapausta kun tiedän kehittäneen erilaisia oireita yksin olemisen takia. Yksi iso ongelma on mahahaavat, jotka ovat usein seurausta stressistä.

        Hevosen luontaiseen käytökseenhän kuuluu se, että vähintään yksi valvoo ja vahtii, kun muut nukkuu. Hyvin monelle hevoselle yksin elo on stressaavaa, koska kunnon lepohetkiä ei ole.


        Rauhoittuminen ei vlttämättä tarkoita että hevonen voisi hyvin. Moni hevonen alistuu tilanteeseen ja tiedän tapauksia joissa tietämätön omistaja on ajatellut hevosen rauhoittuneen koska se tottuu olemaan yksin. Todellisuudessa hevonen alistui ja ns. masentui ja stressasi edelleen.


        Joku kiva eläkepolle ei paljoa maksa, joten en keksi yhtäkään syytä miksi ei voisi ostaa toista hevosta kaveriksi.


    • Ezminnia

      Ei välttämättä tarvi kuten edellä kerrottiin. Usein väitetään että ehdottomasti tarvii, mutta se on niin paljon hevosesta kiinni ettei voi yleistää. Kaverilla on esim. suokki joka on todellinen erakkoluonne - kesälaitumella se on muiden hepojen kanssa mutta silloinkin seisoskelee mahdollisimman kaukana niistä. Talvikaudella on ilman muita hevosia ja hyvin pärjää, on pärjännyt jo monta vuotta. Mutta se on tilanne vain tällä yhdellä hevosella. Toiset hepot taas eivät meinaa kestää edes sitä että ne haetaan tarhasta viimeisinä vaan huutelevat hädissään perään!

    • Kasiro

      Riippuu siitä mihin hevonen on tottunut tai totutettu. Mielestäni Lampinajadi on oikeassa. Ei hevonen sairastu tai stressaa vaikka olisikin yksin eikä kaikki hevoset edes hyväksy toista samalle laitumelle.
      Tästä on omakohtaista kokemusta.

      Meillä on kaksi laidunta täysin erillään muista laitumista ja niihin laitetaan kukin hevosista ( Niitä on kolme ) vuorotellen oppimaan yksinoloa. Tosin ne ovat joka tapauksessa eri laitumilla koska niitä on kaksi oria ja tammavarsa joita ketään ei voi pitää muutenkaan samalla laitumella. Tämän kesän tamma ja toinen oreista ovat vierekkäisillä laitumilla ja toinen ori yksinäislaitumella muutama päivä kerrallaan.
      Yksinoleva ei mitenkään kaipaa muita, se syö täysin rauhallisena.

    • Anonyymi

      Minun mielestäni hevonen ei saa olla yksin .. Jos ostaa hevosen joka on yksin pitää varautua siihen että heppa voi karkailla

    • Anonyymi

      Voiko hevosella olla Lammas kaverina kun ei ole varaa maksaa tallivuokraa/ ostaa toista hevosta? Ja naapurissa asuu 3-4 suomenhevosta

      • Anonyymi

        Voi kait


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      233
      3615
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      25
      2214
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2101
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1995
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      89
      1670
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1277
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe