Mitä tarkoittaa hypomania ja psykoottispiirteinen ajattelu?

_diagnosoitu_

Minäpä kysyn tyhmiä nyt. Mutta MITÄ on hypomania? Miten se siis eroaa maniasta, onko se manian lievempi vai vakavampi muoto?

Mites tuo psykoottispiirteinen ajattelu, tarkoittaako se vaaraa liukua psykoosiin? Millainen tila on psykoosi?

Noo vastatkaa jos jaksatte. :)

Hyvää kevättä kaikille ..

8

1693

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mika741

      Hypomania on lievempi muoto.
      Oireihin kuuluu:
      Vähäinen nukkuminen (2-3h per yö), 80% potilaista
      Paljon energiaa... tekee paljon hommia jne.
      Tuottelias
      Sosiaalinen
      Panettaa koko ajan (75% potilaista)
      Riskikäytös esim. irtosuhteet, uhkapeli

      Tämä mennä huomaamatta jos on lievä mutta kyllä sen siitä nukkumisesta huomaa ja seksihaluista.

      Mania on sitten vähän pahempi... kannattaa mennä lääkärille jos tuo hypomania venyy koska kaikki siinä menee.

      • grhrerherh

        Minulle diagnosoitiin kaksisuuntainen vaikka nuo kaikki kohtat on lähinnä täysin päinvastoin. Diagnoosi tehtiin sen perusteella että SSRI lääkkeet aiheuttuvat maanista käytöstä, jotain tuohon suuntaan muttei kuitenkaan. Paljon energiaa oli kyllä. Kiinnostaisi vaan tietää voiko hakea korvauksia siitä että lääkkeet paskoivat pään ja/tai onko tuo "diagnoosi" kuitenkaan oikea. Tunsin olevani välillä kuin poliisin kuulusteluhuoneessa jossa "todisteita" koitettiin puristaa minusta. Siis aivan pienetkin asiat riitti siihen että olin esim. sinä päivänä muka maaninen tai masentunut. Ja kun olin lääkkeiden alla raivokohtausaltis ja zombi niin silloin kuvailivat että tila on parantunut. Minusta todella jouduttiin etsimään tuo sairaus mikä on aika huvittavaa ja monesti olivat kirjoittaneet sairauskertomukseen asioita väärin tai harhaanjohtavasti. Näin suomessa. Nyt viimeistään tuo diagnoosi pitää huolen ettei kukaan pidä minua tosissaan vaikka kertoisin tätä tarinaa eteenpäin.

        Mitä mieltä olette?


    • psykiatrinen LH

      Hypomania on kuten edellinen vastaaja sanoi, manian lievempi muoto. Suurin osa hypomaniaa kokevista ei pidä sitä huonona tilana, vaan päin vastoin ihanana olona. Saat aikaiseksi paljon, kaikki tuntuu hyvältä, päässä pulppuaa ideoita ja sosiaalisia kontakteja tulee lisää. Myös seksuaalinen aktiivisuus ja päihteiden käyttö saattavat lisääntyä. Unen tarve vähenee usein, eli nukut vähemmän, mutta et tunne oloasi väsyneeksi. Minulla hypomaniassa tuntuu yksinkertaisesti siltä, että kaikki onnistuu. Teen paljon ja kaiken hyvin. Ja näin asia usein onkin.
      Maniassa taas ihminen kokee toimintakykynsä parantuneen, mutta usein liiallinen tekeminen, liian vähä nukkuminen ja kontrollin puute ajaa oikeasti toimintakyvyn alenemiseen. Lupaat tai haluat tehdä hullun paljon asioita, muttet kykene saamaan aikaiseksi mitään, et nuku juuri lainkaan (mielestäni edellisen postaajan 2-3h /yö on enemmän maniaan kuin hypomaniaan viittaavaa, itse nukun hypovaiheessa n. 5h/yö) ja usein rahankäyttö on täysin kohtuutonta ja holtitonta. Monet tekevät velkaa, ottavat pikavippiä, lainaavat omaisilta/kavereilta. Irtosuhteet, päihteidenkäyttö ovat kontrolloimattomia ja mitään tajua syy-seuraussuhteista ei ole. Maniassa myös esiintyy suuruus- ja muita harhoja (ihminen kuvittelee pystyvänsä ihan mihin tahansa, pärjäävänsä syömättä ja nukkumatta, voi kuvitella olevansa jumala tai jumalan erityisvalittu jne). Maniaan liittyy myös monesti ärtyisyyttä, joka ilmenee lyhyenä pinnana ja tiuskimisena, mutta myös mahdollisesti agressiivisena käytöksenä (etenkin jos päihteet ovat kuvioissa mukana).

      Psykoottispiirteistä ajattelua ovat esimerkiksi harhaiset ajatukset. Jos kaikki tuntuvat tuijottavan ja vehkeilevän sinua vastaan tai joku vainoaa sinua, kuuntelee puhelintasi jne. Lisäksi jo mainitut suuruusharhat (pystyn mihin vaan), joskus myös ajatukset siitä, että ajatuksen voimalla pystyn vaikuttamaan säähän, lukemaan ajatuksia (tai joku muu pystyy) ja esimerkiksi sairaalloinen mustasukkaisuus (ilman mitään syytä) voivat olla psykoottispiirteisiä ajatuksia. Usein nämä liittyvät sosiaalisiin kontakteihin ja esimerkiksi epäluuloisuuteen muita ihmisiä kohtaan, toisinaan taas ne ovat täysin itseen kohdistuvia, kuten juurikin nuo suuruusharhat. Toiset kokevat myös muita harha-aistimuksia, esimerkiksi näkö- tai kuuloharhoja, joissa yleisesti piirteenä on se, että kokija tajuaa niiden olevan harhoja - toisin kuin esimerkiksi psykoosissa oleva ihminen tai skitsofreenikko.

      Psykoosissa ihmisen todellisuudentaju on hämärtynyt tai tyystin kadonnut. Ihmisellä on voimakkaita harhoja, joista klassinen esimerkki on esimerkiksi tuntemus siitä, että iholla/ihon alla on hyönteisiä, jolloin ihminen raapii ihonsa verille. Tämä tosin hyvin "extremeä" ja onneksi melko harvinaista. Psykoosissa oleva ei tiedosta missä on ja kenen kanssa, mikä päivä, kuukausi ja vuosi on menossa. Hän ei siis ikäänkuin ole läsnä tässä meidän ei-psykoottisten todellisuudessa vaan jossain muualla. Monesti psykoosissa olevan ihmisen tunnistaa ulkoisesti ns. lasittuneesta katseesta ja "silmät seisoo päässä" -ilmeestä, sekavasta puheesta (monesti ryöpsähtelee hallitsemattomasti) ilman järkevää lauserakennetta ja monesti puhe on myös itseään toistavaa (jonkun puheessa esiintyy jatkuvasti Napoleon tai Hitler, toinen toistaa yhtä lausetta "äiti on kuollut" uudelleen ja uudelleen). Usein psykoosissa ilmenee myös jonkinlaisia pakkoliikkeitä tai tahdotonta nykimistä ym. Joskus psykoosissa oleva on nk. katatonisessa tilassa, jolloin kehon liikkeet ovat vähäisempiä/jäykempiä kuin normaalisti tai ihminen on muuten melkein liikkumaton. Sanotaan yksinkertaisesti niin, että psykoosia ei voi olla huomaamatta. Kukaan ei käyttäydy kuten psykoosissa oleva. Ihminen, joka on psykoosissa ei tosin itse tajua tilaansa. Eli kaikki, jotka täällä suomi24:ssä kyselevät "olenkohan psykoosissa" eivät takuulla ole.

      Varmaa tietoa minulla ei ole siitä, onko psykoottispiirteisen ajattelun piirteitä omaavalla ihmisellä suurempi riski joutua psykoosiin, mutta arvailuja sensijaan osaan esittää. Psykoottispiirteinen ajattelu kertoo usein psyyken herkkyydestä - ollaan ehkä lähempänä sitä psykoosin rajaa, kuin jos tällaista ajattelua ei esiinny. Siksi uskaltaisin arvella, että esimerkiksi railakas päihteidenkäyttö tai voimakas trauma (jotka voivat laukaista "terveelläkin" psykoosin) altistavat psykoosille todennäköisemmin kuin muilla.
      Käytän itse usein termiä "hauras psyyke" puhuessani ihmisistä, joilla on elämässään esimerkiksi useita traumoja tai vaikka perinnöllistä syytä pelätä psykoosia. Tällaisille ihmisille suosittelen mahdollisimman rutiininomaista elämää (8h unta joka yö, säännöllinen ruokarytmi, ei päihteitä jne), koska todennäköisyys sairastua psyykkisesti on kohonnut ja todetusti tylsä elämä edesauttaa terveenä pysymistä :)

      Toivottavasti sait jotain selvennystä asiaan!

      • -alkup.

        Kiitos pitkästä ja kiinnostavasta kirjoituksesta!


    • jeeees!

      mä olen usein psykoosissa jäänyt jonkin elokuvan teemaan.luullut olevani robotti,jumala jne. luullut että minulla on avaruudessa syntymätön tytär,alien.luullut että poikani on elävä jumala.tuntenut että kaikki tv:ssä ja internetissä tapahtuu livenä ja kaikki koskee juuri minua. myös agressiivista käytöstä on psykoosissa.ja kaupoista olen varastellut mitä en normaalisti tee. mä olen n. 5 psykoosia kokenut aikuisiällä.johtunut lääkkeiden lopettamisesta.en lopeta enää.

    • mika741

      Samaa mieltä. Minulla on sen verran paha bipo1nen että tuo manian ja hypon välinen raja on aika sumuinen. Itse olen vetänyt rajan psykoosin paikkeilla. Jos tulee psykoottisia oireita niin kyseessä on mania, muuten hypo. Tosin en ole lääkäri.

      "psykiatrinen LH" puhuu asiaa. Lukekaa se.

    • kyselijä

      Nyt oli mielenkiintoista luettavaa josta ilmeni asiantutemusta.kiitos.. heittäsin kysymyksen mikähän on oire/sairaus.kun jokin henkilö virka suhteessa toimiessaan tekee tietoiseti ja siten tahallaan selkeesti vastoin tottuutta vahigollisa päätöksiä.joista ei voi valittaakaan..ja sitten kun asiaa tiedustelee niin vastataan nauraen.."siitä sait ja maailma on epäreilu.. omasta mielestäni tuo vaikuttaa sadistiselta..onko näin?
      -sadismihan tutee mielihyvää aiheutamastaa kärsimyksestä.

    • dffffvdffvd

      Mä sain saman diagnoosin sairaalassa. Oli näköharhoja sekä harhaluuloja. Olin kuitenkin muuten ihan järjissäni.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      49
      5005
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3287
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1412
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1265
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      957
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      878
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      741
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe