voiko 16v muuttaa pois kotoa?

muuttaja

Heipä hei arvoisat Suomi 24 käyttäjät. Nyt tarvitaan kokemusta omaavaa tai tästä asiasta tietävää neuvojaa.

Elikkä olen kohta 16-vuotias ongelma perheen ongelma lapsi. Olen suunnitellut poikaystäväni kanssa joka täyttää kohta 21, että muuttaisin asumaan hänen perheen/vanhempiensa luokse.

Oikea perheeni kyllä pitää poikaystävästäni ja hänen perheestä, mutta ei päästä minua muuttamaan. Tähän ei liity perus "liian nuori" jne syyt. Sillä olen kumminkin muuttamassa syksyllä toiselle paikkakunnalle poikaystävän kanssa jossa sijaitsee myös opiskelupaikkani.

Älkää ehdottako odottamaan kesän yli sillä en halua asua kotona.

Nytkin viiltelen reidet ja poden pahaa oloa yksin kenenkään tietämättä, että kotona asuminen aiheuttaa tämän.

Poikaystävän perhe olisi valmis kustantamaan kaiken tarpeelisen minulle ja olisivat avosylin ottamassa vastaan.

Joten voiko 16v muuttaa ilman vanhempien lupaa ja voivatko vanhempani hakea minut väkisin pois tai sotkea sossut mukaan yms?

Aijon kyllä puhua tästä vanhemmillenni, kun muutto on lähellä, mutta sitä ennen haluan kerätä tietoa kuinka paljon he pystyvät vaikuttaa tähän.

Kiitos jo etukäteen ja toivon saavani ASIALLISIA vastauksia (:!

8

1425

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sosku

      Kannattaisi ottaa yhteyttä sosiaaliviranomaisiin, heiltä saat oikeat neuvot. Ei sinua voi pakottaa elämään omassa perheessäsi, mutta et alaikäisenä voi noin vain lähteäkään.

      • näin se on

        Niin se nyt vain on, että vanhempasi (=lakisääteiset huoltajat/edunvalvojat) saavat päättää mm. asuinpaikastasi. Sinulla ei sen suhteen ole itsenäistä päätösvaltaa ennen kuin täytät 18 vuotta.

        Omin päin - vastoin vanhempiesi tahtoa - et siis voi kotoasi lähteä. Tai tietysti voit, mutta poliisisetä/-täti kiikuttaa sinut pikapikaa takaisin, jos vanhempasi niin haluavat. Mutta kuten "sosku" jo sanoi, voit ottaa yhteyden sosiaaliviranomaisiin. Sossulla on mahdollisuus puuttua asioihisi jopa vanhempiesi tahdon vastaisesti, jos sille on painavat perusteet. Ja siis niin painavat, ettet sos.viranomaisten mielestäkään voi enää asua kodissasi. Mutta siihen ei riitä pelkästään se, että haluat muuttaa poikaystäväsi ja hänen perheensä luokse.

        Ilman muuta parasta olisi, että voisit keskustella vanhempiesi kanssa ja sopia muutosta yhteisymmärryksessä. Ja vanhempiesi asenteeseen saattaa vaikuttaa sekin, millä tavalla otat asian esille. Yritä siis välttää syyttelyä/syyllistämistä puhumattakaan herjauksista ja haistatteluista. Pysy asialinjalla ja muista, että heillä on ensisijainen päätösvalta. Ja muista erityisesti se, että he saattavat päätösvaltaansa käyttää sinunkin mielesi mukaisesti, jos keskusteluyhteys toimii asiallisesti, rauhallisesti ja jos kykenet tuomaat muuttosi perustelut esille niin, ettet loukkaa vanhempiesi tunteita.


    • sellasta tapahtuu

      Tiedän lähipiiristä tositapauksen, jossa tyttö oli vielä 15v ja muutti poikaystävän kanssa samaan asuntoon ja molemmat opiskelivat ammatti-oppilaitoksessa. Poika oli täyttänyt 17v ja täytti pian 18v..Tiedän, koska kyse oli sisareni lapsesta. Molempien vanhemmat hyväksyivät asian ja puuhasivat vuokra-asunnon nuorille kaupunkiin, missä opiskelivat. Vuosia opintojen jälkeen pariskunta meni naimisiin ja erosivat. Onneksi ei tullut lapsia siihen liittoon.
      Enpä usko, että mikään sossu tai muu ulkopuolinen taho oli tietoinen asiasta ja olisko puuttuneet jos joku olisi ilmiantanut...?

      • näin se on

        ***Molempien vanhemmat hyväksyivät asian..***

        Eihän siinä sitten mitään ongelmaa ollut - toisin kuin ap:lla, jonka vanhemmat EIVÄT hyväksy asiaa - eikä siten sossullakaan ole ollut asiaan mitään sanomista, vaikka siitä olisivat tietäneetkin.


    • oireio
    • Ongelman juuri

      Mikäli kuulut kirkkoon ja olet maksanut kirkollismaksusi, voit 16 vuotta täytettyäsi saada heiltä luvan mennä poikaystäväsi kanssa naimisiin (mikäli tyttären vanhemman tämän siis ensin hyväksyvät kirkon kanssa). Mikäli tämä onnistuu, ensisijainen vastuu sinusta siirtyy aviomiehellesi, jonka päätöksellä voit muuttaa hänen luokseen! Evankelisluterilaisessa kirkossa on myös todella helppoa ja vaivatonta erota ja vaikka mennä uudestaan naimisiin (samankin henkilön kanssa!) jos vaikka 18 vuotiaana haluatkin erota. Kirkollismaksut ovat kuitenkin välttämätön asiaa hoitaa, ennen kuin pyyntöä voidaan alkaa käsitellä!

      • näin se on

        Minkähän hihhulikirkon edustaja tuossa yllä jakelee puuta-heinää-tietojaan.

        Ensiksi, alaikäisyys on lähtökohtaisesti avioliiton solmimisen este, mutta OIKEUSMINISTERIÖ (ei siis mikään kirkko) voi erityisestä syystä antaa alaikäiselle oikeuden avioliiton solmimiseen. (Käytännössä se "erityinen syy" on useimmiten raskaus.)

        Ja toiseksi, aviomiehellä ei ole "ensisijaista vastuuta" yhteen muutosta ja asuinpaikan päättämisestä. Millähän vuosisadalla "Ongelman juuri" kirkkoineen vielä elää??


      • Na ja

        Kirkollismaksujen piiloperintää(kö)? Todennäköisesti tämä henkilö ei siis kuulu ainakaan valtion kirkkoon, koska heillähän olisi veronkanto-oikeus.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      48
      4894
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3217
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1365
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      180
      1196
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      868
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      63
      865
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      837
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      731
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      708
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      697
    Aihe