IT-ala on vain paskaa

obyedee

Jokaiseen työhön vaaditaan erikoiskoulutus, vuosien osaaminen sekä matala palkka.

Aloitin työharjoittelulla kolmosvuoden lopulla ja pääsin kolmeksi vuodeksi töihin erääseen markkinointialan firmaan, ainoana webkoodaajana, työ oli mukavaa, rentoa, työajoissa ei moitteita, sain opiskeltua muutamaa kurssia samanaikaisesti joka oli jäänyt kesken. Noh lopulta valmistuin ja anoin lisää palkkaa ja sitähän sai. Palkkani nousi harjoittelun aikana 1500sta, 1800:n kolmen kuukauden jälkeen ja valmistumisen jälkeen sain 2100 palkkaa, anosin kuitenkin tätä vuoden kuluttua uudelleen ja sain 2500...

Joo oli meillä tuossa valmistuttua yksi koulukaveri jolla päättötyö tekemättä, noh hän päättää tehdä päättötyön eräästä PHP frameworkista. Koko meidän tavallisella PHP:llä toteutettu järjestelmä oli tarkoitus sille kääntää. Hän oli onnistunut myymään ilmeisesti tuon projektin niin vakuuttavasti TJ:lle että antoi mokomalle vielä projektipäällikön viran, olin siis puolentoista vuoden ajan ollut firmassa, ja pari kuukautta vanha työntekijä joka vielä opiskelee saa parempaa palkkaa kuin minä. (3200). Kyselin lopulta että olisiko mahdollista saada vastaavaa palkkaa mutta sain vasta kyseisen palkan kun kaveri oli jättänyt firman stressin takia(ilmeisesti liian kovat paineet tai jotain, itselläni ei koskaan ole ollut huolen häivää).

Noh mitäs muuta, ainoana koodaajana firmassa, 3200 tienisteillä, kolmen kuukauden kuluttua TJ sanoo että ollaan tekemässä "rakennemuutoksia" ja siirtämässä IT osaaminen pois, no ensinnäkin olin ainoa IT henkilö koko firmassa, edellisessä kokouksessa hehkutettiin miten yhtiö oli päässyt voiton puolelle. Pieni vitutus pääsi kun tajusi että syy irtisanomiseen ei siis ollut "taloudellinen" eikä työni jälkikään ollut mitenkään huonoa. Noh, jostain saa halvemmalla niin hetihän se kallis IT osaaja pitää potkia firmasta pihalle. Käytiin meillä joku kerta ehdotusta että oltais käyty google-markkinointi koulutusta mutta ilmeisesti olisi tullut liian kalliiksi.

Ei tämä vielä mitään, piakkoin päädyin toiseen markkinoinnin alan yritykseen jossa pääsin front end koodaajaksi, HARJOITTELIJANA muuan rekrytointi/koulutusta järjestävään yritykseen(Barona). Kyseinen firma koostui noin 80% ulkomaalaisista työntekijöistä, tässä vaiheessa olisi hälytyskellot jo voineet soida, mutta asia kävi vasta ilmi kun paperit oli jo kirjoitettu alakerrassa ja luvattu paikkaa pilven reunalla (3200 euroa kuussa, pysyvä työsuhde). Itse koulutus oli tietoturva koulutusta ja hyvin mukavaa, erityisesti Soveltossa järjestetty koulutus. Firman oli tarkoitus soveltaa moista koulutusta työtehtävissä mutta pelkkää kusetusta koko homma, ainoa syy tuohon oli että saavat halvalla työvoimaa, 6 kuukautta vaivaisella 4 tonnilla, palkkaahan ei tarvinut maksaa kun koulutus titteli. Kävi hyvin nopeasti selville ettei tämäkään yrityksen johto piitannut mistään muusta kuin numeroista taululla. Olin lukuisine kertoineen tehnyt korjausehdotuksia toisten tekemiin koodeihin tai havainnut mahdollisia bugeja järjestelmässä. Olin innokas enkä lainkaan kyllästynyt. Olin 4 kuukauden jälkeen kysellyt miten on saako pysyvää paikkaa, ja kovin johtaja vain katseli että eihän tuo harjoittelu vielä ole loppu, mutta hyvältä näyttää, olin myös yleisesti saanut kuvan että osaamistani arvostettiin ja olin alkanut pitämään työilmapiiristä.

20

2413

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • obyedee

      Kun 6 kuukauden jakso lähestyi loppuaan kävi ilmi että heidän mukaansa ei ollut varaa pitää minua pidempään kuin 3 kuukautta, jonka jälkeen pitäisi uudestaan katsoa sopimusta, muutenkaan ei ollut kuin vaivainen 2500 palkka vaikka alussa oli lupailtu paljon suurempia. Siellä taas johtajien pikkuserkut ja sukulaiset saavat oleskella lähes mitään tekemätä(meidän tiimin vetäjä täys laiska paska joka ei edes tuntunut käyvän päivän aikana muita asioita läpi kun kokouksia). Hänellä ei ollut minkään sortin käsitystä mitä olin koko harjoittelun aikana tehnyt, katseli vain lukuja ja sanoi että ei olla päästy tavoitteisiin, no sanoin että olinhan minä ottanut niitä ylimääräisiä tehtäviä (mitä ei siis oltu kirjattu story pointteina ylös) mutta hänen mielestään "en halunnut olla täällä", en yhtään tajunnut mistä on kyse. Halusinhan minä olla siellä, miksi edes olisin mennyt koko paikkaan 6 kuukauden ajan jos en olisi halunnut tehdä juuri sitä mitä tulin tekemään. Mutta ei, kieltäydyin palkasta pituuden takia ja määrän takia, muutenkin en oikeastaan pitänyt työpaikan sijainnista, päivisin meni puolitoista tuntia per suunta matkustamiseen.

      Noh, olin tuon viime joulun vapaalla ja nautin omasta hiljaisuudesta, aloin taas ottamaan yhteyttä firmoihin ja uusiin rektyihin. Minulle soitti kaksi kuuta sitten eräs start-up firma jostain lahdesta mutta sanoi että kyse olisi etätöistä, noh, oikeastaan minut oli rekrytoinyt rekrytointi yhtiö joka rekrytoi sitten tuohon firmaan. Whatever, olin haastattelussa, ravintolassa jossa tämän rekryfirman (tais olla yhden miehen firma) pomo jututti että minkälaiseen firmaan oli tarkoitus mennä. Noh minuun oli ottanut yhteyttä tuon rekrytointi firman rekrytointi firma yhteyttä ja kysynyt mikä mahtaa olla tuon pomon yhteystiedot kun hän ei ollut saanut kiinni tätä. Tosi hämmentävää toihua. No kuitenkin, siirryin kirjoille tähän pikkufirmaan ja ensimmäisenä oli tarkoitus pistää yksi verkkosivu pystyyn. Parin päivän päästä uusi verkkosivu, parin päivän kuluttua uusi verkkosivu. Meillä oli siis jo 2-3 verkkosivua jo alle kahden viikon sisällä, täysin suunnittelu arkkitehdin toiveiden mukaan tehty. Loppu sitten sujui uuden protoilun parissa josta itse arkkitehtikään ei ollut tiennyt mitä pitäisi tehdä. Minulle tuli tänään puhelu ettei yhteistyö sujunut toivotulla tavalla, mikä ensinnäkin haiskahti taas tyypilliseltä "haista paska" puheelta joka päättyy siihen että "nyt kävi näin, potkut sait". Välillä sanottiin että en ole riittävän oma aloitteinen, sitten sanottiin ettei ole riittävän hyvin saanut yhteistyötä pelaamaan. Sanoin etten ollut saanut skypessä(tämän välityksellä siis hommat jaettiin), minkään sortin ymmärrystä että hommissani olisi mitään vikaa, kuulemma toi rekrytointi pomo jonka kanssa olin kerran yhteydessä 2 kuukauden aikana sanoi ettei yhteistyö toimi tai jotain ja että tämän pikkufirman pomo oli hyvissä väleissä tämän arkkitehti tytön kanssa(jolta siis ei tullut minulle riittävästi hommia). Hän kuulemma tuntenut tytön vuosia(vaikka vieläkin opiskelija).


      IT-osaaja on siis ensimmäinen resurssi joka voidaan heittää pellolle jos halutaan säästää jostain, homman voi aina tehdä halvemmalla joku toinen harjoittelija tai ulkomaalainen. Jos ohjelmoija ei ole riittävän nopea tekemään töitä (vaatii ilmeisesti paljon stressiä), riittävän tarkasti, riittävän paljon, noudattaen aina kaikkia vaatimuksia, aiheuttaa pientäkään mielipahaa rakkaan toimitusjohtajan päässä, niin heti on kortti heilumassa. Ainoa keino saada minkään sortin töitä on olla super pätevä tai omata suhteita(tällä voit korvata kaikki muut vaatimukset, suhteilla ei tarvitse olla kyvykäs tai edes sosiaalinen).

      IT työ on täysi paskaa, toimitusjohtajien nuolemista alusta loppuun, älä missään vaiheessa paljasta että olet ihminen ja jokin asia saattaa tulla sinulle uutena tai et ymmärrä jotain asiaa, tai jokin asia ei onnistunut jonain päivänä. Toimitusjohtajalla alkaa heti hälytyskellot soida korvissa kuin pienikin vihi että sinua ei enää tarvita tai sinut voidaan korvata, mikäli on mahdollista saada jokin toinen jatkamaan koodiasi jota olet kolme vuotta tehnyt. Tähänkö ollaan tultu? Pian koodaajilla on keskiarvoltaan matalampi palkka kuin turkkilaisten ravintoloiden työntekijöillä. Koodiorja on niin osuva sana kuvaamaan nykyaikaista IT alan työntekijää. Johto on täysin osaamatonta paskaa, joka juuri on oppinut käyttämään puhelinta. Mitä suurempi yhtiö niin sitä enemmän osaamattomuutta. Ihmistä ei osata arvostaa vaan kaikki liikkuu numerojen varassa. Mikäli suvussasi ei ole IT-alan johtajia niin kannattaa heittää hyvästit ajatuksesta IT-alalla...

    • Nähnyt saman

      10 Mahtavasti olen tiivistänyt kaiken, jonka myös itse olen kokenut urallani. IT-alalla työskentelevät ovat yleensä firman älykkäämpiä, mutta vaatimattomia ja introverttejä. Firmaa johtavat ulospäinsuuntautuneet psykopaatit, joille muut ihmiset ovat vain lukuja tilastoissa. Tuo kusettaminen työsuhteen jatkon suhteen on rikollista. Pitäisi jatkossa vaatia kaikki puheet kirjallisena. Esitän itse kysymykset sähköpostilla pomoille, jotta saan kirjallisena mitä on luvattu ja mitä ei. Jos pomo tulee sähköpostin jälkeen huikkkaamaan ovelle, että "sanon nyt näin epävirallisesti...", niin vedän tuosta omat johtopäätökset ja hanskat lentävät tiskiin. Sitten pyydän palaveria ja laitan kännykästä nauhoituksen päälle.

      IT-alan työntekijöiden on ymmärrettävä, että osa työsuhteista on vain pätkätöitä ja tästä syystä korvauksen on oltava kunnollinen. Ei riitä, että saat vuodessa 5x3200 kuussa, koska säännöllinen pienempikin tulo on paljon parempi. Joko kunnon korvaus kertaluontosesta keikasta tai sitten jatkuva työsopimus!

      • it-alaton

        Muistakaa, että IT-alalla ei tehdä työtä palkan takia. Työtä tehdään jotta saadaan CV:hen merkintöjä ja työkokemusta erilaisista hype-teknologioista. Tällä kokemuksella sitten varmistetaan että töitä on jatkossakin.

        Pienikin aukko CV:ssä tai työkokemuksen puute uusimmista tekniikoista voi olla uran ja työelämän loppu! Siksi työtä kannattaa tehdä vaikka palkatta!


      • Suunnittelu"resurssi"
        it-alaton kirjoitti:

        Muistakaa, että IT-alalla ei tehdä työtä palkan takia. Työtä tehdään jotta saadaan CV:hen merkintöjä ja työkokemusta erilaisista hype-teknologioista. Tällä kokemuksella sitten varmistetaan että töitä on jatkossakin.

        Pienikin aukko CV:ssä tai työkokemuksen puute uusimmista tekniikoista voi olla uran ja työelämän loppu! Siksi työtä kannattaa tehdä vaikka palkatta!

        No, ilmankos meillä on it-alalla niin paljon kädetöntä porukkaa, jos todellisen osaamisen sijaan kerätään cv:hen vain kolmi ja viisikirjaimisia teknologialyhenteitä, hienoja titteleitä ja valehdellaan loput. Sillä näyttää pärjäävän ja pääsevän etenkin esimiestehtäviin ja asiantunnistajiksi. Ei ymmärretä arvostaa oikean kokemulsen tuomaa osaamista, vaan hypetetään trendien, portfolioiden ja brändien perässä.


      • jepjep123123
        Suunnittelu"resurssi" kirjoitti:

        No, ilmankos meillä on it-alalla niin paljon kädetöntä porukkaa, jos todellisen osaamisen sijaan kerätään cv:hen vain kolmi ja viisikirjaimisia teknologialyhenteitä, hienoja titteleitä ja valehdellaan loput. Sillä näyttää pärjäävän ja pääsevän etenkin esimiestehtäviin ja asiantunnistajiksi. Ei ymmärretä arvostaa oikean kokemulsen tuomaa osaamista, vaan hypetetään trendien, portfolioiden ja brändien perässä.

        Juu ei niin. Mutta tämmöinen on IT-maailma. Sopeudu tai vaihda alaa.


    • obyedee

      Muistan vielä kun olin tuossa kolmen vuoden töissä, kerran myöhästyin puolella tunnilla töistä koska kello ei jostain syystä herättänyt, liekö vika samsungissani vaiko puoliunisena sammuttanut... Kuitenkin aikaisemmin olen ollut ennen yhdeksää siellä mutta tämän kerran tulin 9:30, heti toimitus johtaja piti puhuttelua (ensimmäistä kertaa ottanut minkään sortin huomiota minuun) miten toimistoaikoja pitää noudattaa yms.

      Ymmärrän kyllä että noissa pitää olla tarkkana mutta että vain tämä kiinnitti toimitusjohtajan huomion, ei se miten olen lukuisia kertoja parantanut oma aloitteisesti firman järjestelmiä, tai saanut nopeassa aikataulussa sen automaattisen excelin automaattiajoon joka tulostaa myynnit nätisti TJ:n sähköpostiin, ei, minkäänsortin kehuja on turha odottaa, sehän olisi nyt liikaa että minua ainoana ohjelmointi työntekijänä huomioitaisi.

      Minulla oli eräs toinen esimies Matti, tuossa vuoden ajan(3 vuoden firmassa), ennen kuin hän päätti vaihtaa maisemia. Hän osasi arvostaa minua työntekijänä ja hän oli myös osaava ohjelmoija, minusta tulimme hyvin toimeen ja häneltä sain kehuja toteutetuista ohjelmista. Tein esimerkiksi ohjelman jolla yrityslista excelissä käydään läpi ja tarkistetaan internetistä löytyykö moiselle firmalle nettisivuja. Tämmöisen väsäämiseen meni parisen viikkoa ja homma olisi kuulemma maksanut nelisen tonnia jos olisi teetetty jossain muualla. Sain ohjelman toimimaan noin 80% tarkkuudella, ohjelmassa todella monimutkainen logiikka jossa tarkistettiin yleiset dna:n yritysverkkosivut ja googletettiin yrityksen nimellä, käytiin läpi googletettujen sivujen ulkoasua ja tunnistettiin onko kyseessä yritys. Yritys säästösyistä vaihtoi paikkaa jonka jälkeen oma huone vaihtui suureen avokonttoriin, yhteen isoon huoneeseen jossa häiriömetelin määrä 10 kertaistui. Omassa konttorissani sain teetettyä koodia täysin rauhassa mutta avokonttorissa oli jatkuva meteli, joka ei oikeastaan ilmennyt onneksi työn laadussa, muuten kuin yhden virheen muodossa, jonka toimitusjohtaja välittömästi huomasi. Matti lähti yrityksestä välittömästi kun huomasi minkälaiseen tilaan oli siirrytty.

      Näin se menee, johto puristaa viimeisetkin mehut yrityksestä boonusten toivossa, säästetään ulkoistamalla osaaminen ja oletetaan työntekijöiden tekevän virheetöntä koodia oletusarvoisesti. Meno yrityksessä oli muutenkin hektistä muiden työntekijöiden näkökulmasta jotka avokonttorissa yrittivät myydä puhelimessa toisille yrityksille tuotteitamme, hirveällä tykityksellä joka päivä päivästä toiseen, minä sentään sain omalla rytmilläni toteuttaa töitä.

    • obyedee

      Raivostuttaa muutenkin kun hyviin töihin ei pääse introverttiyteni takia, olen liian ujo, en osaa myydä itseäni tai pitää hyvää esityspuhetta. Töitä minä sensijaan osaan tehdä, ekstrovertti työtoverini osasi kyllä myydä omat ideansa eteenpäin mutta koodinjälkiä minäkin jouduin taas paikkailemaan.

      Minulta viedään työt ja naisetkin kaikkoavat minua koska olen vaatimaton ja ujo, onneksi löysin naisen joka osaa arvostaa minua, samaa en voi sanoa yrityksistä.

      • it-apina

        Jos ujo ihminen on löytänyt naisen, niin silloin on syytä olla ihan *vitunkiitollinen* ja jättää kaikki napinat pois. Itse olet työtön it-alalla ja naissuhteita ollut viimeksi vuonna 2008, kiertävät kilometrin kaukaa jos kadulla vastaan uhkaa vaappua.


      • HRBlondi

        Joo. Ohjelmoinnissa introverttiys on hyvö asia. Valitettavasti HR-bimbot eivät ole samaa mieltä.


      • ExCGI

        Tuli jo selväksi tuo hr-bimbojen vihasi noista about 10 postauksesta. Jos HR päättää töistäsi niin kuulostaa että ongelmasi on sillä tasolla että olet työnantajan apujen ulottumattomissa. Koodaa itsellesi elämä.


      • sfsdfasf

        Olen eri kuin tuo jolle vastasit, mutta olen samaa mieltä hänen kanssaan. Huorahtavat HR-muijat, jotka ei itse osaa edes sähköpostia kunnolla käyttää, päättävät siitä kuka saa työskennellä IT-alalla. Ja kriteereinähän on tietenkin samat kriteerit, joiden mukaan HR-muijat muutenkin ihmisiä arvostelevat, eli: onko ulkonäköä, onko supliikkia, onko suosittu, onko suhteita.

        Luulin hakevani it-työhön, mutta todellisuudessa hainkin HR-muijan kelpuuttamaksi mieheksi.


      • ProDevz

        Yliopistojen HR kurssit kiinnostavat lähinnä naisia ja tämä näkyy täysin vääristyneenä sukupuolijakaumana työmarkkinoilla.

        HR opinnoissa opitaan kysymään samoja kysymyksiä kaikilta työnhakijoita, eikä suurin osa HR naisista kykene itsenäiseen työnhakijoiden arviointiin. Esim. erilaiset käytöskysymykset eivät toimi, kun pitäisi löytää ihminen, joka osaa ratkaista lähinnä matemaattisia ongelmia koodissa ja/tai ratkaista algoritmeja.

        Epäpätevien HR naisten takia työnhaussa pärjäävät yleensä sosiaalisesti hyvin esiintyvät ihmiset (ekstrovertit) ja HR näkee jopa sosiopaatit ja psykopaatit "hyvinä" hakijoina. Varsinkin psykopaattisia ominaisuuksia omaavat ihmiset tuntuvat miellyttävän HR naisia - kyse ei todellakaan ole teknisestä osaamisesta...
        ---

        Osuva mielipide aiheesta HS.fi verkkosivuilla:

        <i>Yksi osa rekrytointia pysyy kuitenkin lähes samanlaisena vuodesta toiseen. Työhaastatteluissa kysymykset toistuvat työtehtävästä riippumatta lähes identtisinä niin usein, että haastattelut ovat kuin parodia itsestään.

        Työhaastattelu on ennalta tarkkaan määritelty performanssi, jossa parhaiten hyvää työntekijää esittävä saa paikan.</i>

        https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005595007.html


    • ITsetyönsästressaaja

      Tässä ketjussa on puhdasta asiaa, joka on edelleen voimassa vuonna 2017.

      • Anonyymi

        On edelleenkin voimassa 2022.


    • valitkaa.paremmin

      Ketjun otsikko kiteyttää kaiken oleellisen. Kauhulla olen seurannut, kuinka nuoret jostakin ihmeen syystä edelleenkin kouluttautuvat tälle ”alalle” tulevaisuuden pitkäaikaistyöttömiksi.

    • hyvä.kirjoitus

      Tämä on mielenkiintoinen tarina ja varmasti totta. Se kertoo raadollisen maailman missä elämme, ja millaista kaikki työ tulee olemaan kunhan ammattiyhdistysliike on saatu lopullisesti kyykkyyn.

      Suurin osa "yrittäjistä" on moraalittomia hyväksikäyttäjiä, joille yritystoiminnan ainoa tarkoitus on oman lompakon paksuttaminen. Siinä ei merkkaa yhtään mitään, vaikka tuhoaisi muiden elämän häikäilemättömällä käytöksellään.

      Näitä janttereita tässä maassa riittää. Näitä varten on myös aikanaan säädetty lait ja asetukset, jotta pahimmat ylilyönnit saataisiin ruotuun. Valitettavasti Jo vuodesta 1987 asti tätä on ajettu alas, pala kerrallaan työelämä on muuttunut kurjemmaksi ja kurjemmaksi ja näiden roistojen sääntöjen mukaan joudutaan elämään yhä enemmän.

      Siksi työntekijältä vaaditaan oikeaa, reipasta asennetta. Kun menen töihin tälle tyypille, vaadin heti oikeaa palkkaa ja kirjallisen työsopimuksen. Jos tämä ei hänelle käy, en mene hänelle töihin. Jos hyväksikäyttö ja kyykytys alkaa myöhemmin, muistan, että voin lähteä koska vain ja jättää hänet pulaan. Tämän seikan tuon tarvittaessa myös esille. Jne.

      Onneksi nainen löytyi, ei ole harvinaista tällä alalla, että jää löytymättä.

    • iuuiiuuiui

      IT-alan ongelma on ylitarjonta. Vähennetään koulutuspaikkoja niin ongelma poistuu. Mutta mistä löytyisi se työntekijäliitto, joka asiaa ajaisi (ei mistään) tai se kansanedustaja, joka olisi itsekin IT-alalalla ja ymmärtäisi asian (ei mistään). Joten ongelma ei tule poistumaan. Vähintä, mitä voit itse tehdä: älä kouluttaudu IT-alalle ja jos sen virheen olet tehnyt, niin harkitse vakavasti uudelleenkouluttautumista jollekin toiselle alalle. Mikä se ala olisi, en tiedä, ja itsekin mietin sitä päivittäin.

    • HL22

      En lukenut kovin tarkkaan ketjua, mutta onko jo kerrottu, että IT-ala on paskaa. Pysykää kaukana jos voitte valita.

      • recapsa

        Voin vahvistaa kuvauksesi IT-alan olemuksesta: sontaa.


      • lisätarkennuksia-
        recapsa kirjoitti:

        Voin vahvistaa kuvauksesi IT-alan olemuksesta: sontaa.

        IT-ala on lisäksi kakkaa


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2894
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      539
      2755
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1895
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1887
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1768
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      303
      1704
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1362
    8. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      62
      1163
    9. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      90
      1154
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1122
    Aihe